Home + Aanslag gemeente belastingen gehad? Je kunt bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde!

Aanslag gemeente belastingen gehad? Je kunt bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde!

Afgelopen zaterdag kregen we een mailtje van Mijn Overheid. Er stond een bericht voor ons klaar en negen van de tien keer kun je er vanuit gaan dat het je geld gaat kosten 😉 Ik logde in en had al een vermoeden; de nieuwe aanslag gemeentelijke belastingen stond klaar! Je weet dat het komt en het hoort erbij, maar het is iedere keer toch weer een smak geld. Ik vergeleek deze met die van vorig jaar en we zijn toch weer iets meer gaan betalen. Ook is de WOZ-waarde van onze beide huizen gestegen en dat heeft invloed op de hoogte van de aanslag. Wist je dat je op een heel laagdrempelige manier bezwaar kunt maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde? Dat kan flink wat voordeel opleveren!

Wat moeten wij betalen?

Wij moeten dit jaar €1715, 97 betalen en dat is weer iets meer dan vorig jaar. Dat heeft onder andere te maken met de stijging van de WOZ-waarde van onze huizen. Ik heb even opgezocht hoe dat precies zit; als je een eigen huis hebt krijgt je te maken met gemeentebelastingen. De onroerendezaakbelasting is een voorbeeld van zo’n gemeentebelasting, net als de afvalstoffenheffing en de rioolheffing. De hoogte van de onroerendezaakbelasting hangt af van de zogenaamde WOZ-waarde van een huis, en in sommige gemeenten geldt dit ook voor de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Ook de hoogte van de waterschapsbelasting is gerelateerd aan de WOZ-waarde. Ten slotte speelt de WOZ-waarde ook een rol bij de inkomstenbelasting en vermogensbelasting. Je zult hem dan vanaf 1 maart ook nodig hebben bij het invullen van de belastingpapieren.

Alles over bezwaar maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde

Ik dacht altijd dat bezwaar maken toch geen zin zou hebben. Het bezwaar zal vast wel ongegrond worden verklaard en het zou vast teveel gedoe zijn en veel geld kosten voor iets waarvan we toch niet weten of het zou lukken. Inmiddels weet ik wel beter. De WOZ-waarde van een huis wordt namelijk geschat. Jouw woning wordt vergeleken met een aantal andere woningen uit de gemeente. Zoals bij iedere schatting kan de gemeente er dus naast zitten en de WOZ-waarde van jouw woning te hoog in hebben geschat. Het kan daarom zeker zinvol zijn om bezwaar te maken.

Als de WOZ-waarde lager blijkt te zijn, betaal je minder voor de gemeentelijke heffingen en wordt de rekening lager. En dat niet alleen, je betaalt bij een lagere WOZ-waarde ook minder inkomstenbelasting.

Gemiddeld kunnen mensen €272,- besparen door bezwaar te maken en bezwaar maken is zelfs gratis wanneer je dat doet via Bezwaarmaker.nl. Dat zit namelijk zo; als jouw bezwaar ongegrond blijkt te zijn, dan brengen zij geen kosten in rekening. Dan heb je het in ieder geval geprobeerd. Is het bezwaar wel gegrond, betaalt de gemeente de kosten voor Bezwaarmaker.nl. En, bezwaar maken kost heel weinig tijd, je bent zelfs klaar in 2 minuten! Bezwaarmaker krijgt zelfs een gemiddeld cijfer van 8,5.

Dus denk jij dat de WOZ-waarde van jouw woning te hoog is? Neem een kijkje op de site en wie weet bespaar je een hoop geld!

 

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *