Heb je nog niet zo lang geleden nieuwe kleding en schoenen gekocht voor je kind, krijgt ‘ie opeens een groeispurt en is alles in no time weer te klein of te kort geworden. Het hoort erbij, maar zonde is het stiekem wel. Niet alleen van de kleding, maar het is ook niet zo fijn voor je portemonnee. Inmiddels zijn we financieel wel voorbereid op deze groeispurten. Hoe we dat doen, lees je hieronder.
Financieel voorbereid zijn op groeispurten, spaarpotje voor kinderkleding
Zo’n groeispurt treft niet alleen kleding, maar ook pyjama’s, ondergoed en gymkleding. Dat tikt stiekem best aan. Zo shopte ik laatst twee paar nieuwe gymschoenen en waren deze in no time weer te klein. Geen ramp, maar ook deze kleine bedragen tikken aan en het is niet voor iedereen een klein bedrag.
En buiten de groeispurten om, gaat kleding ook weleens kapot of raakt het kwijt. Zo kan onze jongste heel goed zijn kleding kwijtraken na de gymles 😉 Het meeste vinden we terug, maar die iets te dure, zwarte skinnyjeans hebben we nooit meer teruggevonden. Ook niet na een oproepje in de app.
Digitaal spaarpotje kinderkleding
Wie mij een een beetje kent, weet dat ik voor heel veel doeleinden een digitaal spaarpotje heb. Zo ook voor kinderkleding. Hier storten we geregeld een bedrag op – bijvoorbeeld wat over is van onze week- en boodschappenbudgetten – en daar betalen we vervolgens zoveel mogelijk van de kleding van. Zo zijn we altijd voorbereid op groeispurten en kleding die kapot gaat. Of simpelweg omdat het seizoen wisselt.
je hoeft niet altijd grote bedragen in dat potje te storten, maar als je hiervan bijvoorbeeld al pyjama’s, ondergoed, sokken, gymschoenen etc. van kan kopen, dan ben je al een heel eind.
- Lees ook: zo besteden wij de kinderbijslag
Tweedehands kinderkleding, maar ondergoed en sokken altijd nieuw
Vroeger dacht ik er amper aan, maar tegenwoordig koop ik kinderkleding ook tweedehands. Vaak dure merkkleding dat er nog heel goed uitziet. Bijvoorbeeld zomerkleding voor onze jongste. Toch zijn er een aantal zaken die ik altijd nieuw zal kopen: ondergoed, sokken, pyjama’s en schoenen.
Zo krijgt onze oudste nu wel wat wensen wat betreft bepaalde kledingmerken, maar ook ondergoed. Voor hem kijk ik vaak online, want daar zijn vaak leuke aanbiedingen te vinden. Wanneer je zoekt op ‘boxershorts jongen‘ vind je vaak al veel merken en aanbiedingen. Toch heeft hij wel voorkeur voor bepaalde merken en één daarvan is Muchachomalo. Ook daarvan vind je online goede aanbiedingen en het is ondergoed dat lang mooi blijft na tig keer wassen. Daar geven we dan graag wat meer geld aan uit, net als aan goede gymschoenen en een sporttenue voor hem bijvoorbeeld. Dit compenseren we dan weer met andere kleding. Zo kan ik voor hem ook goed slagen in outlets.
We houden niet precies bij wat we uitgeven aan kinderkleding, maar zien aan het spaarpotje hoeveel daar nog in zit. Verder ruim ik geregeld de kledingkasten op en verkoop ik te kleine kleding weer door. Die opbrengst gaat vervolgens weer in het spaarpotje.
Tip: is jouw kind inmiddels toe aan kleedgeld? Lees dan deze informatie over zakgeld en kleedgeld van het Nibud.
Dit werkt voor ons heel goed en zorgt ervoor dat we niet voor verrassingen komen te staan. Hoe doen jullie dit? Klets mee in de comments hieronder.
Schuif je de kleding vd oudste als het nog goed is niet door na de jongste?
Auteur
Hoi Monique,
Goede vraag, maar nee, want tussen onze jongens zit bijna zeven jaar leeftijdsverschil. Zo lang bewaren we de kleding niet en we merken dat onze smaak in de loop van de jaren ook mee veranderd is.
Groetjes,
Marisca