Home + 42 gratis en low budget uitjes voor het hele gezin! Groot overzicht!

42 gratis en low budget uitjes voor het hele gezin! Groot overzicht!

Als ik op zoek ben naar een leuk en origineel dagje weg met het gezin, let ik ook op de prijs. Ik Google dan op ‘gratis dagje weg’ of ‘goedkoop dagje weg’ en kom dan heel veel blogs tegen. Vol verwachting klik ik erop en dan zie ik uitjes staan als het strand, de kinderboerderij, picknicken etc. Allemaal leuk, maar ze liggen wel erg voor de hand. We willen juist iets anders! Iets waar we nog niet eerder zijn geweest. Het maakt niet uit of je gewoon prijsbewust bent of op je geld moet letten, we willen gewoon een leuk dagje uit wat niet teveel kost. Ik ben op zoek gegaan naar 42 gratis en low budget uitjes voor het hele gezin en heb ook gelet op de parkeertarieven.

Alle 168 gratis en low budget uitjes die ik de afgelopen jaren heb gedeeld, zijn gebundeld in een gratis e-book! Deze kun je hier downloaden, je hoeft geen e-mailadres achter te laten. Na het downloaden kun je het e-book opslaan op je telefoon of tablet zodat je altijd inspiratie bij de hand hebt.

↓ Dan gaan we hieronder naar het overzicht! ↓

Ik heb de uitjes gecategoriseerd, zo kun je meteen naar de categorie waar je voorkeur naar uit gaat. Ik begin met de gratis uitjes. Daarna komen de uitjes die gratis zijn, maar waarbij je voor een klein budget nog wel veel extra’s kunt doen. Je kunt deze zo duur maken als je zelf wilt. Tot slot de low budget uitjes. Bij deze uitjes is de entree voor volwassenen niet duurder dan €12,50. Kinderen zijn hier vaak veel goedkoper of zelfs gratis!

In de intro vertelde ik al dat ik ook heb gekeken naar de parkeertarieven. Heel vaak denk je een low budget uitje te hebben gevonden en dan betaal je je nog scheel aan het parkeren. Voor veel van de uitjes hoef je niet te betalen hiervoor. De kosten (voor zo ver we die konden vinden) zet ik erbij.

Onderaan vind je ook nog een tip voor dé speurtochten app van het moment.

Disclaimer: De lijst is heel zorgvuldig samengesteld en we hebben alle prijzen tig keer gecheckt. Toch kan het zijn dat sommige bedrijven de entreeprijzen wat verhogen, bijvoorbeeld vanwege het verlies van inkomen door corona. Ik kan niet alles van tevoren weten dus ik hoop op jullie begrip hiervoor.

Tip: Ben jij regelmatig op zoek naar een Hema kortingscode of Wehkamp korting? Meld je dan gratis aan bij 24/7 Discount. Via deze website ontvang je extra korting bij meer dan 2.500 webshops, bovenop eventuele kortingscodes en aanbiedingen! Op deze manier bespaar je al snel honderden euro’s per jaar.

Ontvang als Mamablogger.nl bezoeker direct € 5,- tegoed bij aanmelding!

Gratis uitjes voor het hele gezin

#1 | Gratis uitje | Geitenboerderijen in Zoeterwoude en het Amsterdamse bos (Noord-Holland)

Voor ons ligt het redelijk voor de hand, maar voor veel jonge gezinnen nog niet; de geitenboerderij. Deze zijn ontzettend leuk, er is veel te zien en te doen én ze zijn dus gratis. Kinderen kunnen zich er zo een uurtje of twee vermaken en jullie kiezen zelf of je er wat wilt eten of niet. Wij kennen twee hele leuke; geitenboerderij ’t Geertje in in Zoeterwoude en geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos. Overigens is het Amsterdamse Bos sowieso heel erg leuk en zeker een bezoekje waard!

Entree: gratis
Parkeren:
gratis

Tip!

En, zijn jullie enthousiast op pad geweest? Bij thuiskomst kunnen jullie op de bank neerploffen, maar is het draaien van een was waarschijnlijk wel noodzakelijk. Heb je weleens nagedacht over een warmtepompdroger om je was te drogen?

#2 | Gratis uitje | De Paardenkamp Soest (Utrecht)

Hier zijn wij nog niet geweest, maar we willen er wel graag naartoe. Niet alleen voor De Paardenkamp, maar ook voor de omgeving, want het is daar zo mooi! De Paardenkamp is een paardenboerderij die je gratis kunt bezoeken. Je kunt er een rondleiding volgen, een speurtocht doen en nog veel meer. En, als je er bent geweest kun je gratis materiaal downloaden voor een spreekbeurt! Meteen goed voorbereid het nieuwe schooljaar in! Klik hier voor de website.

Entree: gratis
Parkeren:
gratis

#3 | Gratis uitje | Het Kralingse bos (Zuid-Holland)

Wij gaan regelmatig naar het Kralingse bos. We wandelen er, genieten van het strandje, de leuke kinderboerderij én het klimbos! Je kunt je er zo uren vermaken zowel in de zomer als de winter!

Entree: gratis (ook het klimbos)
Parkeren:
gratis

#4 | Gratis uitje | Boerenvreugd Aalsmeer (Noord-Holland)

Dit uitje was voor ons ook nieuw en vonden we op Internet. Toch een kinderboerderij ;-), maar deze schijnt heel speciaal en erg leuk te zijn. De boerderij bestaat uit meerdere plekjes en hoekjes en daardoor valt er heel veel te zien en te beleven. Daarnaast is er een mega speeltuin die is opgebouwd van jong naar oud. Het is de grootste, schoonste en veiligste buitenspeeltuin van de regio! Klik hier voor de website.

Entree: gratis
Parkeren: We hebben geen tarieven kunnen vinden dus we gaan er vanuit dat parkeren ook gratis is

#5 | Gratis uitje | Het Belevenissenbos Lelystad (Flevoland)

Ook dit uitje kenden we niet, maar daar gaat denk ik snel verandering in komen! In Lelystad vind je 40 hectare ‘natuurlijk spelen’ met talloze speelplekken. Wat dacht je van tokkelbanen, rouwschommels en nog veel meer?! De website ziet er heel erg leuk uit, dus klik snel hier voor meer informatie! Er is water en er kunnen kinderfeestjes worden gegeven. Er is ontzettend veel te doen en vooral erg leuk voor kinderen vanaf 6 jaar.

Entree: gratis
Parkeren: gratis

#6 | Gratis uitje | Yakult fabriek Almere (Flevoland)

Tja, ik weet niet zo heel goed wat ik hiervan moest vinden, maar deze is zo bijzonder dat hij wel in het rijtje thuis hoorde. Drinken jullie thuis weleens Yakult of heb je een kind dat heel erg tof vindt om eens in een fabriek te kijken? Dan kun je een rondleiding krijgen in de fabriek van Yakult. Je wordt uitgebreid rondgeleid langs verschillende onderdelen van het productieproces. Je moet je wel van tevoren even aanmelden via deze link.

Entree: gratis
Parkeren:
we konden er niet zoveel informatie over vinden, maar we gaan er vanuit dat dit ook gratis is.

#7 | Gratis uitje | Kaas- en klompenboerderij Simonehoeve Katwoude (Noord-Holland)

Ik ben gek op kaasboerderijen, maar misschien heeft dat meer te maken met het feit dat ik uit Gouda kom en je mij wakker kunt maken voor kaas 😉 Ook heb ik een ding met klompen, maar daar vertel ik later dit jaar meer over… In ieder geval ligt Kaas- en klompenboerderij Simone vlak naast Volendam en de demonstraties, uitleg en proeverijen zijn helemaal gratis! Leuk, gezellig en de kids leren er ook nog van. Kun je daarna nog even doorrijden naar Volendam om lekker door de haven te slenteren. Klik hier voor de website.

Entree: gratis
Parkeren:
gratis

#8 | Gratis uitje | Telefoniemuseum Rotterdam (Zuid-Holland)

Kijken jouw kinderen je ook heel raar aan als je een oude telefoon laat zien en ze vertelt dat je daar vroeger mee moest bellen? Het wordt waarschijnlijk nog gekker als je ze vertelt dat daar geen Internet op zat. Dan is het Telefoniemuseum in Rotterdam een heel leuk uitje, want je vindt er alles over de geschiedenis van telefoons en andere communicatiemiddelen vanaf het jaar 1900. Het is geen museum waar je op de bonnefooi naartoe kunt rijden. Je moet wel even een afspraak maken. De website is wat gedateerd, maar volgens mij wordt dit gerund door heel toegewijde vrijwilligers dus een bezoekje lijkt mij echt de moeite waard! Een afspraak maak je hier.

Entree: ik heb vernomen dat het gratis is dus daar ga ik wel vanuit
Parkeren: hier heb ik niets over kunnen vinden, maar het is Rotterdam dus ik ga er vanuit dat je wel wat moet betalen voor het parkeren

#9 | Gratis uitje | Speeltuin Roeffen Mart Grubbenvorst (Limburg)

Dit uitje werd getipt door de ANWB en is een grote speeltuin met ruim 50 speeltoestellen, grenzend aan een groot bosgebied. Alles is er gratis, zelfs het gebruik van de toiletten. Handig met kinderen! Dit is hét voorbeeld van een mooi initiatief om spelen voor alle kinderen toegankelijk te maken.

Entree: gratis
Parkeren: gratis

#10 | Gratis uitje | Futureland Maasvlakte Rotterdam (Zuid-Holland)

Meer weten over het baggeren op zee, het opspuiten van een nieuw haventerrein of het lossen en laden aan de hypermoderne zeekades van de grootste haven van Europa? Kom dan naar FutureLand! Bekijk in het WaterTheater de film Zeezicht, geprojecteerd op een watergordijn van 4 bij 4 meter. Spetterend! Dit is niet zo heel veel bij ons vandaan en staat hier ook nog op de wishlist! Klik hier voor de website.

Entree: gratis
Parkeren:
gratis

De bijna gratis uitjes!

#11 | Bijna gratis uitje | De Zaanse Schans in Zaanstad (Noord-Holland)

Dit is zo ontzettend leuk! Bij De Zaanse Schans ga je terug in de tijd naar de 18e en 19e eeuw en kun je snoep kopen bij de allereerste Albert Heijn (aanrader, want hier begon het allemaal), kun je molens bezoeken, leer je hoe klompen worden gemaakt en nog veel meer. Wij zijn er afgelopen weekend nog geweest. Tip: koop onbewerkte klompen voor €2,- per stuk. Kun je heel veel leuks van knutselen en is te gekke Sinterklaas decoratie in december 😉

Entree: in principe gratis, maar voor de molens moet je bijvoorbeeld wel entree betalen. De eerste Albert Heijn kun je wel gratis bezoeken, net als de klompenmakerij en diverse winkeltjes. Je kiest zelf waarvoor je wilt betalen. Een rondvaart is ook heel gaaf, maar niet gratis.
Parkeren: €10,- euro

#12 | Bijna gratis uitje | Pyramide van Austerlitz Utrechtse Heuvelrug (Utrecht)

Op de Utrechtse Heuvelrug vind je midden in het bos de Pyramide van Austerlitz. Deze is in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Je kunt hem gratis zien, lekker door het bos wandelen én gratis in de speeltuin spelen. Als de je pyramide op wilt klimmen moet je wel wat betalen. In de speeltuin zijn ook grote attracties te vinden waaronder een zweefmolen, botsauto’s, een trein etc. Hier kun je muntjes voor kopen dus ook dit kun je zo duur maken als je zelf wilt.

Entree: gratis met de mogelijkheid om wat extra’s te doen
Parkeren: gratis

#13 | Bijna gratis uitje | Vesting Bourtange (Groningen)

Jaren geleden zijn Patrick en ik met ons neefje en nichtje bij Bourtange geweest. We hadden hen een midweekje meegenomen op vakantie en dat was ook de vakantie waarin Pat mij ten huwelijk vroeg. De dag erna zijn we naar Bourtange geweest. Een vesting in de provincie Groningen. Toen we er binnenkwamen, kwamen we een bruidspaar tegen. Toepasselijk… Het is net alsof de tijd daar heeft stil gestaan. Je kunt er gratis naar binnen, maar als je de musea wilt bezoeken (aanrader) moet je wel betalen. Klik hier voor de website.

Entree: voor gezinnen is er de gezinskaart voor €22,-
Parkeren:
 gratis

#14 | Bijna gratis uitje | Drielandenpunt Vaals (Limburg)

Het spreekt voor veel kinderen tot de verbeelding; het drielandenpunt. Hier komen drie landen bij elkaar en er is van alles te doen. De speeltuin en de monumentale stenen zijn voor iedereen gratis toegankelijk en voor het labyrint moet je betalen. Klik hier voor de website.

Entree: gratis, maar het labyrint kost voor volwassenen €5,- p.p. en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar €4,- p.p.
Parkeren:
hier kon ik geen info over vinden dus ik ga er vanuit dat het gratis is

#15 | Bijna gratis uitje | Lage Vuursche (Utrecht)

Wij houden van het dorp Lage Vuursche! Het is er zo ontzettend gezellig! Het ligt in een supermooie omgeving in de gemeente Baarn. Het is de uitvalsbasis voor veel fietsers en wandelaars, want er is veel te doen. Een bezoek aan de boswinkel is echt een aanrader (ooit geweldige laarzen voor Milan gekocht!) en je kunt er niet weggaan zonder er een pannenkoek te hebben gegeten. Wie weet kom je prinses Beatrix er nog tegen, want die woont in het dorp in Kasteel Drakensteyn! Ook ligt haar zoon Friso bij het kleine kerkje begraven. Het dorp heeft dus ook een rijke historie. Hoewel het een leuke wandelplek is, ook met kinderen, is midgetgolfen er net zo leuk. Dat kost echter wel geld.

Entree: Gratis, want het is een dorp, maar je betaalt wel wanneer je bijvoorbeeld wilt midgetgolfen
Parkeren:
 gratis. Naast de midgetgolfbanen is een grote parkeerplaats

#16 | Bijna gratis uitje | Kinderdijk (Zuid-Holland)

Wie kent ze niet, de molens van Kinderdijk! Wist je dat deze molens ons land beschermen tegen het water? Zonder deze molens zou een heel groot deel van ons land onder water komen te staan. Je kunt hier prachtige foto’s maken met je kinderen. Spelen, molens bezoeken en een te gekke rondvaart maken. De wandel- en fietspaden zijn gratis toegankelijk en tegen een kleine prijs van €7,- (online) per persoon kun je alle molens bezoeken! Kijk voor meer informatie op de website van Kinderdijk.

Entree: de wandel- en fietspaden door het gebied zijn gratis te bezoeken, wil je de molens bezoeken dan betaal je daarvoor. Klik hier voor de website
Parkeren:
 gratis, wij hebben destijds geparkeerd in een woonwijk

 

#17 | Bijna gratis uitje | Speeltuin ’t Appeltje Bergen op Zoom (Noord-Brabant)

Kinderen hebben niet veel nodig om gelukkig te zijn en jullie dan ook niet. Speeltuin ’t Appeltje is een tip van mijn collega toen ik vertelde over dit artikel en schijnt heel erg leuk te zijn. Kinderen kunnen lekker de hele middag ravotten terwijl jullie genieten op een terrasje. ’t Appeltje heeft ook een eigen hertenkamp!

Je hoeft alleen maar het drinken en een lekker bittergarnituurtje te betalen 😉

Entree: gratis
Parkeren: gratis

Low budget uitjes

De entreeprijs voor deze uitjes is voor volwassenen niet hoger dan €12,50 per persoon. 

#18 | Low budget uitje | Stoomgroep West Zuiderpark Den-Haag (Zuid-Holland)

Is jouw kind helemaal gek op treinen? Dan moet je echt eens naar Stoomgroep West Zuiderpark in Den-Haag. Kinderen kunnen ritjes maken met treinen, er is van alles te zien (heel veel modelbouw) en het is er spotgoedkoop. Let op, je kunt er alleen contant betalen. Mocht je daarna nog tijd en zin hebben, rijd dan even lang Scheveningen. Vlakbij en het strand is altijd gratis. Klik hier voor de website van Stoomgroep West Zuiderpark.

Entree: treinritten (enkele rit) €1,- voor volwassenen, €0,80 voor kinderen. Tienrittenkaarten: €8,- voor volwassenen en €6,- voor kinderen. Parkbaanrit €2,50 per persoon
Parkeren: gratis

#19 | Low budget uitje | Speelpark Oud Valkeveen (Noord-Holland)

Interactieve shows, attracties, speeltuinen, een strand, indoor spelen en nog veel meer. Dat is Speelprak Oud Valkeveen! Wij zijn er een keer geweest toen Milan nog een stukje kleiner was en we waren aangenaam verrast! Hier kun je gerust een hele dag vertoeven zonder dat de kinderen zich hoeven te vervelen. Het is hier één groot feest en dat terwijl het park niet eens zo heel groot is. Het is vooral heel overzichtelijk en dat is handig met kleine kinderen. Ik heb er destijds een uitgebreide review (klik) over geschreven. Bekijk hier de website van Oud Valkeveen.

Entree: €10,50 per persoon, kinderen onder de 2 jaar gratis
Parkeren:
 gratis

#20 | Low budget uitje | Ontbijten bij een HEMA in een andere stad (Nederland)

Hoe leuk is het om op een regenachtige dag lekker te gaan ontbijten bij de HEMA?! Voor kinderen een feest en zo’n ontbijtje kost maar €2,-! Je kunt het nog leuker maken door de trein te pakken (kinderen reizen voor €2,50) en naar een andere plaats te gaan. Daarna lekker ontbijten, de stad verkennen en weer naar huis. Een hele belevenis op zich!

Entree: tarief voor de trein (afhankelijk van waar je heen reist), kinderen €2,50
Parkeren:
 gratis, want je gaat met de trein 🙂

#21 | Low budget uitje | Boomkroonpad in Drenthe

Toen wij een jaar of twee geleden logeerden in een tipi tent (wat hebben we toch al gave dingen mogen doen voor Mamablogger!) zaten we vlakbij het Boomkroonpad. Hier klim je via een schuin pad omhoog naar de toppen van de bomen en voor je het weet zit je net zo hoog! Echt, dit is heel erg gaaf! Als je weer naar beneden komt is er nog een grote speeltuin en je kunt natuurlijk lekker wandelen door het bos.

Entree: volwassen €4,50 per persoon, kinderen €2,25. Als je de kaarten online bestelt, ben je goedkoper uit
Parkeren:
 gratis

#22 | Low budget uitje | Kasteel Loenersloot (Utrecht)

Dit kasteel wordt het best bewaarde geheim van de Randstad genoemd. Het bestaat al sinds 1250 en sinds 2012 wordt het opgesteld voor publiek. Je kunt er een rondleiding krijgen en het prachtige park eromheen bezoeken. Het kasteel is echt prachtig en kinderen vinden het vaak mega spannend om in zo’n echt kasteel rond te kijken. Ook niet geheel onbelangrijk, ze leren er ook wat van! Let op, het kasteel is alleen tijdens rondleidingen (vrijdag en zaterdag) of op afspraak te bezoeken. Kijk voor meer informatie eerst op de website.

Entree: €8,50 voor volwassen en €4,- voor kinderen. In de maanden juli en augustus kunnen ouder en hun kinderen samen het kasteel bezoeken voor €15,-!
Parkeren: gratis

#23 | Low budget uitje | Sprookjeswonderland Enkhuizen (Noord-Holland)

Misschien wel net zo leuk en betoverend als de Efteling, maar dan heel wat goedkoper! Van het sprookjesbos tot een speeltuin en van een kinderboerderij (in stijl natuurlijk) tot attracties, er is van alles te beleven! Van wat ik hoor is dit park echt een aanrader dus wij willen hier zeker ook nog een keer heen! Klik hier voor de website met alle foto’s.

Entree: vanaf 2 jaar €10,50 per persoon
Parkeren: gratis

#24 | Low budget uitje | Pluktuin (Nederland)

Pluktuinen zijn razend populair en je vindt ze door het hele land! Je kunt er bloemen, fruit of thee plukken en je betaalt vaak alleen de prijs van hetgeen dat je hebt geplukt. Voor kinderen is het superleuk en leerzaam om hun eigen fruit te plukken. Daarna mee naar huis nemen en opeten. Lekker en gezond! Op www.pluktuinen.nl kun je pluktuinen bij jou of jouw vakantieadres (in Nederland) in de buurt zoeken.

Entree: dat verschilt per pluktuin. Meestal betaal je voor wat je er plukt
Parkeren: dit is vaak gratis op eigen terreinen

#25 | Low budget uitje | Nijntje Museum in Utrecht

Voor de wat kleinere kindjes is het Nijntje Museum in Utrecht echt een must! Welk kind houdt er namelijk niet van Nijntje? Je kunt er klimmen in het huis van Nijntje, naar de dierentuin van het Nijntje Museum en vooral heel veel spelen en ontdekken. Wat leuk is om te weten is dat er ieder weekend workshops worden gegeven in het kunstlokaal! Klik hier voor de website van het Nijntje Museum.

