Home + 42 gratis en low budget uitjes voor het hele gezin | Groot overzicht 2020, ingedeeld per provincie!

42 gratis en low budget uitjes voor het hele gezin | Groot overzicht 2020, ingedeeld per provincie!

Wauw, het is gewoon weer gelukt! Een lijst met 42 low budget uitjes voor het hele gezin waarbij de entreeprijs voor volwassenen niet hoger is dan €14,50! De meeste uitjes zijn echter veel goedkoper. In 2018 maakte ik de eerste lijst. Het bleek een monsterklus die ik van tevoren niet goed had ingeschat. De impact ervan overigens ook niet, want na het publiceren van die lijst ging het “los”. Ik kreeg zoveel reacties! Het werd de best gelezen blog van 2018 en ik kreeg zoveel tips dat ik in 2019 een nieuwe lijst kon maken. Deze haalde zelfs de landelijke televisie en opeens zat ik ’s avonds laat bij Zomer met Art op RTL4. Ik dacht dat ik daarna geen nieuwe lijst meer kon maken, maar het lukte! Dit is het overzicht met 42 gratis en low budget uitjes van 2020, ingedeeld met provincie!

Alle 168 gratis en low budget uitjes die ik de afgelopen jaren heb gedeeld, zijn gebundeld in een gratis e-book! Deze kun je hier downloaden, je hoeft geen e-mailadres achter te laten. Na het downloaden kun je het e-book opslaan op je telefoon of tablet zodat je altijd inspiratie bij de hand hebt.

↓ Dan gaan we hieronder naar het overzicht! ↓

Ik wilde juist nu een nieuwe lijst maken. Dit jaar blijven veel gezinnen thuis of vieren zij vakantie in eigen land. Deze zomer gaan we Nederland opnieuw ontdekken en er is zoveel te doen. Dat blijkt wel uit het feit dat ik nu voor de derde keer deze lijst samen kon stellen. Toch staat er nu ook een uitje in Duitsland (net over de grens) en die is echt de moeite waard. In totaal zijn het weer 42 gratis en low budget uitjes. Symbolisch één voor iedere dag van de zomervakantie. Veel plezier! Dit jaar zijn de uitjes, op veler verzoek, ingedeeld per provincie.

Let op, de lijst is zorgvuldig samengesteld, maar check altijd even de website voor informatie over reserveren etc.

Disclaimer: De lijst is heel zorgvuldig samengesteld en we hebben alle prijzen tig keer gecheckt, net als voorgaande jaren. Toch kan het zijn dat sommige bedrijven de entreeprijzen wat verhogen, bijvoorbeeld vanwege het verlies van inkomen door corona. Ik kan niet alles van tevoren weten dus ik hoop op jullie begrip hiervoor.

Low budget uitjes in Friesland

#1 | Het Friese Museumdorp in Allingawier

Terug in de tijd in Allingawier. Dit Friese terpdorp werd ooit bestempeld als één van de tien mooiste plaatsen van Nederland. Dit uitje is ontzettend leuk om te doen, zeker wanneer het mooi weer is. Je kunt door het dorp wandelen naar de museumboerderij en daar het leven van een Fries boerengezin ervaren. Uiteraard kun je er ook lekker eten. Ik houd echt van dit soort dorpjes!

Entree: kinderen tot 12 jaar gratis. Vanaf 13 jaar €2,50 
Parkeren:
gratis
Adres: 
Het Friese Museumdorp Meerweg 4, Allingawier

#2 | Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden

Wij zijn gek op musea en dit is een heel leuke. In dit museum leren kinderen alles over dieren. Van de kleinste bij tot een mega groot skelet van een potvis. Er zijn vaste tentoonstellingen waaronder het reiskabinet van Kapitein Severein. Deze Friese kapitein verzamelde schatten tijdens zijn reizen welke te zien zijn in het museum. Momenteel is de tentoonstelling GIF te zien. Tijdens GIF kom je van alles te weten over gif in de natuur, maar… er komen ook allerlei levende giftige dieren naar het Natuurmuseum zoals spinnen, slangen, duizendpoten, kikkers en schorpioenen. Deze zitten veilig in terraria, maar nog niet eerder was je zó dichtbij een gevaarlijke slang of spin.

Entree: kind 4 tot en met 15 jaar €10,-. Volwassen €13,-.
Parkeren:
het dagtarief is maximaal € 8,80 (Oldehove) of € 6,- (Hoeksterend).
Adres: 
Natuurmuseum Fryslân Schoenmakersperk 2, Leeuwarden

Low budget uitjes in Groningen

#3 | Bloemenboerderij en maïsdoolhof in Saaxumhuizen

Een uitje waar zowel wij moeders als de kinderen heel blij van worden. In de bloemenpluktuin kun je zelf een te gek boeket plukken (€5,- voor 30 stengels dus dat is een te gek wildboeket!), maar voor de kinderen is er ook iets tofs te doen: het maïsdoolhof. Je kunt je maïsdiploma halen, met skelters over het terrein rijden, botsfietsen en zelfs bowlen op de BloemenBoerderij. Voor de kleintjes is er een kabouterdoolhof. De kinderen kunnen een diploma verdienen door alle kabouters te vinden. Er is ook een mogelijkheid om een knapzak te kopen met lekkere en gezonde eten en drinken. Een fijn uitje in de buitenlucht.

Entree: de entree is tot en met 3 jaar gratis en vanaf 4 jaar is de toegangsprijs € 7.50.  Daar zitten diverse activiteiten bij inbegrepen net als een muntje voor koffie, thee, fris of een ijsje.
Parkeren: gratis
Adres: 
Bloemenboerderij en maïsdoolhof Dikemaweg 10, Saaxumhuizen

#4 | Spelerij Borgerswold in Veendam

Spelerij Borgerswold is te vinden bij de Borgerswoldhoeve. Hier vind je een te gekke speeltuin dat garant staat voor uren speelplezier. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. Helemaal bovenin heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Bekijk ook de Facebookpagina van de Spelerij. Hier vind je actueel nieuws over de activiteiten en het reuzenrad.

Entree: de entree is gratis, maar een consumptie is wel verplicht
Parkeren:
we hebben op de website geen informatie kunnen vinden over parkeerkosten. We hebben gekeken op Google Maps, het lijkt erop dat parkeren gratis is.
Adres: 
De spelerij Flora 2, Veendam

Low budget uitjes in Flevoland

#5 | Museum het Oude Raadhuis in Urk

Urk kennen we allemaal wel, al is het alleen al vanwege de bijzondere klederdracht. Urk was vroeger een eiland, maar inmiddels niet meer. Toch heeft Urk een heel rijke geschiedenis. De zee gaf de inwoners van Urk hun brood, maar de zee bezorgde hen ook heel veel leed omdat veel van de vissers omkwamen op zee. In dit museum leer je alles over de geschiedenis van dit veelbesproken dorp. Een aanrader met oudere kinderen!

Entree: kinderen 0 tot en met 5 jaar zijn gratis. Kinderen 6 tot en met 12 jaar: €3,-. Volwassenen €5,25.
Parkeren: je kunt parkeren in de blauwe zone (2 uur)
Adres: 
Museum het Oude Raadhuis Wijk 2-2,  Urk

#6 | Kinderboerderij/speeltuin Emmelerbos in Emmeloord

Een heerlijk ruim opgezette kinderboerderij en speeltuin in een prachtige omgeving. En niet zomaar één, want hier werken 24 mensen met een verstandelijke beperking. Eind juni is de boerderij weer open gegaan onder bepaalde voorwaarden. Neem daarom even een kijkje op de website zodat je weet wat deze inhouden.

Entree: gratis
Parkeren:
gratis
Adres: 
Kinderboerderij/speeltuin Emmelerbos Banterweg 2C, Emmeloord

Low budget uitjes in Drenthe

#7 | Gevangenismuseum in Veenhuizen

Dit is een uitje waar Milan heel blij van wordt. Het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Binnenkijken in een echte gevangenis en rondrijden in de boevenbus die destijds de gevangenen vervoerde tussen hun “woon- en werkgesticht”. In de zomer worden leuke activiteiten georganiseerd. Neem snel een kijkje op de website.

Entree: kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis. Kinderen 5 tot en met 12 jaar: €5,-. Volwassenen: €10,- 
Parkeren:
gratis
Adres: 
Gevangenismuseum Oude Gracht 1, Veenhuizen

# 8 | Speelgoedmuseum Kinderwereld in Roden

Met het woord museum krijg je kinderen misschien niet altijd even enthousiast, maar als je speelgoedmuseum zegt komt het vast goed. Van antieke poppen tot LEGO. Dit museum laat zien waar vroeger mee gespeeld werd. Een reis door de tijd dus. Gelukkig blijft het niet alleen bij kijken, want de kinderen kunnen in de antieke draaimolen en spelen op de buitenspeelplaats. Hier kunnen kinderen fietsen op bijzondere, oude fietsen, spelen met diabolo’s, tollen en nog veel meer. Ook is er een knutselzolder en een treinpark om te spelen.

Entree: kinderen 4 t/m 12 jaar €4,50.Volwassenen €6,50
Parkeren: gratis
Adres: Speelgoedmuseum Kinderwereld Brink 31, Roden

#9 | De Onlanderij in Eelderwolde (speelnatuur)

De Onlanderij is een natuurlijke speelplek. Wij hebben er laatst ook één ontdekt (deze vind je later in deze lijst) en kinderen vinden dit soort speelplekken fantastisch. Kinderen kunnen op De Onlanderij klimmen en klauteren over boomstammen, spelen bij de natuurlijke watertafel en gangen graven in de zandbak etc.. Genoeg te doen, maar De Onlanderij is ook nog volop in ontwikkeling en er zijn natuurlijk nog wel wat beperkingen. Zeker een uitje om te onthouden en wil je weten wat nu de mogelijkheden zijn? Ga dan naar de website of Facebook voor het laatste nieuws.

Entree: gratis
Parkeren:
gratis
Adres: 
De Onlanderij Madijk 1, Eelderwolde

Low budget uitjes in Overijssel

#10 | Natuurmuseum Holterberg in Holten

Ieder jaar bezoeken 10.000 kinderen Natuurmuseum Holterberg. Dit museum staat bekend om haar diorama’s. Dit maakt het museum extra bijzonder omdat je de dieren nu van heel dichtbij kunt zien. Zelfs een levensechte wolf! Verder vind je in het museum een spannende gang waar je kunt zien wat zich onder de grond allemaal afspeelt. Kinderen kunnen er ook een speurtocht doen die kriskras door het museum gaat.

Entree: kinderen tot 3 jaar gratis. Kinderen 3 tot en met 12 €4,75 (voor het museum). Volwassenen €6,75 (voor het museum)
Parkeren: gratis
Adres: Natuurmuseum Holterberg Holterbergweg 12, Holten

#11 | De Flierefluiter in Raalte

Een mega speeltuin, gratis parkeren, gratis ponyrijden en nog veel meer leuks. Het is niet geheel zonder reden dat De Flierefluiter door Land van ANWB is gekozen tot het leukste uitje van Overijssel van 2020. Er is een binnen- en buitenspeeltuin, een waterspeeltuin en een kinderboerderij. Genoeg te beleven dus. Een entreekaartje is all-in dus je hebt toegang tot al het leuks!

Entree: kinderen €9,50 volwassenen €5,-
Parkeren:
gratis
Adres:
De Flierefluiter Raarhoeksweg 49, Raalte

Low budget uitjes in Gelderland

#12 | Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur (gemeente Barneveld)

Terschuur is een dorp in de gemeente Barneveld (provincie Gelderland) en hier vind je het Oude Ambachten & Speelgoed Museum. Kinderen gaan terug in de tijd waar nog geen Wifi bestond en waar ze kennis maken met de echt oude ambachten. Zo kunnen ze zien wat leerlooien is en kunnen ze kijken bij een scharensliep. Ook kunnen ze plaats nemen in een oude schoolklas. Dat ziet er wel heel anders uit dan nu!

Onze kinderen zijn gewend een hoop speelgoed te hebben en uit bijna al het speelgoed komt geluid. Tegenwoordig zijn kinderen redelijk verwend en het is daarom des te leuker om te laten zien met welk speelgoed opa en oma vroeger speelden. Er is enorm veel oud speelgoed te zien, maar de kinderen kunnen zelf ook oud-Hollandse spelletjes spelen. Verder worden er vaak demonstraties gegeven en ga je echt even terug in de tijd. Ik vind dat zelf altijd enorm knus dus ik ben gek op dit soort uitjes. Dit is een uitje dat het hele jaar door leuk is, ook wanneer het koud is. Kun je daarna lekker warme chocolademelk drinken 😉

Entree: kinderen 5 tot en met 14 €8,95 volwassenen €9,95
Parkeren:
gratis
Adres:
Oude Ambachten & Speelgoed Museum Rijksweg 87, Terschuur

#13 | Speelboerderij Binky in Apeldoorn

Dit park is geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar. In de speeltuin kan natuurlijk lekker worden gespeeld, maar je kunt er ook waterfietsen met je kind(eren) en een potje minigolf spelen. Verder zijn er dieren die gevoerd kunnen worden, er rijdt een echt Binky Bus, er is een verkeertuin en mascotte Binky geeft regelmatig een showtje.

Entree: €10,-
Parkeren:
gratis
Adres:
Speelboerderij Binky Dubbelbeek 4, Apeldoorn

#14 | De Spelerij in Dieren

Geen gewone speeltuin, maar een doe- samenwerk- en verwondertuin waar je kind(eren) samen met anderen de meest fantasievolle bedient en in beweging brengt. Kinderen kunnen hier de hele dag ravotten en zich uitleven.

Naast De Spelerij vind je ook De Uitvinderij. Hier kunnen kinderen hun eigen kunstwerk maken van hout, metaal, plexiglas of piepschuim. Dit kan met echt gereedschap en machines. Er is begeleiding aanwezig, maar je mag je kind natuurlijk ook helpen.

Entree: vanaf 4 jaar €14,50
Parkeren:
gratis
Adres:
De Spelerij Veldweg 5, Dieren

#15 | Kasteel Doorwerth in Doorwerth

Zelf ben ik gek op kastelen en als er één in de buurt is als we ergens op vakantie zijn, wil ik deze graag bezoeken. Kasteel Doorwerth is het enige kasteel in deze lijst en zeker de moeite waard. Het is een Middeleeuws kasteel en het laat zien hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. Voor kinderen is er een leuke, educatieve speurtocht door het kasteel. De kasteelwinkel verkoopt lekkere streekproducten, boeken, kaarten, souvenirs, etc. Ook is er een kasteelcafé waar je wat kunt eten en drinken.

Entree: kinderen 4 t/m 18 jaar €5,00 volwassenen €11,50
Parkeren: gratis
Adres:
Kasteel Doorwerth Fonteinallee 2B, Doorwerth

#16 | Dierense speeltuin in Dieren

Een speeltuin die leuk is voor álle kinderen, dat is de Dierense speeltuin in Dieren. Wist je dat zij zelfs ambassadeur zijn van de De Nederlandse Stichting Gehandicapte Kind (NSGK)? Een speeltuin, een voetenpad, een belevingspad en alles is dusdanig aangepast dat kinderen met een rolstoel er ook kunnen spelen. Daarom met recht een eervolle vermelding in deze lijst.

Entree: €3,50
Parkeren:
gratis
Adres:
Dierense speeltuin Rode Kruislaan 1, Dieren

#17 | Vrijheidsmuseum in Groesbeek

Ik probeer in iedere lijst een museum te noemen dat vertelt over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Ik vind het belangrijk dat onze jongens daarover leren. Al is het alleen maar de les dat dit nooit meer mag gebeuren. Het Vrijheidsmuseum ligt op een bijzondere plek vlakbij Duitsland. Er is een vaste en een tijdelijke expositie die je meevoert naar de Tweede Wereldoorlog. Heel indrukwekkend en leerzaam voor kinderen.

Entree: kinderen €6,50 volwassenen €12,50
Parkeren:
gratis
Adres:
Vrijheidsmuseum Wylerbaan 4, Groesbeek

Low budget uitjes in Utrecht

#18 | Recreatiepark Het Rosarium in Doorn

Als je gaat zoeken op dit uitje zie je voornamelijk een restaurant, maar er is nog veel meer leuks: in dit park ligt een midgetgolfbaan met maar liefst 18 holes, je kunt er jeu de boules spelen en er zijn skelters en trampolines, die je tegen een kleine vergoeding kunt gebruiken. De kleine speeltuin is zelfs gratis. Extra leuk is een tochtje met een trapkar. Deze is te huur. En heb je trek gekregen van al het spelen? Dan kun je een hapje eten in het Parkhuys.

Entree: Alle leeftijden, voor 3 uur spelen €7,50. Alle leeftijden, gehele dag spelen €10,-
Parkeren: gratis
Adres:
Recreatiepark Het Rosarium Molenweg 4, Doorn

#19 | Geitenboerderij Geertjes Hoeve in Utrecht

Ik houd echt van geitenboerderijen. Lekker kneuterig, super gezellig en de kinderen kunnen zich er prima vermaken. Deze boerderij bevindt zich in Haarzuilens, in hetzelfde dorp als Kasteel De Haar (ook een aanrader, wel iets minder low budget) en hier kunnen kinderen kennis maken met de geiten en varkens. Verder is er een eigen kaasmakerij, boerderijwinkel en lunchrestaurant. Kinderen kunnen er pony rijden, maar ook de geitjes wat voer of een flesje melk geven.

Entree: gratis
Parkeren:
gratis
Adres:
Geitenboerderij Geertjes Hoeve Thematerweg 5, Haarzuilens

Low budget uitjes in Limburg

#20 | Missiemuseum in Steyl

In het kloosterdorp Steyl vind je het Missiemuseum. Hier vind je maar liefst 1500 opgezette dieren en een flinke, kleurrijke verzameling vlinders, kevers en andere insecten. Dit alles in een historische inrichting. Deze historische inrichting maakt het museum uniek; het museum is zelf een museum geworden. Wedden dat je hier ogen tekort komt?

Entree: kinderen 4 tot en met 17 jaar €3,50. Volwassenen €7,- 
Parkeren:
gratis
Adres:
Missiemuseum Sint Michaëlstraat 7, Steyl

#21 | Continium Discovery Center in Kerkrade

Een museum dat volledig kidsproof is en waar heel veel te ontdekken valt. Kinderen kunnen strijd aanbinden met robots, het verleden ontdekken in de Hall of Fame en de ruimte ontdekken. De ruimtes in het museum zien er leuk en uitnodigend uit en leren de kinderen echt wat. Een goede combinatie van educatie (handig in de zomervakantie) en een te gek uitje.

Entree: vanaf 5 jaar €13,50
Parkeren:
er is een gratis parkeerplaats beschikbaar
Adres:
Continium Discovery Center Museumplein 2, Kerkrade

#22 | Speeltuin de Roetsj in Sittard

Ik vind het soms best lastig om een speeltuin te vinden die zowel Milan als Floris allebei leuk zouden vinden. Daar hoef ik bij deze speeltuin niet bang voor te zijn. Er zijn maar liefst 35 speeltoestellen die leuk zijn voor kinderen van 1 tot en met 12 jaar, dus beide jongens zouden zich er prima kunnen vermaken. De speeltuin beschikt ook over een kabelbaan en een uitkijktoren. Ook kunnen kinderen er spelen met zand en water. Er zijn ook versnaperingen te koop, maar als je zelf wat te eten en drinken mee wilt nemen mag dat uiteraard ook.

Entree: €1,-
Parkeren:
gratis
Adres:
Speeltuin de Roetsj Huntstraat 1, Sittard

 

Low budget uitjes in Noord-Brabant

#23 | De Steenuil in Oirschot

Een doe-speel-boederij, zo omschrijft De Steenuil in Oirschot zich. Kinderen kunnen hier zowel binnen als buiten spelen met skelters, in het hooi, trampolines, andere speeltoestellen etc. Daarnaast is er nog een echte boerderij met dieren die je mag voeren en aaien. Er is zo ontzettend veel te doen en na afloop kun je er wat eten en drinken.

Entree:  kinderen €9,50. Volwassenen gratis. 
Parkeren:
gratis
Adres:
De Steenuil Schansstraat 3, Oirschot

# 24 | Dierenpark De Oliemeulen in Tilburg

De Oliemeulen zegt het vreemdste dierenpark van Nederland te zijn. Dat vind ik dus al te gek haha. 30 jaar geleden begon De Oliemeulen als reptielenhuis, maar inmiddels is het een volwaardig dierenpark met meer dan 150 verschillende diersoorten. Er zijn zelfs krokodillen! Bekijk het filmpje hierboven voor een impressie.

Entree: kinderen €11,-. volwassenen € 12,-.
Parkeren:
gratis
Adres:
Dierenpark De Oliemeulen Reitse Hoevenstraat 30, Tilburg

#25 | Het aardbeienterras in Rijsbergen

Zoek je een echt zomers uitje? Dan is het aardbeienterras in Rijsbergen hét uitje! Je kunt er niet alleen op verschillende manieren aardbeien eten (in of op diverse gebakjes bijvoorbeeld), maar je kunt er ook een kijkje nemen op de kwekerij, zelf aardbeien plukken en er is natuurlijk een grote speeltuin waar de kinderen kunnen spelen terwijl jij geniet van die heerlijke aardbeien. Het ultieme zomeruitje dus!

Entree: gratis 
Parkeren:
gratis
Adres:
Het aardbeienterras Pannenhoefsebaan 31, Rijsbergen

#26 | Blind Walls Galery in Breda

Dit uitje is anders dan alle andere uitjes in deze lijst. Dit is een museum op straat. Dwars door Breda vind je meer dan 80 muurschilderingen die de verhalen vertellen over de stad. Deze muurschilderingen zijn gemaakt door internationale kunstenaars en zijn zo de moeite waard. Via een rondleiding, de website of de app kun je alle schilderingen ontdekken. Eigenlijk net een grote speurtocht en te gek om foto’s bij te maken.

Entree: gratis
Parkeren:
lokaal tarief
Adres:
Blind Walls Galery diverse locaties in Breda

42_gratis_low_budget_uitjes_mamablogger_tip_2019_

Speciale tip: De Brandevoortse Hoeve met maïsdoolhof

Een extra tip, omdat deze te leuk is om niet te delen: De Brandevoortse Hoeve in Helmond. Dit is dé plek voor de lekkerste eigen geteelde asperges, aardbeien, diverse andere groenten & fruit en streekproducten, maar daar blijft het niet bij. Er is namelijk een groot terras en de kinderen kunnen bij slecht weer heerlijk spelen in de speelschuur, bij mooi weer kunnen zij spelen op de kinderspeelweide én ze kunnen de weg zoeken in het maïsdoolhof! Voor €5,- krijg je toegang tot het doolhof, limonade, een speurpuzzel voor in het doolhof, een ijsje en een leuke verrassing! Volwassenen (vanaf 12 jaar) mogen gratis als begeleiding mee. Hierbij is niets inbegrepen. Het maïsdoolhof is leuk voor kinderen van 4 tot ongeveer 10 jaar. De puzzels zijn op deze leeftijdscategorie gericht.

Entree: kinderen tot en met 12 jaar  €5,-
Parkeren:
gratis
Adres: De Brandevoortse Hoeve Medevoort 23, Helmond

Low budget uitjes in Zeeland

#27 | Hof Poppendamme in Grijpskerke

Natuur- en speelboerderijen zijn goed vertegenwoordigd in deze lijst en dat is niet geheel zonder reden. Het is een heerlijk uitje voor de kinderen waar ze op een leuke en veilige manier kunnen ravotten en spelen in de natuur. Hof Poppendamme kan daardoor niet ontbreken in deze lijst. De boerderij heeft een grote binnenspeeltuin. Via de vele verborgen gangetjes en trappetjes is van alles te ontdekken. Er is ook een Duplo muur, een workshopruimte en een plek met grote speelblokken. Ouders kunnen vanaf hun tafeltje de kinderen in de gaten houden genietend van een hapje of een drankje.

Ook kan je plaatsnemen buiten op het grote terras. Buiten hebben we een een enorme zandbak, een springkussen, trampoline, verborgen gangen in heggen, een beleeftuin met kruiden, knopjes die je kan indrukken om geluiden te ontdekken, en nog een paar speeltoestellen!

Entree: consumptie verplicht. Eentree speeltuin is €2,25
Parkeren:
gratis
Adres: 
Hof Poppendamme Poppendamseweg 3A, Grijpskerke 

#28 | Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke

Een speeltuin in Zeeland waar zowel grote als kleine kinderen zichzelf prima kunnen vermaken, dat is Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke! Voor de peuters is er een aparte speelruimte en voor de grotere kinderen is er bijvoorbeeld een halfoverdekt klimparcours van maar liefst drie tot zeven meter hoog. Deze kan vanaf binnen betreden worden via een grote touwbrug. In het midden van de spannende hindernissen maak je hoge sprongen in de verende netten. Onder het klimparcours door vindt je de skelterbaan met echte tractor skelters. Kortom, succes gegarandeerd!

Entree: kinderen van 0 en 1 jaar: gratis. Kinderen van 2 en 3 jaar: €5,50 per kind. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar: € 7,95 per kind. Volwassen zijn gratis
Parkeren:
gratis
Adres: 
Klok’uus Wissekerkseweg 6, ‘s-Heer Arendskerke

Low budget uitjes in Zuid-Holland

#29 | Belevenisboerderij Schieveen

Belevenisboerderij Schieveen ontdekten we via het Instagram account van Monique, de vriendin van André Hazes. Het bleek vlakbij te liggen en het was ons eerste uitje na de lockdown. Wat een ontzettend gave boerderij is dit en wat hadden de jongens het naar hun zin. Ik schreef er eerder al een uitgebreide review over.

Entree: gratis, consumpties mogen echter niet zelf worden meegenomen. Als je wat wilt eten of drinken kun je dat kopen in het winkeltje
Parkeren:
gratis
Adres:
Belevenisboerderij Schieveen Oude Bovendijk 220, Rotterdam

#30 | Dino Experience in Gouda

Een compleet nieuw uitje dus ik denk dat ik de primeur heb… Vanaf 11 juli 2020 gaat het Dino Experience park in Gouda volledig open en het belooft waanzinnig gaaf te worden (beetje preken voor eigen parochie als Gouwenaar natuurlijk ?) Kom jij de dinosaurussen ontdekken? Loop langs levensgrote dino’s, vaar met een waterfiets naar Turtle Island, bezoek de Danger Zone en leef je uit bij de vele andere activiteiten van het park. Daarna kun je uiteraard nog dino golfen, goud zoeken en een lekker hapje eten.

Entree: kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen: €12,50.
Parkeren:
gratis
Adres:
Dino Experience Sluisdijk 15, Gouda

#31 | Villa Zebra in Rotterdam

Villa Zebra is het kindermuseum van Rotterdam en is het leukste kunstuitje voor het hele gezin. Een uniek kindermuseum in Rotterdam met interactieve tentoonstellingen en installaties, originele kunstworkshops en elke twee weken een Klooi- of Voorleesmiddag. Peuters en kleuters gaan op onderzoek uit in de interactieve kunstinstallatie ZELF! en voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er de tentoonstelling De Moestuin. Het museum ligt op een te gekke locatie in Rotterdam en daarna is er nog voldoende tijd om de stad te gaan verkennen.

Entree: vanaf 3 jaar €10,-
Parkeren:
lokaal tarief
Adres:
Villa Zebra Stieltjesstraat 21, Rotterdam

#32 | Monkeybos  in Wassenaar

Het bijzondere aan het Monkeybos in Wassenaar is dat het ontwikkeld door kinderen van de Montessori school uit Wassenaar. En als kinderen inspraak hebben gehad kan het niet anders dan dat het ontzettend leuk moet zijn voor andere kinderen. Kinderen kunnen hier letterlijk en figuurlijk de natuur beleven. Ze kunnen er boshutten bouwen, in bomen klimmen, van de kabelbaan, op de uitkijktoren, lopen door heel grote waterleidingbuizen en nog veel meer! Een te gek gratis uitje en ik heb gelezen dat je in de buurt bij Boerderij Meijendel een pannenkoek kunt eten.

Entree: gratis
Parkeren:
gratis
Adres:
Monkeybos Meijendelseweg 42, Wassenaar

#33 | Beverbos  in Dordrecht

Het Beverbos in de Biesbosch is een korte wandelroute waardoor het leuk is deze met kinderen te doen. Een leuke en leerzame route waar kinderen alles leren over het leefgebied van de bevers. Het bos is gratis. Er is een restaurant in de buurt en je kunt in dit bos ook een bootje huren. Genoeg te doen dus in de buurt!

Entree: gratis 
Parkeren:
gratis
Adres:
 Beverbos Baanhoekweg 53, Dordrecht

#34 | Gouda Cheese Experience in Gouda

Gouda is naast de Dino Experience nog een experience rijker en die heeft alles te maken met kaas! Goudse kaas is wereld beroemd en daarom kon dit kaasuitje natuurlijk niet uitblijven. De Cheese Expercience is onlangs geopend en bevindt zich in een monumentaal pand dat hiervoor onze bioscoop was. Hier heb ik heel wat avondjes gezeten. Inmiddels herken je het niet meer terug en stap je hier in een virtuele Goudse kaas. Op de website staat het volgende: neem de Melkweg en ontdek de Koe. Ga zelf aan de slag met ontdek-wanden, virtueel melken, kazen keren en verdiep je in de fijne kneepjes van het eeuwenoude handjeklap. En natuurlijk: proef de enige echte Gouda Kaas.

Entree: kinderen 0 tot en met 4 jaar gratis. Kinderen 5 tot en met 15 jaar €13,-. Vanaf 16 jaar €14,50
Parkeren:
lokaal tarief in de parkeergarage tegenover de Cheese Experience. Ook kun je op loopafstand parkeren op één van de betaalde parkeerplaatsen
Adres:
Gouda Cheese Experience Agnietenstraat 21, Gouda

#35 | Belasting- en douanemuseum in Rotterdam

Begin dit jaar brachten we een bezoekje aan het Belasting- en douanemuseum in Rotterdam. Misschien niet het onderwerp waar je meteen heel blij van wordt, maar dit museum is echt ontzettend leuk! Je leert alles over het ontstaan van geld, het ontstaan van de eerste pinpas etc., maar het roept ook herinneringen op. Ken jij de Pennie Rekening nog met die gave spaarpotten? En wat doet de douane nu eigenlijk? Dit alles vind je in dit museum in een tof monumentaal pand in Rotterdam. En als je er toch bent, deze zit vlakbij de Markthal. Ook dat is een uitje op zich 😉

Entree: tot en met 18 jaar gratis toegang. Volwassenen €7,50
Parkeren:
het tarief van €4,14 per 60 minuten ligt hoger dan in nabij gelegen parkeergarages. 
Adres:
Belasting & Douane Museum Parklaan 14-16, Rotterdam

#36 | Avonturia De Vogelkelder in Den-Haag

Dit was voor mij stiekem de verrassing van deze lijst. Ik kreeg deze door als tip en toen ik de site bekeek werd ik meteen enthousiast. Ik had hier nog nooit van gehoord. Een collega van mij wel, die is er met haar kinderen geweest, en ook zij was enthousiast. Avonturia De Vogelkelder is de grootste dierenspeciaalzaak van de Benelux. Een dierenwinkel met zeven werelden. Hier kijk je je ogen al uit. Daarnaast heeft Avonturia ook een dierentuin vergunning. Deze dierentuin heet Mappa Mundia. Ik kan erover schrijven, maar bovenstaand filmpje zegt veel meer.

Entree: toegang Mappa Mundia €5,95 
Parkeren:
gratis
Adres:
Avonturia De Vogelkelder Kerketuinenweg 3, Den Haag

#37 | Wereldmuseum in Rotterdam

In het Wereldmuseum in Rotterdam vind je de Superstraat. De Superstraat is net een echte straat met huizen, een pleintje, restaurant en zelfs een supermarkt. Een doe-tentoonstelling waarbij je op bezoek gaat bij je buren en je kunt zien hoe je het doet in de 1,5 meter samenleving. Een supergave tentoonstelling voor jong en oud. Het testteam van Kidsweek bracht een bezoek aan Superstraat en gaf het cijfer 8,2.

Entree: kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis. 4 tot en met 18 jaar €6,-. Vanaf 19 jaar €10,-
Parkeren: volgens lokaal tarief
Adres:
Wereldmuseum Willemskade 25, Rotterdam

LET OP: Superstraat is alleen geopend in het weekend

#38 | Space Expo in Noordwijk

Heb jij thuis een ruimtevaart fan? Dan moet je zeker naar Space Expo in Noordwijk. In dit museum leer je alles over de ruimtevaart en bekende astronauten zoals onze eigen André Kuipers. De missie is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar zeker ook voor ouders, grootouders en ruimtevaartliefhebbers. Tijdens de missie doen kinderen speciale opdrachten en experimenten. Na afloop ontvangen zij een unieke missiepatch én een astronautendiploma.

Entree: kinderen tot en met 3 jaar zijn gratis. 4 tot en met 12 jaar €8,50. Vanaf 12 jaar €13,-
Parkeren: gratis
Adres:
Space Expo Keplerlaan 3, Noordwijk

Low budget uitjes in Noord-Holland

#39 | Land van Fluwel in Sint Maartensvlotbrug

Land van Fluwel is een echt avonturenparadijs. Van een blotevoetenpad tot een uitkijktoren en een strand. Je kunt op audiotour door het bos, heerlijk genieten op het terras en ondertussen spelen de kinderen in het Avonturenspeelparadijs, op de skelterbaan en in de klimtouwen bij de waterspeelplaats. Nieuw in de 2020 is Het Kleine Land. Een speelplaats voor de allerkleinsten vanaf 1,5 jaar! Daarnaast heeft het park afgelopen winter de nodige vernieuwingen doorgevoerd aan bestaande belevenissen. Laat je verrassen!

Entree: kinderen tot en met 1 jaar zijn gratis. Kinderen van 2 jaar €6,-. Kinderen van 3 tot en met 13 jaar €10. Vanaf 14 jaar €9,-
Parkeren: gratis
Adres:
Land van Fluwel Belkmerweg 65,  Sint Maartensvlotbrug

#40 | Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

Vorig jaar werden we door Landgoed De Olmenhorst uitgenodigd om appels te komen plukken van onze eigen Mamablogger adoptieboom. We hadden er zin in, maar hadden nooit verwacht dat het zo’n leuk uitje zou zijn. Het landgoed is enorm groot met onder andere een prachtige winkel en een speeltuin. En kinderen vinden het geweldig om hun eigen fruit te plukken. Ik schreef vorig jaar een uitgebreid artikel over Landgoed De Olmenhorst.

Entree: gratis
Parkeren:
gratis
Adres:
Landgoed De Olmenhorst Lisserweg 481, Lisserbroek

#41 | Speelpark De Goudvis in Sint Maartenszee

Speelpark De Goudvis bestaat uit drie overdekte speelparadijzen. Deze vormen samen ruim 2200 m2 speelplezier. Daar blijft het echter niet bij, want buiten is er een oud-Hollandse speeltuin van 3,5 hectare groot. Bij de buitenspeeltuin zijn zes blokhutten die voor een dag kunnen worden gehuurd. De volwassenen kunnen gezellig bijkletsen bij de blokhut terwijl de kinderen zicht vermaken. Deze moet je wel vooraf reserveren.

Entree: baby’s tot 1 jaar zijn gratis. Kinderen van 1 jaar €4,25. Kinderen van 2 tot en met 17 jaar €8,50. Vanaf 18 jaar gratis. Parkeren: €3,- (per dag)
Adres:
Speelpark De Goudvis Zeeweg 91, Sint Maartensvlotbrug

Low budget uitje over grens in Duitsland: Irrland

#42 | Irrland in Kevelaer (Duitsland)

Ik sluit deze lijst af met een uitje net over de grens van Duitsland: Irrland. Dit uitje is ons zo bijgebleven dat hij wel in deze lijst moest. Niet alleen omdat het er ontzettend leuk is, maar ook omdat het een bizar park is en de prijzen bizar laag zijn. Je zou verwachten dat deze hoger zouden liggen omdat het park zo groot is, maar niets is minder waar. Wij zijn er vorig jaar geweest en wat was het gaaf. Het uitgebreide verslag van Irrland vind je hier.

