Home + Feestjes en mijlpalen vieren tijdens en na de zwangerschap

Feestjes en mijlpalen vieren tijdens en na de zwangerschap

Ik denk dat er geen enkele gebeurtenis is in het leven waarbij zoveel wordt gevierd als bij een zwangerschap. Er wordt namelijk best veel georganiseerd door en voor de aanstaande ouders en dat in negen maanden tijd. Hoog tijd dus om alles eens op een rijtje te zetten.

De zwangerschapsaankondiging

Het begint natuurlijk allemaal hiermee. Ik denk dat ik dit ook meteen het meest bijzondere “feestje” vindt. Het begint allemaal bij deze ene boodschap en die is al bijzonder genoeg. Vroeger gingen aanstaande ouders naar de opa’s en oma’s toe met een klein cadeautje, maar tegenwoordig zijn er veel meer manieren om een zwangerschap aan te kondigen.  Op Pinterest en YouTube zijn veel leuke ideeën te vinden en ook ik heb lang gezocht naar een leuke manier om te het vertellen. Uiteindelijk lieten we Milan het op deze manier doen bij mijn ouders en bij mijn broer en zus. Op social media kozen we voor foto’s met roze en blauwe ballonnen.

Tussentijdse mijlpalen

Tussendoor heb je natuurlijk verschillende mijlpalen zoals de 12 weken termijn. De eerste drie maanden zitten er dan op en de kans dat het dan nog mis kan gaan, wordt aanzienlijk kleiner. Voor veel ouders is het dan ook een hele opluchting zodra deze termijn is behaald. En als je je dan beter voelt is het tijd om lekker te gaan shoppen (als je dat nog niet gedaan hebt) en deze mijlpaal te vieren met een gezellig etentje samen.

Daarnaast is dit de periode van de eerste echo (tenminste, als je geen termijn echo hebt gehad) en ook die is wel heel bijzonder. Je ziet al een echt mensje ontstaan!

De geslachtsbepaling/Gender reveal party

Als je het geslacht wil weten van je kindje kan ik mij heeeeeeel goed voorstellen dat je niet kunt wachten tot de 20 weken echo. Bij 17 weken kunnen ze het geslacht van je kindje al goed zien dus plannen veel ouders een extra echo in. Wij hebben dit ook gedaan. Geen uitgebreide pretecho, maar we hebben toch even kunnen spieken. Daarna kwam het verlossende woord: we krijgen een zoon!

Om dit op een leuke manier te vertellen aan familie en vrienden wordt steeds vaker een ‘gender reveal party’ georganiseerd. Ik eerder al verteld dat dat voor ons niet zo hoeft. Dat wil niet zeggen dat we er helemaal geen aandacht aan hebben besteed, maar een heel feest hoefde voor ons gewoon niet. Hoe we dat hebben opgelost lees je in de blogpost over de mini gender reveal.

De 20 weken echo!

Deze mijlpaal hebben we net achter de rug. We hebben het niet gevierd, maar waren wel heel gelukkig en zijn daarna nog even gaan shoppen voor de kleine man. Je bent op de helft en als je dan hoort dat alles in orde is, is dat wel een behoorlijke opluchting. En ach, wij grijpen iedere gelegenheid aan om lekker te gaan lunchen dus waarom zou je dit dan niet vieren 😉 ?

En dan?

Voor een zwangere vrouw is de 24 weken termijn ook een kleine mijlpaal. Je baby is dan levensvatbaar als het wordt geboren. Natuurlijk hoop je dat hij/zij zo lang mogelijk blijft zitten, maar het voelt ergens als een geruststelling. Dit is ook de periode waarin je begint aan het kamertje (als je dat al niet hebt gedaan), de laatste spullen worden besteld en verzameld en zo langzamerhand ga je aftellen.

De babyshower

Als je rond de 30 weken (dit is verschillend hoor, dus maak je geen zorgen als je dan nog niet bent verrast) zwanger bent kun je worden verrast met een babyshower. Toen ik zwanger was van Milan hoorde je hier nauwelijks nog iets over, maar inmiddels kijkt niemand meer raar op van een babyshower. Familie of vriendinnen van de aanstaande moeder organiseert deze en samen met de andere gasten verrassen zijn de aanstaande moeder met een gezellige middag vol cadeaus, spelletjes, lekker eten en vooral een hoop gezelligheid. Een babyshower is juist leuk omdat de kans groot is dat dit de laatste keer is dat jullie allemaal bij elkaar zijn voordat de baby wordt geboren.

Ik heb er zelf weleens één georganiseerd en heb mijn tips toen ook verwerkt in deze blogpost. Als ik heel eerlijk ben denk ik dat het mij deze keer ook niet gegund is, maar ach, dan maken we er zelf maar wat van toch?

Kraamvisite of kraamborrel?

Zodra de baby is geboren wil iedereen jullie nieuwe aanwinst komen bewonderen. Ik weet nog dat ik er bij Milan geen genoeg van kreeg. Ik voelde me goed en vond het ontzettend gezellig. Het voelde bij iedere visite als een mini verjaardag, maar dan nog leuker. Iedereen is lief voor je, is blij en de sfeer is gewoon bijzonder. Toch kan ik mij goed voorstellen dat niet iedereen er op zit te wachten. Zeker als je nog moet herstellen. Veel ouders kiezen daarom voor een kraamborrel. Hierbij nodig je iedereen een paar weken na de geboorte uit op jullie eigen babyfeestje. Als je het buiten de deur organiseert heb je thuis ook geen rommel dat je op moet ruimen en je hebt al het bezoek (op directe familie na) in één keer gehad. Je hoort dit steeds vaker en ik vind het een goede oplossing, zeker bij grote families etc.

Als je dit allemaal onder elkaar ziet staan, valt er best een hoop te vieren tijdens een zwangerschap, maar wat je ervoor krijgt overtreft alles!

Wat heb jij wel of niet gevierd tijdens of na de zwangerschap? En bij welke mijlpalen stond jij stil? Laat het me weten in de comments hieronder.

Bewaren

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Ad
    16 juni 2017 / 13:44

    Hoezo niet gegund ? We zitten al dik in de voorbereiding !