Home + Mijn eetdagboek inclusief alle calorieën

Mijn eetdagboek inclusief alle calorieën

Vorige week vertelde ik jullie al over de wake-up call die ik kreeg. Ik kreeg een longontsteking en dat deed mij beseffen dat ik mijzelf veel te lang had verwaarloosd. Ik was altijd met mijn werk en de kinderen bezig en als ik dan ’s avonds op de bank zat vond ik dat ik het verdiend had om te snacken. Dat gaat natuurlijk heel snel fout. Sinds vorige week houd ik via een app een eetmeter bij waar ik op invoer wat ik eet. De app berekent dan hoeveel calorieën daar in zitten. Vrouwen mogen eigenlijk 2000 calorieën per dag eten, maar ik wil er maximaal 1500 eten. Ik wil namelijk 20 kilo afvallen. Of dat gelukt is lees je in mijn eerste eetdagboek.

Ik gebruik de app Eetmeter van het voedingscentrum. Ik vul daar vooralsnog alleen mijn eten in, maar je kunt er veel meer uit halen. Zo berekent hij je BMI, zie wat je per dag binnen krijgt van de Schijf van Vijf etc.

Daarnaast kreeg ik van mijn collega de volgende site als tip; de Calorie Calculator. Hierop vul je je gegevens zoals lengte en gewicht in en je vertelt hoeveel je af wilt vallen en hoeveel calorieën je minder wilt eten. De app berekent dan wanneer je op je streefgewicht bent als je je houdt aan de calorie inname en hoeveel calorieën je in welke periode mag eten. Ook dit is een behoorlijke eye-opener.

Maar goed, terug naar mijn eetdagboek. Daar gaat ‘ie;

Maandag

Op maandag was ik net begonnen en had ik het nog moeilijk. Ook had ik geen idee hoeveel calorieën ergens in zaten. Zo schrok ik heel erg van de Hummus. Ik dacht dat veel minder calorieën bevatte. Die dag at ik 1639 calorieën.

Dinsdag

Toch eet ik er dinsdag een stuk meer en daar baal ik flink van. Ik schrik van de wrap en het aantal calorieën in de gebakken aardappels. Ik weet wel dat het niet heel mager is, maar dat er zoveel in zit… Ook de avonden vind ik nog steeds moeilijk.

Woensdag

Eindelijk, we gaan de goed kant op! We eten die avond makkelijk, maar ik blijf binnen het aantal calorieën dat ik mag. Ook heb ik vandaag flink gewandeld dus ook weer calorieën verbrand. Ik drink veel water en groene thee en ik heb voor het eerst ’s avonds geen hongergevoel.

Donderdag

Ook vandaag gaat het goed en ik voel mij gemotiveerd! Ik eet eigenlijk ’s avonds geen schnitzel, maar bijna een heel boomstammetje. Deze kan ik echter niet invoeren dus ik vergelijk het met een grotere, ook gepaneerde, schnitzel. Ook eet ik overigens maïswafels in plaats van gezouten rijstwafels bij het ontbijt, maar ook dat kan ik niet invoeren.

Vrijdag

Vrijdag mag ik ’s avonds een bakje chips, maar ik had gedacht dat ik mij er meer op zou verheugen. Ik meng wat Hamka’s met Bugles, maar ik word er niet zo enthousiast van als ik dus had verwacht. Ik heb zelf een pan verse tomaten groente soep gemaakt, maar ook die kan ik niet invoeren. Ik maak er maar een minestronesoep van omdat het wat betreft ingrediënten redelijk vergelijkbaar is. De soep vult goed!

Zaterdag

Ondanks de chips was de vrijdag eigenlijk een keurige dag! Zaterdag is namelijk wat minder gezond, maar dat komt omdat we onverwachts zijn gaan lunchen én uit eten zijn gegaan. Als lunch neem ik een heerlijk broodje carpaccio en ’s avonds neem ik twee groentekroketten met patatjes. Vooraf nemen we stokbrood met kruidenboter. Toch ben ik nog onder de 1500 gebleven.

Zondag

Zondag is helaas niet heel gezond. Ik begin redelijk oké en eet tussen de middag weer twee verse koppen tomaten- groentesoep die ik invoer als de minestronesoep. Ook de tussendoortjes zijn te overzien, maar in de avond eet ik wat stukken pizza. Ik merk wel dat ik sneller vol zit en heb met mijn 1274 calorieën echt geen honger. Ik drink ook veel water, groene thee met kokossmaak, verse jus d’orange en een glas Roosvicee Ferro voor mijn ijzergehalte.

Bewegen

Het is pas de eerste week dat ik mijn eten bijhoud en je ziet dat het nog alle kanten op gaat. Dit wil ik constanter hebben. Ook loop ik zoveel mogelijk en fiets ik natuurlijk veel op de bakfiets. Wat betreft drinken, drink ik veel water (heel veel!) en groene thee met kokos van de Jumbo (aanrader!). Ook drink ik ’s morgens graag een glas versgeperste jus d’orange en ik drink iedere dag een glas Roosvicee Ferro voor het aanvullen van ijzer, dit in verband met de moeheid na de longontsteking. Ik zou nog meer groente en fruit kunnen eten, maar hé, we moeten ergens beginnen.

Wat vind je ervan? Welke tips heb je nog voor me? Laat het me weten!

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Reacties

 1. Sandra
  5 maart 2019 / 08:14

  En wat gaf het resultaat aan? Ik heb de Eetmeter er maar bij gepakt ook na advies van de diëtiste. Loop er nu een maand maar de knop gaat nog niet helemaal om..

  • 5 maart 2019 / 09:31

   Ik heb stiekem al gewogen, maar ben bijna een kilo kwijt in bijna een week. Het resultaat is voor mij dat is mij veel bewuster ben van wat ik eet en dat dat ongemerkt best veel is. Jij ook succes!

 2. Wendy
  5 maart 2019 / 10:00

  Wat goed zeg! Toevallig ben ik gisteren begonnen met de app Fatsecret. Daarin staat bijna alles.

  Ik heb wel wat tips voor je! Je eet vrijwel geen fruit of rauwkost. Die zou ik toevoegen. Ook eet je ongeveer de hele week ’s ochtends hetzelfde. Ik zou daarin variëren. Ik eet zoveel mogelijk suikervrij, muesli met chocolade zorgt er misschien voor dat je weer sneller trek krijgt. Je kunt ook zelf goed granola maken. Maar goed, vanwege Coeliakie moet ik al glutenvrij eten en maak ik veel (noodgedwongen) zelf. Mijn dagritme van gisteren:

  Ontbijt: gekookt ei, volle yoghurt met 10 druiven en handje ongezouten noten. Thee en twee glazen water

  Lunch: 2x zuurdesem glutenvrij (omdat kant en klaar glutenvrij belachelijk veel vet en suikers bevatten kies ik deze variant) met filet americain. Thee en twee glazen water.

  Diner: pasta met Italiaanse roerbakgroenten en gehakt (biologische pasta saus AH) en de pasta is bruine rijst pasta (glutenvrij). Glas water.

  Tussendoor: schaaltje volle yoghurt met druiven, plak bananenbrood en gekookt ei.

  Ik mag vanwege mijn glutenvrije dieet geen volkoren. Daar baal ik soms van. Veel vervangers bevatten maïsmeel en dat zijn snelle suikers. Daardoor heb ik snel weer honger als ik dat eet. Dus dat is soms zoeken. En neem nooit de magere variant van iets. Ik probeer te eten zoals de natuur het bedoeld heeft, magere voedingsmiddelen zijn soms te kunstmatig en missen dan de belangrijke bouwstoffen. Ik ben een beetje van: niet vullen maar voeden.

  Gezonde ontbijtjes zijn bijv: smoothie van banaan met diepvriesfruit. Ik doe er nooit iets van groenten in. Een eitje op een volkoren cracker of gewoon zo. Zelfgemaakte granola (moet ik zelf maken ivm glutenvrij eten) met (griekse) yoghurt.

  Lunch: wraps van omelet, of zoals jij ze al at. Cracker met mager vleesbeleg. En lekkere soepjes (Maar die had je al ontdekt).

  Avondeten: zo gezond mogelijk met veel groenten. De helft van je bord zou groenten moeten zijn. Als vlees voornamelijk de pure en magere varianten. En twee x per week vis (lukt hier nooit).

  Tussendoor: fruit (2× per dag), eitje, handje noten (ongezouten), snackgroenten met dip van yoghurt. Paar plakjes kipfilet.

  Wat een verhaal is het geworden…. Ik ben helemaal niet zo van de doorgeslagen vegan en health-trends. Maar probeer op te letten dat er niet teveel op de ingrediëntenlijst staat op de verpakking. Bij voorkeur max 5 stoffen. Dus zo puur mogelijk. Die pastasaus bijv is heerlijk en bevat maar 5 of 6 ingrediënten (en geen suiker, uniek!). Daarnaast ik eet zo min mogelijk suiker en als ik dat wel eet (smoothie) eet ik er eiwitten bij. Die vullen beter dan koolhydraten. En verder moet ik veel meer bewegen, dat lukt me niet altijd.

  Succes! Hier moet er 13 kilo af, dus ook nog een lange weg…

  • Maartje
   22 november 2021 / 19:55

   Goedenavond, ik zag je reactie over volkoren maar ik eet geen gluten maar ook zeker geen maismel etc. Ik maak alles zelf.
   Als je bijv boekweitmeel neemt (heel gezond) kan je makkelijk wraps of pannenkoek bakken of een broodje met verborgen courgette erin (maakt het luchtig). Kant en klaar is er evt Yam desem (oranje zak), dat is het enige wat ik soms kant en klaar heb maar ik vind het te duur.
   Verder kun je ook 2x warm nemen bijv zoete aardappel oid

   Sorry ik bedoel dit niet als bemoeial maar het bericht sprak me aan. Hartelijke groet

 3. Bianca
  5 maart 2019 / 21:19

  Goed bezig! Ik vind dit heel leuk om te lezen, ga hier vooral mee door:-)

  Let je er wel op dat je voldoende eet? 1274 calorieën is best weinig voor een volwassen vrouw. Als je echt heel de dag achter je bureau hebt gezeten is het misschien net aan voldoende maar ik zou er geen gewoonte van maken om elke dag zo laag te zitten. Op termijn hou je dit niet vol. Been there, done that 😉

  Verder valt me de versgeperste sinaasappelsap op. Wist je dat er in 1 glas versgesperste jus 7 suikerklontjes zitten? Google maar eens.

 4. Christine
  6 maart 2019 / 07:26

  Ha Marisca,

  Wat fijn dat je het zo bij kunt houden in de app en het je echt goed lukt om gezond te eten!

  Ik zie een paar keer ontbijtkoek voorbij komen, ik eet dat zelf ook regelmatig (voor m’n stoelgang ?) en heb de Lower Cal ontdekt van Peijnenburg voor 50kcal per sneetje terwijl je nauwelijks verschil proeft! Aanrader!!

  Zelf ben ik meer fan van MyFitnessPal om voedingsmiddelen in te voeren. Je vindt er zoveel voedingsmiddelen en het allersnelste is dat je ook producten met de camera van je mobiel kunt scannen en er zit echt een enorme database achter, dus bijna altijd herkent hij direct het product en berekend hij voor je hoeveel kcal dat zijn wanneer jij het volume invoert..
  Je kunt ook op elk moment van de dag kijken hoeveel vezels, koolhydraten, vetten etc je binnen hebt gekregen zodat je in één oogopslag ziet of je gevarieerd eet en je beter nog kwark voor je eiwitten of fruit voor de vezels als tussendoortje kunt nemen om maar iets te noemen. Verder kun je je gewicht en doel instellen zodat er automatisch wordt berekend hoeveel kcal je mag eten en val je tussendoor meer of minder af dan wordt het bijgesteld.

  Heel veel succes met de tweede week!