Entree: €7,50 voor alle leeftijden van 1 tot en met 99 jaar
Parkeren: gratis
Adres:
Irrland Am Scheidweg 1 Kevelaer, Duitsland

42_gratis_low_budget_uitjes_mamablogger_tip_2019_

Klik hier voor lijst 42 gratis en low budget uitjes die ik samenstelde in 2019
Klik hier voor de lijst 42 gratis en low budget uitjes die ik samenstelde in 2018
Klik hier voor de 5 leukste low budget dierenparken van Nederland
Klik hier voor de 5 leukste low budget dino uitjes van Nederland
Klik hier voor de 10 leukste low budget speeltuinen van Nederland

Collega blogger Bregje van Breg Blogt heeft ook een leuk overzicht gemaakt met daarin 30 low budget en gratis uitjes in Limburg. Ook een aanrader, dus neem zeker een kijkje op haar blog!

En ben je op zoek naar nog meer leuke gratis en low budget uitjes? Kimberley van de blog Beebs and Moms maakte een overzicht van 30 low budget en gratis uitjes in de provincie Noord-Holland.

En dit was dan de lijst van 2020. Ik hoop echt dat ik van inspiratie heb kunnen voorzien, want er is zoveel leuks te doen in Nederland en dat hoeft niet veel te kosten zoals je ziet. Misschien staan er niet zoveel uitjes uit jouw provincie in de lijst, kijk dan vooral in de lijsten van vorig jaar en het jaar ervoor. De linkjes naar die lijsten staan hierboven.

Disclaimer

Disclaimer: ik ben heel zorgvuldig geweest in het maken van deze lijst en het nalopen van alle prijzen en parkeertarieven. Het kan zijn dat er desondanks toch een foutje in is geslopen of de prijzen in de loop van de tijd worden gewijzigd. Hier kun je geen rechten aan ontlenen. Geef wijzigingen vooral aan mij door, dan houden we de lijst up to date en helpen we andere ouders er weer mee. 

Heb je nog tips die binnen het budget van maximaal €14,50 per volwassene vallen? Laat het me weten in de comments hieronder. Veel plezier!

[shopr_shopthepost collection=”voor-lange-autoritten” size=”large” title=”De leukste spelletjes om te spelen tijdens lange autoritten”]
Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 Reacties

 1. dianne
  4 juli 2020 / 10:21

  in urk is het parkeren gratis maar wel met blauwe zone(2u). het reddingsmuseum, hans en grietje, belevenissenbos, waterloopbos, almere jungle en hannkes pluktuin zijn ook nog leuke uitjes

  • 4 juli 2020 / 10:32

   Bedankt voor het doorgeven, ik heb het aangepast! En bedankt voor je andere tips. Het kan zijn dat een aantal van deze al in de andere lijsten van 2018 en 2019 staan 😉

 2. Bianca
  5 juli 2020 / 17:57

  Wat Een toplijst. Ik heb al heel wat genoteerd om te gaan doen. Bedankt.

 3. Naomi Vrolijk
  9 juli 2020 / 16:44

  Hallo

  Wat een super leuke lijst weer. Avonturia is zeker leuk met kinderen en ook ideaal bij slecht weer. En toevallig heb ik via ticketveiling tickets gekocht voor de dinogolf in Gouda.
  Ik wist niet dat hij binnenkort opent.

  Groetjes Naomi

 4. 13 juli 2020 / 22:04

  In Drachten zit al 40 jaar bouw en avonturen speelplaats Spijkerdorp waar spelen en entree gratis is. En als je lekker een middagje wil timmeren kost dat €4 per persoon. Eigen eten en drinken mag je gewoon meenemen en ook nuttigen?.

 5. MT
  19 juli 2020 / 11:36

  Een erg leuk uitje om toe te voegen is pannenkoekenrestaurant De Brugkabouter in Eerbeek. Als er van de kaart gegeten wordt is de toegang tot hun binnen- en buiten- speelplaats gratis. Buiten hebben ze een minipretpark compleet met draaimolen, spookhuis, etc. en binnen o.a. legoblokken en klautertoestel. Enkele betaalde extra opties die ze aanbieden zijn een maisdoolhof, kanovaren, etc.

 6. Naomi Vrolijk
  22 februari 2021 / 20:21

  Hallo

  Bedankt voor deze verschillende lijsten altijd leuk als we ergens in NL heen gaan om even naar deze tips te kijken. Ik heb nog een paar leuke tips voor je:

  Drenthe:
  – museumdorp Orvelte (kleine bijdrage voor verschillende huisjes)
  – Voor oudere kinderen het terrein van Kamp Westerbork gratis te bezoeken, museum wel tegen kosten
  – Openluchtmuseum Ellert en Brammert kleine entree prijs
  – hunebedden bezoeken
  – ipad tour op de heide Dwingelerveld

  Verder op bijna alle Landal parken speurtochten via app

  Ik hoop dat er dit jaar ook weer een mooie lijst komt.

  Succes Groetjes Naomi

 7. R
  13 juni 2021 / 21:20

  Plaswijckpark is ook maar 14.75 per persoon.

  • Marisca
   Auteur
   13 juni 2021 / 21:24

   Dank voor je tip! Plaswijckpark heeft echter al in één van de andere lijsten gestaan.