Home + Verminderde weerstand: wat is het en hoe te verbeteren?

Verminderde weerstand: wat is het en hoe te verbeteren?

Met de ‘r’ in de maand kan je er bijna op wachten om verkouden te worden of een griepje te krijgen. Daar ben je extra vatbaar voor wanneer je een verminderde weerstand hebt. Maar wist je dat jij wat kan doen om je weerstand te verbeteren? In dit artikel leg ik uit welke factoren bij kunnen dragen aan een verminderde weerstand en wat je eraan kan doen.

Wat betekent een verminderde weerstand?

Ons immuunsysteem is ons eerste verdedigingsmechanisme tegen ziekteverwekkers en infecties. Echter, soms lijkt ons immuunsysteem zwak of uitgeput, waardoor we vatbaarder zijn voor ziektes zoals griep. Dit wordt verminderde weerstand genoemd. Wanneer de ‘r’ in de maand zit, is onze weerstand vaak minder goed. Logisch, want dit zijn de koude en donkere maanden waarin het doorgaans slecht(er) weer is.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan een verminderde weerstand, waaronder deze die we allemaal wel herkennen:

 • Stress: langdurige stress kan de werking van het immuunsysteem verstoren, niet zo gek, want stress kost energie;
 • Slechte voeding: ongezonde voeding die rijk is aan verzadigde vetten, suiker en bewerkte voedingsmiddelen, kan leiden tot een verminderde weerstand.
 • Slaapgebrek: het belang van slaap wordt vaak onderschat, maar is heel belangrijk voor ons lichaam om te herstellen en ons immuunsysteem te versterken.

Deze factoren kunnen ook als een soort domino-effect werken: heb je stress, dan eet en slaap je vaak slechter.

Je weerstand verbeteren

Om de weerstand te verbeteren, is het belangrijk om gezonde leefgewoonten te volgen, zoals:

 • Stressmanagement: probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken, zoals meditatie, yoga of een wandeling in de natuur.
 • Gezonde voeding: eet voedsel dat rijk is aan vitamines, mineralen en antioxidanten, zoals groenten, fruit, noten en zaden.
 • Voldoende slaap: probeer elke nacht minimaal 7-8 uur slaap te krijgen. Lekker vroeg naar bed dus!

Naast dit alles helpt het natuurlijk ook om voldoende te bewegen, veel water te drinken én je kan kiezen voor producten die helpen je weerstand te ondersteunen. Een van die producten is een heel ouderwetse waar ik in het verleden al vaker over heb geschreven: Möllers Omega 3.

Visolie?

Dit is visolie, maar dan met een heel neutrale smaak of zelfs een andere, frisse smaak zoals citroen of appel. Dit is niet vergelijkbaar met de levertraan die sommigen van ons nog kennen en die wij vroeger mochten proeven tijdens een biologieles. Kortom, voor de smaak hoef je visolie niet te laten. Sterker nog, het onder andere goed voor:

 • Hart en bloedvaten;
 • Hersenen;
 • Ogen;
 • Huid;
 • Botten, tanden en spieren;
 • En natuurlijk ons immuunsysteem.

Ik heb Möllers in de periode 2019/2020 heel langdurig gebruikt. Iedere ochtend tijdens mijn ontbijt. Ik merkte dat ik mij in die periode sowieso een stuk energieker voelde. Dit is wat ik er in die periode over schreef:

“Ik kon ook wel een boost gebruiken en wilde heel graag uitproberen wat die vitamines A en D met mij zouden doen. Ik stond moe op, zelfs na goede nachten en doordat ik zo moe was, was ik ook heel erg vatbaar. Ik was altijd zo verkouden en er waren periodes dat ik mij langere periodes grieperig voelde. Dat wil je niet en al helemaal niet met een gezin, een drukke baan en een blog. Ik wilde mijn energie weer terug.”

“De eerste periode merkte ik vooral verschil wat betreft mijn huid. Deze werd opeens heel glad, vooral bij mijn hals. Daar zaten soms bultjes op en die waren al vrij snel verdwenen. Na een tijdje werd ik ook minder moe. Als ik wakker werd, werd ik uitgerust wakker en had ik weer energie om aan de slag te gaan.”

Weer beginnen met Möllers Omega-3

Helaas stak corona toen de kop op en vergat ik het door alles weer te kopen. Tot nu, want ik zit nu in een vergelijkbare tijd als toen. Toen had ik voor het eerst een groot project op het werk, de bouw van een nieuw intranet. Dat betekende veel overwerken en heel veel nieuwe dingen leren. Inmiddels ben ik bezig met een vergelijkbaar project: de bouw van een nieuwe website en een restyling. Ik hoef nu nog niet echt over te werken, maar het is wel druk en ik merk dat ik weer veel van mijzelf vraag.

Juist nu wil ik goed voor mijzelf zorgen en dus ga ik weer beginnen. De ‘r’ zit immers nog wel even in de maand en ook daarna zou het een mooie aanvulling zijn.

Tip: bij Etos koop je Möllers nu met maar liefst 25% korting! Deze actie loopt tot en met zondag 26 februari 2023. 

Ik houd je dit komende jaar op de hoogte van wat het mij brengt!

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *