Home + Is de financiële toekomst van jouw kind wel gezond?

Is de financiële toekomst van jouw kind wel gezond?

Kinderen hebben is duur, dat beseft iedereen die zelf kinderen heeft. Er is altijd wel iets wat je nodig hebt, of wat je moet betalen voor je kind. Ook op de lange termijn is het belangrijk om te kijken naar de financiële toekomst van je kroost. Zo komen jij en je kind(eren) niet voor vervelende verrassingen te staan. De hoogste tijd dus, om stil te staan bij wat je kunt doen om te zorgen dat je kind niet alleen nu, maar ook in de toekomst kan doen wat het graag zou willen. 

Begin gelijk met sparen als je kinderen nog jong zijn 

Voor veel mensen klinkt de toekomst ver weg, maar je zult zien dat je kinderen sneller opgroeien dan je misschien zou willen. Het is daarom goed om gelijk vanaf hun geboorte een speciale bankrekening te openen. Je hoeft geen concreet doel voor ogen te hebben, want het leven loopt toch vaak anders dan je gepland had.

Wat vooral belangrijk is, is dat je je kind een buffer kunt geven voor momenten dat het geld hard nodig is. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het moment waarop je kind gaat studeren, of wanneer het voor het eerst op zichzelf gaat wonen. Kun je je kind een bedrag meegeven, dan kan het daarmee de lasten betalen die op zijn/haar pad komen. 

Zorg er voor dat tegenslagen financieel opgevangen worden 

Een ander risico dat kinderen lopen, is dat een van hun ouders iets overkomt. Dat is in de eerste plaats een emotioneel drama, maar regelmatig brengt het ook grote financiële problemen met zich mee. Daarom is het belangrijk dat jullie als ouders een overlijdensrisicoverzekering (ook wel orv genoemd) afsluiten. Als een van beide ouders wegvalt, is de kans groot dat de vaste lasten niet meer betaald kunnen worden. Dat kan ertoe leiden dat de woning verkocht moet worden, dat de kinderen niet meer op vakantie kunnen of dat hun studies niet meer betaald kunnen worden, met alle gevolgen van dien.

Met een goede orv kun je dit voorkomen. Je betaalt dan periodiek een bedrag, waarmee je verzekerd bent: de premie. Overkomt een van de of beide ouders iets, dan krijgen de nabestaanden een geldbedrag uitgekeerd.

Hoeveel er precies uitgekeerd wordt, hangt af van je voorkeuren, het moment waarop je overlijdt en de verzekering die je afgesloten hebt. Zorg ervoor dat dit bedrag voldoende is, zodat het leven van je kinderen niet ook op financieel gebied ontregeld wordt.  

Verstandig kiezen voor financiële zekerheid

Behalve dat het verstandig is om je kinderen te leren omgaan met geld, is het ook belangrijk om geen onnodige risico’s te nemen. Sluit daarom de juiste verzekeringen af. Je kinderen vallen onder jouw zorgverzekering, dus denk bijvoorbeeld aan een aanvullende tandartsverzekering zodat ze geen problemen krijgen met hun gebit. Het is slim om je verzekeringen zorgvuldig te kiezen en eventueel te bundelen bij verzekeraars die dit aanbieden voor extra voordelen.

Als je een orv wilt vergelijken, is het goed om te kijken naar gespecialiseerde aanbieders, die bekend staan om hun goede dienstverlening op dit gebied. Hoewel je bij gespecialiseerde aanbieders vaak geen zorgverzekering of andere verzekeringen kunt afsluiten, kun je hier wel terecht voor specifieke verzekeringen zoals een orv. Dit kan overzicht bieden en zorgen voor een betrouwbare dekking.

Mocht je het lastig vinden om te bepalen wat je precies nodig hebt, dan kun je ook met een adviseur gaan praten. Deze kan je inzicht geven in je financiële situatie en je tips geven over hoe je deze kunt verbeteren, zodat je kinderen daar ook de vruchten van kunnen plukken. Een goed adviesgesprek kan je helpen om de juiste keuzes te maken en je gemoedsrust te geven.

liefs

disclaimer_Mamablogger_

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *