Home + Geld & Budget | Zo sparen wij

Geld & Budget | Zo sparen wij

We hadden het laatst met vrienden over sparen en op welke manier we dat doen. Waar men voorheen heel traditioneel spaarde en het geld op een spaarrekening zette, zijn er nu heel veel manieren om te sparen. Zo is beleggen tegenwoordig ook een stuk laagdrempeliger. Tijdens dat gesprek realiseerde ik mij dat we op veel verschillende manieren geld sparen. Niet overal evenveel, maar alle beetjes helpen. Op deze manieren sparen wij:

Meteen sparen zodra het salaris wordt gestort: pay yourself first

We beginnen meteen zodra onze salarissen zijn gestort. Er wordt dan automatisch een bedrag naar de spaarrekening geboekt. Dit is iedere maand hetzelfde, vaste bedrag. Dit rekenen we mee bij onze vaste lasten. Meteen aan het begin van de maand spaargeld wegzetten wordt de ‘pay yourself first methode‘ genoemd. Veel mensen willen pas aan het einde van de maand spaargeld overmaken. Het gaat dan om geld dat over is. In de praktijk werkt dat vaak niet, omdat er aan het einde van de maand toch minder over is dan van tevoren wordt gedacht. Daarom: pay yourself first. Je hebt immers hard gewerkt voor dat geld. Het bedrag dat je apart zet hoeft echt niet heel hoog te zijn. Iedere euro is er één zeg ik altijd.

Beleggen

Hetzelfde doen we voor onze beleggingsrekening. Iedere maand wordt er een vast bedrag geïncasseerd. Dit bedrag rekenen we ook mee bij onze vaste lasten en hier kijken we verder niet naar om. We hopen hiermee een mooi extra potje op te bouwen voor later. We bouwen beiden pensioen op, maar met de stijgende inflatie en het nieuwe pensioenstelsel, vragen we ons af of dat voldoende is. Als we deze leeftijd mogen bereiken, hopen we dit potje daarvoor te kunnen gebruiken. We gaan het zien.

Koopzegels

We budgetteren iedere week €200,- voor de boodschappen. Dit zetten we apart in weekpotjes op onze bankrekening. Bij dit bedrag zitten de koopzegels inbegrepen. Daardoor voelt het niet als iets dat we extra uitgeven. Het is immers van tevoren al begroot. Per maand sparen we ongeveer €120,- en op de koopzegels krijgen we 6% rente. Een stuk meer dan bij de banken!

Lees ook: hoe lang sparen voor €1000,- koopzegels.

Budgetten en digitale spaarpotjes

Ik noemde net al ons boodschappenbudget, maar we werken ook met een weekbudget. Wat we hiervan overhouden, gaat wel aan het einde van de maand naar de spaarrekening. Wat we overhouden van de budgetten verdelen we over onze verschillende digitale spaarpotjes. We hebben er behoorlijk wat: van een spaarbuffer tot een potje voor de feestdagen, nieuwe telefoons, de middelbare school, dierenarts etc. Iedere maand moet er iets in die potjes en dat verwerk ik vervolgens in dat Excel bestand.

Lees ook: zo houden wij de vorderingen van digitale spaarpotjes bij via Excel.

Spaarchallenges

Deze maand zijn we begonnen aan een spaarchallenge. Dit kan lang niet iedere maand hoor, maar we gaan kijken of het ons deze maand lukt. Ik moet zeggen dat challenges wel enorm motiveren hoor. Iedere dag een vakje aankruisen maakt oprecht blij omdat het voelt als een stap vooruit. Je bent je overigens ook veel bewuster van het geld dat je uitgeeft.

Lees ook: budgettip, boekje voor spaarchallenges

Sparen voor de kinderen

Tot slot sparen we ook voor de kinderen, op een rekening en we beleggen een euro per dag. Dit hebben we beiden geautomatiseerd dus ook hier hebben we geen omkijken naar.

Disclaimer: ik wil graag benadrukken dat het nu misschien lijkt alsof we enorm veel sparen, maar ook hier wordt het leven duurder dus ook wij moeten opletten. Maar ik blijf zeggen, iedere euro is er één. Als je iets opzij kan zetten, zou dat heel fijn zijn. Ik denk dat dat ook veel rust geeft. En misschien biedt dit artikel je wat inspiratie om een leuke manier te vinden om te sparen. 

Maken jullie ook weleens gebruik van een spaarchallenge of spaar je bijvoorbeeld ook met koopzegels?

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. Mirjam
    5 september 2023 / 06:57

    Interessante blog. Ik en mijn man zijn ook geïnteresseerd in beleggen, dat kan een heel mooi bedrag opleveren voor je oudere dagen inderdaad. We hebben er alleen beiden niet zoveel verstand van. Hoe ben jij aan de kennis gekomen, en waar beleggen jullie als ik vragen mag?

  2. Ilse
    5 september 2023 / 20:02

    Je hebt echt gelijk met je opmerking “elke euro is er één”. Je kunt bijvoorbeeld ook iedere week je statiegeld apart houden en ik hoor weleens van mensen dat ze voor iedere was die ze draaien € 0,50 in een potje stoppen. Ongemerkt spaar je dan toch een leuk bedrag bij elkaar.