Home + Geld & Budget | Een huis kopen vs. huren, de vaste lasten

Geld & Budget | Een huis kopen vs. huren, de vaste lasten

Een tijdje terug gaf ik een interview over personal finance en de beslissing om ons huis te verkopen en een paar jaar te gaan huren. Degene die mij interviewde vertelde dat ze dit verhaal ontzettend interessant vond, omdat ze zelf ook het gevoel had vast te zitten in haar koophuis. In Haarlem weliswaar. De markt is daar enorm goed, maar wat kun je ervoor terugkopen? Nagenoeg niets, vertelde ze. Tijdens dat interview hadden we het ook even over de vaste lasten. Een vraag daarover krijg ik regelmatig: “Is de huur niet heel erg hoog en betaal je daardoor nu niet veel meer aan vaste lasten?” Klopt, de huur is twee keer zo hoog als de hypotheek, maar onderaan de streep zijn onze vaste lasten maar een klein beetje omhoog gegaan…

Hypotheek vs. huur

We vinden huren niet opeens zaligmakend. Sterker nog, het is erg duur en we hebben zojuist een brief gekregen over de huurverhoging. We wonen hier net een half jaar en gaan vanaf juli ruim €27,- per maand meer betalen. Dat is op jaarbasis toch een hoop geld. Voor ons is dit huis een mooie tussenoplossing. Ik heb inmiddels al vaak verteld over de redenen, dus die laat ik nu even achterwege, maar het plan is om drie á vier jaar te gaan huren. Ondertussen sparen we bij, hebben we wat investeringen gedaan waar we bij een verhuizing hopelijk profijt van hebben en kunnen we ons goed oriënteren op wat we willen en waar in deze wijk we willen wonen.

Feit blijft natuurlijk dat onze huur twee keer zo hoog is als de hypotheek die we hadden. Veel mensen schrikken ervan als ik dat zeg en dat snap ik. Toch moet je verder kijken dan dat, want het gaat om het totaal aan vaste lasten.

De vaste lasten

We hebben al onze vaste lasten op een rijtje gezet van zowel de oude als de nieuwe situatie.

We begonnen natuurlijk met de huur en de hypotheek, want dat scheelt het meest. Vervolgens zijn we gaan kijken naar de overige kosten. Zo werd de woonverzekering wat goedkoper en hebben we geen opstalverzekering meer nodig. Wat het meest scheelt is het feit dat we in het nieuwe huis geen gas meer hebben. We hebben een warmtepomp en betalen daar stroom voor. Ook hebben we acht zonnepanelen die vervolgens weer stroom terugleveren. Dit scheelt ons €150,- per maand op de energierekening! Verder betalen we geen parkeervergunning meer en zijn de gemeentelijke belastingen goedkoper geworden. De winst zit hem vooral in alles bij elkaar en de kleine bedragen. Zoals ook deze:

Voor we verhuisden namen we ons TV en internet abonnement al onder de loep. We besloten over te stappen, want we hadden echt een enorm duur abonnement. In de eerste twee maanden scheelde het ons €60,- per maand, later €40,-! Dat scheelde natuurlijk ook. Toen we verhuisden, bekeken we het TV en internet abonnement nog een keer. Misten we nog wat in het zenderaanbod bijvoorbeeld en was de internetsnelheid voldoende? Met dit abonnement konden we zelf ons pakket samenstellen. Wel zo handig!

Verder hadden we ook wat wifi punten nodig (geen overbodige luxe in zo’n betonnen huis) en besloten deze bij het abonnement te voegen. Per maand is dat €5,- extra (€2,50 per wifi punt), dus dan is het voordeel alsnog €35,- per maand ten opzichte van het andere abonnement.

Het bleek een goede zet te zijn, want vlak na de verhuizing gingen we weer in lockdown en hebben we meer dan ooit gebruik moeten maken van het internet vanwege thuisonderwijs en het vele thuiswerken. We hebben internet via de glasvezel, dus deze is sowieso een stuk sneller. Fijn, want we hadden op een dag behoorlijk wat apparaten op de wifi zitten. Gek idee eigenlijk dat je er veel meer gebruik van maakte, een betere verbinding had en alsnog flink goedkoper uit was.

De balans

Als ik de vaste lasten van het oude en nieuwe huis op een rij zet, zijn we in dit nieuwe huis zelfs €4,- per maand goedkoper uit. Dat is een beetje een vertekend beeld, want we hadden in het oude huis nog recht op hypotheekrenteaftrek. Dat was €116,- per maand. We betalen nu dus €112,- per maand meer dan voorheen. Dat is te overzien voor een nieuw huis dat ruim 1,5 keer zo groot is.

Overige kosten

We hebben echter ook gekeken naar de overige kosten. Als we in het oude huis hadden blijven wonen, was een flinke verbouwing nodig geweest, denk dan vooral aan de keuken, de badkamer en nieuwe kozijnen. Ook hadden we dan het huis opnieuw in willen delen met twee opgroeiende jongens. Al en al een flinke kostenpost. Die kosten hebben we nu voorlopig niet. Dat geeft ruimte.

De conclusie is dat we iets meer zijn gaan betalen, maar dat had met een nieuw koophuis niet anders geweest.

Nogmaals, we zien het als een tijdelijke stap en denken goed na over de toekomst en ons toekomstige koophuis. Ben je zelf benieuwd naar de verschillen tussen kopen en huren en zou je daar meer over willen weten? Dan is dit artikel ook een goede om te lezen.

Wil je het interview, waarover ik vertelde in de intro, lezen, klik dan hier.

Ik vind het leuk om over dit onderwerp te schrijven dus mocht je nog vragen hebben hierover, stel ze gerust!

liefs

 

 

 

Tuin

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Sandra
  7 mei 2021 / 07:14

  Hmmmm dat valt mee.. maar hoe hoog was je energierekening wel niet? Gewoon nieuwsgierigheid. Wij betalen 130 per maand voor gas en elektra en krijgen elk jaar terug dus mocht je nu al 150 pm terug krijgen van de panelen… ja hebben ze zelf nog niet

  • Marisca
   Auteur
   7 mei 2021 / 07:26

   Het was een oud huis en we waren met een gezin, we betaalden €250,- per maand aan Eneco ?.

 2. Tineke
  8 mei 2021 / 08:59

  Ik denk dat je hier een belangrijk onderdeel vergeet… bij een eigen huis los je af. Als je het huis voor dezelfde prijs verkoopt als waar je hem ooit voor gekocht heb, dan heb je na verloop van tijd dus een mooie spaarpot. Bij huren heb je dit niet. Lijkt kwa lasten misschien voordeliger, maar uiteindelijk ben je met kopen beter uit denk ik

  • Marisca
   Auteur
   8 mei 2021 / 13:50

   Ha Tineke,

   Dat klopt uiteraard helemaal en dat is ook waarom we tijdelijk zijn gaan huren. Ik blog al een tijdje over dit onderwerp en heb vanaf de beslissing hier uitgebreid over geschreven en daarbij ook aangegeven dat we dit als een tijdelijk iets zien en om diverse redenen voor deze constructie hebben gekozen. Als je zoekt op het onderwerp ‘huren’ of ‘huurhuis’ kun je hier meer over lezen.

   Dit artikel staat daar overigens los van, dit ging echt over de vaste lasten en niet over het opbouwen van vermogen of aflossen. Ik kreeg hier best wat vragen over, ook van onze eigen omgeving en besloot het eens goed op een rijtje te zetten nu we hier al een tijdje wonen. Als kopen geen mogelijkheid is, en in die situatie zitten veel mensen momenteel, dan kun je ook op een andere manier vermogen opbouwen door bijvoorbeeld te sparen of te gaan beleggen, maar dat is weer een ander verhaal.

   Wij willen in ieder geval de komende paar jaar huren (zo’n drie á vier jaar) en hopen dan in deze wijk ons droomhuis te kunnen kopen.