Home + Afvallen en goed omgaan met geld, hetzelfde wat betreft mindset?

Afvallen en goed omgaan met geld, hetzelfde wat betreft mindset?

Als er iets moeilijk is, dan is het wel oude patronen doorbreken. We weten vaak wel dat dingen anders moeten of dat een andere mindset het makkelijker voor je maakt, maar het doen is een tweede. Dat gaat vaak even goed, maar daarna vervallen we al snel weer in oude gewoonten. Totdat de knop definitief om is. En dat geldt voor alles. Ik realiseerde mij laatst dat afvallen en anders (beter) omgaan met geld, hetzelfde is wat betreft mindset. Hoe ik dat bedoel, lees je hieronder.

De knop moet definitief om

Wat betreft afvallen en gezond eten weet je heus wel hoe het moet, maar het is zo ontzettend moeilijk. En je weet ook wel dat wanneer je naar de Action gaat, je echt niet alleen thuiskomt met wat er op je lijstje staat. Het is allemaal zo leuk. Eenmaal thuis  vraag je je pas af of je het echt nodig had. Het antwoord is vaak ‘nee’, maar je hebt het geld al uitgegeven. En wanneer je ’s avonds die ene zak chips open trekt is dat heerlijk, maar als de chips op is vraag je je af of dat nu echt nodig was. Nee, je had ook voor iets anders kunnen kiezen. Dat weten we en we weten negen van de tien keer ook echt wel hoe het moet, maar om door te kunnen zetten, moet die spreekwoordelijke knop om.

Bij mij ging die knop wat betreft afvallen afgelopen zomer om. We waren op Menorca en ik voelde mij doodongelukkig met hoe ik er uitzag. Dit moest anders. Meteen na thuiskomst plande ik een oriënterende afspraak voor een hypnose maagband.

Wat betreft geld ben ik altijd al precies geweest, maar de echte omslag wat betreft budgetteren kwam nog niet zo lang geleden. Pat en ik deden de cursus ‘In Control’ van PorteRenee omdat ik het belangrijk vond dat we sámen inzicht kregen. Normaal ben ik verantwoordelijk voor de financiën en dat vind Pat helemaal prima, maar ik niet. Het gaat goed, maar wat nu als mij iets zou overkomen? Dan moet hij het ook doen. Sindsdien werken we met budgetten en dat werkt voor ons heel erg goed. Sterker nog, ik krijg steeds meer moeite met geld uitgeven aan onzin dingen. Ik vind het niet eens leuk meer. Net zoals ik die zak chips ook niet meer zo lekker vind.

 

Patronen doorbreken en steeds weer keuzes maken

Natuurlijk is het makkelijker om wel een kroketje te halen in plaats van deze te weerstaan. En natuurlijk is het ook makkelijker om dat geld wel uit te geven (hallo geluksgevoel!) dan de winkel uit te lopen zonder die musthaves. Maar mijn mindset is ten opzichte van dit wel enorm veranderd.

Ik weet inmiddels dat ik niet gelukkiger word van vet eten. Wel van lekker eten, maar dat kan ook gezond zijn. En ik weet ook dat ik gelukkig word van leuke dingen doen met het gezin in plaats van in mijn eentje de stad in te gaan en daar dingen te kopen die ik eigenlijk niet perse nodig heb. Dat kostte tijd en je moet steeds weer keuzes maken, maar die gaan mij steeds beter af en het gaat steeds meer vanzelf.

Ik schrijf dit tijdens een vrije ochtend en vanmorgen liep ik de Albert Heijn binnen voor een brood. Normaal zou ik met nog drie dingen naar buiten lopen, maar nu met alleen dat brood. Dat andere is helemaal niet nodig, want we hebben van alles in huis.

Ik denk – en hoop vooral – dat mijn mindset blijvend is veranderd.

Kleine stapjes

Het gaat om bewustzijn, moeite doen en uithoudingsvermogen. Dat doe je niet in één keer. Je valt doorgaans niet in één keer 20 kilo af en je spaart ook niet in één keer €10.000,-. Daar is tijd voor nodig. Je moet weten waarom je dingen deed, pas dan kan je het aanpakken. De knop gaat om, je mindset verandert en als je resultaat ziet motiveert dat om door te gaan. En gaat het even wat minder, dan moet je weer terug zien te vallen op die mindset om jezelf te herpakken.

Grappig dat ik mij nu pas realiseer hoeveel deze twee processen (zo noem ik het maar even) zo op elkaar lijken. Hoe ervaar jij dit? Ik ben benieuwd! Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *