Home + Blokbeugel ervaringen, het ging niet vlekkeloos

Blokbeugel ervaringen, het ging niet vlekkeloos

In december 2021 kreeg onze oudste zoon een blokbeugel vanwege een overbeet. Na zes weken was er een millimeter van de overbeet af en wat waren we blij. Helaas was die blijdschap van korte duur en hebben we inmiddels een nieuwe ortho en dus ook een nieuwe beugel. Geen vlekkeloos traject dus. Wat er allemaal gebeurde lees je hieronder.

Waarom een blokbeugel?

Er was een blokbeugel nodig vanwege een overbeet. Dat betekent dat je bovenkaak meer naar voren staat dan je onderkaak. Vaak is deze beugel het begin van een langer traject: je begint met een blok en als de overbeet is gereduceerd, volgt vaak nog een traject van slotjes. Kortom, best een lange periode, maar natuurlijk wel de moeite waard!

Blokbeugel, hoe lang dragen?

In ons geval was er sprake van een flinke overbeet en hoe vaker je de beugel draagt, des te eerder ben je er vanaf. Tenminste, dat zou zo moeten zijn. Ik begreep dat het gemiddeld zo is dat je 1 millimeter per zes weken krijgt bent. Dat lijkt niet veel, maar een paar millimeter kan al zo’n verschil maken in het gezicht!

Wachten bij de ortho afgelopen week, gelukkig zat het weer goed! 

Een jaar lang voor niets

Bij ons ging het echter niet zo vlekkeloos. In december 2021 kreeg onze oudste zoon een blokbeugel. Na zes weken was er inderdaad een millimeter af (daar schreef ik toen nog dit enthousiaste artikel over), maar bij de controles erna bleef alles hetzelfde. Gek, want hij had hem vaak in en hij viel ’s nachts niet uit. In de zomer van 2022 was ik het zat en vroeg aan de ortho of er geen andere mogelijkheid was, want deze beugel werkte blijkbaar niet voor hem. In eerste instantie kregen we te horen dat hij de beugel simpelweg vaker moest gaan dragen, maar dat deed hij al.

We voelden ons niet gehoord en bij de volgende controle kregen we een folder mee voor een Invisalign. Dat is een doorzichtige beugel. Vergelijkbaar met een soort bitje. Ik kende dit wel, maar alleen om scheefstand op te lossen. Niet voor een overbeet. We zeiden erover na te denken, maar ik had er geen goed gevoel bij. Ik speurde het Internet af en ik kon op dat moment niets vinden over een Invisalign in combinatie met een overbeet.

Ik vroeg advies aan de tandarts en ook zij vond het advies van de ortho vreemd, maar zei ook de expertise te missen hierover. Daarom werden we door de tandarts doorverwezen naar een andere ortho voor een second opinion.

Wat een wereld van verschil op alle vlakken! Een oudere man heeft onze zoon goed onderzocht en we kwamen tot de conclusie dat de overbeet in bijna driekwart jaar zelfs was toegenomen met twee millimeter! Toen ik hem vertelde over de Invisalign zei hij dat hij dat in geval van onze zoon nooit zou adviseren. Eerst een goede blokbeugel mét een petje voor extra stevigheid en daarna zouden we verder zien.

We hadden vertrouwen in deze ortho en hebben de andere ortho netjes bedankt en uitgelegd waarom we weggingen. We kregen nog een telefoontje waarin werd gezegd dat we een Invisalign best konden proberen. Ik heb gezegd dat mijn zoon geen experiment is en ik niet van plan was di geld over de balk te smijten. Een Invisalign schijnt bewezen goed te zijn, maar dan wel voor een ander doel dan deze.

Toen ik vroeg hoe het kon dat de overbeet nu juist was toegenomen en de beugel bijvoorbeeld nooit is aangedraaid, kreeg ik geen antwoord. Dat bevestigde voor ons dat het goed was zo. Een jaar na de eerste blokbeugel kreeg onze zoon een nieuwe.

De situatie nu

De beugel werd heel anders opgemeten dan de vorige en volgens onze zoon zit deze beter. Of dat daadwerkelijk zo is weet ik niet, maar feit is wel dat we nu al flinke resultaten hebben geboekt: hij is sinds december al 5 millimeter kwijt! Dat is flink, maar het lijkt dat deze beugel, in combinatie met het petje en het wekelijks aandraaien, echt werkt voor hem.

We realiseren ons dat het niet zo snel zal blijven gaan, maar hij heeft al een flinke sprong gemaakt. Nog even knallen tot en met de zomer. Dan gaat hij naar de middelbare en hopen we al een heel eind te zijn.

Het gevoel bij deze ortho was meteen goed. Zonde van het verloren jaar, maar het is niet anders. Ik ben in ieder geval blij dat we naar ons gevoel hebben geluisterd en we er bovenop hebben gezeten.

Is jouw kind al toe een een beugel of heb je er zelf ervaring mee? Ik ben heel benieuwd! Klets mee hierover in de comments hieronder, op Facebook of op Instagram.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Judith Ruitenburg
  21 maart 2023 / 06:49

  Mijn zoon heeft sinds vorige werk een beugel. Hij heeft een spinbeugel. Deze zit vast in zijn mond en moeten we thuis elke dag aandraaien. We zien nu na 5 dagen al een spleetje komen tussen zijn voortanden. Dus hij doet goed zijn werk. Of hij daarna nog slotjes krijgt weet de ortho niet zeker. Zijn overbeek valt erg mee dus even afwachten.

 2. Leonie
  21 maart 2023 / 07:13

  Ik moet een afspraak gaan maken…. Mijn kids hebben te kleine kaken. Zoonlief (10) krijgt dus nu in groep 6 al een helix als ik het goed zeg. Ruimte maken om ook de rest van de kiezen te kunnen wisselen.

 3. Marjon
  21 maart 2023 / 07:23

  Wat fijn dat het bij deze ortho veel beter gaat. Onze dochter is nu net 12 en moest bij haar laatste tandarts bezoek wachten ivm wisselen van de kiezen. Inmiddels zijn er al 3 uit dus hopelijk kan ze snel starten met haar beugel. Ze start komend schooljaar ook in de brugklas.