Home + Geld & Budget | Met je gezin financieel voorbereid op 2024

Geld & Budget | Met je gezin financieel voorbereid op 2024

Dat het leven steeds duurder wordt, voelen we denk ik allemaal wel in onze portemonnee. Afgelopen week werd de nieuwe premie van onze zorgverzekering bekend. Deze gaat best aardig omhoog. Toen ik mij er even in ging verdiepen, zag ik ook dat we voor Milans beugel nog een budget van €500,- over hebben. De rest gaan we zelf betalen. En dan hebben we ook nog eens net een nieuw huis gekocht dat komend jaar gebouwd gaat worden. Kortom, de euro’s vliegen ons momenteel om de oren en dus ben ik vorige week eens gaan zitten om het één en ander inzichtelijk te maken. Dit alles om met het gezin zoveel mogelijk financieel voorbereid te zijn op 2024.

Met je gezin financieel voorbereid op 2024

Hoewel dit één van mijn favoriete onderwerpen is, kan ik mij voorstellen dat dit niet voor iedereen zo is. Zeker als je het momenteel financieel lastig hebt. Maar het loont echt om er op een druilerige zondag (eigenlijk zijn alle dagen druilerig op het moment dat ik dit typ) even voor te gaan zitten. Zet een kop thee, pak er wat lekkers bij, sluit jezelf even ergens op en begin gewoon. Je schept vanzelf orde en voor je het weet krijg je er plezier in 😉

Financieel voorbereid stap 1: wat verwacht je komend jaar aan kosten?

Breng eens in kaart welke kosten je volgend jaar wanneer verwacht. Dat kunnen kleinere rekeningen zijn zoals jaarlijkse belastingen, maar kijk ook naar jullie gezinssituatie: zo krijgen wij te maken met kosten voor een nieuwe beugel (een vervolgtraject) en natuurlijk veel kosten voor het nieuwe huis. Maar je kan ook denken aan kosten voor een kind dat naar de brugklas gaat of misschien geef je komend jaar wel een feest omdat je een bijzondere mijlpaal wil vieren.

Schrijf op wat er in je op komt en welk bedrag je daar ongeveer voor nodig hebt (wees realistisch en begroot liever iets teveel dan te weinig) en ga het daarna rubriceren. Voor deze rubrieken kun je wellicht digitale spaarpotjes maken. Er zullen altijd onverwachte kosten zijn, maar je hebt nu wel een begin gemaakt. Wat op je lijstje staat, komt in ieder geval niet meer als een verrassing. En begin op tijd. Als je in februari €2000,- nodig hebt en je hebt nu nog niets, dan is dat in veel gevallen lastig. Hoe eerder je inzicht hebt in de kosten die gaan komen, des te eerder kun je aan de slag.

Onderstaande blogs schreef ik eerder en kunnen je daar wellicht bij helpen.

Lees ook: 

Financieel voorbereid stap 2: verzekeringen en abonnementen onder de loep nemen

Dit vind ik één van de minst leuke klusjes om te doen, maar we gaan hier binnenkort toch voor zitten: onze verzekeringen en abonnementen. In Excel heb ik een overzicht gemaakt van onze maandelijkse vaste lasten op datum. Ik houd per maand bij welk bedrag is afgeschreven zodat ik precies weet wat er nog komt. Ik heb de abonnementen en verzekeringen ieder een kleur gegeven en we hebben er best wat. Welk abonnement  en/of welke verzekering kan er uit? En misschien kan het wel goedkoper door ons ergens anders te verzekeren? Ik vind het een hoop gedoe, maar wil het nu wel aanpakken. Het geld dat we hiermee besparen kan weer in een potje voor het huis.

Financieel voorbereid: zo maak je het leuk!

Digitale spaarpotjes maken: het één en ander omgooien

En zo komen we weer bij de digitale spaarpotjes. Sluiten deze nog aan bij jullie plannen, doelen en de kosten die je verwacht? Bij ons is dat niet het geval. Daarom heb ik laatst – toen ik zat te wachten in het zwembad – een lijstje gemaakt van de spaarpotjes die we komend jaar waarschijnlijk nodig zullen hebben. Er zal nog wel wat geschrapt en toegevoegd worden, maar het begin is er. Hier heb ik een spaardoel aan gekoppeld. Dit is lang niet allemaal haalbaar in het nieuwe jaar (was het maar waar!), maar het geeft inzicht in je doelen. Je maakt deze nu tenminste concreet en zelfs SMART als je er een datum aan koppelt.

Tip: blijf wel realistisch (ook dat is SMART). Ik wil ook graag een ton sparen in een jaar, maar dat gaat hem zeker niet worden. Cliché, maar waar: kleine stapjes vormen samen een groots resultaat.

Sparen bij een andere bank

Om die kleine stapjes een extra boost te geven kun je ook denken aan rente op spaargeld en dividend op je beleggingen. Wij sparen en beleggen, maar de spaarrente is wel erg laag. Bij Porterenee zag ik meerdere keren Bunq voorbij komen als tip om je spaargeld onder te brengen. Deze bank geeft maar liefst 2,46% rente en je krijgt ook nog eens wekelijks rente uitgekeerd. Hier zijn we ons in gaan verdiepen en we hebben uiteindelijk een spaarrekening geopend. Dit is gratis. We hebben er eerst een klein bedrag op gestort en ja hoor, de zondag erop kregen we rente. De zondag erop weer iets meer dan de week ervoor (het rente-op-rente effect) en dat heeft ons doen besluiten meer op deze rekening te zetten. Tot nu toe zijn we tevreden en hebben we iedere week rente ontvangen. Dat is mooi meegenomen!

Sparen voor de feestdagen

Ons digitale potje voor de feestdagen is komen te vervallen omdat we een maximaal aantal spaarpotjes kunnen maken. Dat aantal hebben we bereikt vanwege het nieuwe huis. Daarom ben ik stiekem op een andere manier gaan sparen voor de feestdagen. Stiekem, omdat het een verrassing is voor Patrick volgend jaar. Milan weet er wel van en we hebben er nu al heel veel plezier om. Ik heb een te gekke Christmas binder gekocht en daar kerstchallenges in gedaan. Ook koop ik Bol bonnen en AH bonnen. Iedere keer een kleine bon van €5,-, maar dit loopt best snel op als je dat ruim een jaar doet. Van de Bol bonnen kopen we dan cadeautjes en de AH bonnen leggen we bij de kerstboodschappen. We kijken wel hoe ver we komen, maar het is zo leuk hiermee bezig te zijn en ik blijf het zeggen: “iedere euro is er één.”

Daag jezelf uit

En verder: daag jezelf het komende jaar uit. Denk aan spaarchallenges met kleinere doelen, maar probeer ook eens een no spend challenge gedurende een weekend of een week. Doe dit met het gezin en zoek met elkaar spullen uit die jullie kunnen verkopen. Dit soort challenges zijn perfect om je gezin bij te betrekken. Hiermee maak je je kind(eren) bewust van het belang van sparen en financiële planning. Met het gespaarde geld kunnen jullie weer iets leuks doen!

Lees ook: 

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat sparen en budgetteren ook op een leuke manier kan. Het geeft echt een fijn gevoel om financieel voorbereid te zijn op het nieuwe jaar. Het zal echt niet altijd makkelijk zijn, maar inzicht geeft al rust. Ben jij al financieel voorbereid op 2024 of ben je nu ook een begin aan het maken? En welke tips heb jij zelf nog? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Albertine
  18 november 2023 / 23:22

  Bedankt voor je tip, normaal maak ik geen financieel overzicht maar ik denk dat ik wel een spaarpotje ga maken voor onze zoon die nu in groep 8 zit. Dan voelt het niet als in een keer een grote smak geld als hij straks naar de brugklas gaat.

  • Marisca
   Auteur
   19 november 2023 / 07:04

   Goed idee en graag gedaan! Ik vond dat zelf heel erg fijn, want het is inderdaad behoorlijk wat geld en ook kleine bedragen lopen snel op. Scheelt straks enorm in die dure zomervakantie periode. Succes!