Home + Geld & Budget | De leukste cash stuffing items om meer te sparen!

Geld & Budget | De leukste cash stuffing items om meer te sparen!

Misschien heb je de term ‘cash stuffing‘ al voorbij zien komen op Instagram of TikTok. Ook op Facebook zijn een aantal groepen actief met betrekking tot dit onderwerp. Een enorme trend en tegelijkertijd betalen we steeds minder contant. Kun je dan nog wel cash stuffen? Ja hoor, dat kan zeker! In dit artikel vertel ik je wat cash stuffing precies is, hoe je dat doet én vooral welke spullen ik daarvoor gebruik, want eerlijk is eerlijk, al die leuke spulletjes maken het sparen nóg leuker!

Wat is cash stuffing?

Goed, even bij het begin beginnen. Bij cash stuffing budgetteer je je toekomstige uitgaven in mapjes en dat doe je met contant geld. Bijvoorbeeld voor de boodschappen, drogisterij artikelen, cadeautjes etc. Dit pin je bijvoorbeeld nadat je salaris is gestort en vervolgens verdeel je het geld over de verschillende mapjes zoals jij dat hebt uitgerekend. Op social media (vooral op TikTok) vind je daar heel veel voorbeelden van.

Daarnaast kun je ook sparen door middel van challenges. Deze challenges zijn er in enorm veel varianten. Denk aan een challenge met kleine bedragen waarmee je €25,- per maand spaart, maar het kan ook groter zoals de 100 enveloppen challenge waar wij nu mee bezig zijn. Die challenges zien er superleuk uit en de kracht zit hem in het feit dat je de bedragen af kan strepen. Door af te strepen zie je meteen resultaat en je haalt er geen geld uit (tenminste, dat wil je niet), want je hebt het al afgestreept en het is zo’n gedoe om dat ongedaan te maken. En wil je wel challenges doen, maar dan zonder contant geld te gebruiken? Dat kan! Dat doen wij ook en later in dit artikel vertel ik hoe wij dat doen.

Welke items gebruik je waarvoor als je gaat cash stuffen?

Voor ik verder ga, al deze toffe items zijn te koop bij Budgetthing. Heel leuk om te bezoeken voor de feestdagen, hier vind je heel leuke cadeautjes voor jezelf en voor een ander. Hou je, net als ik, van leuke boekjes, mapjes etc.? Dan word je hier vast net zo blij van als ik!

Inzicht met een budgetplanner

Het is misschien een beetje een schot voor open doel, maar je kan niet aan de slag met je financiën als je geen inzicht hebt in hoeveel er binnen komt en hoeveel eruit gaat. Vaak weten we heel goed hoeveel geld er wordt verdiend, maar hoeveel eruit gaat is wat lastiger. Dat weten we in grote lijnen, maar negen van de tien keer zie je dan wel wat over het hoofd. Dat hadden wij met de uitgaven voor boodschappen. We schrokken ons rot toen we dit uitrekenden van de maanden ervoor. Sindsdien werken we met een boodschappenbudget en die is behoorlijk strak. Met deze budgetplanner houd je precies bij hoeveel je spaart en hoeveel je uitgeeft. Deze is heel goed te gebruiken in combinatie met de cash stuffing methode. Heel erg fijn voor het overzicht en hij ziet er ook nog eens heel leuk uit!

Budget binders

Deze omschrijving schreef ik eerder dit jaar: budget binders, ook wel financiële binders genoemd, zijn een handig hulpmiddel om je contante geld te beheren. Dit is een mapje waarin je al je contante geld en cadeaubonnen kan bewaren. In dit mapje zitten namelijk verschillende plastic mapjes waarmee je de bestemming voor het geld kan categoriseren. Ze zijn er in verschillende kleuren en je kiest zelf hoe je ze wil gebruiken. Wij hebben er bijvoorbeeld twee voor de jongens, een binder met de 100 enveloppen challenge (hoewel we daar niet contant in sparen) en deze 1,5K challenge (daar vertel ik zo meer over, die is zo leuk!). Verder kun je budget binders gebruiken om bijvoorbeeld je boodschappengeld in te doen als je dat liever contant doet. Jij bepaalt wat voor jou/jullie het beste werkt.

Dashboards voor je budget binder

Wil je meer grip op je dagelijks uitgaven zoals de boodschappen, de drogisterij, een bezoekje aan de Action etc.? Ook daar kun je je budget binder voor gebruiken. Met deze handige dashboards deel je je binder in op categorie. Ideaal!

Challenges

Losse challenges

Dan het leukste deel: de spaarchallenges! Vooral deze zijn leuk om cadeau te geven of jezelf cadeau te doen. Van kleingeld challenges tot een leuke challenge per seizoen. Jij bepaalt met welke je aan de slag gaat en hoe lang je erover doet. Iedere euro is er één. Heb je een bedrag toegevoegd, dan kleur je dat vakje in. Je kan ook kiezen voor challenges met een bepaald doel zoals de vakantie of voor je huis. En weet je welke ook erg leuk is? De Money Street challenge! Dit is een soort Monopoly waarbij je met een klein dobbelsteentje gooit. Het vakje waar je op terecht komt bepaalt wat je overmaakt. En je kan deze zo vaak doen als je wil. Dit maakt sparen niet alleen leuk, je kan hier ook je kinderen bij betrekken.

Tip: gelamineerde challenges kun je hergebruiken. Al blijft het natuurlijk leuk jezelf zo nu en dan een nieuwe challenge cadeau te doen 😉

Grote challenges zoals deze 1,5K binder

Toen ik deze 1,5K binder zag was ik op slag verliefd. Deze binder heeft een specifiek spaardoel: €1500,- sparen. Deze ziet er superleuk uit en alle sheets zijn gelamineerd waardoor je deze challenge kan blijven doen. Zit je er echt lekker in, dan kun je nog een bonus krassen. Hiermee spaar je in totaal €150,- extra. In totaal heb je dan €1650,- gespaard. Je kan deze niet opnieuw krassen, maar als je opnieuw begint dit bedrag wel opnieuw sparen. De challenge is opgedeeld in 10 delen en die delen zijn vervolgens weer opgedeeld in kleinere bedragen. Zo blijft het behapbaar en spaar je toch een flink bedrag bij elkaar.

Een maand vooruit challenge

Deze challenge is nieuw en hiermee spaar je extra geld als buffer om een maand vooruit te kunnen als het eens financieel tegenzit. Bijvoorbeeld voor de boodschappen, huur/hypotheek en andere kosten. Jij bepaalt hoe groot deze buffer moet zijn en wat je vooruit wil sparen. Iedere portemonnee in de challenge staat voor een bedrag dat jij bepaalt en heb je dat bedrag gespaard, dan kleur je een portemonneetje in. Dit kun je zowel contant als digitaal doen.

Budgetsheets

Sparen is leuk, maar vooruitgang zien is nog leuker! Dat doe je door middel van budget sheets. Hierop schrijf je wat je spaart (of juist uitgeeft) en in de laatste kolom zet je het totaalbedrag. Mocht je beginnen met cash stuffing, dan zijn budget sheets onmisbaar.

Wallet to go (oftewel een handige portemonnee)

Zelf willen we juist niet teveel contant geld in huis hebben, maar een beetje is altijd handig. Al is het alleen maar om grip te hebben op je uitgaven. Ook een goed idee: pin van tevoren een bedrag als jullie wat gaan doen. Stop het geld in deze ‘wallet to go‘ en laat je pinpas vervolgens thuis. Dit portemonneetje is lekker dun dus past in iedere tas. Hij is voorzien van tabbladen die je zelf kan categoriseren. Zit jouw categorie er niet bij, dan zet je dit op het tabje met een permanente marker.

Ik heb hem op deze manier ingedeeld. Het tabje Kerst lijkt een vreemde eend in de bijt, maar ik ben bezig met een leuke verrassing voor Patrick voor volgend jaar Kerst. De wallet to go is overigens ook handig om cadeaubonnen in te bewaren.

Deze is er in verschillende kleuren en ook heel leuk als cadeau voor de feestdagen.

Cash stuffing zonder contant geld

Wie mij al een tijdje volgt weet dat ik een mega fan ben van digitale spaarpotjes. Dat is niet veranderd. Sterker nog, ik word heel blij van mijn Excel bestandje. In het kader van bankstoringen is een beetje contant geld altijd handig. Zo kun je toch boodschappen halen of je auto vol tanken. Het is aan jou om te bepalen waar je je goed bij voelt, maar voor ons voelt het niet zo fijn. Maar al deze challenges juist wel! Daarom hebben wij een middenweg gevonden: een paar kleine challenges en de grote doen we met digitale spaarpotjes. We kleuren dan wel vakjes in, maar hebben het geld niet fysiek in huis. Het geld dat je normaal in de budget binder zou doen, vervang je nu door een placeholder zoals je hierboven ziet. Of door nep geld, dat zie je ook weleens. Al vind ik de placeholders een stuk vriendelijker.

Ik hoop dat ik je een goede uitleg heb kunnen geven wat betreft alle verschillende artikelen en waarvoor je deze gebruikt. Het is oprecht een leuke manier om te sparen. Zelf, maar ook met en voor je kinderen. Wij merken dat dit enorm motiveert en dat je sparen op deze manier ook goed uit kan leggen aan jonge kinderen. Je maakt het op deze manier tastbaar. En eerlijk is eerlijk, ik ben gek op boekjes, lijstjes, pennen, stiften en de hele mikmak, dus dit is voor mij echt een cadeautje. Je kiest zelf wat je wel en niet gebruikt en deze items zijn leuke cadeautjes.

Gaat er nu een wereld voor je open of kende je deze items al? Ik ben benieuwd, klets mee in de comments hieronder!

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Lotte
    20 januari 2024 / 08:19

    Hi marisca,

    Dank je wel voor je uitleg. Ik had alleen nog een vraagje. Ik merk dat ik grotere dingen toch vaak online koop zoals vakanties. Nu wil ik daar wel met contant geld voor gaan sparen. Kan ik dan bij de bank alles laten storten op mijn rekening als ik er iets mee wilt kopen?