Entree: kinderen van 0-1 jaar gratis, 2 t/m 12 jaar €9,-, 13 jaar en ouder €5,-, gezinsticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen €22,50
Parkeren: kan in de parkeergarages op 10 min. loopafstand van het museum. Hier gelden normale parkeertarieven

#26 | Low budget uitje | Prehistorisch Dorp Eindhoven (Noord-Brabant)

Wij zijn hier vorig jaar (toen nog zwanger van Floris) nog geweest; het Prehistorisch Drop in Eindhoven. We hadden er van tevoren niet zoveel van verwacht, maar wat was dit een gaaf uitje! Ik ga er niet teveel over vertellen, want ik heb toen een uitgebreide review geschreven met veel foto’s. Maar hij kon natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje.

Entree: €9,50 vanaf 4 jaar
Parkeren: gratis

#27 | Low budget uitje | Jurassic Golf in Gouda (Zuid-Holland)

Dit uitje is in mijn woonplaats Gouda en wat is het een groot succes; Jurassic Golf! Zeker nu dino’s weer een enorme hype zijn en de nieuwe film in de bioscoop draait. Eigenlijk is het niets meer dan midgetgolfen, maar dan in een hele mooie omgeving én tussen de levensechte dinosaurussen. Verder kun je er nog een hapje eten en je bent vlakbij de binnenstad van Gouda of aan de overkant van speeltuin de Julianasluis (ook een enorme low budgettip). Ik schreef eerder al een review over Jurassic Golf. Wil je meer weten? Klik dan hier voor de website.

Entree: 0 t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar €8,-, vanaf 13 jaar €12,50. Er zijn ook familietickets te koop. Zo betaal je voor twee volwassenen en 2 kinderen €35,-
Parkeren: gratis

#28 | Low budget uitje | Restaurant het Grote Kabouterbos in Dronten (Flevoland)

Bij Het Grote Kabouterbos kan je binnenkijken in de wereld van de kabouters! Ga lekker spelen in de echte kabouterhuisjes, spring op de trampolines, rijd rond op de skelters, speel in de zandbak of geniet van waterpret! Is het buiten niet zulk lekker weer? Neem dan een duik in de supergrote ballenbak, speel op de spelcomputer of gluur naar binnen bij de kabouterdorpjes. In het bos is een leuke wandelroute waar je nog meer leert over het leven van de kabouters. Als je heel goed oplet, zie je de kabouters misschien zelf wel! Ze hebben zich door het hele bos verstopt… Klik hier voor de website.

Entree: gratis, maar je betaalt wel voor het eten, dit kun je zo duur maken als je zelf wilt. Ik neem aan dat de wandelroute wel gratis is
Parkeren: gratis

#29 | Low budget uitje | Avonturenboerderij Molenwaard (Zuid-Holland)

Met Pasen zijn wij voor het eerst naar Avonturenboerderij Molenwaard geweest. Deze was toen net geopend en we waren ontzettend nieuwsgierig. Wat was dit leuk zeg! Ik heb er toen meteen een uitgebreide review over avonturenboerderij Molenwaard geschreven. Dit is de boerderij van Fien en Teun (bekend van tv) en hier valt van alles te beleven en te zien. Dat alles midden in de Polder van Groot-Ammers (vlakbij Schoonhoven). Iedere maand is er ook een bepaald thema. Zo staat juli 2018 in het tegen van Paw Patrol en augustus 2018 in het teken van Peppa Big. Klik hier voor de website.

Entree: €12,50 per persoon, kinderen tot 2 jaar zijn gratis
Parkeren: €3,-

#30 | Low budget uitje | Familiepretpark De Waarbeek in Hengelo (Overijssel)

Ik had nog nooit gehoord van Familiepretpark De Waarbeek, maar toen ik op de website keek zag ik dat deze niet kan ontbreken in het lijstje! Superleuke attracties voor jong en oud en voor ieder wat wilt. In totaal zijn er 45 attracties! Hier kunnen de kinderen echt heel wat uurtjes doorbrengen. Klik hier voor de website van De Waarbeek.

Entree: €12,50 voor personen van 2 jaar en ouder (online tickets zijn veel goedkoper!)
Parkeren: hier kan ik geen info over vinden

#31 | Low budget uitje | Plaswijckpark Rotterdam (Zuid-Holland)

Dit is één van onze favorieten, want wat is het hier leuk!  Hier kun je echt de hele dag vertoeven en er is zoveel te zien en te doen, zowel binnen als buiten. Van een mega groot verkeersplein tot een rondritje met de trein, gave attracties, dieren etc. Milan is er vorig jaar nog geweest met een kinderfeestje en je begrijpt dat dit hét feestje van het jaar was 😉 Mega aanrader! Bij mooi weer kun je zelf in het water spelen, neem dus een extra setje kleding en ondergoed mee 😉 Klik hier voor de website van Plaswijckpark.

Entree: €12,25 voor kinderen/volwassenen van 2 t/m 64 jaar
Parkeren: gratis aan de overkant van het park

#32 | Low budget uitje | Dierenpark Zie-Zoo in Volkel (Noord-Brabant)

Dierenpark Zie-Zoo in Volkel is niet zomaar een dierenpark. Het is namelijk het eerste zorg dierenpark van Nederland, low budget en ze zijn gespecialiseerd in bijzondere dieren. Daarnaast is Zie-Zoo uitgeroepen tot het beste uitje van 2017 dus dan kan deze natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. Het park is opgedeeld in continenten zoals Afrika, Azië, Europa etc. Er zijn in totaal 7 werelden te vinden. Echt de moeite waard! Klik hier voor de website.

Entree: 0 t/m 2 jaar gratis, 3 t/m 11 jaar €7,75, 12 t/m 64 jaar €9,75
Parkeren: gratis

#33 | Low budget uitje | Veiligheidmuseum PIT in Almere (Flevoland)

Ook hier zijn we weleens geweest en wat is dit leuk! Veiligheidsmuseum PIT is niet heel groot en daardoor perfect voor kinderen. De kinderen mogen een brandweeroutfit passen, mogen in de diverse voertuigen en leren heel veel over de geschiedenis van de brandweer, politie en ambulance. Er zijn veel activiteiten en in de vakanties wordt vaak iets extra’s georganiseerd. Houd daarom de website van PIT in de gaten.

Entree: €27,50 voor twee volwassenen met twee kinderen (gezinskorting) anders is het voor kinderen van 4 t/m 12 jaar €6,50.  Vanaf 13 jaar kost het €9,50
Parkeren: tarief voor de parkeergarage

#34 | Low budget uitje | Tuinen van Appeltern (Gelderland)

Zo’n twee jaar geleden werden we gevraagd om een bezoekje te brengen aan de tuinen van Appeltern. We waren benieuwd, maar vroegen ons af of dit wel een leuk uitje was voor Milan. Nou, dat was het wel! De tuinen zijn adembenemend mooi en er is een groot speeleiland waar kinderen helemaal hun gang kunnen gaan. Ondertussen kijken ze hun ogen uit bij alle tuinen, verborgen paadjes, de groentetuinen etc. Jullie doen ondertussen volop inspiratie op voor jullie tuin. Je waant je echt even in een compleet andere wereld. Klik hier om naar de website te gaan.

Entree: €12,50 voor volwassenen, kinderen van 5 t/m 12 jaar €6,25, kinderen van 0 t/m 4 jaar gratis
Parkeren: €3,- per auto

#35 | Low budget uitje | Mergelrijk Valkenburg (Limburg)

MergelRijk is een bijzondere, eeuwenoude mergelgroeve (grot). Je ziet er prachtige mergelbeelden en zandsculpturen, levensgroot en in miniatuur. Je komt er te weten hoe de grotten in Limburg zijn ontstaan, waarvoor ze werden gebruikt en wat er allemaal met mergel wordt gedaan. Je kunt er kijken naar fantastische films, o.a. gemaakt door de van de Efteling en TV bekende zand/mergel Tovenaar Gert van der Vijver. Klik hier voor meer informatie.

Entree: kinderen t/m 3 jaar zijn gratis, kinderen 4 t/m 12 jaar €7,75 (inclusief speurtochtboekje), vanaf 12 jaar €9,75
Parkeren: tegen dagtarief, er stond geen prijs bij

#36 | Low budget uitje | Maïsdoolhof – speelboerderij Malden (Gelderland)

Een hele dag buiten spelen en een spannend avontuur in het doolhof; dat is maïsdoolhof- speelboerderij Malden. Kinderen kunnen in stro spelen, over de skelterbaan, laddergolfen (weet iemand wat dat is?!) en nog veel meer! Kijk snel op de website voor meer informatie.

Entree: vanaf 1 jaar €4,- per persoon
Parkeren: gratis

#37 | Low budget uitje | Spelen in Nationaal Park De Biesbosch (Zuid-Holland)

Buitenspelen is het leukste dat er is, voor kleine én grote kinderen! Een mooier speelterrein dan De Biesbosch kan je je niet voorstellen: het lijkt een beetje op een jungle. Je kan er heerlijk struinen, speuren, klimmen, klauteren en ravotten met diverse speelbossen en -tuinen. Beleef – helemaal gratis – de spannendste avonturen in De Biesbosch! Waar kunnen kinderen het leukste spelen? Je kunt er ook varen en daarom heb ik hem bij de low budget uitjes gezet. Je betaalt voor het varen vaak wat meer dan een paar euro. Er zijn verschillende aanbieders waarmee je kunt varen dus het loont de moeite even te zoeken. Het was teveel om ze hierbij te zetten. Klik hier in ieder geval voor meer informatie over de speelbossen- en tuin van De Biesbosch.

Entree: gratis, varen verschilt per aanbieder
Parkeren: gratis

#38 | Low budget uitje | Kasteel Duivenvoorde (Zuid-Holland)

Ik zei het eerder al; een kasteel spreekt tot de verbeelding en dat geldt ook voor kasteel Duivenvoorde. Dit kasteel is enorm statig en alleen te bezoeken met een rondleiding. Voor families geldt dan een speciale korting van 25%. Je kunt het kasteel ook reserveren voor een kinderfeestje! Klik hier voor alle informatie.

Entree: €12,50 voor volwassenen, kinderen van 5 t/m 12 jaar €6,25, kinderen van 0 t/m 4 jaar gratis
Parkeren: kan ik niets over vinden dus ik ga er vanuit dat dit gratis is

#39 | Low budget uitje | Museum Naturalis (Zuid-Holland)

Het museum zelf wordt op dit moment (juli 2018) verbouwd, maar er is wel een toffe tentoonstelling te bezoeken; GIF! Dit is voor alle kinderen die fan zijn van Freek Vonk natuurlijk fantastisch en helemaal tijdens regenachtige dagen. Zodra Naturalis weer helemaal open is voor publiek is het ook zeker een aanrader! Wij zijn er een paar jaar geleden geweest en wat is daar een hoop te zien zeg!

Entree: €12,- voor volwassenen, kinderen van 4 t/m 17 jaar €9,-, kinderen van 0 t/m 3 jaar gratis
Parkeren: dagtarief bij Naturalis

#40 | Low budget uitje | Fort Eiland IJmuiden (Noord-Holland)

Een jaar of twee gelezen werden we voor een Netflix event uitgenodigd op Forteiland IJmuiden. We hadden er nog nooit van gehoord en waren heel erg benieuwd. We stapten op een boot en vaarden naar het eiland. Daar lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan en wat is dat gaaf! Er zijn publieksdagen waarop je erheen kan en uiteraard ook in de zomervakantie. Klik hier voor alle informatie hierover. Je kunt hier trouwens ook hele gave foto’s maken van je kinderen, tip!

Entree: €12,50 voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar, kinderen van 0 t/m 6 jaar zijn gratis. Dit alles is inclusief de overtocht en rondleiding van twee uur.
Parkeren: gratis

#41 | Low budget uitje | Bevrijdende vleugels in Best (Noord-Brabant)

Ga terug naar de tijd van de bevrijding: Ronkende motoren van gevechtsvliegtuigen, heldhaftige piloten en Amerikaanse parachutisten. Bevrijdende Vleugels vertelt het heftige verhaal van – onder meer – de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Bevrijdende Vleugels ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. Een mooi, leerzaam uitje die met een gids nog leuker is. Wij kregen gids Bernhard die heel erg goed is in het rondleiden van kinderen. Milan vond het fantastisch! Klik hier voor de website.

Extra tip: ga lekker eten of een taartje eten bij ’t Boshuys in Best. Dit ligt op hetzelfde terrein als Bevrijdende Vleugels en voor kinderen is er een waanzinnige speeltuin. 

Entree: €8,- voor volwassenen, kinderen van 3 t/m 12 jaar €5,-
Parkeren: gratis

#42 | Low budget uitje | Historische vaartocht Binnendieze Den Bosch (Noord-Brabant)

Varen onder de binnenstad van Den Bosch en zien hoe alles is gebouwd. De schippergids vertelt over het ontstaan van de binnendieze en de restauratie van de muren, overkluizingen en togen. Na het passeren van de Kruisbroedershekel vaar je buiten de vestingstad en bent je op de Singelgracht. Vervolgens vaar je door De Groote Hekel en vervolg je de tocht binnen de vestingmuren. Deze vaartocht duurt ongeveer 50 minuten. Lijkt mij waanzinnig interessant! Daarna ga je lekker de binnenstad in! Klik hier voor de website.

Entree: €8,- voor volwassenen, kinderen van 4 t/m 12 jaar €4,-, kinderen t/m 3 jaar gratis
Parkeren: tarieven die gelden in de binnenstad van Den Bosch

Dit waren alle 42 uitjes! Symbolisch één voor iedere dag van de zomervakantie 😉 Het was een MEGA klus om deze samen te stellen, maar ik hoop heel erg dat je er blij mee bent. Mocht je nog iets missen of ben je zelf eigenaar van een uitje die heel goed in deze lijst zou passen? Je kunt deze toe laten voegen aan de lijst! Mail naar info@mariscakenter.nl voor de voorwaarden.

Hieronder nog te gekke tips en dan sluit ik deze lijst af…

Een te gekke app!

Wil je een speurtocht uitzetten vanaf jouw eigen huis of vakantiebestemming? Met de Troovie app doe je dit heel eenvoudig. Je kunt er opdrachtjes en prijsjes aan toevoegen. Erg leuk en het proberen waard in de vakantie!

Save the date voor dit supergave gratis uitje!

Nog iets heel leuks waar je echt heen moet; op 1 en 2 september 2018 zijn de Open Studio Dagen in Hilversum. Je kunt dan gratis naar Beeld en Geluid en je mag lekker rondneuzen in de tv studio’s. Er wordt heel veel georganiseerd voor kinderen en je kunt er zelf gratis een ijsje halen. Wij zijn hier twee keer geweest en het is zo de moeite waard. Daarom wilde ik hem alvast even delen. Klik hier voor de website.

Disclaimer: ik ben heel zorgvuldig geweest in het maken van deze lijst en het nalopen van alle prijzen en parkeertarieven. Het kan zijn dat er desondanks toch een foutje in is geslopen of de prijzen in de loop van de tijd worden gewijzigd. Hier kun je geen rechten aan ontlenen. Geef wijzigingen vooral door, dan houden we de lijst up to date en helpen we andere ouders er weer mee. 

 

42_gratis_low_budget_uitjes_mamablogger_tip_2019_

Klik hier voor de 42 gratis en low budget uitjes van 2020
Klik hier voor de 42 gratis en low budget uitjes van 2019
Klik hier voor de 5 leukste low budget dierenparken van Nederland
Klik hier voor de 5 leukste low budget dino uitjes van Nederland
Klik hier voor de 10 leukste low budget speeltuinen van Nederland

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

55 Reacties

 1. Ciska
  10 juli 2018 / 21:18

  Wat geweldig hier gaan we zeker wat mee doen

 2. Cindy
  10 juli 2018 / 22:22

  In middelburg zit mini mundo
  Is ook erg leuk
  Volwassen 12,50
  Kids 8,50 onder de 3 jaar gratis

  Glowgolf door heel Nederland
  Ook low budget

  En bungelland

  Dacht stuur deze even na 🙂
  Ter aanvulling

  • Marjolein
   11 juli 2018 / 05:13

   Mini Mindo lijkt mij idd ook heel leuk !

   Vooral omdat wij nu zelf op vakantie zijn in Zeeland.

   • Ingeborg
    13 juli 2018 / 23:47

    Een aanrader wij zijn er ook geweest vond het erg leuk

 3. 11 juli 2018 / 06:01

  speeltuin in Beerta oost groningen ook zeer geschikt voor voor kinderen met een beperking
  kosten 1 euro en een beker drinken 1 euro die ze gehele tijd daarna gratis weer kunnen laten vullen. Kinderboederij is er ook bij
  Voor kinderen vanaf 2 tot 10 zeer geschikt

 4. Wendy J
  11 juli 2018 / 07:37

  Heb wel nog 1 hele mooie aanvulling die nét iets buiten de entreeprijs valt.. maar het is EN een geweldig leuk, en heel overzichtelijk pretpark voor kinderen van alle leeftijden (en ouders haha) EN INCLUSIEF eten en drinken en ijs! (Ja.. je mag echt alles pakken tot je propvol zit!) Echt een dikke aanrader voor een dagje -goedkoop- plezier!!
  Drouwenerzand in Drenthe.

  Entree:
  t/m 2 jr gratis
  vanaf 3 jr €13,50
  van 7-7 tot 2-9 €14,50
  Als je tickets online besteld krijg je €1,25 korting
  Parkeren €3,50

  Vers fruit, diverse belegde broodjes, frites, snacks, verse dagsoep, koffie, thee, limonade èn softijs: dit is ALTIJD bij de entreeprijs inbegrepen en onbeperkt zelf te pakken!

  https://www.drouwenerzand.nl

 5. Yvonne
  11 juli 2018 / 09:16

  Aanvulling Kabouterbos Dronten : wandelpad is inderdaad gratis.
  Erg origineel overzicht.

 6. Marion Wisse
  11 juli 2018 / 13:54

  Ik denk dat ” Hof Poppendamme” in Grijpskerke en “De Jonge Johannes” in Serooskerke (Walcheren) niet mogen ontbreken. Kinderen kunnen er heerlijk spelen. Bij de eerste is ook de binnenspeeltuin erg ruim opgezet.
  Je betaald alleen de consumpties!
  Een echte aanrader waar het goed toeven is.

 7. Linda
  12 juli 2018 / 17:58

  Super leuke en handige lijst! Vooral nu met de zomervakantie. Dankjewel!!

 8. Christine
  12 juli 2018 / 19:53

  Wauw, wat een werk en wat staan er leuke dingen tussen! Absoluut niet het standaard lijstje voor budgetuitjes, m’n complimenten!

  Mijn tips
  De kaasmarkt in ons eigen stadje 😉 gratis en leuk voor de kids om te zien!
  Een dagje Leerdam, waar je glasblazers aan het werk kunt zien..
  https://www.ontdeknieuwkoop.nl/zee-strand gratis met schoon zwemwater!

 9. Carien Bus
  13 juli 2018 / 08:51

  Leuk zo’n lijst!

  Gratis uitjes rond Groningen:
  Stadspark, speeltuin en kinderboerderij leuk voor klein en groot
  Blotevoetenpad, Opende https://www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/westerkwartier/blotevoetenpad-opende-westerkwartier
  Maisdoolhof, Meerstad http://www.meerstad.eu/actueel/evenementenactiviteiten/

  Goedkope uitjes rond Groningen:
  Lego museum, Grootegast (5 euro) http://legiomuseum.nl
  DoeZoo, Leens (7 euro) http://doezoo.nl
  Doemuseum, Veendam https://www.doemuseum.nl
  Martinitoren beklimmen is ook een must

 10. Marianne
  13 juli 2018 / 09:27

  Parkeren bij kasteel Duivenvoorde #38 is inderdaad gratis. Voor een regenachtige dag is de vlakbij leefden Vlindertuin ook heel leuk. Met mooi weer is het Monkeybos in Meijendel (Wassenaar) ook een aanrader!
  Aan de andere kant van het land: DoeZoo, kleine dierentuin, heel leuk!!!!

 11. Maaike
  13 juli 2018 / 09:53

  Ik heb voor mijn zoontje van 4 een gratis trein abo genomen, en daarmee mag hij (tot het weer geld gaat kosten wordt gok ik) gratis met de trein! Scheelt weer! Dit heet Kids Vrij bij NS.

 12. 13 juli 2018 / 10:57

  In Nieuwland is Benschop speelplezier. Ze maken speeltoestellen, trampolines en buitenmeubels.De buitenspeeltuin isgeopend van mrt t/m oktober. Entree €5,- per persoon, vanaf 2 jaar. Is incl 1x koffie/thee voor volwassenen. Reserveren is wel verplicht. In schoolvakanties hoeft niet gereserveerd te worden. Eigen consumpties mogen meegenomen worden. Zie http://www.benspelen.nl

 13. 13 juli 2018 / 11:19

  In Nieuwland is Benschop speelplezier. Ze maken speeltoestellen, trampolines en buitenmeubels.De buitenspeeltuin isgeopend van mrt t/m oktober. Entree €5,- per persoon, vanaf 2 jaar. Is incl 1x koffie/thee voor volwassenen. Reserveren is wel verplicht. In schoolvakanties hoeft niet gereserveerd te worden. Eigen consumpties mogen meegenomen worden.
  Daarnaast hebben wij n hobby geocachen. Schatzoeken met n gps. Geocachen is in de hele wereld, en je komt zo op plekjes waar je anders nooit komt. Je zoekt naar verstopte objecten soms klein, soms heel groot. War je vervolgens je naam in zet. Je hoeft niet perse n gps, het kan ook met je smart phone.

 14. Nicole
  13 juli 2018 / 15:23

  Ik heb nog een aanvulling, maar deze is niet in Nederland, maar in Duitsland net over de grens.
  Irrland in Kevelaer! Het is een hele grote speeltuin met veel (hoge) glijbanen, een maiszwembad, springkussens en nog veel meer!
  Entree is €7,00 per persoon vanaf 1 jaar en parkeren is gratis. Door het hele park staan barbecues die je gratis mag gebruiken. Je mag je eigen eten en drinken meenemen ( dus ook alles voor de bbq) en een bolderkar huur je daar voor €3,- per dag. Er is heel veel te beleven en te doen voor kinderen van alle leeftijden

 15. Wendy J
  14 juli 2018 / 16:54

  Nog een leuke aanvulling! Benschop Speelplezier in Nieuwland. Ze verkopen buitenspeeltoestellen zoals trampolines, klimhuisjes/toestellen, schommels, kabelbanen enz en hebben een ‘showroom’ die gebruikt wordt als speeltuin. Tevens is er een kleine dierenweide, zandbak, bowlingbaan, sporttoestellen en bij erg warm weer een waterglijbaan. Er is een terras waar je lekker kunt zitten en frites, ijs, drinken en snacks kunt kopen + toiletten en magnetron aanwezig.

  Entree vanaf 2 jr: € 5,- p.p. incl. 1x koffie/thee voor de volwassenen. Buiten schoolvakanties moet je reserveren maar tijdens de schoolvakantie (wk 29-35) is dat niet nodig!!

  Zie voor meer info en openingstijden:
  https://www.benspelen.nl/buitenspeeltuin/

 16. Wendy J
  14 juli 2018 / 17:12

  Ook heel leuk:
  Het BeverBos in Dordrecht. Deze is vrij toegankelijk. Je kunt ook een speurtocht doen rondom het BeverBos, dat kost € 3,- pp en is vooral leuk voor 6-12 jr.

  Naast het BeverBos ligt het Biesboschcentrum, incl. terras, waar ook van alles te doen is. En je kunt bijv een bootje/kano huren om in de Biesbosch te gaan varen (div. prijzen) maar je kunt er ook heerlijk wandelen en gratis genieten van de prachtige Biesbosch 😉

  Diverse parkeerplaatsen, allemaal gratis.

  Op 5 min lopen van het BeverBos/Biesboschcentrum ligt plas De Merwelanden. Hier kun je heerlijk zwemmen in natuurwater (loopt langzaam af dus ook ideaal voor kleintjes) en er zijn diverse speeltoestellen en heerlijke gras-ligweide. Ook zijn er toiletten + douche aanwezig en zit er een restaurant (De Merwelanden) waar lekker kunt eten of een ijsjes/snacks kunt halen.

  Parkeren kan rondom de plas en is overal gratis. Er is ook een halte van de Waterbus aanwezig vlakbij de plas, dus vanuit diverse omringende plaatsen -waarvandaan de waterbus vaart- ook makkelijk bereikbaar via het water 🙂

  Al met al een hele dag vermaak bij mooi/droog weer!

  https://www.biesboschcentrumdordrecht.nl/biesboschcentrumdordrecht/recreatiegebied-de-hollandse-biesbosch/beverbos

 17. Karin
  14 juli 2018 / 20:26

  Ook de speeltuin het kwekkeltje in rosmalen is erg leuk en gratis.
  Er zijn wc’s en bankjes om op te zitten. Parkeren is gratis.
  Ook speelland bij de beekse bergen is leuk. Dit kost 10,- euro entree en 5 euro parkeerkosten. Je hebt hier van alles. Zie de website.

 18. Wammy
  17 juli 2018 / 08:26

  In Ouddorp de Mekkerstee, geitenboerderij.
  Kaasmakerij.
  Dieren binnen en buiten.
  Gratis parkeren en toegang.
  Landwinkel en restaurant aanwezig.

  Vlakbij het strand 2 – 3 km waar op verschilende lohaties speeltoestellen op het strand aanwezig zijn.

 19. Dianne
  17 juli 2018 / 08:56

  Wat een leuk en handig overzicht! Gaan we zeker wat mee doen!

  Weet je wat ook een leuk en bijna gratis uitje is;
  Speeltuin de Flipjes in Ouddorp (Zuid-Holland) entree is €2,00- per persoon (volwassenen en kinderen) let op; je kunt hier niet pinnen!
  Parkeren is gratis aan de kant van de straat.

  Er staat een ‘koek en zopie’ hokje waar je koffie/thee/fris en ijsjes kunt kopen

 20. christiane
  17 juli 2018 / 12:24

  Ik mis drouwenerzand nog tussen het lijstje
  iets duurder dan de 12,50 maar niet veel!
  hier kun je hele dag goed vermaken en is de friet/snacks/soep/ranja/koffie/thee/softijs onbeperkt te krijgen.
  https://www.drouwenerzand.nl/

  13,50 en in 7 juli tot 2 sept 14,50 via website ben je goedkoper uit!

 21. Anneke
  23 juli 2018 / 20:56

  Een gratis uitje in Friesland-bakkeveen. Heerlijk spelen in het doolhofpark. De toegang is gratis. Wel is het de bedoeling dat je een consumptie afneemt. Nou een ijsje was anders ook vast gekocht!!
  Een echte aanrader!

 22. 27 september 2018 / 10:56

  Handige en leuke lijst! Bedankt voor de tips 🙂

 23. Syta
  2 november 2018 / 09:54

  Leuke tips dank je wel!!

  Wat ook heel erg leuk is het Hans & Grietje pannenkoekenhuis in Zeewolde

  Met een buitenspeeltuin, kabelbanen, trampolines, schommels, fietsverkeerpark n binnen glijbanen die eindigen in een speelkelder.

  Entree en parkeren gratis
  Pannenkoekenhuis eten en drinken zo duur als je het zelf maakt. Wel van tevoren reserveren voor het restaurant dit werkt met bloktijden van 2 uur. Bij de maaltijd krijgen de kinderen een heksenmuntje welke ze kunnen inwisselen voor snoep, ijsje of speelgoedje.

  https://www.hansengrietjezeewolde.nl

 24. Hanneke van Santvoort
  31 december 2018 / 13:05

  Erg leuke tips.
  Mag ik hierbij het volgende aanvullen.
  Het zand/speelbos in Deurne (Brabant) is vrij toegankelijk en erg leuk voor kinderen. Voor de jongere kinderen is bij het VVV een boekje verkrijgbaar waardoor de kinderen met een leuke speurtocht/sprookje naar het midden van het bos geleid worden om daar heerlijk in de bossen te spelen. (Geen catering) wel speeltoestellen, dus alles aan versnaperingen zelf mee nemen!

 25. Tanja
  28 januari 2019 / 12:32

  Een tip;

  Het grote kabouterbos dronten heeft nog een andere (veel grotere) vestiging, Hans en Grietje in Zeewolde.
  Heel erg leuk en gratis toegang en parkeren.

 26. Sandra
  27 maart 2019 / 17:37

  Wauw, knap werk! Dankjewel voor de moeite die je hebt genomen om dit te delen. Ik haal er meerdere uitjes uit. Super.

  • 29 maart 2019 / 08:10

   Dankjewel en graag gedaan! Dit jaar komt er een 2019 versie met 42 uitjes op dezelfde manier.

 27. Wilma hendriksen
  7 mei 2019 / 14:05

  Super leuke site fijn dat er iemand meedenkt voor diegene met een kleiner budget ???

 28. Nathalie
  11 juli 2019 / 12:31

  Ik zag dat je hier het drielandenpunt bij hebt gezet.
  Wij zijn daar vorig jaar geweest en de speeltuin was erg leuk voor de kinderen. Parkeren kost helaas wel geld, maar gelukkig is het ‘maar’ €2,-. En dit gebruiken ze dan weer om de boel draaiende te houden.

 29. Bloem
  12 juli 2019 / 10:06

  Superleuke lijst met uitjes!
  Nu wil ik ook graag naar Kralingse bos maar heb geen idee waar dat klimbos dan ongeveer zit. Heb je misschien een tip?

  • 23 juli 2019 / 09:45

   Hoi,

   Sorry, heb jouw reactie helemaal over het hoofd gezien! Ik weet het niet precies, maar wij parkeren altijd op de parkeerplaats bij het water. Van daaruit lopen we een rondje richting de kinderboerderij en daar is ook het klimbos. Het staat goed aangegeven daar. Succes en veel plezier!

 30. Anne
  30 juli 2019 / 20:45

  Zaanse schans: gratis parkeren op loopafstand. Op de Lagedijk in Zaandijk (bij het schoolpad). Hier kun je gratis parkeren (met uitzondering van donderdag en vrijdag). Dan is het op sommige plekken op de Lagedijk niet toegestaan om te parkeren. Al direct op de Lagedijk kun je de Zaanse huisjes bewonderen. Wanneer je de straat uitloopt loop je via een witte brug naar de Zaanse Schans. Vanaf de brug heb je al prachtig uitzicht over de molens van de Zaanse Schans. De Zaanse Schans is gratis toegankelijk, als men in de molens of musea wil moet men wel entree betalen. Tip: neem klein geld mee om te betalen voor het toilet.

 31. Kim Verbon
  8 augustus 2019 / 10:12

  Wat een geweldige lijst! Dankjewel hiervoor. Ik ben mama van 4 kinderen (11,8,6 en 2) en woon in aalsmeer. Kom al jaren bij “boerenvreugd”, het blijft leuk! Kan je bij deze bevestigen dat het parkeren (voor de deur) inderdaad gratis is!
  Nogmaals bedankt voor deze lijst! Volgende week zijn we op vakantie in Limburg en deze lijst gaat mee!
  Lieve groet, Kim

  • 8 augustus 2019 / 12:44

   Leuk en graag gedaan! Als jullie naar Limburg gaan is Irrland (net over de grens bij Venlo) ook een aanrader. Hier heb ik een aparte blog over geschreven deze week. Fijne vakantie!

   • Leonne Joosten
    8 augustus 2019 / 21:48

    Ken je Docus de Das avonturenpad in Schaijk? Dit is in natuurpark de Maashorst. Goed voor een uurtje of twee plezier voor kindjes van 2 tot 7 gok ik, qua leeftijd. Helemaal gratis, leuk eettentje (boshut) erbij. Daar kun je ook een bolderkar ‘huren’ met wat drinken en wat lekkers, schepjes en ander ‘materiaal’.

 32. Elly
  8 augustus 2019 / 15:46

  Hebben ze ook voor kindjes rond de 2 jaar iets in Brabant.
  Het is voor mij best wel een eind rijden naar de uitjes op je blogg

  • Leonne Joosten
   8 augustus 2019 / 21:46

   Ken je Docus de Das avonturenpad in Schaijk? Goed voor een uurtje of twee plezier voor kindjes van die leeftijd.

 33. 10 augustus 2019 / 22:09

  In Gelderland zit Erve Brooks waar entree gratis is. Buitenspeeltuin en indoor gedeelte waar geen entree voor wordt gevaagd. Alleen voor het blote voeten pad word €3,50 gevraagd, maar dam krijg je ook wat te eten en drinken voor onderweg.
  Echt een fantastische plek met een leuk restaurant erbij.
  https://www.erve-brooks.nl/

 34. els de groen
  20 oktober 2019 / 22:38

  Wat ook gratis en leuk is met (jonge/basisschool) kinderen: De tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs. Wel schone kleren meenemen, want onze Floddertjes blijven zeker te weten niet schoon!!

 35. Belina
  18 maart 2020 / 16:18

  Echt een hele leuke lijst. Direct even gedeeld! Handig voor komende periode, waarin veel ondernemingen dicht zijn. Voor wie voordelig wilt reizen koop ik altijd kaartjes via: https://goedkoop-treinkaartje.nl

  Grotere groepen kunnen het best van groepstickets gebruik maken. Denk dat mijn eerste uitje dit jaar weer naar het strand bij Zandvoort is. Voel ik me altijd helemaal ‘mens’.

 36. Sindy van de Ree
  31 juli 2020 / 20:56

  Zuidholland

  Gratis
  De mekkerstee in ouddorp
  Speeltuin, geiten melkerij en andere boerderij diertjes
  Restaurant, ijsje
  Gratis parkeren

  Klein bedrag
  Historyland Hellevoetsluis
  Musea oudheid, zelf archeoloog zijn, dinosaurussen
  Midgetgolf gratis parkeren

 37. marjan
  20 augustus 2020 / 16:33

  Ik heb ook nog een fijn dagje weg met kinderen tot ongeveer 12 jaar.Speelpark de splinter in Eindhoven aan de rode kruislaan.Door de week gratis entree en gratis parkeren.In het weekend is de entree geloof ik 1 euro per persoon.Er is een kinderboerderij, ondiep zwembad,speeltuin en veel picknickgelegenheden om fijn te zitten.

 38. Arga stuut
  28 juli 2021 / 21:41

  Het parkeren voor de molens van kinderdijk is niet meer mogelijk in de woonwijk eromheen.parkeren in alblasserdam en er rijd vandaar n shuttlebus naar molens.