Home + Tips leren fietsen | Wat als het niet vanzelf gaat + review woom kinderfiets

Tips leren fietsen | Wat als het niet vanzelf gaat + review woom kinderfiets

Fietsen is bij ons in de familie soms best een dingetje. Mijn vader was niet zo’n held op de fiets, enkele andere familieleden niet en ik ook niet. Het duurde even voor ik kon fietsen, maar 100% soepel ging het nooit 😉 Vriendinnen van de middelbare school kunnen daar nog hard om lachen. Ik overigens ook hoor. Het was nou eenmaal zo en dan kun je er beter maar om lachen. Ondertussen kwam ik wel overal met de fiets. Onze oudste heeft gelukkig de fietsgenen van zijn vader, maar bij onze jongste zoon duurde het ook wat langer. Hoe het uiteindelijk toch goed kwam én op welke fiets hij nu als een malle fietst, lees je hieronder.

Als leren fietsen niet vanzelf gaat

Onze jongste zoon heeft dus dezelfde fietsgenen als ik en ik was daar stiekem al een beetje bang voor. Onze balans is niet zo heel goed en daar kun je simpelweg niet zoveel aan doen, behalve dan het gewoon te doen en kilometers te maken. Maar dan moet je wel een drempel over en die is lastig. Zo ook voor onze zoon. Uiteindelijk heeft het ruim 1,5 jaar geduurd voor hij het vertrouwen had dat het lukte en hebben we het in die tijd ook even moeten laten rusten.

Ondertussen hadden we fysiotherapie voor onze zoon en werkte zij hem hem aan het houden van zijn balans en grove motoriek in het algemeen. Wij oefenden thuis met hem en langzaam, maar zeker groeide zijn vertrouwen. Fijn, want we hadden inmiddels alle tips al versleten en zonder resultaat. Nu werd het tijd om de fiets weer uit de schuur te halen en ja hoor, daar ging hij! Nadat ook dat vertrouwen groeide, zijn we met hem naar school gaan fietsen.

Een nadeel: de gloednieuwe fiets van 1,5 jaar geleden was nauwelijks gebruikt en inmiddels wel te klein geworden. Toch voelde hij zich nog wel fijn en veilig op deze fiets waardoor we deze nog een paar weken hebben gebruikt. Zo kon hij nog even flink wat kilometers maken voor we over zouden gaan op een grotere fiets.

Conclusie: geduld en fysio

De conclusie is dat je geduld moet hebben wanneer het fietsen niet lukt. Natuurlijk heb ik er ook regelmatig gefrustreerd naast gerend, maar dat heeft echt geen zin. Uiteindelijk lukt het echt wel. Geduld en fysio bleek een goede combinatie.

Gouden tip van de fysio: eerst steppen met de fiets, vaart maken en daarna meteen doortrappen. Dat werkte voor onze zoon beter dan opstappen en meteen trappen.

De juiste kinderfiets kiezen

Onze zoon had een 16 inch fiets en die werd echt te klein. Het ging nog wel, maar hij was er ook wiebelig op. Het werd dus tijd voor een grotere en ondertussen waren we benaderd door kinderfietsenmerk woom (met kleine letters) met de vraag of we een fiets wilde reviewen. Die vraag kwam precies op het juiste moment! We hoopten namelijk dat een nieuwe fiets net dat extra zetje zou geven zodat fietsen geen ‘moetje’ meer zou zijn, maar hij er echt plezier in zou krijgen.

Dat plezier kwam al op het moment dat hij zelf een fiets mocht kiezen (uiteraard in het oranje, want dat is zijn lievelingskleur) met een bijpassende helm. Hij koos een zwarte, want dat was stoer 😉

Review woom kinderfiets

Misschien zegt het merk woom je niets, maar het is een ontzettend populair merk in Duitsland en Oostenrijk. En aangezien de Duitsers van goede en degelijke spullen houden, was ik meteen getriggerd haha. Het merk is inmiddels al een tijdje in Nederland te koop en begint steeds bekender te worden. Op school zag ik van de week nog een woom in het fietsenrek staan. Het merk staat bekend om de zeer goede kwaliteit, ergonomie en het leuke, stoere design.

Kenmerken woom kinderfietsen

Je kind kan met woom opgroeien, want je koopt er al loopfietsjes voor kinderen vanaf 1,5 jaar. Deze zijn dan 12 inch en superlicht. Daarna gaan de fietsen door tot 14 jaar.

Er zijn een aantal modellen, maar voor onze zoon hebben we gekozen voor de woom ORIGINAL 4. Dit is een fiets van 20 inch en is geschikt voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Hier kan hij voorlopig wel mee vooruit!

Het frame is gemaakt van aluminium en is daarom superlicht. Dat verschil merkten we al snel toen we de fiets voor het eerst in de schuur zetten. Zijn vorige fiets van 16 inch was echt zwaarder, deze pak je zo op. Verder is de fiets zo ontworpen dat kinderen al snel de controle hebben over de fiets. Dan de voorbouw, hier zitten geen uitstekende schroeven waar knietjes tegenaan kunnen stoten. Wel zo fijn! Het zadel is speciaal ontwikkeld voor het bekken van kinderen van deze leeftijd. Dat fietst een stuk ergonomischer.

Maar de banden zijn minstens zo belangrijk en ook een belangrijk onderdeel van het leren fietsen. Daarom zijn banden gekozen die geschikt zijn voor alle activiteiten. Of een kind nu op straat, over grind of over een bospad fietst, de lichte banden bieden optimale grip in alle weersomstandigheden en op elke ondergrond, in bochten en op rechte stukken. Dat hebben we overigens al gemerkt, haha.

Vergeet de fietshelm niet

Voordelen woom fietshelm

We vinden een fietshelm erg belangrijk bij kinderen en hij draagt deze dan ook altijd op de fiets. Onze zoon mocht ook een helm van woom uitkiezen en deze is al meerdere malen in de prijzen gevallen op het gebied van design en veiligheid. Deze informatie staat op de website van woom:

De helmschaal is zo vormgegeven dat het voorhoofd, de slapen en het achterhoofd goed worden beschermd. Daarnaast heeft de helm een handige magneetsluiting en goede ventilatie – en kun je ‘m gemakkelijk verstellen dankzij de uitneembare voering en schroefsluiting. Hij beschermt onder andere zo goed dankzij het flexibele vizier, dat ook bescherming biedt bij eventuele botsingen.

Daarnaast is het logo op de helm reflecterend en zijn de koorden rond zodat ze niet in elkaar verstrikt kunnen raken. Kinderen kunnen de magneetsluiting met één hand open maken én kijk even op de foto hierboven welke tekst in de helm staat. Het kan maar duidelijk zijn, haha.

Conclusie

We zien dat onze zoon het stukken beter doet op zijn nieuwe fiets. De maat is veel beter en hij kan nog prima met zijn voeten bij de grond. Hij wiebelt veel minder en de fiets is echt fijn en degelijk. Deze stoere fiets heeft hem zelfvertrouwen gegeven en ons een stukje meer zekerheid. Het fietsen gaat nu echt heel goed, nu nog wat beter op de weg letten en eerder remmen (hartverzakking alert!), maar we zijn nu al zo blij! Oprecht een aanrader deze fiets!

Hoe ging het leren fietsen bij jullie kinderen? Hebben jullie nog tips? Zet ze dan in de comments hieronder.

liefs

disclaimer_Mamablogger_

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *