Home + Gratis e-book | 168 gratis en low budget uitjes in Nederland voor het hele gezin!

Gratis e-book | 168 gratis en low budget uitjes in Nederland voor het hele gezin!

Gisteren verscheen voor de vierde keer de lijst met 42 gratis en low budget uitjes. In 2018 maakte ik vlak voor de zomervakantie een eerste lijst en dit jaar dus de vierde. Nooit verwacht dat dat zou lukken, maar Nederland heeft gewoon heel veel leuks te bieden! Inmiddels heb ik dus al 168 uitjes met jullie gedeeld en ik kan mij voorstellen dat het onhandig is om al die lijsten keer op keer na te lopen. Daarom heb ik ze allemaal gebundeld in een gratis e-book van 42 (toevallig!) pagina’s.

The making-of

Omdat ik mijn 3000e blogpost publiceer wilde ik iets leuks doen voor alle lezers. Een win-week is aan mij niet besteed, ik vind het gewoon niet zo leuk eerlijk gezegd. En als ik het nu wel zou doen, zou ik alsnog een hoop mensen teleurstellen. Jammer, want 3000 artikelen is veel en dat had ik nooit gehaald zonder jullie. Daarom wilde ik iets doen voor iedereen.

Ik realiseerde mij dat 4 lijsten met 42 uitjes leuk zijn, maar heel overzichtelijk is het niet. Je weet niet in welke lijst dat ene uitje staat dat je ooit eens hebt gezien en je wel leuk leek. En als je op vakantie gaat naar Limburg is het wel handig dat je alle uitjes in Limburg overzichtelijk bij elkaar hebt staan.

Eerst had ik het idee om dan 12 nieuwe blogposts te maken met alle uitjes per provincie, maar dat zou vooral gunstig zijn voor mij, want dan “moeten” jullie iedere keer terug naar Mamablogger en vervolgens weer gaan zoeken. Zo ontstond al snel het idee om een e-book te maken met alle uitjes, ingedeeld per provincie. Deze pdf kun je gewoon opslaan (bijvoorbeeld in je telefoon) en dan heb je deze altijd bij de hand.

Ik vroeg een vormgever, maar uiteindelijk heb ik besloten hem zelf op te maken. Misschien wat minder mooi, maar het gaat om de inhoud.

Waarom een gratis e-book?

Het antwoord erop is heel simpel: omdat gratis écht voor iedereen toegankelijk is. Er zijn genoeg boeken te koop met uittips, maar als zo’n boek €20,- kost kunnen veel gezinnen deze alsnog niet betalen.

Grote pretparken, dierentuinen en andere duurdere plekken hebben vaak een groot marketing budget en landelijke bekendheid. Die plekken weten we dus wel te vinden. Het nadeel is echter dat deze niet voor iedereen te betalen zijn. En als je het wel kan betalen wíl je het misschien niet altijd betalen. Wij gaan ook niet de ene week naar de dierentuin en de andere week naar de Efteling. Dan kiezen we liever vier goedkopere uitjes, want dan hebben we vier leuke dagen in plaats van twee.

Dat is namelijk ook precies wat ik wil laten zien met deze lijsten: een goedkoper uitje kan net zo leuk zijn!

Een voorbeeld: ik hou echt van de Efteling, maar vorig jaar was het ondanks corona nog zo druk dat we maar vijf attracties hebben gezien. Een groot deel van de tijd stonden we in de rij. Dat maakt zo’n dag een stuk minder leuk én het is zonde van het geld.

Goedkopere uitjes zijn echter wat lastiger te vinden. En vaak weet je wel een hoop te vinden in je eigen omgeving, maar weet je alles te vinden? Ik ontdekte bij deze lijst ook weer van alles dat we nog niet kenden.

Aan de slag!

Oké, het ‘hoe, wat en waarom’ was bekend, maar al die 168 gratis en low budget uitjes moesten ook overzichtelijk in één bestand komen. Ik begon met een Excel sheet met daarin alle uitjes. Daarna zette ik die één voor één, per provincie, in Pages. Vervolgens nam ik de teksten over uit de eerdere lijsten en werkte ik die bij waar nodig.

Patrick had ondertussen al gecontroleerd of alle uitjes nog bestonden, ook niet geheel onbelangrijk. Er waren inderdaad een paar uitjes die niet meer bestonden. Deze zijn vervangen door nieuwe uitjes!

De cover van het e-book

Vervolgens ben ik het e-book gaan opmaken. Zo clean en simpel mogelijk, want ik ben geen vormgever, maar wel met icoontjes zodat het duidelijk is wat voor soort uitje het is:

Ik heb als laatst bij ieder uitje een icoontje geplaatst en de pagina’s nog wat leuker gemaakt.

E-book: 168 gratis en low budget uitjes

En nu is ‘ie eindelijk klaar! Je download het e-book met 168 gratis en low budget uitjes via deze link of hier. Zodra je op de link klikt kom je bij het e-book. Je hoeft geen e-mailadres achter te laten dus ik verzamel geen gegevens van je.

Dit is mijn cadeau voor jullie om jullie te bedanken dat het na 3000 blogposts nog steeds leuk is om te schrijven. Zonder jullie was het toch een stuk minder leuk en gezellig, bedankt! ❤︎

liefs

 

 

 

Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 Reacties

 1. Jannemam
  4 juli 2021 / 07:36

  Heel erg leuk!
  Hier heeft iedereen iets aan.
  Ik heb hem dan ook meteen gedownload.
  Dankjewel! En gefeliciteerd met de behaalde mijlpalen ?

  • Marisca
   Auteur
   4 juli 2021 / 07:54

   Wat leuk, dankjewel en alvast een fijne zomervakantie gewenst!

 2. Jaya
  4 juli 2021 / 08:07

  Dankjewel voor de leuke tips! Gefeliciteerd met je mijlpaal.

 3. Christine
  4 juli 2021 / 09:41

  Echt fantastisch, alle moeite en tijd die jij (en Patrick!) hierin hebben geïnvesteerd!!
  Dankjewel voor dit cadeau, hij gaat hier op de tablet overal mee naar toe van de vakantie ?
  En geniet weer van de komende posts: van het bedenken tot publiceren.. dat je er nu al (bijna) 3000 hebt staan ?

  • Marisca
   Auteur
   4 juli 2021 / 09:46

   Graag gedaan en jij bedankt voor het lezen al die jaren en het feit dat je zo trouw reacties achterlaat. Ik lees ze allemaal en vind dat zo bijzonder! Ik hoop dat je veel plezier hebt van het e-book!

   • Christine
    4 juli 2021 / 21:10

    Dat plezier zal vast wel gaan lukken…!! In Limburg sluit mijn zusje bij ons een midweek aan en ik denk zomaar dat het theepottenmuseum ook een uitje gaat worden! Desnoods splitsen we ons op en gaan de kids met papa naar de speeltuin.. Dankzij de medicatie die hij nu krijgt kan hij weer met ze meerennen en een balletje trappen (niet voor te stellen hoe slecht hij er laatst eigenlijk aan toe was), dus wat we ook kiezen, het wordt vast genieten!!
    Ja, het is al heel wat jaartjes dat ik je nu volg, en waar ik in het begin een lurker was en alleen maar de artikelen las, ben ik op den duur reacties gaan geven, zeker wanneer een afsluitende vraag op een post aansprak en jij ook weer interactie gaf..!! Dus jij óók bedankt ?

 4. Linda
  4 juli 2021 / 12:42

  Lieve Marisca, super bedankt voor dit handige en leuke overzicht! Hier heb ik voor mijn gezinnetje heel veel aan. Superlief dat je dit gratis beschikbaar maakt. Van harte gefeliciteerd met jouw 3000e post, ik lees je blogs met plezier!

  • Marisca
   Auteur
   4 juli 2021 / 12:45

   Wat fijn om te horen allemaal, dankjewel! En graag gedaan natuurlijk, ik vind het fijn als anderen er wat aan hebben!

 5. Bianca
  4 juli 2021 / 18:46

  Super gaaf dit. Gefeliciteerd en bedankt hiervoor

 6. Leonie
  12 augustus 2022 / 09:41

  (Nummer 80 is in Tilburg (013) en niet in Eindhoven (040)… :-))

 7. Monique
  14 augustus 2022 / 12:20

  Hoi,
  Er zijn veel blote voetenpaden die of gratis of voor weinig gevolgd kunnen worden. Hier worden onze kids (jongste 6 en de oudste 14) altijd weer blij van.
  Ook de belevingsbossen mis ik nog een beetje in het overzicht.

  Groet,
  Monique

  • Marisca
   Auteur
   14 augustus 2022 / 19:22

   Hoi,

   Dank voor je tip! Het klopt dat blote voetenpaden gratis zijn, maar ik zoek voor deze overzichten uitjes die iets minder bekend zijn ☺️. Mocht je nog een goede tip hebben voor een belevenissebos hoor ik het graag. Deze tip neem ik dan mee voor een volgend overzicht, want ik ben al begonnen met tips noteren.

 8. Marieke
  14 augustus 2022 / 17:41

  Super initiatief!
  Leuke ideeën
  Zie ook de spelerij staan in Dieren cast erg leuk maar niet low-budger… 17 euro pp

  • Marieke
   14 augustus 2022 / 17:49

   Wat echt een enorme aanrader is,
   Is het Uilenbos in Lunteren 🙂

  • Marisca
   Auteur
   14 augustus 2022 / 19:19

   Dat kan kloppen en staat ook in de intro van het e-book. Toen wij de uitjes uitzochten pasten ze binnen het budget dat we ons hadden gesteld, maar het kan zijn dat door de oplopende kosten, corona en de inflatie de toegangsprijzen wat zijn gestegen. Het is voor ons geen doen dit bij te houden en ik hoop dat lezers dat begrijpen ☺️. Het is dan aan eenieder om te bepalen of een uitje dan nog wel binnen het budget past.