Home + Back to School 2023 | Wat kost de brugklas?

Back to School 2023 | Wat kost de brugklas?

Het is zo ver: onze oudste zoon gaat naar de brugklas en dat brengt natuurlijk ook kosten met zich mee. Zo her en der informeerde ik in mijn omgeving wat daar allemaal bij komt kijken en wat dit dan kost. De reacties waren verdeeld, want op iedere school gaat dit blijkbaar toch anders, maar niemand kwam met een concreet bedrag terwijl ik dat juist wel wilde horen om onszelf voor te bereiden. We zijn dus mondjesmaat begonnen met sparen, maar toch liepen de kosten al snel op. Om het toch een beetje concreet te maken heb ik onze uitgaven van de afgelopen periode bij elkaar opgeteld.

Een nieuwe fiets

Milan wilde een elektrische fiets, maar dat vonden we echt onzin. Hij had wel een goede, degelijke stadsfiets nodig. Deze hebben we uiteindelijk gevonden en omdat ik er wat vragen over kreeg heb ik hier een aparte blog over geschreven. Daarin laat ik de nieuwe fiets uitgebreid zien.

Totaal: de nieuwe fiets – inclusief kettingslot – kostte in totaal €508,95.

Schoolspullen

Tijdens de kennismakingsmiddag kreeg Milan een informatieboekje mee waarin onder andere stond welke schoolspullen hij nodig heeft voor dit nieuwe schooljaar. Op het moment van schrijven missen we alleen de hoezen nog voor de kaften. Die kunnen we nog niet kopen omdat we de boeken nog niet binnen hebben en ik dus de afmetingen niet weet.

Gymkleding, rugtassen en een koptelefoon hebben we nog en is vrij nieuw. Dat kan dus nog prima een jaartje mee. Wat we wel hebben gekocht en wat dat kostte zie je hieronder:

 • Formule 1 agenda: €15,- HEMA
 • Etui: €3,- HEMA
 • Rekenmachine (Casio FX82EX): €21,77 Viking
 • Liniaal 30 cm: deze zat in een 5-delige set van Action welke €0,84 kostte
 • Passer: €0,99 Action
 • Geodriehoek: zat in de 5-delige set van Action
 • Balpennen: 10 stuks €0,99 Action
 • HB potloden: 12 stuks €3,13 Viking
 • Kleurpotloden: €1,49 voor BIC potloden bij Action
 • Puntenslijper: €1,75 Action
 • Gum: 2 stuks voor €1,40 bij HEMA
 • Lijmstift: €2,- HEMA
 • Schaar: €0,79 Action
 • Markeerstiften: €0,95 Action
 • Etiketten: €1,80 HEMA
 • Correctietape: 2 pakjes van €1,90 per pakje dus in totaal €3,80 bij HEMA
 • 10 schriften A5 gelinieerd: €2,75 HEMA
 • 2 schriften A4 gelinieerd: €2,- voor 3 schriften bij HEMA
 • 5 schriften A5 ruitjes 1×1 cm: €1,50 per 3 schriften dus €3,- bij HEMA
 • 2 schriften A4 ruitjes 1×1 cm: €2,- voor 3 schriften bij HEMA (we houden dus wat schriften over, altijd handig)
 • Gymschoenen: €54,99 Puma

Totaal: 124,94 aan schoolspullen. Dit wordt nog iets meer vanwege de hoezen of het kaftpapier. We hadden geluk dat we een aantal dingen nog niet hoefden te kopen. Anders was dit bedrag zeker opgelopen met een goede rugtas erbij.

Schoolboeken

Deze krijgen we van school, maar er waren nog wat aanbevolen boeken. De Bosatlas vonden we onzin. Die krijgen ze digitaal en is zo zwaar dat ze die amper mee zullen nemen (deden wij ook al niet). We hebben er dus nog wel wat boeken bij besteld.

Totaal: €34,-

Een laptop

Voor school is een loopt verplicht en deze moet aan bepaalde eisen voldoen. School werkt samen met een bedrijf waar je de aanbevolen laptops (er is keuze uit twee varianten) kunt kopen of huren met een servicecontract. Deze zit bij de prijs inbegrepen. Omdat het een flink bedrag is heb je de keuze om de laptop te kopen of te huren.

Goed om te weten: bij het huren van een laptop wordt deze niet geregistreerd bij de BKR.

Wij hebben ervoor gekozen de laptop te kopen ook al was dat een flinke smak geld in één keer. Het is fijn dat dat kan al moest ik wel even slikken hoor. We zijn er dan in één keer vanaf.

Totaal: €888,- voor de laptop incl. service, een laptoptas, accessoires en de aanbevolen software wordt erop geïnstalleerd.

Brugklaskamp

Tot slot kwam vorige week de factuur voor het brugklaskamp. Ze gaan drie dagen en twee nachten weg. Dit kost €175,- per leerling. Ik vind dat echt een hoop geld voor die paar dagen, maar kan mij ook voorstellen dat de kosten snel oplopen.

Totaal: €175,-

Wat kost de brugklas?

Zoals je kan zien hebben wij €1730,89 uitgegeven aan de brugklas. Dit is een bedrag tot nu toe. We zullen gaandeweg het schooljaar nog best wat nodig hebben. Al met al ga ik uit van een totaalbedrag van €2000,- voor de brugklas. Als het goed is hebben we komend jaar geen nieuwe fiets en laptop nodig, dus dan zouden de kosten een stuk lager moeten zijn. Ik zie het daarom maar als opstartkosten, haha.

Onderzoek Nibud

Het is echter wel heel veel geld en vorige week las ik dat het Nibud na een onderzoek heeft geconcludeerd dat één op de drie gezinnen moeilijk rond kan komen. Dit zijn veelal gezinnen waarvan beide ouders werken zoals wij. Ik vind dat echt een schokkend hoog aantal en vraag mij oprecht af hoe deze ouders dit soort bedragen kunnen betalen. Dat kunnen ze dus niet en ik las in datzelfde artikel dat daarom steeds vaker een beroep wordt gedaan op stichtingen waarbij ouders worden ondersteund in het aanschaffen van dit soort noodzakelijke spullen.

Ik ben blij dat we al wat hadden gespaard hiervoor en we de kinderbijslag erbij konden leggen. Dat scheelt toch behoorlijk. Wat gaven jullie uit aan schoolspullen voor de brugklas? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Reacties

 1. M
  18 juli 2023 / 07:01

  Leuk om te zien. Onze dochter start ook in de brugklas.
  De kosten zijn vergelijkbaar. Via school spullen kunnen bestellen en moeten nog agenda en schriften. Qua bedrag ongeveer gelijk als bij jullie.
  Ze volgt een i pad klas, huur boeken is er dan niet. De i pad kostte rond de €445 euro.
  Nogal verschil met jullie laptop.
  Nieuwe fiets idd ook, deze was wat duurder. En kamp kost bij ons €125 voor 3 dagen – 2 nachten.
  Maar denk aardig vergelijkbaar met jouw lijstje…

  Alvast veel plezier voor Milan met deze nieuwe avonturen!

  • Marisca
   Auteur
   18 juli 2023 / 07:07

   Hoi!

   Bedankt voor je reactie. Leuk om te horen dat de kosten ongeveer vergelijkbaar zijn. Ik hoop dat andere ouders daar wat aan hebben. Voor jullie dochter ook veel plezier!

   Groetjes,
   Marisca

 2. Sandra Timmermans
  18 juli 2023 / 07:44

  Verschilt ook echt per school.. hier kan een een chromebook ook en die zijn stuk goedkoper.. en nieuwe fiets is ook een keuze die een ouder maakt. De oudste kreeg hier in groep 8 een nieuwe fiets, en nu gaat ie naar de derde en fiets op een oude fiets van mijn man, die ie mee nam naar de station. Dus voor de jongste staat nieuwe fiets klaar…

  Ook weet ik dat je heel veel van die lijst van schoolartikelen gebruikt ie niet.. en staat er elkaar op en halen we niet meer. Dus het kan zeker goedkoper

  • Marisca
   Auteur
   18 juli 2023 / 09:09

   Klopt inderdaad dat het enorm verschilt per school. Dat was hier in onze woonplaats ook zo. Wij hadden ook graag gewild dat ‘ie een Chromebook mocht, die had hij namelijk al 😉 De fiets was wel echt nodig (van 26 inch is hij naar 28 gegaan en dat was wel nodig inmiddels) Maar hier doet hij hopelijk, net als met de laptop, de komende jaren wel mee. Dan is het volgend jaar gelukkig een stuk goedkoper 😉

 3. Mieke Dolderman
  18 juli 2023 / 08:19

  Wat fijn dat je een overzicht hebt gemaakt! Onze oudste gaat na de vakantie naar groep 8, dus dan weten we alvast waar we tegenaan kijken.
  Succes in de brugklas!

 4. Ilse
  18 juli 2023 / 12:47

  Mijn pubers waren geen fan van de kafthoezen. Ze zijn rekbaar, dus passen vrijwel altijd. Echter, bij boeken met een zachte kaft (en die hebben ze bijna allemaal) werkt het niet prettig, want die trekken de boeken krom. Mijn pubers hadden vooral werkboeken en die hoeven niet ingeleverd te worden. De “echte” studieboeken hadden hier altijd een harde, geplastificeerde omslag. Ik heb denk ik wel 40 van die kafthoezen liggen, maar ze zijn niet gebruikt. De boeken gingen gewoon zonder kaft mee.

  Hier stond ook een agenda op de lijst met schoolspullen, maar die is nooit gebruikt, omdat het huiswerk in Magister wordt vermeld. Schriften hebben ze ook nauwelijks gebruikt, eigenlijk alleen voor wiskunde.

  Een bosatlas zou ik inderdaad niet aanschaffen. Die zijn peperduur en ze liggen gewoon op school. Mijn ene puber heeft eindexamen gedaan in aardrijkskunde en heeft hem nooit thuis nodig gehad.

  Bij ons op school mochten ze geen geodriehoek van de Action hebben, die schijnt af te wijken (vraag me niet hoe dat kan, maar het stond specifiek vermeld).

  Bij ons op school kwamen er nog kosten bij voor een gymshirt (verplicht), een tekendoos, kopieer/printkosten en de huur van een kluisje. En vergeet ook de “vrijwillige” ouderbijdrage niet. Mijn pubers groeiden als kool, dus ik heb alleen in het eerste jaar 2-3 paar gymschoenen voor ze moeten kopen en omdat ze de helft van het jaar buiten gymmen, moest ik voor 1 van hen ook buitensportschoenen kopen.

  Voor mensen die overwegen om een chromebook aan te schaffen: niet doen! Er kan niks op geïnstalleerd worden en je kunt niks lokaal opslaan. Verder gaan ze vrij snel kapot. Mijn pubers hebben ze vervloekt.

  Verder heb je de kosten denk ik vrij goed ingeschat, maar reserveer alvast een bedrag voor fietsreparaties. In die drukke fietsenhokken vol baldadige pubers vallen fietsen vaak om (of worden gewoon om gegooid) en sneuvelt er om de haverklap iets.