Home + Geld & Budget | Zakgeld 13 jaar en 6 jaar en afspraken

Geld & Budget | Zakgeld 13 jaar en 6 jaar en afspraken

Afgelopen jaar vertelde ik al over het nieuwe zakgeld van Milan toen hij naar de brugklas ging en in december kreeg hij een 13e maand zakgeld. Ook dat heb ik toen met jullie gedeeld en daar kreeg ik veel leuke reacties op. Inmiddels zijn we weer een tijdje verder en krijg ook Floris zakgeld. Zodra onze salarissen zijn gestort, krijgen de jongens ook hun “salaris” gestort op hun rekeningen. Tijd voor een update!

Hoeveel zakgeld 13 jaar?

Milan is 13 jaar en hij krijgt €6,- zakgeld per week. Hiermee zitten we net boven de richtlijn van het Nibud. Duurt het vier weken tot het volgende zakgeld, dan krijgt hij dus in één keer €24,- en duurt de maand vijf weken, dan krijgt hij €30,-. Dit is bijvoorbeeld om iets lekkers te halen op school, maar ook wanneer hij zelf iets wil kopen en we hebben afgesproken dat hij er kleine cadeautjes van moet kopen voor de verjaardagen van opa, oma en die van ons. Al koopt hij een reep chocolade (het mag van ons ook niet duur zijn), het gaat ons erom dat ‘ie een beetje vooruit leert plannen en leert dat je niet zomaar alles uit kan geven.

We zijn nu een aantal maanden verder en het gaat goed. Hij koop de cadeautjes op tijd, bepaalt van tevoren een budget daarvoor, geeft weinig uit op school en eigenlijk is zijn geld nooit helemaal op. So far, so good dus!

Hoeveel zakgeld 6 jaar?

Floris krijgt sinds een maand of twee, €2,- per week “salaris”. Hij krijgt dus €8,- per maand en dat storten we in dit geval op zijn rekening. Tegelijk met Milan. Omdat dit geld op zijn rekening staat, voelt dit abstracter dan contant geld en is hij zich er niet zo van bewust dat hij dat geld ook nog heeft. Ergens wel fijn, want dan kan hij het nog een beetje oppotten.

Dit geld is vooral bedoeld om te leren dat hij maandelijks geld krijgt en om aan het idee van een bankrekening te wennen. Hij hoeft daar nog geen cadeautjes van te kopen uiteraard. Het is echt bedoeld om te wennen aan digitaal geld. En als er straks een leuk bedragje op staat, kan hij daar iets van kopen als hij dat wil.

Zakgeld contant of op de bank?

Voor Milan is een bankrekening minder abstract dan voor Floris. Hij snapt het veel beter, maar toch doen we niet alles op de rekening. Opa en oma sparen bijvoorbeeld lege flessen voor hem. Die mag hij vervolgens inleveren en dat geld mag hij houden. Ook met verjaardagen of andere gelegenheden, krijgt hij weleens contant geld en cadeaubonnen. En ieder jaar krijgen de jongens van ons vakantiegeld, ook dat krijgen ze contant.

Ditzelfde geldt voor Floris, Fijn, want voor hem is contant geld juist zo belangrijk om mee te leren. We combineren het dus.

Budgetbinders voor de jongens

Beide jongens hebben een budgetbinder. Hierin zit hun contante geld en eventuele cadeaubonnen. Als ze er contant geld uithalen, dan moeten ze dat opschrijven in de binder. Ze houden als het ware een soort kasboek bij. Zo realiseren ze zich wat ze uitgeven en leren ze hun uitgaven bij te houden. Ze vinden het eigenlijk best een leuk klusje.

Als ze ergens voor sparen, dan houden we dat bij door middel van een spaarchallenge, die stoppen we dan in de binder en als er weer geld naar het spaardoel gaat, dan kleuren ze een vakje op de challenge in (eigenlijk is het een spaarkleurplaat). Dit doen wij ook met diverse challenges en je merkt dat die enorm motiveren. Heel erg leuk!

Dit is hoe wij het nu aanpakken. Hoeveel zakgeld geven jullie aan jullie kind(eren) en hoeveel op welke leeftijd? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *