Home + 42 gratis en low budget uitjes voor het hele gezin, groot overzicht 2019!

42 gratis en low budget uitjes voor het hele gezin, groot overzicht 2019!

Mijn best gelezen blog van vorig jaar was zeker die met de 42 gratis en low budget uitjes. Op de eerste dag werd deze meer dan 4000 keer gelezen en ook nu is ‘ie iedere dag nog mega populair. Ik beloofde toen al een 2019 versie en daar is ‘ie dan! De 42 staat symbool voor iedere dag van de zomervakantie, maar je kunt er natuurlijk het hele jaar gebruik van maken. Met de 42 van vorig jaar heb je er dus 84 😉 Het zijn unieke uitjes en ze zijn gratis of erg low budget. Bij de low budget uitjes mag de entreeprijs voor volwassenen niet hoger zijn dan €13,50, kinderen zijn vaak een stuk goedkoper of zelfs gratis. De uitjes van vorig jaar waren €12,50, maar ik heb ook rekening gehouden met de BTW verhoging waardoor sommige uitjes wat duurder zijn geworden. Ook heb ik gelet op de parkeertarieven. Ik hoop dat er weer wat leuks voor jullie bij zit!

Alle 168 gratis en low budget uitjes die ik de afgelopen jaren heb gedeeld, zijn gebundeld in een gratis e-book! Deze kun je hier downloaden, je hoeft geen e-mailadres achter te laten. Na het downloaden kun je het e-book opslaan op je telefoon of tablet zodat je altijd inspiratie bij de hand hebt.

↓ Dan gaan we hieronder naar het overzicht! ↓

Ik heb de uitjes gecategoriseerd, zo kun je meteen naar de categorie waar je voorkeur naar uit gaat. Ik begin met de gratis uitjes. Deze worden gevolgd door de bijna gratis uitjes. Hier is de entree vaak gratis, maar betaal je een klein bedrag voor bijvoorbeeld een consumptie. Daarna komen de low budget uitjes. Bij deze uitjes is de entree voor volwassenen dus niet duurder dan €13,50. Kinderen zijn hier vaak veel goedkoper of zelfs gratis!

In de intro vertelde ik al dat ik ook heb gekeken naar de parkeertarieven. Heel vaak denk je een low budget uitje te hebben gevonden en dan betaal je je nog scheel aan het parkeren. Voor veel van de uitjes hoef je niet of een minimaal bedrag te betalen hiervoor. De kosten (voor zo ver we die konden vinden) zet ik erbij.

Disclaimer: De lijst is heel zorgvuldig samengesteld en we hebben alle prijzen tig keer gecheckt, net als voorgaande jaren. Toch kan het zijn dat sommige bedrijven de entreeprijzen wat verhogen, bijvoorbeeld vanwege het verlies van inkomen door corona. Ik kan niet alles van tevoren weten dus ik hoop op jullie begrip hiervoor.

Voor ik begin met de lijst vind je hieronder een uitje dat zo leuk is dat het een speciale vermelding verdient in deze lijst.

Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (Gelderland)

Terschuur is een dorp in de gemeente Barneveld (provincie Gelderland) en hier vind je het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Kinderen gaan terug in de tijd waar nog geen Wifi bestond en waar ze kennis maken met de echt oude ambachten. Zo kunnen ze zien wat leerlooien is en kunnen ze kijken bij een scharensliep. Ook kunnen ze plaats nemen in een oude schoolklas. Dat ziet er wel heel anders uit dan nu!

Onze kinderen zijn gewend een hoop speelgoed te hebben en uit bijna al het speelgoed komt geluid. Tegenwoordig zijn kinderen redelijk verwend en het is daarom des te leuker om te laten zien met welk speelgoed opa en oma vroeger speelden. Er is enorm veel oud speelgoed te zien, maar de kinderen kunnen zelf ook oud-Hollandse spelletjes spelen. Verder worden er vaak demonstraties gegeven en ga je echt even terug in de tijd. Ik vind dat zelf altijd enorm knus dus ik ben gek op dit soort uitjes. Dit is een uitje dat het hele jaar door leuk is, ook wanneer het koud is. Kun je daarna lekker warme chocolademelk drinken 😉

Entree: wanneer je online de tickets koopt krijg je 10% korting. Dit zijn de online tarieven: kinderen 0 t/m 4 jaar gratis, 5 t/m 14 jaar €8,-, vanaf 14 jaar €9,50 en 65+-ers betalen €8,75.
Parkeren: gratis

Dan gaan we nu door naar de rest van de lijst, want er is nog veel meer leuks!

Gratis uitjes voor het hele gezin

#1 | Gratis uitje | Theepottenmuseum Swartbroek (Limburg)

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar als je iets bijzonders wilt zien en doen kun je een kijkje nemen bij het Theepottenmuseum in Swartbroek. Hier vind je meer dan 2000 bijzondere theepotten, leuk voor kinderen, want die zien nauwelijks nog echte theepotten. Leuk om te weten; in 2014 is het museum uitgeroepen tot het leukste uitje van Nederland! Klik hier voor de website van het Theepottenmuseum.

Entree: tijdens de openingstijden is de entree gratis
Parkeren:
ik kan op de website geen informatie vinden hierover. Ik ga er vanuit dat het gratis is

#2 | Gratis uitje | Doolhofpark in Bakkeveen (Friesland)

Het Doolhofpark omvat drie verschillende doolhoven, waar je heerlijk doorheen kunt rennen en het een hele klus is om de uitgang te vinden. Ook is er een traditionele speeltuin, waarbij kinderen zelf in actie moeten komen om de toestellen (schommels, wippen, kabelbaan, familieschommel, etc.) te laten bewegen. Ook kun je bij goudzoeken in de goudstroom! Klinkt leuk! Bekijk de website voor meer informatie.

Entree: gratis, maar een consumptie is wel verplicht
Parkeren: gratis

#3 | Gratis uitje | Verkeerstuin Amersfoort (Utrecht)

Wat een leuk initiatief is dit zeg! Je vindt de verkeerstuin op het NS-terrein ‘Wagenwerkplaats’. Dit was vroeger een terrein van de Hollandse IJzeren Spoorweg-Maatschappij. In 1904 aangelegd voor het herstellen van spoorwegmateriaal. Op het terrein staan nog een aantal oude treinwagons en overige spoorwegmaterialen die je kunt bezichtigen. Sinds 2007 is de ‘Wagenwerkplaats’ een Rijksmonument. Kinderen kunnen zich heerlijk vermaken in de verkeerstuin en bijvoorbeeld skelteren over het parcours.

Entree: gratis, maar het is fijn als je een vrijwillige bijdrage kunt doen zodat het kan blijven bestaan
Parkeren: gratis

#4 | Gratis uitje | Avonturenbos Brunssummerheide (Limburg)

De Brunssummerheide is een prachtig uitgestrekt natuurgebied waar voor het hele gezin van alles te beleven is. Het avonturenbos lijkt wel een kinderdroom die is uitgekomen. Met een ravotplek voor de kleintjes, een bouw-je-eigen-hut bos, een ontdekpoel en een dierenboombeeldenroute. Vele leuke natuurlijke speelplekken. Verscholen naast de Ravotplek liggen de bijenstal en een veldje waar veel kleine dieren komen kijken.

Entree: gratis
Parkeren:
gratis

#5 | Gratis uitje | Castellum Hoge Woerd in De Meern (Utrecht)

Soms kom je uitjes tegen waarvan je je afvraagt hoe dat in hemelsnaam gratis kan zijn. Dit is er zo één. Toen op de plek van Castellum Hoge Woerd een woonwijk werd gebouwd werden er allerlei archeologische vondsten gedaan. Zo was te zien dat er op deze plek vroeger een Romeins fort stond. Deze is nagebouwd en hier is nu iedere dag wel wat te doen. Hier kun je je iedere dag verbazen over bijzondere archeologische vondsten, genieten van theater, lunchen of dineren in het restaurant, helpen in de stallen, deelnemen aan natuuractiviteiten en op ontdekkingsreis gaan in de stadstuin, in het fort of over de wallen.

Entree: gratis
Parkeren:
gratis

#6 | Low budget uitje | Stichting AAP in Almere (Flevoland)

We kennen Stichting AAP allemaal van het goede werk dat ze doen. Zo halen ze apen uit benarde situaties uit verschillende landen. Stichting AAP vertelt graag over het goede werk dat zij doen en geven op vrijdag, zaterdag en zondag gratis rondleidingen. Deze duren 1 á 2 uur en zijn gratis. De minimum leeftijd hiervoor is 12 jaar, dus dit is een leuk, leerzaam en gratis uitje om te doen met oudere kinderen. Vergeet je niet aan te melden voor een rondleiding, dit doe je op de website.

Entree: gratis
Parkeren: ik kan daar op de site niets over vinden, ik ga er vanuit dat dit gratis is

Opmerking van een lezer via Facebook: “Ik mis Almere Jungle nog in het lijstje. Zit op hetzelfde terrein als Stichting AAP, alleen is hier de entree €5,20 voor volwassenen, is een ‘kleinere’ dierentuin, vol met geredde dieren. Wij hebben een abonnement en gaan vrijwel altijd vaker dan 1x per maand!” 

Bijna gratis uitjes voor het hele gezin

#7 | Bijna gratis uitje | Speeltuin Beerta in Oost-Groningen (Groningen)

Deze werd getipt in de reacties onder de 42 uitjes van vorig jaar en ik moet zeggen, deze is wel heel leuk! Terwijl jullie lekker op een terrasje zitten, spelen de kinderen in de speeltuin. De speeltuin is helemaal omheind dus de kinderen kunnen nergens heen en dat is een geruststellende gedachte. Daarnaast is er een groot speeltoestel voor kinderen met een beperking. Tot slot is er een dierenweide en hebben ze er zelfs alpaca’s! Ik ben nu al fan! Klik hier voor de website van Speeltuin Beerta.

Entree: €1,- per kind, ouders zijn gratis. Koffie, thee en chocolademelk kosten ook maar een euro en voor een jaarabonnement betaal je een tientje per jaar
Parkeren: gratis

#8 | Bijna gratis uitje | GoudAsfalt in Gouda (Zuid-Holland)

Op dit terrein werd heel wat jaren koud asfalt geproduceerd. Na de sluiting hiervan is de bodem gesaneerd, maar alle machines bleven behouden. Het resultaat is een te gek industrieel terrein waar nu toffe ondernemers gevestigd zijn, maar wat nog toffer is, is dat er een stadsstrand is aangelegd! Terwijl de kids lekker spelen genieten jullie met een hapje en een drankje van elkaar, het mega vette terrein (het is wel duidelijk dat dit één van mijn lievelingsplekken is) en het uitzicht over de IJssel en de Goudse binnenstad. Iedere eerste en derde zondag van de maand zijn alle ondernemers open. Zo kun je vintage shoppen in de blauwe loods bij ‘Wie van Zoet Hout’, lokaal gebrouwen bier proeven en nog veel meer. Daarnaast kun je er te gekke foto’s maken van jezelf en de kinderen en tot slot strijk je dus neer bij Rederij de Vrijheid aan het stadsstrand.

Entree: gratis, je betaalt alleen je consumpties bij de rederij
Parkeren: gratis op het terrein van GoudAsfalt

#9 | Bijna gratis uitje | Speeltuin De Flipjes in Ouddorp (Zuid-Holland)

Een speeltuin zoals een speeltuin hoort te zijn. Vroeger hadden wij hier in de buurt een soortgelijke speeltuin en wat hebben we het daar leuk gehad! Nu is het helaas een vervallen speeltuin, maar hier word ik heel erg blij van! De speeltuin is in 1954 opgericht, maar ieder jaar komen er nieuwe speeltoestellen bij en alles wordt uiteraard onderhouden zoals het moet. Van trampolines tot schommels en van glijbanen tot draaimolens en nog veel meer. Dit is echt een heel fijne speeltuin! Bekijk de website hier.

Entree: €2,- per persoon per dag
Parkeren: gratis

#10 | Bijna gratis uitje | De Ulebelt in Deventer (Overijssel)

Ook dit uitje scoorde dit jaar goud als leukste uitje van Overijssel. De Ulebelt is een duurzame en educatieve kinderboerderij waar van alles en nog wat te doen is. Daarnaast is er een konijnenopvang, zijn er thematuinen en natuurspeeltuinen. Tijdens dit uitje kunnen kinderen dus de hele dag buiten spelen en ravotten terwijl jullie lekker op een terrasje zitten. Ook is er een boerderijwinkel waar je verschillende producten kunt kopen. Wat deze boerderij zo uniek maakt is de manier waarop ze omgaan met duurzaamheid. Aanrader dus!

Entree: gratis, je betaalt uiteraard wel voor consumpties
Parkeren:
gratis

#11 | Bijna gratis uitje | Hans en Grietje in Zeewolde (Flevoland)

Hans en Grietje in Zeewolde is het leukste en meest magische pannenkoekenrestaurant en speelpark in één. Bewegende vloeren, betoverde plafonds en “zwevende” tafels; jij zet alles zelf in beweging! Ga met één van de indoor- glijbanen naar de grote speelkelder of kies uit de kleinere speelruimtes die in het restaurant te vinden zijn. Liever buiten spelen? Dat kan natuurlijk ook! Er zijn diverse trampolines en springkussens, van klein tot ENORM groot! Het Schommelplein zorgt voor uren schommelplezier, waarna je even rustig kunt bijkomen in de Hooiberg. Speel het sprookje van Hans & Grietje zelf na in het “echte” snoephuisje, race rond op het Skeltercircuit met tankstation, ophaalbrug en échte wasstraat, of waan je de koning(in) van Hans & Grietje in de Grote Snoeptoren! Milan had het hier laatst al over en als ik de website bekijk, word ik ook heel enthousiast. Hier gaan we binnenkort zeker heen!

Entree: voor het restaurant en het terrein geldt geen entree, je betaalt wel voor consumpties
Parkeren: gratis

#12 | Bijna gratis uitjes | Brokken & Zo XXL in Gouda (Zuid-Holland)

Deze is een beetje preken voor eigen parochie, maar Brokken & Zo XXL in Gouda is echt fantastisch. Dit is niet zomaar een dierenwinkel, maar een meeeeega dierenwinkel die ook nog eens fantastisch is aangekleed. Je kijkt er serieus je ogen uit. Daarnaast is er een kattencafé, een speeltuintje waar twee supergrote konijnen wonen en nog veel meer. Het eten is er heerlijk dus je betaald alleen de consumpties. Als je er even uit wilt omdat het bijvoorbeeld slecht weer is, is dit het ideale uitje.

Entree: gratis, je betaalt alleen een consumptie en wat je er shopt voor je huisdier natuurlijk
Parkeren: gratis

Low budget uitjes voor het hele gezin

#13 | Low budget uitje | Dierenpark Hoenderdaell op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna (Noord-Holland)

Afgedankte leeuwen, bruine beren uit Bulgarije, vrolijke ringstaartmaki’s, bontgekleurde lori’s en rondspringende wallaby’s. Dierenpark Hoenderdaell laat bezoekers kennismaken met verschillende soorten dieren – waarvan sommige ook vrij door het dierenpark lopen. Op Landgoed Hoenderdaell is ook het opvangcentrum van Stichting Leeuw gevestigd. Hier worden ontheemde katachtige roofdieren tijdelijk opgevangen. Ze worden verzorgd en getraind om uiteindelijk terug te keren naar hun land van herkomst, waar ze in grote omheinde parken een vrij leven kunnen leiden. Volgens mij is er nog veel meer te beleven op het landgoed. Bekijk gerust de website.

Entree: kinderen 0 t/m 2 jaar gratis, 3 t/m 4 jaar €5,-, 5 jaar en ouder €11,-
Parkeren: gratis

#14 | Low budget uitje | Linnaeushof in Bennebroek (Noord-Holland)

Vorig jaar zijn we voor het eerst in Linnaeushof geweest en wat was het leuk! Het is geen pretpark, maar een mega grote en leuke speeltuin waar de kinderen zichzelf echt de hele dag uit kunnen leven. Het is zelfs de grootste speeltuin van Europa! Voor ouders is het zo leuk omdat ze met hun kinderen kunnen spelen in plaats van alleen maar toe te kijken. Voor ons was het echt genieten, heerlijk die blije koppies! Tip: het is vooral leuk wanneer het weer goed is. Klik hier voor de website.

Entree: 2 t/m 64 jaar €13,50 (online zijn de tickets €12,50) en vanaf 65 jaar zijn de tickets €11,- en online €10,50
Parkeren: €6,- per auto, deze kaartjes koop je bij de kassa

#15 | Low budget uitje | SchatEiland Zeumeren in Voorthuizen (Gelderland)

Schatten zoeken, van het ene eiland naar het andere eiland hoppen, spelen in het enorme zandkasteel en nog veel meer. Alle piraten verzamelen en op naar SchatEiland Zeumeren in Voorthuizen! De piraten van het eiland gaan graag met jou op avontuur. De kinderen spelen hier in het zand en wanen zich een echte piraat. Op de website staat het volgende;

Ben jij klaar voor een avontuurlijke dag uit? Kapiteinsdochter Mare en scheepsjongen Dieke hebben schikbreuk geleden en zijn met hun vlot aangespoeld op SchatEiland Zeumeren. Wat zou hier allemaal te beleven zijn? Ga met hen mee op ontdekkingstocht…….? SchatEiland Zeumeren is het grootste overdekte avonturenparadijs van Nederland (ruim 5500m2).

Entree: €13,25 per kind/volwassene, maar voor volwassenen is er in 2019 een actieprijs van €9,-
Parkeren:
Normale voertuigen < 6 meter
1 mei 2019 t/m 30 september 2019 € 5,00 per auto
1 oktober 2019 t/m 30 april 2020 € 3,00 per auto

#16 | Low budget uitje | LEGiO Museum in Grootegast (Groningen)

Van 1963 tot 1998 was LEGO ook gevestigd in Nederland. Het pand van LEGO Nederland stond in Grootegast en inmiddels is daar het LEGiO Museum gevestigd. In dit museum vind je alles wat met LEGO te maken heeft. Zo vind je er unieke LEGO bouwwerken, maar je kunt er ook met LEGO komen spelen. Een superleuk uitje voor iedere LEGO liefhebber! Klik hier voor de website. Dit museum vind je op Museumplein Grootegast. Hier zijn nog twee musea te vinden. Je koopt één kaartje en krijgt vervolgens toegang tot alle drie de musea op het Museumplein!

Entree: kinderen van 0 t/m 2 jaar gratis, vanaf 3 jaar €6,50
Parkeren: hier staat geen informatie over op de website. Ik ga er daarom vanuit dat het gratis is

#17 | Low budget uitje | Pukkemuk in Dongen (Noord-Brabant)

Pukkemuk in Dongen is een recreatiepark waar van alles te beleven is. Er is een dierenpark, een boerensprookjesbos, een binnen- en buitenspeeltuin, een camping, je kunt er lekker eten, een tochtje maken met de huifkar, midgetgolfen etc. Kortom, de kinderen gaan hier de hele dag los en zijn lekker buiten aan het ravotten. Klinkt goed toch?

Entree: Vanaf 1 jaar betaal je een entreeprijs per seizoen. De prijzen in het laagseizoen liggen logischerwijs lager dan in het hoogseizoen. Kijk even op de website voor de actuele prijzen, maar je betaalt niet meer dan €9,50 per persoon. Bij de entreeprijs krijg je gratis water en voor de kinderen is er onbeperkt ranja. Verder krijg je bij binnenkomst twee gratis consumptiebonnen ter waarde van €2,25 voor koffie, thee of frisdrank
Parkeren: gratis

#18 | Low budget uitje | Landgoed Tenaxx in Wedde (Groningen)

Landgoed Tenaxx was nog niet zo lang geleden een aardappelveld. Inmiddels is daar niets meer van te zien en vind je daar de grootste collectie treurbomen ter wereld. Om te laten zien hoe bomen en dieren samen loop van miljoenen jaren zijn geëvolueerd, zijn op het terrein meer dan twintig levensgrote dinosaurussen geplaatst. Bomen en dinosaurussen vormen een fascinerend oerlandschap. Ook is er een tentoonstelling van replica’s, dinosaurusskeletten en -schedels te zien. Een deel daarvan is afkomstig uit de collectie van het voormalig Noorderdierenpark in Emmen. Zo is er o.a. een indrukwekkend vier meter hoog skelet van een Albertosaurus en een model van een schedel van een Tyrannosaurus Rex op ware grootte. Dit vind ieder kind mega indrukwekkend! Klik hier voor de website.

Entree: kinderen t/m 2 jaar gratis, vanaf 3 jaar €10,95 per persoon. Bij een entree voor die personen krijg je onbeperkt frietjes, snacks, pannenkoeken en ranja! 
Parkeren: op de website staat geen informatie over parkeren. Ik ga er vanuit dat dit dan gratis is

#19 | Low budget uitje | Mini Mundi in Middelburg (Zeeland)

Mini Mundi heeft alles. Van een miniatuurpark (gebouwd in samenwerking met Madurodam) tot een pretpark, een indoor speeltuin en een 0-4 land voor de allerkleinsten. Het kan hier allemaal en er is de hele dag genoeg te doen. Er is zoveel te doen, dat ik dat hier niet in een paar regels van vatten. Bekijk daarom de website van Mini Mundi om vervolgens in de auto te springen 😉

Entree: aan de deur betaal je voor kinderen van 3 t/m 12 jaar €13,- en voor volwassenen €9,-. Online is de entreeprijs een stuk lager: voor kinderen van 3 t/m 12 jaar betaal je dan €11,05 en voor volwassenen €7,65
Parkeren: gratis

#20 | Low budget uitje | Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme (Zeeland)

Berkenhof Tropical Zoo is eigenlijk een mini jungle. Je vindt er van alles; van een fossielenmijn tot een dino expo en van een kidsjungle tot een buitenspeeltuin. Nieuw is het schat zoeken in de hut van mijnwerker Jan. In dit park vind je meer dan 50 tropische diersoorten. Ook is de Tropical Zoo is dit jaar bekroond met Goud als leukste uitje van Zeeland.

Entree: 0 t/m 2 jaar gratis, 3 t/m 12 jaar €10,50 en 13 t/m 64 jaar €11,50. 65 plussers betalen €10,50
Parkeren: gratis

#21 | Low budget uitje | Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem (Gelderland)

Kinderen hebben vaak geen idee waar hun eten vandaan komt. Ja, brood komt bij de bakker vandaan, maar hoe dat dan gemaakt wordt… In het Nederlands Bakekrijmuseum in Hattem kunnen kinderen kennis maken met het ambacht van de bakker. Je ziet de bakkerij van vroeger en de bakkerij van nu. Het contract is ontzettend groot. De bakkerij van het museum is 150 jaar oud dus je waant je even terug in de tijd. Ik vind dit soort uitjes echt heerlijk én de kinderen steken er heel veel van op.

Let op: op zondag is het bakkerijmuseum gesloten. 

Entree: kinderen 0 t/m 3 jaar gratis, kinderen 4 t/m 12 jaar € 6,50, volwassenen € 8,- en 65 plussers € 7,50
Parkeren: je kunt het beste parkeren op parkeerplaats De Bleek. Ik weet echter niet of dat betaald parkeren is

#22 | Low budget uitje | Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum (Groningen)

Het verleden komt tot leven in het hart van het Noord-Groninger dorp Warffum. Ontdek in openluchtmuseum Het Hoogeland het platteland van ruim honderd jaar geleden. Kijk rond in twintig oude gebouwen en ervaar hoe de mensen vroeger woonden en werkten. Woonkamers, slaapkamers en werkplaatsen zijn met zoveel oog voor detail ingericht, dat het lijkt alsof de bewoners even weg zijn. Wij zijn vorig jaar bij zo’n openluchtmuseum geweest en we vonden het geweldig. Vooral Milan was er erg van onder de indruk.

Entree: kinderen 0 t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 17 jaar €3,50 en volwassenen €8,-
Parkeren: 
gratis

#23 | Low budget uitje | Miniworld in Rotterdam (Zuid-Holland)

Oké, je bent er misschien niet een hele dag zoet, maar Miniworld in Rotterdam is wel de grootste overdekte miniatuurwereld van Rotterdam. Wat Miniworld zo leuk maakt is dat een dag er maar 24 minuten duurt. De dag gaat dus over in een avond en nacht waardoor je het landschap donker ziet worden. Hoe tof is dat?! Er is heel veel te zien en kinderen kunnen zich vermaken met een speurtocht. Dit is wel echt een leuk en uniek uitje en als je klaar bent is er in Rotterdam nog genoeg te doen en te zien. Zo kun je in de Euromast, kun je lekker de stad in, neem een kijkje bij de Markthal en/of de kubuswoningen.

Entree: kinderen 3 t/m 11 jaar €8,25, vanaf 12 jaar €11,95
Parkeren: is niet gratis in Rotterdam, maar ik weet geen exacte prijzen

Tip van een lezer via Facebook: “Als je naar Rotterdam gaat, kun je je auto parkeren bij Park&Ride Kralingse Zoom, zo vanaf de snelweg. Dan ga je vervolgens met de metro naar de stad, bijv naar Miniworld, Markthal etc. Bij terugkomst in de parking wordt je parkeerkaart vergoed door je ov-chip kaart en is parkeren dus gratis. Je betaalt alleen je ov-kosten. Naar Blaak (Markthal), zijn het maar 3 haltes. Vanaf daar kun je alles wel lopen.”

#24 | Low budget uitje | Schipbreuk en juttersmuseum Flora op Texel

Eindelijk een uitje op één van onze waddeneilanden! Bij Schipbreuk en juttersmuseum Flora op Texel (of is het in Texel, nee toch?) vind je vondsten en verhalen van echte jutters. Hoe spannend is dat?! Ook is er een speeltuin en kunnen kinderen een speurtocht doen. Breng er zeker een bezoek wanneer je op Texel bent.

Entree: kinderen 0 tot 4 jaar gratis, 4 t/m 11 jaar €4,75 en vanaf 12 jaar €6,-
Parkeren: gratis

#25 | Low budget uitje | Museum Schokland in Schokland (Flevoland)

Museum Schokland is in 2018 helemaal vernieuwd waardoor er nu nog veel meer te doen is voor kinderen. Het museum ligt op de Middelbuurt, dit is één van de Middelburgse terpen op het voormalige eiland. Hier woonde de Schokkerbevolking. Ik heb nog nooit van hen gehoord en dat triggerde mij, want wie waren de Schokkers? Kinderen kunnen aan de slag als een archeoloog of bedenken als dijkwerker hoe het wassende water tegen te houden. Bijzonder is de interactieve zandbak in het museum. De kleuren geven een hoogtekaart weer en veranderen als er bergen of kuilen worden gemaakt. Kijk voor het volledige (zomer)programma en de kinderactiviteiten op de website van Museum Schokland.

Entree: kinderen 0 t/m 5 jaar gratis, 6 t/m 11 jaar €5,- en vanaf 12 jaar €7,50
Parkeren: gratis

#26 | Low budget uitje | Benschop speelplezier in Nieuwland (Zuid-Holland)

Dit uitje was oorspronkelijk niet bedoeld als een uitje. Bij Benschop Speelplezier in Nieuwland vind je namelijk een heel groot assortiment buiten speeltoestellen! Van trampolines tot mega glijbanen en en andere speeltoestellen. Deze zijn te koop, maar niet voordat je ze uitgebreid hebt kunnen testen 😉 De speeltuin is inmiddels zo’n 10.000 m2 groot en er staan meer dan 50 speeltoestellen. Je hoeft overigens niet perse iets te kopen om gebruik te maken van deze speeltuin. Echt, dit is zo gaaf, dit moet je gezien hebben!

Bij de speeltuin zijn toiletten aanwezig, en er is een ijskraam waar ijsjes gekocht kunnen worden. Verder is er verkoop van koffie, thee, frisdrank, limonade, koek en chips… Er is een magnetron, deze mag gratis gebruikt worden.

Let op: reserveren is noodzakelijk, behalve in de schoolvakanties. Check de website voor meer informatie. 

Entree: vanaf 2 jaar €5,- per persoon, inclusief 1x koffie/thee per volwassene
Parkeren: gratis

#27 | Low budget uitje | Zeeuws Maritiem MuZEEum in Vlissingen (Zeeland)

In het muZEEum kunnen grote en kleine bezoekers op allerlei manieren ervaren wat de zee betekent voor de Zeeuwen. Er is voor kinderen een leuke speurtocht beschikbaar en er zijn allerlei spelletjes. Probeer bijvoorbeeld maar eens een schip veilig naar de haven in Antwerpen te loodsen, of om Paaseiland te vinden, of om de schatten te bergen etc. Leuk weetje: Michiel de Ruyter liep rond in dit gebouw en er is een Michiel de Ruyter collectie in dit muZEEum.

Entree: kinderen tot 4 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar €5,- en volwassen €10,50
Parkeren: op parkeerterrein Arsenaal parkeer je de eerste drie uur gratis, maar als je het niet erg vindt om een stukje te lopen, zijn er in Vlissingen genoeg plekken waar je gratis kunt parkeren

#28 | Low budget uitje | De Drentse Koe in Ruinerwold (Drenthe)

De Drentse Koe is een binnen- en buitenspeeltuin met een ‘boerderijthema’. Kinderen kunnen hier zowel binnen als buiten spelen en het echte boerengevoel ervaren. Op het buitenterrein vind je diverse speeltoestellen, springkussens, skelters, traptrekkers, een kabelbaan, een grote zand/waterbak en een dierenweide met ezels, konijnen, kippen en geiten. Er kan ook gespeeld worden in de verwarmde speelschuur. Kortom, hier is van alles te doen, ook wanneer het weer niet helemaal meewerkt. Tot slot is er ook een restaurant met belegde broodjes, frites, tosti’s en nog veel meer.

Entree: kinderen 1 t/m 3 jaar €5,-, 4 t/m 16 jaar €8,50 en volwassenen €3,50
Parkeren:
gratis

#29 | Low budget uitje | Watermuseum in Arnhem (Gelderland)

Wist je dat wij voor een heel groot deel uit water bestaan? Ons bloed bestaat voor 83% uit water en onze botten voor 25% uit water bestaan? We zouden niet eens bestaan zonder water. Daarom is het zo belangrijk onze kinderen alles te leren over water, maar wel op een leuke manier. Het Watermuseum zit op een mooie en bijzondere plek. De entree van het museum is zelfs al in 1404 gebouwd! Er is hier een hoop te beleven voor kinderen én, ook niet geheel onbelangrijk, ze leren dat schoon drinkwater niet vanzelfsprekend is. Ook kun je voor €1,50 naar de shampoofabriek  en kun je voor datzelfde bedrag een waterspuwer maken.

Entree: kinderen 4 t/m 12 jaar €7,-, 13 jaar en ouder €10, 65plussers €9,-
Parkeren: het museum beschikt over een beperkt aantal parkeerplaatsen waar je gratis kunt parkeren. iets verderop kun je betaald parkeren

#30 | Low budget uitje | Megapret in Lievelde (Gelderland)

Als het ‘Megapret’ heet, moet het haast wel een succes zijn toch? Er is een binnen- en buitenspeeltuin, een waterspeeltuin en er is midgetgolf. De binnenspeeltuin is zo’n 1500 m2 groot en de buitenspeeltuin maar liefst 20.000 m2. Dat moet wel goed komen toch? Terwijl de kinderen spelen kunnen de ouders plaats nemen aan de bar of lekker in de zon liggen op de weide. Ook kun je er prima eten waardoor jullie het perfecte dagje uit beleven.

Entree: kinderen 1 t/m 15 jaar €6,50 en volwassenen €3,25. Voor €9,75 kun je een arrangement per kind kopen. Dan krijg je niet alleen entree, maar ook patat met mayo, mini snacks, onbeperkt ranja en één ijsje. Voor volwassenen is er ook een arrangement; zij krijgen voor €6,50 entree, patat met mayo, mini snacks, kop koffie of thee
Parkeren: ik kan op de website niets vinden over parkeerkosten, ik ga er vanuit dat dit gratis is

#31 | Low budget uitje | Duinoord in Helvoirt (Noord-Brabant)

Voor Duinoord in Helvoirt (Brabant) betaal je een all inclusive prijs en je hebt de hele dag plezier. Voor één prijs kun je de hele dag onbeperkt eten, drinken en heb je toegang tot alle traktaties. Dat scheelt heel veel gedoe met boterhammen smeren, flesjes drinken meenemen etc. Er is een klimbos, een heel grote speeltuin, een midgetgolfbaan (altijd goed) en een tubingbaan.

Entree: kinderen t/m 2 jaar gratis en daarboven vanaf €9,50. De entreeprijs is namelijk afhankelijk van de bezoekdatum. Het kan dus zijn dat het iets boven de €13,50 uitkomt. Ik heb er toch voor gekozen om dit uitje te delen omdat het een all inclusive prijs betreft
Parkeren: €7,-

#32 | Low budget uitje | Kasteelpark Born in Born (Limburg)

Kasteelpark Born is een middelgroot dierenpark dat ligt in de tuinen van voormalig Kasteel Born. Er zijn vele verschillende soorten dieren gehuisvest, onder andere inheemse dieren als herten, schapen en geiten, maar ook uitheemse diersoorten als nandoes, alpaca’s, stekelvarkens, roofdieren en apen. Het is er heerlijk rustig, je kunt er lekker wandelen, maar er is een grote speeltuin voor de kinderen. Voor ieder wat wils dus. En ja, je kunt nog stukjes van het kasteel zien. Dit uitje scoorde dit jaar ook goud bij het Land van ANWB.

Entree: kinderen tot 2 jaar gratis, 2 t/m 12 jaar €6,50 en vanaf 13 jaar €8,50
Parkeren:
gratis

#33 | Low budget uitje | Kinderboekenmuseum Den-Haag (Zuid-Holland)

Klimmend, klauterend en spelend door de bekende kinderboeken heen zoals Nijntje en Rupsje Nooitgenoeg. Bij het Kinderboekenmuseum in Den Haag kan het! Mijn persoonlijke favorieten zijn de boeken van Annie M.G. Schmidt en om daar de tentoonstelling van mogelijk te maken is het museum een crowdfundingsactie gestart. In ieder geval hoef je je er nu ook niet te vervelen, want wat is dit een leuk museum voor de kinderen!

Entree: kinderen t/m 1 jaar gratis, 2 t/m 6 jaar €6,50, 7 t/m 18 jaar €7,50 en volwassenen €9,-
Parkeren:
betaald parkeren volgens tarief van de parkeergarage, hier staan geen bedragen bij

Tip van een lezer via Facebook: “tip voor den haag (kinderboekenmuseum): parkeer in Leidschendam bij Leidsenhage. Dat is gratis. De tram stopt er ook. Voor volwassenen is er normaal tramtarief maar kinderen hebben een dagkaart van HTM voor 1,50euro! Het kinderboekenmuseum ligt achter het station (Anna van Buerenplein oversteken, smal pad door en je staat er).”

#34 | Low budget uitje | Kasteel Hoensbroek in Hoensbroek (Limburg)

Ik heb iets met kastelen. Ik vind ze fantastisch en kan er uren rondstruinen. Kasteel Hoensbroek is zeven eeuwen bewoond geweest door een bont gezelschap. Er zijn meer dan 40 ruimtes. Van een prachtige balzaal tot een geheime kamer en zelfs de kelder. Ook kun je de Middeleeuwse toren beklimmen. Dit kasteel is één van de mooiste kastelen van Nederland en één van de best bewaarde van Europa. Ook met regen is het leuk dit kasteel te bezoeken.

Entree: kinderen t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 12 jaar €8,75, volwassenen €11,75
Parkeren: gratis

#35 | Low Budget uitje | Mattel Play! in Sevenum (Limburg)

Wedden dat je hier punten mee scoort bij je kind(eren)? Brandweerman Sam, Bob de Bouwer, Thomas de Stoomlocomotief, Angelina Ballerina etc., ze zijn er allemaal en dat maakt het wel heel erg cool natuurlijk. De kinderen kunnen hier spelen in de wereld van hun helden. Mattel Play! Sevenum is er overigens op gericht om ouders en kinderen samen te laten spelen. Stop de telefoon weg (oké, je mag er wel foto’s mee maken haha) en ga even helemaal op in de belevingswereld van je kind(eren). Wij gaan hier in de zomervakantie heen en zijn heel erg benieuwd.

Entree: kinderen 0 t/m 1 jaar gratis, 2 t/m 9 €8,75 en vanaf 10 jaar €5,-
Parkeren: gratis

#36 | Low budget uitje | Museon in Den Haag (Zuid-Holland)

Het Museon in Den Haag is een populair wetenschappelijk museum in Den Haag met collecties op het gebied van geschiedenis, archeologie, techniek etc. Voor kinderen is er heel veel te zien en te beleven in het museum en ondertussen leren ze er ontzettend veel. Ik weet nog dat ik er als kind ben geweest en er een mummie lag. Ik was daar zo van onder de indruk. Ik weet niet of de mummie er nog is, maar een indrukwekkend museum was en is het zeker!

Entree: kinderen 0 t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 11 jaar €8,-, 12 t/m 18 jaar €10,- en volwassenen 13,-
Parkeren: 
uitrijkaarten zijn bij de kassa verkrijgbaar voor €6,-

#37 | Low budget uitje | Apple Museum in Westerbork (Drenthe)

Voor onze kinderen is internet niet meer weg te denken. Voor hen is het normaal dat ze een tablet en/of laptop tot hun beschikking hebben waarmee ze alles kunnen opzoeken wat ze willen. Hoe gaaf is het om hen dan te laten zien hoe computers zijn ontstaan? In het Apple Museum vertellen enthousiaste vrijwilligers alles over de Apple computers. Van de eerste Mac uit 1984 tot nu. De computers werken en je kunt er zelfs op werken of die oude spelletjes van vroeger spelen.

Entree: kinderen 4 t/m 12 jaar €2,50, vanaf 12 jaar €5,-. Gezinnen met twee volwassenen en twee kinderen onder de 12 jaar betalen €12,50
Parkeren: gratis

#38 | Low budget uitje | Bubbeljungle in Leiderdorp (Zuid-Holland)

Bubbeljungle is een superleuk overdekt speelparadijs waar niet alleen gespeeld kan worden, maar je kunt er ook lasergamen, klimmen in het klimpark en golfen in het donker. Wij hebben twee kinderen van totaal verschillende leeftijden en juist daarom is deze plek zo leuk. Er is namelijk voor kinderen van alle leeftijden een hoop te doen. Bij veel indoor speeltuinen (lees: krijspaleis) kom je terecht in een soort van fabriekshal. Dit is echt een gethematiseerde plek waar het lijkt alsof je een beetje onder water bent.

Entree: in de speelstad zijn volwassenen gratis en kinderen betalen €8,35. Voor het klimpark en golf in the dark betalen zij beiden €8,35. Er zijn ook combi tickets te koop die low budget zijn
Parkeren:
 gratis

#39| Low budget uitje | Klompenmuseum Scherjon’s in Noardburgum (Friesland)

Midden in een klein dorpje in Friesland vind je een indrukwekkend klompenmuseum. Wij zijn hier vorig jaar tijdens onze vakantie terecht gekomen en we hebben er veel geleerd over de geschiedenis van klompen. Ze hebben er een mega collectie en hoewel het misschien wat suf klinkt was het echt heel leuk. Milan heeft daarna een eigen klomp geschilderd en je kunt er ook klompengolven. Gewoon een leuk uitje tussendoor!

Entree: kinderen t/m 12 jaar €2,-, vanaf 12 jaar €3,50
Parkeren: gratis

#40 | Low budget uitje | Photoboutique in Gouda (Zuid-Holland)

Wil jij jouw puber deze vakantie blij maken? Boek dan een uur in de Photoboutique in Gouda. In een prachtig pand in de binnenstad vind je de studio waar je met diverse achtergronden, daglichtlampen en meubels de meest te gekke foto’s kunt maken voor het social media account van de kind(eren). Ik heb de ruimte afgelopen jaar gehuurd om foto’s te maken voor Mamablogger en wat was het leuk. Voor we begonnen kregen we tips van fotograaf Sandra (eigenaar van Photoboutique) en konden we daarna gewoon onze gang gaan. Je kunt gebruik maken van verschillende achtergronden en je kunt jezelf zo vaak omkleden (en je haar doen) als je wilt voor zoveel mogelijk verschillende foto’s. We gaan zeker nog een keer!

Entree: t/m 17 jaar €12,50 voor een heel uur per persoon
Parkeren: dit kan in het centrum van Gouda. Dit is betaald

#41 | Low budget uitje | Attractiepark DippieDoe in Best (Noord-Brabant)

Als je een uitje zoekt dat weersonafhankelijk is, dan zit je bij DippieDoe helemaal goed! Het park is opgedeeld in twee gedeeltes: de binnenhaven en de buitenhaven. Zo is er een achtbaan, maar ook een ballenbak een softplay hoek en nog veel en veel meer. Je kunt zo lang je wat onbeperkt gebruik maken van alle attracties.

Entree: ANWB ledenprijs vanaf 2 jaar €10,46 anders €13,95 en dat ligt €0,45 boven het budget wat ik voor dit artikel heb gesteld (beetje jammer haha)
Parkeren: €4,-

#42 | Low budget uitje | Kabouterland in Exloo (Drenthe)

Ik sluit af met dit leuke uitje in het Drenthse dorpje Exloo. Dolend door een geheimzinnig konijnenhol kun je kabouters van dichtbij bespieden. Maak een spannende tocht door de trollengrot, loop via een overdekt wandelpad langs bijzondere planten en leuke kleine exotische dieren, naar de raadselachtige kasteelruïne. Ik ben gek op dit soort kneuterige uitjes. Milan wordt er denk ik wat te oud voor nu, maar voor Floris zou dit een heel leuk uitje zijn. Ook is er een te gek kabouterwinkeltje, superleuk!

Entree: kinderen tot 2 jaar gratis, daarboven €8,50
Parkeren: gratis

Klik hier voor de 42 gratis en low budget uitjes van 2020
Klik hier voor de 42 gratis low budget uitjes van 2018
Klik hier voor de 5 leukste low budget dierenparken van Nederland
Klik hier voor de 5 leukste low budget dino uitjes van Nederland
Klik hier voor de 10 leukste low budget speeltuinen van Nederland

Collega blogger Bregje van Breg Blogt heeft ook een leuk overzicht gemaakt met daarin 30 low budget en gratis uitjes in Limburg. Ook een aanrader!

