Home + Je kind inschrijven voor de kinderopvang: praktische tips!

Je kind inschrijven voor de kinderopvang: praktische tips!

Van een vriendin hoorde ik laatst het volgende verhaal: haar broer is gaan wonen in een nieuwbouwwijk vlakbij die van ons, een plaats verderop. Hij en zijn vriendin verwachten inmiddels hun eerste kindje, maar kinderopvang is in die plaats heel lastig te vinden. En dat is het geval in heel veel plaatsen. Dit is een groot probleem, want hoe ga je de opvang dan regelen? Van wat ik begreep gaan ze dit ook met andere ouders proberen op te vangen. Fijn dat dat kan, maar ideaal is het niet. Van een andere vriendin die in de kinderopvang werkt weet ik dat je je heel tijdig in moet schrijven. Wacht daar zeker niet te lang mee. Maar waar let je nog meer op als je een kinderdagverblijf zoekt? In dit artikel geef ik je praktische tips.

1. Ga al vroeg op zoek naar kinderopvang

Ik noemde deze al in de intro, maar kan het niet vaak genoeg zeggen: start echt tijdig met zoeken en beperk je zoektocht niet tot één adres. Natuurlijk moet de opvang volledig naar jullie wens zijn, maar probeer ook je kansen te spreiden. Tijdens je zwangerschap lijkt opvang nog ver weg, maar de wachtlijsten zijn lang en de tijd vliegt.

2. Locatie is key

Deze tip ligt in het verlengde van de eerste tip, want locatie is heel belangrijk. Misschien werken jullie beiden wel in een andere plaats dan je woonplaats. Is kinderopvang in jullie woonplaats dan wel de meest handige oplossing of moet je het juist dichter bij het werk zoeken zodat je er snel heen kan mocht er iets aan de hand zijn? Als je dan toch vroeg op zoek gaat, Google dan welke opvangplekken er zijn in de regio waar jullie wonen/werken. Er zijn er vaak meer dan je denkt. Ook op locaties waar je misschien niet aan hebt gedacht, maar die wel gunstig liggen. Zoek bijvoorbeeld op ‘kinderopvang Amsterdam‘ en maak een eerste selectie.

3. Type kinderopvang

Ga je voor een kinderdagverblijf of toch liever voor een gastouder? En wat als de gastouder ziek is of ermee stopt? Kan je dan makkelijk thuiswerken of juist helemaal niet? Allemaal zaken om over na te denken en het goed over te hebben samen. Ga op gesprek, bekijk alle opties en kies wat het best bij jullie past.

4. Ga op gesprek

Zeker doen! Je kan niet alles ermee ondervangen, maar je eerste gevoel is vaak de juiste. Dat hebben wij destijds bij Milan gemerkt. We hadden toch niet zo’n goed gevoel bij dat kinderdagverblijf en dat gevoel bleek te kloppen. Het komt weinig voor, maar je kan jezelf én je kindje een hoop gedoe besparen door op gesprek te gaan en onder andere te letten op hygiëne en veiligheid. Vraag naar het personeelsbeleid, kijk hoe personeel omgaat met de kinderen en check of de opvang alle vergunningen en accreditaties heeft. En vergeet andere ouders ook niet te vragen naar hun ervaringen.

5. Tijden en flexibiliteit

Wat zijn de dagen en tijdstippen waarop de opvang mogelijk is? En zijn ze flexibel als jij in de file staat of een dag wil wisselen? Dat is tegenwoordig niet overal even gemakkelijk, maar laat je vooral informeren. Dat geeft uiteindelijk ook rust.

6. Kosten en kinderopvangtoeslag

Wat is het tarief van de kinderopvang en hoeveel kinderopvangtoeslag krijgen jullie dan van de overheid op basis van jullie salaris? Voorkom verrassingen en check dat van tevoren heel uitvoerig.

7. Open communicatie

Tot slot de communicatie, want dat is zo ontzettend belangrijk. Zeg ik als communicatieadviseur, haha, maar het is echt zo. Hoe verloopt de communicatie in het eerste contact en tijdens de kennismaking? Let daar goed op. Hoe communiceert de opvang met jullie als ouders? Vergeet ook dat niet te vragen.

Waar hebben jullie op gelet toen jullie op zoek gingen naar kinderopvang? En welke tips hebben jullie nog? Klets mee in de comments hieronder.

 

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *