Home + Zo help jij je kind bij het afsluiten van een zorgverzekering

Zo help jij je kind bij het afsluiten van een zorgverzekering

Word je kind binnenkort 18? Dan is hij of zij voor de wet volwassen. Er gaan dan een paar dingen veranderen, waaronder de zorgverzekering. Tot hun 18e verjaardag vallen kinderen onder de zorgverzekering van hun ouders. Na hun 18e verjaardag  moeten ze zelf een zorgverzekering afsluiten. Dit moet uiterlijk een maand na de 18e verjaardag geregeld zijn. Zorg er daarom voor dat dit op tijd gebeurt. In deze blog ontdek je hoe jij je kind helpt bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Licht je kind op tijd in

Je kind heeft op school waarschijnlijk al wel gehoord dat iedere Nederlander van 18 jaar of ouder verplicht is om een zorgverzekering af te sluiten. Toch kan het geen kwaad om je zoon of dochter hier nogmaals op te attenderen als hij of zij binnenkort 18 jaar wordt. Doe dit bij voorkeur een aantal maanden voor zijn/haar verjaardag, zodat er nog voldoende tijd is om een zorgverzekering af te sluiten. Ook hebben kinderen vanaf 18 jaar recht op zorgtoeslag afhankelijk van hun inkomen. Een bijdrage van de overheid om de zorgverzekering betaalbaar te houden.

Als je kind binnenkort 18 wordt, is een zorgverzekering nieuw voor hem. Daarom kan het geen kwaad om hem hier alvast het een en ander over te vertellen, zodat hij weet wat hem te wachten staat. Vertel bijvoorbeeld dat een basisverzekering verplicht is, maar dat er ook aanvullende dekkingen zijn voor de tandarts en fysiotherapie. Vergeet niet om het eigen risico te benoemen, want hier krijgt je kind ook mee te maken bij het afsluiten van een zorgverzekering. Dit is het bedrag dat je zelf jaarlijks betaald aan zorg die jij nodig hebt. Afhankelijk van je situatie kun je ervoor kiezen om het standaard eigen risico van 385 te nemen. Als je kind geen extra zorg verwacht, zou je het eigen risico omhoog kunnen doen. Zo betaald jouw kind maandelijks minder premie.

Kijk samen naar zorgverzekeringen

Het afsluiten van een zorgverzekering kan lastig zijn als je niet weet hoe dit werkt. Komt je zoon of dochter er niet uit? Kijk dan samen naar zorgverzekeringen. Bezoek bijvoorbeeld de website van Just en laat zien wat er allemaal mogelijk is. Geef zoveel mogelijk uitleg bij ieder onderdeel, zodat je kind niet met vragen blijft zitten. Laat ook zien wat de impact is van aanvullende dekkingen op de premie. Om alles extra duidelijk te maken, kun je ook nog sites van andere verzekeraars bezoeken. Je kind ontdekt zo precies wat hij moet doen om online een zorgverzekering af te sluiten.

Maak een vergelijking

Ik hoef je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat je bij talloze verzekeraars terechtkunt voor het afsluiten van een zorgverzekering. Je kind weet dit misschien nog niet, waardoor hij mogelijk een zorgverzekering afsluit bij de eerste de beste verzekeraar. Vertel hem daarom dat het verstandig is om eerst een vergelijking te maken voordat hij de knoop doorhakt. Op deze manier lukt het bijvoorbeeld om een goedkope zorgverzekering voor studenten te vinden, wat een stuk interessanter kan zijn dan een ‘reguliere’ zorgverzekering. Let bij het vergelijken op de hoogte van het eigen risico, de vergoedingen en de vrije keuze van zorgaanbieders.

Help je kind niet te veel

Het is begrijpelijk dat je als ouder je kind zo goed mogelijk wilt helpen, maar kauw niet alles voor. Je kind is immers (bijna) 18 jaar, waardoor hij zich waarschijnlijk prima zelf kan redden. Laat hem daarom zelf op zoek gaan naar de beste zorgverzekering in zijn situatie. Als hij er eentje gevonden heeft, kun je er samen naar kijken voordat je kind hem ook daadwerkelijk afsluit.

liefs

disclaimer_Mamablogger_

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *