Home + Beugel | Volgende fase: slotjes!

Beugel | Volgende fase: slotjes!

Eindelijk was het eind november zover: na twee jaar mocht onze oudste zoon zijn blokbeugel verruilen voor slotjes. Hier keek hij enorm naar uit. Logisch, want hoewel hij deze slotjes lang moet dragen, is dit als het goed is wel de laatste fase. Ik vertel er vandaag meer over.

Van blokbeugel naar slotjes

Na een jaar aanmodderen met een blokbeugel die niets deed, stapten we over naar een andere ortho. Afgelopen jaar ging het vervolgens wel heel hard. Er was een overbeet en die is behoorlijk minder geworden. Het ging zo goed dat hij eindelijk zijn blokbeugel mocht ruilen voor slotjes. Eind november was het zover: we hadden het plaatsen van de slotjes op een studiedag gepland zodat hij daarna lekker bij kon komen als hij er last van zou hebben.

Bij de ortho lag alles klaar en na een uitleg werd begonnen met het plaatsen van de nieuwe beugel. Na iets langer dan een uur was het klaar! Er werd nog wat extra uitleg gegeven over het poetsen en eten en we lieten meteen een nieuw sportbitje maken. Even later stonden we buiten en onze zoon had eigenlijk weinig last. Dat is zo gebleven. Zijn tanden waren de dag erna wel wat gevoelig, maar hij vond het niet vervelend en heeft ook geen moeite gehad met eten al had ik voor de zekerheid wel wat vla gekocht.

Inmiddels zit de beugel er zo’n twee weken in en het gaat goed. Nu gaan we kijken wat het gaat doen…

Logopedie

Om dat proces een handje te helpen is logopedie ook noodzakelijk en ondanks de lange wachtlijsten, konden wij nog vrij snel terecht waardoor de intake mooi aansloot op het plaatsen van de beugel. Hij gaat hier wekelijks heen en krijgt oefeningen voor thuis. Al met al een heel traject, maar voor een goed doel!

Hoe lang slotjes?

Deze slotjes blijven 18 tot 24 maanden zitten. Een lange tijd dus we grappen al dat ze er in dezelfde periode uit mogen als wij gaan verhuizen naar ons nieuwe huis. Hoe lang ze er uiteindelijk in moeten blijven, gaan we vanzelf merken, maar we houden gewoon rekening met twee jaar. Alles wat eerder is, is meegenomen zullen we maar zeggen. Het komt allemaal wel goed en we zijn heel erg benieuwd naar het eindresultaat.

Kosten beugel, de vergoeding is bijna op

Toen we laatst de nieuwe ziektekostenpremie binnen kregen, ben ik mij eens gaan verdiepen in onze verzekering. Overstappen durf ik echter niet, vanwege de beugel. Volgend jaar loont dat wellicht wel, want we zijn al bijna door de vergoeding heen en vanaf dat moment krijgen we zelf gewoon de rekening. We kregen in totaal €2000,- vergoed en daar zouden we een heel eind mee komen, maar bij de eerste ortho hebben we een jaar lang aangemodderd zonder dat we resultaat zagen. Dat betekent dat we een jaar lang kosten hebben gemaakt voor niets. Echt heel erg zonde.

Toen we overstapten naar de huidige ortho, was er binnen zes weken al een behoorlijk resultaat te zien. Eindelijk progressie! Dat hebben we wel gezien het afgelopen jaar, maar dat betekent ook dat we na twee jaar nog maar €500,- over hebben vanuit de verzekering. Daar gaan we het de komende twee jaar niet mee redden natuurlijk en dat betekent dat we nu al extra geld apart zetten voor de kosten die gaan komen. Deze kosten komen niet in één keer, maar zullen nog best oplopen. We zijn in ieder geval voorbereid.

Zitten jullie ook in een beugeltraject met jullie kind(eren)? Ook met slotjes? Zo ja, hoe gaat dat? Ik ben benieuwd!

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Janneke
  14 december 2023 / 07:16

  De oudste is klaar, binnen een jaar en binnen het vergoedde budget. Dit heeft hij super gedaan dus:-) En de jongste gaan we komend jaar het traject in, ik verwacht niet dat wij het met de vergoeding redden want haar mond/tanden is heel anders. Maar we zullen zien.
  Waarbij ik de oudste ook had gewaarschuwd dat het zeer kon doen, heeft hij alleen de eerste dag een pcm ingehad. Dat was dus wel noodzakelijk want dat neemt hij dus nooit! En daarna nooit meer last gehad, ook niet als het weer aangedraaid werd elke maand. Dus ook daar heeft hij weer mazzel mee gehad.

  • Judith Ruitenburg
   14 december 2023 / 21:22

   Hier sinds een half jaar aan de beugel. Eerst een vaste beugel tegen zijn gehemelte die de kaak verbrede en nu sinds een paar maanden slotjes. Gelukkig gaat het lekker snel. En zijn we hopelijk met een jaar ook van de slotjes af.
   Niet helemaal in de vergoeding maar vanaf januari weer een nieuw jaar met nieuwe vergoedingen.