Home + Geld & Budget | Zo kwamen we uit met de budgetten van januari 2024

Geld & Budget | Zo kwamen we uit met de budgetten van januari 2024

De maand bestond uit vijf weken en dat betekende dat we een extra week boodschappen- en weekbudget toe moesten voegen. Dat voel je dan wel in je portemonnee. Toch blijft het fijn om vooruit te budgetteren. Hoeveel geld we uitgaven van deze budgetten en wat er uiteindelijk overbleef, lees je hieronder.

Lees ook:

Ik krijg weleens de vraag of we dan alleen aan het einde van de maand sparen n.a.v. wat over is van deze budgetten. Dat is niet zo. Wat we overhouden van deze budgetten is extra en verdelen we over verschillende spaarpotjes. Aan het begin van de maand sparen en beleggen we een vast bedrag per maand. Ook doen we nog wat spaarchallenges voor het nieuwe huis. Mocht je hier vragen over hebben, stel ze gerust! Dan gaan we nu maar eens de balans opmaken…

Budgetten per week in januari 2024

Week 1

We starten goed deze maand! Pat heeft onverwacht een eindejaarsbonus gekregen. Hiervan hebben we extra geld apart gelegd voor Milans beugel. Ook heb ik de tank ervan vol gegooid én hebben we geld in de potjes voor het nieuwe huis gestort. Verder was het kerst en gingen we veel uit eten. Hiervoor hadden we al geld apart gezet en dat betekende ook minder kosten voor de boodschappen. Een goed begin is het halve werk, hopen we.

Over van boodschappenbudget: €49,92
Over van weekbudget:
€81,01

Week 2

Pat en de jongens zijn nog vrij, maar we hebben ook nog een hoop in huis. Dat betekent dat we eigenlijk niet veel nodig hebben en vanwege het slechte weer zijn we/ze meer thuis dan normaal. Wel gaan we lunchen met ons nichtje Maud omdat ze volgende week naar Australië vertrekt. Kortom, geen gekke week en dat is te zien aan wat we overhouden.

Over van boodschappenbudget: €54,63
Over van weekbudget:
€53,67

Week 3

Het normale leven begint weer en dat is te zien aan de boodschappen. Ook komt de kapster en kopen we alvast twee cadeautjes voor verjaardagen volgende week. We zijn toch in de stad en dan ligt dat alvast maar klaar. Verder bestellen we een taart om te vieren dat we deze week naar de notaris gaan. Zoals je ziet gaat het deze week een stuk harder met de budgetten, haha.

Over van boodschappenbudget: €17,39
Over van weekbudget:
€55,44

Week 4

Deze week besteden we de budgetten vooral aan de spaarpotjes voor het nieuwe huis. Ook heeft de Plus goede aanbiedingen voor €1,- en halen we wat voorraad in huis. Dat betekent dat we wat meer kwijt zijn aan de boodschappen deze week, maar dat scheelt de komende weken weer.

Over van boodschappenbudget: €9,57
Over van weekbudget:
€46,55

Week 5

Januari 2024 is een lange maand voor ons gevoel en tegelijkertijd ging het snel. Er gebeurde genoeg en we hadden alles goed gebudgetteerd. Desalniettemin is het dan toch fijn als het bijna voorbij is en het salaris eraan komt 😉 We waren vooral nieuwsgierig, want we zouden deze maand wat meer overhouden en Pat kreeg een salarisverhoging. Verder was er een uitverkoop bij een relatiegeschenkenleverancier waar we voor waren uitgenodigd via mijn werk. Ook daar hebben we wat voorraad in kunnen slaan, evenals cadeautjes en juffenbedankjes voor later dit jaar.

Over van boodschappenbudget: €34,22
Over van weekbudget:
€30,33

Totaal over van de budgetten in januari 2024

In totaal hebben we €432,73 overgehouden! Dat is weer wat meer dan vorige maand. Heel erg blij mee. Dit bedrag hebben we naar beneden afgerond naar €430,- en verdelen we weer over verschillende potjes.

Het overgebleven budget hebben we als volgt verdeeld in onze digitale spaarpotjes: 

 • €99,- voor de 100 enveloppen challenge (dit was het hoogste bedrag dat er nog in zat, kunnen we die meteen wegstrepen)
 • €50,- beugel Milan
 • €81,- telefoons en laptops (potje was leeg na de aanschaf van Patricks nieuwe telefoon, dus moet weer worden aangevuld)
 • €50,- kleding en schoenen gezin
 • €50,- verjaardagen jongens
 • €50,- spaarrekening gewoon
 • €50,- Cantharel

Hoe ging het bij jullie afgelopen maand?

liefs

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Monique
  1 februari 2024 / 08:48

  Wat ik mij wel eens af vraag is heel brutaal hoe hoog juliie inkomsten wel niet zijn. Jullie sparen ontzettend veel inclusief die extra challenges en dan hebben jullie ook nog zeer ruime weekbudgetten. Wij hebben het financieel niet slecht iets boven modaal maar zulke hoge weekbudgetten en extra spaarchallenges lukt mij niet. Misschien heb je tips voor mensen die het wat minder te besteden hebben.

  • Marisca
   Auteur
   1 februari 2024 / 15:20

   Hoi Monique,

   Ik hou van brutale vragen haha 🙂 Ik ben er best open over, ook hier verdienen we iets boven modaal. Patrick werkt fulltime en ik werk 32 uur. Onze lasten zijn overigens hoog. We wonen nu in een huurwoning (bewust gedaan voor we ons nieuwe huis kochten) en die huur is flink. Ik zal kijken of ik het wat duidelijker uit kan leggen, mocht je daarna nog vragen hebben, stel ze gerust:

   Zodra onze salarissen zijn gestort, dan gaat er automatisch een vast bedrag naar de spaar- en beleggingsrekening. Dat zijn echt geen enorme bedragen, maar iedere euro is er één 😉 Dat staat vast.

   Daarnaast maken we meteen de boodschappen- en weekbudgetten over onze weekpotjes. Ik weet niet of het boodschappenbudget heel hoog is. Dit is inclusief koopzegels en een puber in huis die veel eet, haha. Jij hebt het echter over de hoogte van de weekbudgetten, maar hier moeten we veel van doen: tanken, cadeautjes kopen, de kapper, dagjes weg, onze huishoudelijke hulp, een etentje met vrienden of collega’s etc. Ik weet niet of het dan perse veel is. De ene week gebruiken we meer van de budgetten dan de andere week, maar we houden een vast bedrag aan.

   Wat we ook vaak doen van deze budgetten is de 100 enveloppen challenge voor ons nieuwe huis. Dat doen we dus niet altijd extra behalve als we wat extra over hebben of een meevaller hebben bijvoorbeeld. Lees ook dit artikel daarover: https://mamablogger.nl/geld-budget-stand-van-zaken-100-enveloppen-challenge/ Dit betekent dat ook deze challenge grotendeels wordt gedaan van het weekbudget. Hebben we een dure week, dan houden we daar rekening mee met de challenge.

   Dit alles maakt ons momenteel heel kritisch op waar we ons geld aan uitgeven. Geen impulsaankopen meer bij de Action, zuiniger autorijden, nog vaker de fiets pakken, onze huishoudelijke hulp komt nu één keer per maand in plaats van om de twee weken (alsnog een luxe, dat weet ik), ik doe mijn nagels nu zelf, etc. Het is soms lastig heel kritisch te blijven, maar we weten waar we het dit jaar en komend jaar voor doen. Zo gaan we dit jaar ook helemaal niet met vakantie. Is helemaal niet erg en alsnog een luxeprobleem, want we krijgen er een mooi huis voor terug. Hopen we tenminste haha.

   Ook wij hebben een heel lange tijd heel wat minder te besteden gehad. Ik denk weleens ‘als ik toen wist wat ik nu weet…’ Zo vind ik de budgetten in ieder geval heel fijn werken. Het maakt dan niet zozeer uit hoe hoog dat budget is, als het voor jullie voldoende is, is dat helemaal prima. Als je je er maar aan houdt. Op een gegeven moment werd het bij ons een sport er zoveel mogelijk van over te houden. Dat kun je uiteindelijk verdelen over je spaardoelen. Een challenge hoeft niet meteen heel groot te zijn en als dat wel zo is, bijvoorbeeld met de 100 enveloppen challenge, dan bepaal je alsnog zelf hoe lang je erover wil doen. Het hoeft niet in een jaar. Er zijn heel veel kleine(re) spaarchallenges, die heb ik ook al een aantal keren laten zien. Misschien heb je daar iets aan.

   Wat mij verder heeft geholpen is een andere mindset (heb ik ook al eens eerder over geschreven). Waaraan wil je je geld uitgeven? Uitgaven onder de loep nemen, kijken wat goedkoper kan en dat bespaarde geld sparen. Ik denk dat ik in eerdere blogs al veel tips heb gegeven, maar misschien heb jij een specifieke vraag? Ik hoop in ieder geval dat ik iets heb kunnen verduidelijken.

   Groetjes,
   Marisca

   • Monique
    2 februari 2024 / 07:18

    Dank je wel voor je antwoord, hier kunnen we wat mee

    • Marisca
     Auteur
     2 februari 2024 / 08:03

     Fijn om te horen en mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!