Home + Tips om de zomervakantie financieel voor te bereiden

Tips om de zomervakantie financieel voor te bereiden

Hoewel de meivakantie hier net is begonnen, kijken we stiekem alweer uit naar de zomervakantie. We snakken in ieder geval allemaal naar mooi weer, haha. Wij gaan dit jaar niet op zomervakantie vanwege het nieuwe huis, maar we hebben wel drie weken vrij en in die drie weken hopen we lekker op pad te kunnen met de kinderen. Maar dagjes weg zijn niet gratis. Er zijn heel veel leuke low budget uitjes (klik hier voor mijn gratis e-book met 168 gratis en low budget uitjes), maar ongemerkt glipt er toch een hoop geld doorheen in zo’n vakantie. Dat is helemaal het geval als je wel op vakantie gaat. Daarom kan het handig zijn de zomervakantie financieel voor te bereiden. In dit blog geef ik je wat tips.

Zomerkleding shoppen

Op tijd zomerkleding shoppen loont de moeite, want dan hoef je – zodra het eindelijk écht lekker weer wordt – niet alles in één keer te kopen. Zomerkleding voor onze jongste zoon hoeft wat mij betreft niet altijd nieuw te zijn. Hij speelt buiten en in het zand in deze kleding en hij heeft er korter plezier van. Kijk bijvoorbeeld eens op Vinted, maar ook op de vrijmarkt tijdens Koningsdag. Daar kun je vaak al heel leuke dingen scoren voor kleine prijsjes, ook veel merkkleding.

Nu alvast reisspelletjes etc. kopen

Ditzelfde geldt voor andere dingen die je nodig hebt voor de vakantie. Denk bijvoorbeeld aan zonnebrand en mini shampoos etc. Vaak vind je nu al goede aanbiedingen, maar wij hebben dit al gekocht bij de DM in Duitsland, dat kan natuurlijk ook. Denk ook aan reisspellen, koffers die aan vervanging toe zijn, een goede reistas etc. Ook deze kosten lopen snel op als je deze in één keer moet kopen. Nu heb je nog een paar maanden.

Budget bepalen vakantie

Dan de vakantie zelf. Wij bepalen ieder jaar een budget voor op onze vakantiebestemming. De afgelopen twee jaar hielden we €100,- per dag aan, omdat we all-inclusive vakanties hadden geboekt. Dan hoef je niet zelf te koken of iedere avond na te denken waar je wil weten. Ga je wel zelf koken of uit eten, vergeet dat dan niet mee te rekenen. Veel mensen vinden het niet nodig een vakantiebudget te bepalen, want je bent immers op vakantie. Genieten mag natuurlijk ook. Sterker nog, doe dat vooral op vakantie 🙂 Wij hebben het echter wel gedaan om in ieder geval grip te houden op de uitgaven. Wat over was, hebben we weer gebruikt voor andere dingen toen we thuis waren.

Budget apart houden

Oké, je hebt al het één en ander financieel voorbereid en vervolgens een budget bepaalt. Lekker bezig 🙂 Maar dat geld moet wel ergens vandaan komen. Wij gebruikten vorig jaar ons vakantiegeld om de vakantie te betalen en we spaarden koopzegels voor het zakgeld. Maar ook de kinderbijslag van juli kan nog welkom zijn voor de vakantie evenals een belastingteruggave. Kortom, kijk even waar je wat extra’s mee kan sparen zodat je geld voor de vakantie apart kan leggen. Je kan je budget vervolgens onderverdelen in categorieën, zoals boodschappen, de laatste zomerkleding en zakgeld voor op vakantie. Ik kan mij voorstellen dat je dat te ver vindt gaan, maar zet het dan in een apart potje.

Tip: maak een apart potje aan voor het vakantiebudget wanneer je daadwerkelijk vakantie hebt. Zo zie je ook precies wat er nog over is.

Vakantie zakgeld

De jongens krijgen ieder jaar vakantie zakgeld van ons. Eerst was dat €25,-, maar vorig jaar hebben we dat verhoogd naar €30,- per kind. Hiervan kunnen ze zelf wat leuks kopen op vakantie. Bij ons werkte dat heel goed en het voorkwam een hoop gezeur, haha.

Wij hebben voor dit jaar een budget bepaald en ik heb hier al een apart potje voor gemaakt. Dat gaan we straks gebruiken voor dagjes weg, een ijsje onderweg etc. Verder hebben we al wat zomerkleding gekocht, net als zomerschoenen en zwemkleding.  We hebben dit jaar niet veel nodig voor de vakantie zelf, maar dan nog vinden we het fijn alvast een beetje vooruit te kijken. Hoe doen jullie dat? Bereiden jullie de zomervakantie financieel voor? Ik ben benieuwd waarom wel of waarom niet. Misschien vind je het helemaal niet nodig dit financieel voor te bereiden. Klets mee in de comments hieronder.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *