Home + Wat als zwemles niet lukt?

Wat als zwemles niet lukt?

Wat als zwemles niet lukt? Wat als je al ruim 2,5 bezig bent en nog steeds geen zicht hebt op dat diploma? Hoe is dat voor een kind én voor de ouders? Als ouders zijnde wil je niets liever dat je kind overal fluitend doorheen gaat, alles moeiteloos haalt, maar je wilt vooral nooit meemaken dat je kind is verdronken. Daarom is het zo belangrijk om een zwemdiploma te halen. Zeker in een waterrijk land als Nederland. Maar wat nu als je al zoveel hebt geprobeerd en het nog steeds niet wil lukken? Welke opties heb je dan nog?

Vol goede moed

We begonnen in augustus 2016 vol goede moed aan de zwemles. Hij vond de eerste les fantastisch en deed lekker mee. Patrick was vrijwilliger geworden en gaf les in hetzelfde badje. Dat was voor hem vertrouwd en hij vond het gezellig zo met papa in het bad. De eerste weken verstreken en we kregen steeds meer door dat hij echt niet onder water durfde. Maar ach, dat komt vast nog wel denk je dan als ouder. We zijn pas een paar weken bezig. Die paar weken werden een paar maanden en de kinderen waar hij mee startte waren allemaal al over naar het volgende badje. Wij vonden het vooral vervelend voor hem. Zien dat andere kinderen wel een medaille krijgen en jij niet. Het brak keer op keer mijn hart, maar we hoopten ook dat het motiverend zou werken.

Als praten, boos worden en omkopen niet werkt

Na een aantal maanden begon ik mijn geduld wat te verliezen. Je weet dat het geen onwil is van je kind, maar je wilt graag weten wat het dan wél is. Waar komt die angst dan vandaan? Hij kon er geen goed antwoord op geven. We hebben ontelbare keren met hem gepraat, ik ben zelfs weleens boos geworden en heb hem ook geprobeerd om te kopen. Het verdient niet de schoonheidsprijs, maar dat doe je in je wanhoop. Nogmaals, niet voor ons, maar voor hem.

We hebben met hem geoefend, ook thuis in bad, maar het mocht niet baten.

Na 2,5 jaar

Inmiddels zitten we in badje 4, maar het ziet er niet naar uit dat hij snel zijn diploma gaat halen. We proberen te relativeren. Hij  is gezond, doet het onwijs goed op school, heeft het altijd en overal naar zijn zin, is sociaal, heeft veel vriendjes en vriendinnetjes en is vooral een heel blij en vrolijk kind. Maar wij willen als ouders het beste voor hem. En daar hoort een zwemdiploma bij. Ik voel soms best een steekje als ik op social media zie dat een ander kind zijn zwemdiploma heeft gehaald of zelfs al voor C heeft gezwommen. Niet omdat je het dat andere kind niet gunt, natuurlijk wel, maar je gunt het je eigen kind ook zo.

De badmeester heeft het van de week gehad over een certificaat. Dat lijkt op een diploma, maar bepaalde onderdelen, zoals door het gat heen zwemmen, hoeven dan niet. Voor mij is het een optie, maar voor hem niet. Hij is namelijk een doorzetter en hij wil helemaal geen certificaat, hij wil een diploma. Dat vind ik zo onwijs knap van hem. Hij had namelijk ook voor de makkelijke weg kunnen kiezen.

We hebben al van alles geprobeerd, maar het lukt niet. Wie van jullie heeft voor ons dé tip?

Jullie zijn van mij gewend dat ik de namen van mijn kinderen deel, maar in verband met de vindbaarheid heb ik dat nu niet gedaan. Toch zit ik hier heel erg mee en hoop ik een goed advies te krijgen. 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 Comments

 1. Roos
  27 februari 2019 / 06:56

  Ik herken jouw verhaal. Wij zitten bij een hele goede (en helaas) dure zwemschool. Is overstappen naar een andere zwemschool een optie? Verder krijgt onze zoon nu naast de gewone les ook privé les. Is dat mogelijk?
  Wat zegt de zwemleraar ervan? Waar ligt de oorzaak? Is het angst of krijgt hij de juiste bewegingen niet aangeleerd? Soms bieden fysiotherapeuten speciale klasjes aan voor kinderen die moeite hebben met zwemles.
  Verder is het een kwestie van accepteren en verdragen dat het langer duurt. Succes!

  • 27 februari 2019 / 07:58

   Ha Roos,

   Bedankt voor je reactie! Een andere zwemschool is een optie, maar hier proberen ze wel alles voor hem en hij voelt zich hier vertrouwd. Dat is dus een lastige keuze. Een op één begeleiding heeft hij gehad van een ervaren badmeester en juf. Die waren heel creatief en namen bijvoorbeeld snoepjes mee in een boterhamzakje die hij op moest duiken. Allemaal in de hoop dat hij onder water zou gaan. Het mocht helaas niet baten.

   Ook tijdens privé oefenen gaat hij niet onder water. Hij heeft wat dat betreft een ijzersterk karakter, want waar we hem ook mee om proberen te kopen, hij doet het niet. Hij kan in principe best aardig zwemmen dus daar ligt het probleem niet. Daardoor gaat hij ook steeds een bad verder. Het zit hem puur in het niet onder water durven. Waar dat vandaan komt weten we niet en hijzelf ook niet. In ieder geval niet van een nare ervaring of iets dergelijks.

   Gelukkig heeft hij wel karakter en is het een doorzetter. Zelf neemt hij geen genoegen met een certificaat (althans, nu nog niet haha) en wil hij koste wat het kost dat diploma halen. Daar ben ik zo onwijs trots op! Het is lastig, maar zolang hij doorzet doen wij dat ook en met deze blog, hoe persoonlijk ook, wil ik andere ouders in eenzelfde situatie laten weten dat ze niet de enige zijn en wie weet zit dé tip erbij!

 2. Joyce
  27 februari 2019 / 08:00

  Hi, ik zou een aantal prive-lessen doen, dat geeft hem hopelijk meer zelfvertrouwen! Daarnaast zou ik zeker overwegen om over te stappen naar een andere zwemschool, wie weet dat het dan opeens wel lukt. Andere methode, andere zwemleraren. Hier in Haarlem, hebben ze een een 1 (niet al te groot) warm bed, waar de kinderen niet kunnen staan. Hier wordt gezwommen voor A en B en hoeven ze niet naar een ander badje, dat evt. druk geeft om te presteren. Ze geven op een heel leuke manier les met plaatjes erbij voor de uitleg.

  • 27 februari 2019 / 08:03

   Hi Joyce,

   Dat is zeker een optie, maar zie mijn reactie hieronder. Had ik eigenlijk ook in de blog moeten zetten, maar ben wat voorzichtig i.v.m. herkenbaarheid als hij straks in de pubertijd zit. Hij is nu door naar het diepe bad en heeft daar al geoefend. We hopen dat dat na de vakantie echt beter gaat, anders overwegen we inderdaad een andere zwemschool. Hijzelf vindt dat idee echt vreselijk dus we hopen ergens nog dat dat hem stimuleert om het gewoon hier te doen… 😉

 3. Sandra
  27 februari 2019 / 08:18

  Weet net of een optie is maar bij een andere zwembad/ een andere juf/meester dat het dan door een andere aanpak wel lukt en dat ie daarna zo door gaat. Een collega had dat ook met haar kind, en daar zat wel een lichamelijk iets bij. Maar bij een ander zwembad, een dorp verder, lukt het wel en maakt ze grote stappen

  • 27 februari 2019 / 08:23

   Is zeker een optie, maar vorige week mocht hij een badje verder in het diepe dus we wachten nog heel even af wat dat gaat doen. Die badjuf weet van de situatie en was heel lief voor hem. Mocht dat niet lukken kiezen we voor een andere zwemschool. We zijn al aan het rondkijken. Hij kan best goed zwemmen, maar voor een diploma moet hij toch onder water…

 4. Moeder
  27 februari 2019 / 08:24

  Even “pauze” nemen?
  Wij hadden het zelfde en toen hij 8 was nog eens geprobeert.
  En hij was toen groter en sterker. En had toej ineens zijn zwemdiploma in een jaar tijd.
  In tussen tijd natuurlijk wel gewoon gezellig met zijn alle wezen zwemmen zodat hij niet alles verleerde

 5. 27 februari 2019 / 08:26

  Mijn dochter doet een training in plaats van badjes. Ze garanderen na 20 weken de A. Als ze zien dat het niet gaat lukken krijg je meer les. Er zijn er best wat van deze cursussen. Zij is nu bijna klaar voor haar B alweer. Wat heel erg kan helpen is elke week met hem een uurtje gezellig gaan zwemmen. Laat hem jou zien wat hij heeft geleerd, lekker spelen. Zo haal je die spanning eraf, oefen je, en geef je hem extra motivatie om jou te laten zien wat hij kan. Oh en veel zwemmen op de rug schijnt goed te zijn (deden ze minimaal 1.5u per les…). Succes!

 6. Linda
  27 februari 2019 / 09:04

  Mijn oudste gaat binnenkort beginnen met zwemles, dus wat dat betreft nog geen ervaring, maar ik denk graag met je mee. Is het niet een idee om thuis heel klein te oefenen met onder water gaan. Bijv. eerst een bak vullen met water en daar een snoepje in leggen die hij met zijn mond moet pakken (deden wij altijd op kinderfeestjes). En dat uitbouwen naar een laagje water in jullie eigen bad waar hij kopje onder gaat. Steeds een stap verder totdat hij het in het grote zwembad ook durft. Zo’n grote bak water kan heel overweldigend zijn.
  En misschien weet hij ook niet wat hij met zijn adem moet doen onder water. Ik zou dit ook met hem bespreken, zodat hij weet dat hij bijv. wel rustig uit kan ademen.
  Met bovenstaande geef je hem controle, wat hij misschien graag heeft?

  Op deze vraag hoef je geen anawoord te geven ivm privacy, maar ga eens na of hij ooit aan oren of neus is geopereerd. Ikzelf ben als klein kind aan mijn neus geopereerd en water in mijn neus is echt een no go voor mij. Wellicht dat zoiets ook voor hem speelt.

  Ik kan me helemaal voorstellen hoe je je voelt. Je wilt toch het beste voor je kinderen. Succes ermee!

 7. Jolanda
  27 februari 2019 / 09:08

  Hallo Marisca,

  Hierbij een moeder van een nu 21 jarige jongeman .

  Oh, oh wat vond ik het een straf en mijn zoon ook om naar het zwembad te gaan.
  Hij wilde niet en kwam niet verder qua badje. Weet het nog goed.
  Wij wonen in Den Haag en heb in de omgeving de zwembaden gehad 3 stuks. Mijn zoon had er geen plezier in. Denk er nu aan terug en we zijn ten eerste te vroeg begonnen met zwemmen hij was vier jaar. Hij was er niet klaar voor. In het tweede zwembad was het erg leuk maar dat motiverende niet. Leuke kinderspelletjes maar hij stimulerende niet. Bij de douche ging hij al op de grond liggen omdat hij niet wilde.

  In het laatste zwembad werd meer individueel les en relaxter les gegeven en waren wij er ook niet bij, dat hielp zo dat hij wel twee diploma’s heeft gehaald. Als ik jou was zou ik even pauze nemen . Lekker blijven zwemmen voor jou en zijn plezier en het later als hij wat ouder is nog eens proberen.

  Leger niet te veel druk omdat je het dan te belangrijk maakt en hij zich er zelf steeds meer druk om gaat maken. Sterkte met de beslissing !

 8. Joyce
  27 februari 2019 / 09:10

  Hi, heb je een zwembrilletje al geprobeerd (als dat mag), om z’n angst te doorbreken om onder water te zwemmen? Of met een onder water camera filmen en grappig filmpje maken, gewoon in je vrije tijd in het zwembad). Deze zwemschool is misschien wel interessant, kleine groepjes en maar 30 min zwemmen per les: http://www.zwemschoolhetgroenehart.nl/index.html in Landal park. Heel veel succes!!

 9. Rebecca
  27 februari 2019 / 10:06

  Wat een knappe zoon heb je toch!

  Ik heb er nog geen ervaring mee, dus geen tips. Wat je zegt, hij komt er wel. Hij is niet de enige waarbij het wat meer moeite kost, maar zoals ook hier het geval is: mensen delen alleen de leuke dingen. Waarom zou je op FB zetten dat je kind er ‘lang’ over doet? Desalniettemin is het vervelend voor jullie, gelukkig heeft hij wel genoeg succeservaringen buiten het zwemmen, dat is zo belangrijk.

 10. Leonie
  27 februari 2019 / 11:21

  Hier zwem ik met mijn zoon in een heel klein groepje. 6 kids. Heel spelenderwijs. Werken niet met badjes ze proberen het niveau binnen de groep zo veel mogelijk op dezelfde lijn te houden/ krijgen. Alleen bij grote verschillen gaan ze naar een andere lesgroep.
  Wellicht naar de osteopaat? Idd oren neus e.d. Eens laten checken. Een pauze inlassen. Zwembril, oordopjes….. tja zolang hij het zelf ok vindt….

 11. Petra
  27 februari 2019 / 15:36

  Hoi,
  Kan hij zijn mond goed sluiten?
  Mijn dochter had problemen met haar gebit, waardoor haar mond niet goed sloot. Daardoor kreeg ze elke keer water in haar mond wat ze heel vervelend vond. Het staat me bij dat jouw zoon ook wel eens naar de orthodontist is geweest voor zijn gebit.
  Wat geeft hij zelf aan waardoor t niet lukt om onder water te gaan?

  • 2 maart 2019 / 08:24

   Klopt, zijn mond sluiten is inderdaad heel lastig. Goede tip! Ga ik inderdaad iets mee doen!

 12. MarjonS
  27 februari 2019 / 18:09

  Wat sneu, vooral voor hem zelf. Maar zo te horen is hij wel een kanjer en zet door!

  Onze dochter was ook niet de snelste. Bij B onder de mat door was drama terwijl ze wel 6 meter onderwater door het gat zwom.
  Ook zij wilde geen certificaat en zette door.
  Uiteindelijk na 20 lessen (gemiddelde was daar 10) haalde ze na A haar B.
  C hebben we niet meer gedaan maar oefenen geregeld!

  Ik weet zeker dat het hem gaat lukken! En ieder kind doet het op zijn of haar tempo!

 13. 27 februari 2019 / 21:51

  Wat herken ik dit van vroeger, ik was zelf ook zo bang tijdens de zwemles! Er was maar één badmeester die ik echt vertrouwde, en alleen als hij in zijn zwembroek op de kant of in het water stond, durfde ik door het gat te zwemmen. Anders niet. Mijn ouders hebben ook eindeloos geduld gehad, maar uiteindelijk heb ik zelfs mijn B-diploma gehaald.

  Blijf hoop houden, met zijn doorzettingsvermogen komt hij er wel!

  Liefs, Eline

 14. Marloes
  28 februari 2019 / 12:11

  Zo herkenbaar! Maar mijn enige advies is, wacht een tijdje. Hij kan zwemmen, dat is het probleem niet meer. Alleen door een gat vindt hij eng, nou dan probeer je het toch weer over een jaartje. Is hij groter, heeft hij meer kracht en haalt hij makkelijk het gat. Mijn zoon van inmiddels 12 jaar heeft er lang over gedaan en we zijn na B gestopt. En nu, nu zit hij tijdens het zwemmen meer onder dan boven water. Terwijl vroeger een spetter op zijn hoofd al teveel was.
  Succes, heb vertrouwen en pak rust. Hoe groter, hoe sterker en als hij in het water valt kan hij zich redden.

 15. 2 maart 2019 / 08:26

  Dank jullie wel voor al jullie reacties! Er zitten heel veel goede tips bij! Wij gaan ze allemaal doornemen en kijken of we een plan van aanpak kunnen maken hiervoor. Superfijn dat jullie zo massaal hebben gereageerd, ook op Facebook en stiekem is het ook heel fijn om te horen dat we niet de enigen zijn.

 16. Véronique
  4 maart 2019 / 10:15

  Ik ben moeder van 3. De oudste een meisje heeft er 3 jaar over gedaan om het diploma a te halen, b en c had ze zomaar. Kwam door haar grove motoriek die ze niet onder controle had. De middelste een jongetje met ass en adhd en ontzettend angst voor water heeft het na 4 jaar gehaald, we hadden een all in pakket gekocht, omdat we vooraf al bang waren dat dit een grote geldpost ging worden en het schoolzwemmen was afgeschaft. Ze zouden zich er mee redden. Niet dus. Op een gegeven moment moest ik mee zwemmen omdat de badjuf anders de andere geen les konden geven. Na 4 jaar hebben ze hem er gewoon doorheen gedrukt en een diploma gegeven. De jongste hebben we op een kleinere zwemschool bij ons in de omgeving gedaan. Groepjes niet groter dan 8 en 1 zwembad. Zij heeft het in 1,5 jaar gehaald. Dus misschien op zoek naar zo iets als het mogelijk is. Kleinere groepen, 1 bad, minder prikkels, meer aandacht.
  En het zwemmen leren ze daarna pas echt zien hebben we gezien aan onze zoon.

 17. Sabine
  20 oktober 2020 / 17:07

  Hoi Marisca, wat vervelend. En dat te bedenken dat daarna de hele corona heisa begon. Ook dat nog. Hoe gaat het nu?

  Ik ben op je blog gestuit, omdat mijn meid ook worstelt. Bijna 2 jaar les en nog steeds in het ondiepe. Ze heeft nooit echt waterangst gehad, ze is gewoon supertraag en die coronastop en niet meer vrij mogen zwemmen helpt ook niet echt. Ik zal blij zijn als ze naar het diepe mag, haar A-diploma klinkt nog heeel ver weg voor ons. Sterkte en ik hoop dat het met al zijn doorzettingsvermogen toch zal lukken.