Home + Duurzaam en mooi: een sedumdak

Duurzaam en mooi: een sedumdak

Steeds vaker zie je groene daken in een woonwijk. Zeker in de stad zie je op veel daken een sedumbedekking. En dat is niet zo gek, zeker een stad – wat een concrete jungle is – kan soms wel wat groen  gebruiken. En dat is niet het enige voordeel. Een sedumdak zorgt voor opslag van regenwater, een schonere lucht en meer biodiversiteit. Ook verlengt het de levensduur van je dak en zorgt het voor vermindering van de omgevingstemperatuur en het omgevingsgeluid.

De voordelen van een sedumdak

Waarom zou je kiezen voor een sedum dak? Een sedum dak heeft veel voordelen. Allereerst zorgt het voor regenopvang. Een groen dak buffert regenwater en zorgt daardoor voor minder belasting op het riool en daaruit voortvloeiende overstromingen. Daarnaast absorberen planten zonlicht en zorgen voor een koeler en aangenaam binnenklimaat. Daardoor kan het in de zomer ca. 4 tot 6 graden minder warm worden. In de winter werkt het natuurlijk isolerend en houdt het de warmte juist binnen. Ook zorgt het voor een beter klimaat buiten.

Zo zorgt een groen dak voor een schonere lucht en daardoor voor een gezondere leefomgeving. Daarnaast biedt een groen dak ook weer meer plek voor vogels, vlinders of insecten om te wonen. En als laatste is deze vorm van dakbedekking duurzaam. Door een sedumdak gaat jouw dakbedekking twee keer zo lang mee. Ook heb je veel minder onderhoud nodig.

Hoe leg je een sedum dak aan?

Sedum is een groene winterplant die zelfs in de winter groen blijft. Het groeit in een soort tapijt waardoor het ideaal is om tee gebruiken als natuurlijke dakbedekking. Je kunt zelf een groen dak maken met behulp van sedummatten, cassettes of trays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn eigenlijk hetzelfde, het ligt er maar net aan welke naam de fabrikant eraan heeft gegegeven. Er zijn wel een aantal verschillen tussen sedummatten en sedum in cassettes of trays. Het grootste en belangrijkste verschil is het gewicht. Een sedummat weegt, wanneer deze verzadigd is met water, zeker 80 kg en een sedumtray 65 kg.

Wanneer daar nog materialen bij komen, zoals een rand met grind en worteldoek, wegen de matten nog meer. Het verschil in gewicht tussen matten en trays komt doordat er onder de matten eerst nog (onder andere) een laag substraat moet worden aangebracht. Ook heb je een daktrim nodig voor het uiteinden van je dak. Voor het maken van een sedumdak met sedummatten of -trays moet er daarom eerst gekeken worden of het dak deze belasting wel kan dragen. De matten zijn door hun gewicht eigenlijk alleen geschikt voor nieuwbouw, omdat daar bij in de bouw al rekening is gehouden met de belasting op de bouwconstructie. Uiteraard kun je ze wel als bodembedekker gebruiken in je tuin. Bijvoorbeeld ter vervanging van tegels!

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *