Home + Wij gaan verhuizen! Van een koophuis naar een huurhuis

Wij gaan verhuizen! Van een koophuis naar een huurhuis

Het hoge woord is eruit: we gaan verhuizen! Op zich niet zo bijzonder, maar wat het anders maakt is dat we gaan verhuizen van een koophuis naar een huurhuis. Ons eerste huurhuis, want we hebben nog nooit eerder gehuurd. Het hoe, wat en waarom kan ik jullie nu eindelijk vertellen. De afgelopen periode heb ik een soort dagboek bijgehouden en het is tijd deze nu met jullie te delen.

Donderdag 30 juli op vrijdag 31 juli 2020

We denken er al een tijdje over na, maar we hakken de knoop door. We gaan ons huis te koop zetten. Ik was in mijn hoofd al verder dan Patrick, maar we realiseren ons dat we uit ons huis groeien. We hebben heel lang een verbouwing overwogen. Dit zou echter een mega verbouwing worden waar we minimaal een half jaar voor uit moeten trekken. De aanbouw zou gesloopt moeten worden, er zou vervolgens geheid moeten worden, een nieuwe aanbouw, een nieuwe opbouw, de hele mikmak. Een monsterverbouwing die volgens een grove berekening rond de €100.000 zou gaan kosten met alles wat er gedaan moest worden. Dat is een hoop geld voor een rijtjeshuis. Het zou nog kunnen als we zeker weten dat we hier de komende 15 of 20 jaar nog blijven wonen, maar willen we dat? Willen we zo lang klussen met twee kinderen en drukke banen? Het antwoord is ‘nee’. We zien het niet zitten. We hebben het er te druk voor en ik moet zeggen dat ik de stress van een verbouwing er niet bij kan hebben. Ik wil mij de komende periode concentreren op mijn werk en snak verder naar rust in de zin dat we de weekenden zoveel mogelijk vrij hebben.

Daarbij is de markt nu goed en zouden we wel wat overwaarde kunnen hebben. Ik besluit ’s nachts een makelaar te mailen voor een gratis waardebepaling. Ook mail ik De Hypotheker voor een afspraak. Ik lig immers toch wakker ☺️.

Gebeld door de makelaar

Vrijdagochtend ben ik op mijn werk en ik word gebeld door de makelaar. We maken een afspraak voor de waardebepaling. De eerste stap is gezet.

Zaterdag 1 augustus 2020

We zijn bij Dino World geweest en moeten op de terugweg langs de Karwei voor verf voor de achtergevel. Deze moet hoe dan ook geschilderd worden en dat gaat tijdens onze vakantie gebeuren. Terwijl we in de auto zitten rijden we langs een nieuwe wijk in Gouda en zien we een grote banner hangen over huren in die wijk. We besluiten de wijk in te rijden en op de één of andere manier voelt het meteen goed. Thuis bekijken we de website en we worden steeds enthousiaster van deze woningen én van het idee om even te gaan huren.

Zondag 2 augustus 2020: kiezen voor een huurhuis

Het idee van huren in de nieuwe wijk laat ons niet meer los en we gaan nog een keer kijken. Eenmaal daar besluiten we dat we ons in gaan schrijven. We maken een account aan op de website, uploaden alle benodigde formulieren, maar we hebben nog werkgeversverklaringen nodig.

Huren betekent namelijk dat we voorlopig niet meer hoeven te klussen en we daarna alle tijd hebben om rustig te kijken voor een ander huis. De huizen hier worden snel verkocht en mensen vissen regelmatig achter het net. Als ons dat straks ook gebeurt is het minder erg, omdat we dan geen huis meer hebben dat we nog moeten verkopen. Dat geeft behoorlijk wat rust.

Maandag 3 augustus 2020

Zowel Patrick als ik gaan heel snel achter de werkgeversverklaringen aan en we hebben ze supersnel dankzij onze collega’s. Daarna stuur ik alles als een malle in. De animo voor dit project is groot en we zijn al behoorlijk laat. Binnen twee weken zouden we moeten horen of we een optie krijgen. We weten dat de kans klein is, maar niet geschoten is altijd mis toch?

Maandag 10 augustus 2020

Afgelopen week hebben we met mijn ouders en zus besproken dat we willen verhuizen en hebben we uitgelegd waarom. Ze snappen het en steunen ons. Vandaag is onze eerste vakantiedag en hebben we de afspraken ingepland staan met de makelaar en vanavond met De Hypotheker.

De verhuurder bellen

Ik kan niet wachten en besluit toch de verhuurder te bellen over de woningen waar wij op hebben gereageerd. De mevrouw aan de lijn vertelt dat de kans heel klein is dat we in aanmerking komen. Er zijn honderden aanmeldingen voor dit project en maar 71 woningen te verhuren. Ze kan nog niets zeggen en wenst ons succes. Als ik dat zo hoor, hebben we dat nodig.

De makelaar komt een waardebepaling doen

De makelaar is enthousiast en bepaalt de vraagprijs op €235.000. Dat is meer dan ik verwachtte. Ze verwacht echter wel dat de uiteindelijke opbrengst hoger zal zijn. Ze zegt dat we aan De Hypotheker €240.000 door kunnen geven. Ze geeft ons nog wat informatie over de verkoopprocedure, maar we hebben dit jaar al eerder een huis verkocht dus weten wat we kunnen verwachten. De maken de afspraak dat we contact opnemen als we een andere woning hebben. We moeten tenslotte wel ergens heen ?.

Naar De Hypotheker

Na het eten fietsen Patrick en ik naar De Hypotheker. We hebben namelijk geen idee wat we nu aan hypotheek kunnen krijgen en willen alle opties doorlopen hebben. We hebben ons dan wel ingeschreven voor een huurwoning, maar er zijn natuurlijk meer wegen die naar Rome leiden. We hebben er een goed gesprek en horen wat we kunnen lenen. Ons budget zit rond de 3,5 ton. Een flink bedrag en hoger dan we dachten, maar daar heb je in onze woonplaats niet zoveel voor. De huizen zijn of flink duurder, of je komt in de prijsklasse en oppervlakte terecht waar we nu in wonen. Rustig iets anders zoeken zit er nu dus niet bij en over een jaar misschien nog steeds niet. Tegelijkertijd groeien we uit ons huis en willen we daarom verhuizen. Genoeg om over na te denken dus.

Dinsdag 11 augustus 2020

De makelaar adviseerde gisteren ook andere makelaars te mailen en aan te geven dat we willen huren in die bepaalde wijk. Ik mail die avond gelijk en stuur ook de werkgeversverklaringen en loonstrookjes mee. Zo weet men dat we serieus zijn. Ik krijg vandaag meteen een mail van een makelaar dat er per 1 september een woning te huur komt in dezelfde wijk. Als we alles inleveren en de uitslagen van de woontoets goed zijn, mogen we komen kijken. Jeetje, dat zou heel mooi zijn.

Woensdag 12 augustus 2020

We gaan met vakantie en besluiten alles los te laten. Dat lukt niet helemaal, want tijdens onze vakantie doen we de woontoets en leveren we nog wat documenten aan. We krijgen daarna te horen dat alles in orde is en dat we na onze vakantie de woning mogen bezichtigen.

Ook krijgen we een mail over de woningen waar we eerder op hebben gereageerd. Het is druk vanwege de vakantie, maar halverwege de week erop horen we meer. Dit stelt allemaal gerust en we genieten volop van de vakantie.

Woensdag 26 augustus 2020

Vandaag mogen we de woning via de makelaar gaan bezichtigen en we zijn heel enthousiast. Deze woning ligt in een ander deel van de wijk en is helemaal instapklaar. En wat een ruimte! In de auto besluiten we hiervoor te gaan, want van de andere woningen hebben we nog steeds niets gehoord en die kans blijft klein. Een nadeel: we moeten dan wel gaan huren per 1 september en dat betekent dat we vanaf volgende week al dubbele lasten hebben.

Maar dan worden we rond 18:00 uur gebeld door de andere verhuurder… We hebben een optie op het huis dat we heel graag willen hebben!

Die zagen we niet aankomen… We mogen morgen al komen kijken en hebben drie dagen bedenktijd. Er waren ongeveer 30 inschrijvingen op deze woning en wij hebben hem. Wauw!

Donderdag 27 augustus 2020

Omdat we onze makelaar eerder deze week al hadden ingelicht over het feit dat we hoogstwaarschijnlijk al een andere woning hebben, hebben we een afspraak gemaakt met de fotograaf. We zijn deze week nog vrij en vandaag komen ze de foto’s maken. Het gaat nu echt gebeuren. Twee leuke, spontane mannen komen inmeten en foto’s maken en ik vraag of ze deze misschien wat eerder aan kunnen leveren omdat we al snel een woning hebben waarschijnlijk. We willen dus zo snel mogelijk verkopen om zo kort mogelijk met dubbele lasten te zitten. De mannen beloven hun best te doen.

Daarna gaan we naar de andere woning om deze te bezichtigen en we zijn super enthousiast. Deze is niet instapklaar zoals de andere woning, maar de bouw vinden we mooier en de straat is ruimer opgezet. Ook is dit een hoekhuis. Het wordt nu wel heel moeilijk, maar eigenlijk weten we al wat we willen. We willen deze. De verhuurder heeft echter nog niet alles checks uit kunnen voeren dus het is nog niet helemaal zeker. We houden beide opties open.

Vrijdag 28 augustus 2020

Vandaag krijgen we te horen dat alles checks (onze werkgevers zijn onder andere gebeld) zijn gedaan en het huis van onze voorkeur definitief van ons is. Yes! We nemen de optie aan en zeggen het andere huis af. We weten echter ook dat deze zo weer is verhuurd. Het is een prachtig huis én de animo is groot.

Tegen 17:00 uur worden we gebeld door de makelaar; de foto’s zijn al klaar (de fotograaf en degene die in heeft gemeten hebben er een spoedje van gemaakt, zo onwijs lief) en wat zijn ze mooi! Nog een paar kleine dingen en we kunnen maandag of dinsdag al op Funda.

’s Avonds rijd ik met mijn moeder, zus en nichtje naar ons nieuwe huis en daar aangekomen zien we twee grote regenbogen boven onze nieuwe wijk en ons nieuwe huis. Ik denk dat we goedkeuring hebben gekregen van boven…

Zaterdag 29 augustus 2020

Vandaag gaan we voor het eerst sinds een heel lange tijd weer een naar de IKEA voor wat inspiratie. We kijken onder andere naar vloeren, badkamer meubels en gordijnen. Ik zet alles in mijn notities en we maken heel veel foto’s. Van het laminaat nemen we staaltjes mee zodat we kunnen kijken welke het beste past bij onze meubels. Dit bezoekje is fijn, want dan hebben we een beter beeld bij alle kosten (met name voor de vloer). Tegelijkertijd willen we nu ook niet teveel uitgeven omdat het een huurhuis betreft en we niet weten hoe lang we hier blijven wonen. Dat kan twee jaar zijn, maar ook vijf jaar.

Maandag 31 augustus 2020

Onze makelaar appt en vraagt of we nog even willen kijken naar de tekst voor Funda. Ik zie nog wat dingetjes, maar als het helemaal goed is wordt ons huis aangemeld. Als ik thuis kom is er een makelaar in ons huis om het bord op te hangen. Als ‘ie eenmaal hangt realiseer ik mij past echt dat het nu heel definitief is. Dat weet je natuurlijk al, maar als je het ziet maakt dat het nog definitiever.

Dinsdag 1 september 2020

Ik ben vroeg wakker en kijk op Funda. Ja hoor, ons huis staat er al op. Vanaf nu kunnen mensen reageren en een bezichtiging aanvragen. Ik hoop zo dat er veel zullen zijn, spannend!

Gedurende de dag worden er 8 bezichtigingen aangevraagd. De mensen in onze omgeving vinden dat veel, maar als ik eerlijk ben had ik er wel iets meer verwacht. Zelf dacht ik tussen de 10 en 15 afgaande op de positieve reacties van de makelaar en het feit dat dit blijkbaar een gewilde straat is. Onze buurman van een paar huizen verderop kreeg zelfs motivatiebrieven. Ook is het aanbod in Gouda in deze prijsklasse heel klein. Patrick maakt zich een stuk minder druk dan ik en is wel positief.

Aan het einde van de avond zien we dat ons huis inmiddels 2119 keer is bekeken en 7 keer is bewaard. Die middag was hij nog 1572 keer bekeken en 4 keer bewaard. Het lijkt dus de goede kant op te gaan.

Hiermee sluit ik dit dagboek af, want nu gaan we de verkoopfase in. Daar wil ik een nieuw dagboek voor gaan bijhouden. Dit was de aanloop er naartoe en dit dagboek is al erg lang geworden. Ik ben zelf ook benieuwd wat het komende dagboek gaat brengen. Duimen jullie met ons mee dat het gaat lukken?

En wat vinden jullie van ons besluit om te kiezen voor een huurhuis en te wachten totdat de huizenprijzen dalen?

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Reacties

 1. 10 september 2020 / 06:44

  Ik dacht wel even, wat zonde, net zo’n mooie (prijzige) overkapping in de tuin geplaatst en dan verhuizen.
  Maar ook begrijpelijk als de keuze er is. Ik weet niet of ik zelf snel zou gaan huren, maar ik heb me er ook niet in verdiept.

  Voor jullie ontzettend fijn nieuws!

  • 10 september 2020 / 07:02

   Heb je helemaal gelijk in hoor, maar we moesten de nieuwe schuur wel plaatsen, omdat de oude echt aan vervanging toe was. We wisten in onze achterhoofden ook dat dit wel goed zou zijn voor een eventuele verkoop. Tenminste, ik was daar meer mee bezig dan Patrick. Het voelde dus een beetje een als een investering. Neemt niet weg dat ik die enorme tuin en fijne schuur en overkapping niet ga missen, want wat is dat heerlijk zeg!

   Huren was ook zeker niet onze eerste keuze. Duurder en niet van jezelf, dat hield ons vooral tegen. In deze huidige woningmarkt biedt het voor ons echter wel kansen en dat maakt dat we er toch voor hebben gekozen. Het geeft rust in de zin dat we op het gemak kunnen zoeken en we binnen korte tijd al de extra ruimte hebben waar we zo naar verlangen. We zien het dus echt als een tussenoplossing om nog extra te sparen en dan verder te kijken. Alles wat we nu zouden kopen zouden we veel te duur kopen en dan moeten we alsnog klussen.

 2. 10 september 2020 / 07:26

  Volgens mij kun je wachten tot je een 9ns weegt wat betreft de prijzen. Zelfs hier in Zuid-Limburg, in een gedeelte waar mensen wegtrekken en er weinig banen zijn, kun je bijna geen huis meer onder de 2 ton kopen. En in de Randstad is het al helemaal een gekkenhuis. Ik denk wel dat het misschien stabiliseert, maar zakken niet. Maar goed, ik ben ook geen expert maar wij hebben wel vastgoed in de verhuur dus ik hou de markt redelijk in de gaten.

 3. Danielle Roof
  10 september 2020 / 07:28

  Succes met de verkoop en de verhuizing. Ga je verhaal zeker volgen.

 4. Liesbeth
  10 september 2020 / 07:42

  Spannend! Wij hebben net een nieuwbouwwoning gekocht. Leuk om jouw proces te volgen!

 5. Christine
  10 september 2020 / 09:09

  Gaaf om de aanloop te lezen. En wat is het alles bij elkaar rap gegaan, zeg!!
  Hoorde gisteren op het nieuws dat de verwachting is dat de huizenprijzen na 2022 weer verder zullen aantrekken, maar dat lijkt me echt koffiedik kijken.. ik denk dat het verstandig is geweest dat je nu gaat huren.
  Bijzonder dat het hoekhuurhuis tóch gelukt is.. en met die regenboog erbij voelt dat dan wel alsof het zo moest zijn kan ik me voorstellen..
  Veel succes met inrichten! Het enige wat wij in ons huis aan vloerbedekking hebben vervangen is die van onze slaapkamer, via Roobol, de laminaatvloer op de zolder, via Kwantum en de badkamer met tegels van Villeroy en Boch. Het zijn alledrie mooie vloeren en goede beslissingen geweest. De zolder was het goedkoopste maar logisch want zelf gelegd (de andere twee laten doen). Maar voor een huis waarvan je weet dat je er niet lang zult blijven, lijkt het me prima om er een vloer in te leggen van Ikea. En ze hebben ook echt leuke inspiratievoorbeelden, hè? Je kunt met Ikea zoveel kanten op dat het er niet meer als Ikea uit hoeft te zien (als je snapt wat ik bedoel;)).

 6. Natalie
  21 oktober 2020 / 09:08

  Leuke blog over een originele strategie: het ligt op het eerste gezicht niet voor de hand om te kiezen voor het huren van een huis en te wachten dat de huizenprijzen zakken. Jullie hebben het wel goed aangepakt. Vroeg of laat dalen die huizenprijzen wel.

 7. Maria ten Hoeve
  26 april 2021 / 16:02

  Interessant om te lezen. Je ziet niet vaak dat mensen van een koophuis naar een huurwoning gaan, maar ik snap jullie heel goed. Ook zo’n verbouwing had ik inderdaad niet gedaan. Klinkt al met al als goede stappen!