Disclaimer: ik ben heel zorgvuldig geweest in het maken van deze lijst en het nalopen van alle prijzen en parkeertarieven. Het kan zijn dat er desondanks toch een foutje in is geslopen of de prijzen in de loop van de tijd worden gewijzigd. Hier kun je geen rechten aan ontlenen. Geef wijzigingen vooral door, dan houden we de lijst up to date en helpen we andere ouders er weer mee. 

Heb je nog tips die binnen het budget vallen? Laat het me weten in de comments hieronder. Veel plezier!

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

46 Reacties

 1. Mayke
  7 juli 2019 / 06:48

  Leuke lijst!
  Toevoeging: bij Mini Mundi in Middelburg parkeer je gratis op het parkeerterrein wat daar bij zit (Zepp Middelburg) ?
  En als je in Vlissingen bent en het niet erg vind om een stukje te lopen (naar het MuZEEum) dan kun je overal plekjes vinden waar je gratis kunt parkeren.
  Liefs Mayke (uit Vlissingen ?)

   • An
    7 juli 2019 / 22:46

    Super leuk! Heb m in m’n favorieten gezet. kleine tip, ideetje, of hoe je t ook noemen wilt: zet de afkortingen van de provincie achter de plaatsnaam. De dorpen hier in de buurt ken ik wel, maar bij m’n vakantieadres (andere kant van NL) niet…en om nou ‘alle’ 42 dorpen in te typen in google maps? (aardrijkskunde is niet m’n beste vak)

    • 8 juli 2019 / 05:54

     Haha, snap ik helemaal! Ik heb het overwogen, maar bewust gekozen het niet te doen omdat veel mensen doorscrollen naar wat bij hen in de buurt ligt en ze daardoor misschien iets anders leuks missen. Ik wilde mensen juist triggeren, maar als het een wens is ga ik er even over nadenken 😉

   • Johanna
    8 juli 2019 / 12:32

    De parkeerplaats de Bleek in Hattem ( het bakkerijmuseum) is betaald. Er zijn daar verder weinig in mogelijkheden om gratis te parkeren helaas ? maar het museum is top.

 2. 7 juli 2019 / 07:34

  Wat een werk weer, maar zeer handig. Wat leuke dingen gezien.

  Kleine tip / aanpassing. Sevenum mattel play is Limburg en niet België ☺️ Is namelijk niet ver van ons vandaan

  • 7 juli 2019 / 07:39

   Thanks! Heb het meteen aangepast haha. Was echt in de veronderstelling dat het net over de grens was… 😉

 3. Roxanne
  7 juli 2019 / 07:41

  goede lijst!
  Voor het volgende lijstje zou je eens kunnen kijken naar Irrland (net over de duitse grens). 7 euro entree p.p en de consumpties (die je overigens ook zelf mee mag nemen) zijn spot goedkoop. parkeren is gratis. En je hebt er echt de hele dag wat te doen, bij alle weersomstandigheden. (als je toch in sevenum bent, wat niet in België maar gewoon in Nederland ligt) kun je ook eens bij irrland gaan kijken.

  sprookjesbos in valkenburg is ook niet duur (ik meen 9 euro).

  • roxanne
   7 juli 2019 / 07:44

   oeps, crosspost.. Mattel heb je al aangepast zie ik 🙂

  • 8 juli 2019 / 05:58

   Ik krijg veel reacties over Irrland, door jullie enthousiasme willen we deze zelf bezoeken in de vakantie, ben heel benieuwd!

 4. Judith Smit
  7 juli 2019 / 09:07

  Bakkerijmuseum De Oude Bakkerij in Medemblik is ook erg leuk! (www.deoudebakkerij.nl)
  Tm 2 jaar is de entree gratis, 3 tm 12 jaar is 5 euro en voor volwassenen is de entree 7 euro.

  Het museum is gelegen in het centrum van Medemblik. Parkeren is gratis. Er liggen diverse parkeerterreinen op 50 meter afstand, zoals bij de bus- en stoomtramhalte naast het voormalig stadhuis. Direct voor de deur van het museum geldt een parkeerzone (maximaal 1,5 uur).

 5. 7 juli 2019 / 09:22

  Wat een handig overzicht! Er staan veel dingen op die ik nog niet kende.

 6. Grietje
  7 juli 2019 / 11:14

  Bij Kabouterland zijn geen parkeerkosten. Je kunt je auto in het dorp parkeren.

 7. Susan
  7 juli 2019 / 11:28

  De steenuil in Oirschot. Ze hebben een leuke binnen en buitenspeeltuin waar elke dag verschillende activiteiten georganiseerd worden. Eind van de zomer hebben ze een geweldige maisdoolhof vooral als die s’avonds verlicht is, is deze zo leuk om te doen. Mijn kinderen vinden het geweldig om daar te spelen.

  http://www.desteenuil.nl

 8. Charlotte
  7 juli 2019 / 11:33

  Wat een leuke tips! Hier nog een paar bijna gratis tips:

  De koperen ezel in Epe (veluwe) is ook superleuk om naar toe te gaan. Veel schattige dieren en speeldingen. Wandeling met ezels kan ook daarvoor betaal je wat meer. Entree is €1 per persoon en parkeren gratis.

  Theehuis t Hunebed in Havelte/ Darp is ook heel leuk. Eerst even aan de overkant van de weg naar de hunebedden kijken en een wandeling op de hei en bos. Daarna even wat drinken en onbeperkt spelen in een grote speeltuin achter t theehuis. En neem bij mooi weer drge kleren mee want ze hebben ook watersproeiers :-). Entree en parkeren is gratis.

  Wel wat te besteden en niet duur:
  * Duinenzathe (toegang is incl eten en drinken) in Appelscha. Parkeren is gratis
  * Drouwenerzand in Drouwen. Ook hier is toegang incl eten en drinken!

  Veel plezier!

 9. Anouk
  7 juli 2019 / 19:29

  Vlak bij museum Schokland bevind zich de gesteente tuin. Deze activiteit is gratis tot bijna gratis en nog leuker met kinderen dan Schokland.

 10. Angelique
  8 juli 2019 / 04:35

  Super leuke lijst!
  Het parkeren bij de speeltuin in Beerta is gratis..

 11. Marielle
  8 juli 2019 / 21:20

  Speeltuin de Veilige haven in IJmuiden. €1,- entree en parkeren is gratis. Speeltuin de Speelkraam in Purmerend. Entree rond de €2,- .

 12. A jansen
  10 juli 2019 / 16:55

  Mag ik de kopere ezel is Epe toevoegen entree prijs €1 p.p gratis parkeren en veel verschillende dieren te zien en een grote speeltuin erg leuk

 13. JOlanda
  11 juli 2019 / 22:47

  Kijk ook eens naar Irrland, net over de grens bij bij Well, Limburg. 7.00 entree als je online een dagkaart koopt. De kids zijn er echt de hele dag zoet.

 14. Corry
  12 juli 2019 / 09:04

  Hoendersdael is 11 euro de online prijs ( 1-4 tot 1-11)

  Ik zou ook vermelden socialdeal hier kan je regelmatig voor
  8.50 bowlen of
  5 euro flow in de dark midgetgolf of
  Jumpcity kortingsbonnen( dacht 3.75 per keer

  Wat nog een leuke gratis aanvulling is speeltuinen op campings, eventueel met een drankje erbij dan low budget

 15. Christine
  13 juli 2019 / 11:41

  Wat toevallig, vrijdag 5 juli waren wij, als afsluiting van een midweekje Texel in het Flora museum! Of nouja, wij… ik bleef bij de kleine die een ochtendslaapje deed en m’n man ging met de oudste de speurtocht door het museum maken en heerlijk spelen in de buitenspeeltuin die ze erg leuk hadden aangelegd en die je vanaf de parkeerplaats goed kon zien!

  #24 Mijn aanvulling op het museum is de tip om dit te combineren met de Zelfpluktuin die enkele honderden meters verderop aan deze straat ligt! Entree van de tuin en het parkeren erbij is gratis, heel leuk voor de kids: tegelijk met de plukroute loop je ook de kabouterroute waar kabouter Barry alles verteld over het groeien en maken van aardbeien en aardbeienjam! Aan het eind is een theetuin met grote zandbak en je kunt ook heel leuk binnen zitten. Tot slot wandel je langs de kassa om je geplukte fruit en of bloemen af te rekenen en kun je ook hun jam en andere heerlijkheden kopen. Dat is echter helemaal vrijblijvend, dus als je niets plukt en alleen komt kijken is het een gratis uitje erbij!

 16. Adrienne
  21 juli 2019 / 20:50

  Een tip voor de lijst van 2020 😉 kijk eens naar ‘het aardbeienterras’, dat is echt super leuk voor de kinderen. Zelf aardbeien knippen en daar een diploma voor krijgen, een springkussen en speeltoestellen. En heerlijke aardbeien versnaperingen

  • Eline Loonen
   7 augustus 2019 / 22:59

   Is inderdaad een super leuk low budget uitje!

 17. 2 augustus 2019 / 07:58

  Misschien ook leuk om te vermelden. Bij de kinderboerderij in Sliedrecht zit een natuurspeeltuin. Gratis entree. En gratis parkeren aan de overkant.

 18. Monique
  7 augustus 2019 / 22:56

  Fijn deze lijst. Ik heb nog een paar leuke uitstapjes voor volgend jaar. Billy Bird Hemelrijk te Volkel. t Klokuus in Zeeland.
  Speeltuin Vrouwenhof in Roosendaal. drouwenerszand in Drenthe. De Afslag in Breskens.
  Misschien is het ook nog een idee om de uitstapjes per provincie ergens op de site te zetten. Zou voor mij en misschien ook voor andere overzichtelijker zijn.

 19. Eline
  7 augustus 2019 / 23:05

  Nog wat tips voor leuke, betaalbare uitjes:
  – Strand en Speelland in Hilvarenbeek
  – Speelgoedmuseum in Oosterhout
  – Mini- Billund in Wagenberg

 20. juanny
  8 augustus 2019 / 12:15

  Jammer genoeg alleen maar rekening gehouden met echt kleine kinderen.
  er is geen rekening gehouden voor ouders met al wat oudere kinderen vanaf 9 jaar oa.
  En allemaal vanaf Rdam veeeeeelste ver van alles.

  • 8 augustus 2019 / 12:43

   Hoi,

   Sorry, maar dat ben ik niet helemaal met je eens. Wij wonen zelf in Gouda en hebben veel van deze uitjes ook gedaan. Daarnaast hebben we vorig jaar ook een lijst gemaakt en daar zitten misschien wel uitjes bij die wat dichterbij zijn voor je. Ik heb in ieder geval heel erg mijn best gedaan om voor ieder wat wils te zoeken door het hele land wat ook binnen de prijzen en voorwaarden viel. Daar is heel veel tijd in gaan zitten. Zelf hebben we ook een zoon van 8 en die vond bijvoorbeeld Linnaeushof, Bevrijdende Vleugels, Landgoed Tennaxx, Benschop Speelplezier, Jurrassic Golf (in Gouda), Mattel Play en andere musea nog steeds erg leuk. Voor de nog oudere kinderen ga je dan toch meer richting de attractieparken en dan wordt het inderdaad ook duurder.

 21. Sietske
  8 augustus 2019 / 14:39

  Hoi.
  Wat een top lijst.

  Ken je Speeltuin Groenendaal in Heemstede al?
  Entree is €3 (volwassen of kind). In de entree zit een gratis drankje of ijsje twv €1,50. Gratis parkeren. Er rijdt een treintje op het terrein (€0.50).

 22. Reina
  8 augustus 2019 / 19:05

  Hallo, in Enkhuizen heb je Sprookjeswonderland. Een leuk park voor kinderen t/m 10 jaar ongeveer. Een kaartje voor alle personen vanaf 2 jaar € 9.75 Parkeren gratis, uitrijmuntje bij de kassa.

 23. Kirsten
  9 augustus 2019 / 23:26

  Wat een leuke ideeën allemaal.

  Mochten jullie nog ideeën zoeken voor volgend jaar in de lijst…

  Kinderboerderij Daalhoeve in Maastricht.
  Wat ooit begonnen is als een kinderboerderij, is nu meer een mooi aangelegd mini dierentuintje.
  Met zowel de bekende boerderij dieren als stokstaartjes, papagaaien, Fennik vossen, Zebras, otters, Prairiehondjes enz….
  Ook leuke doe-toestellen, kabouterhuisje, en natuurlijk een leuk speeltuintje erbij, dat aangrenzend een terras heeft, zodat ouders, opa’s en oma’s kunnen genieten van een hapje en of drankje.

  https://daalhoeve.nl/

  Gratis entree en gratis parkeren!

  Ander leuk uitje…
  Het zilvermuseum in Schoonhoven.
  Hier worden vaak goudsmid workshops gegeven aan kinderen. Aanbod hierin varieerd, wisselende soorten workshops. Zoals in de herfst metalen herftstblaadjes kleuren.

  Deze hier beneden staat nu iig op de site vermeld…

  DAG VAN DE WETENSCHAP…
  Maak een 3d stamboom, we gaan aan de slag in het Zilverlab.

  |5 oktober 2019|14.00 uur| €5,00|Entree gratis| Voor deze workshop graag vooraf aanmelden: reservering@zilvermuseum.nl
  gratis parkeren in nabije omgeving.

 24. corieke
  10 augustus 2019 / 08:26

  super handig dit, dank je wel!!! dat moet wel een werk geweest zijn. nog een tip voor mensen uit de buurt van gouda; waterspeeltuin in de wijk triangel in Waddinxveen. volledig gratis.

  • 10 augustus 2019 / 15:06

   Bedankt voor je reactie Corieke! Leuk weer eens van je te horen. Het is inderdaad een hele hoop werk geweest, maar heb nu wel heel veel eer van mijn werk gehad 😉 Leuke tip, die ga ik ook onthouden.

 25. Danielle
  14 augustus 2019 / 20:00

  Wat enorm leuk deze blog~site.
  Ik ga er vaker op spieken.

  Dank je wel

  Groetjes Daniëlle

 26. Ian
  14 juni 2021 / 09:39

  Ik raad Avonturia in Den Haag aan,

  Een combinatie van een grote dierenwinkel met exotische dieren en daarbij een aparte dierentuin in een soort Indiana Jones achtige setting

  Kinderen vinden het geweldig

  • Marisca
   Auteur
   14 juni 2021 / 17:56

   Ja, die is ook heel leuk en staat als het goed is in de lijst van 2020!