Home + Ik durf niet meer te fietsen op een gewone fiets

Ik durf niet meer te fietsen op een gewone fiets

Begin maar vast met lachen, want ik ben zo ongeveer de enige Nederlander die niet meer durft te fietsen op een gewone fiets. Eerlijk is eerlijk, ik ben nooit echt een held op de fiets geweest. Als kind duurde het lang voor ik een beetje fatsoenlijk kon fietsen en mijn fiets en ik zijn nooit besties geworden. Toch fietste ik wat af – zelfs van en naar de discotheek – en dat ging jarenlang goed. Dat veranderde toen we onze eerste bakfiets kochten. Het was wennen, maar nu was ik wel verkocht. Lekker stabiel en je kan er van alles in kwijt, ideaal. Tot op de dag van vandaag rijd ik op een bakfiets en ik vind het heerlijk. Toch gaat dat niet heel lang meer duren en ben ik op zoek naar een alternatief. Ik wil weer fietsen op een gewone fiets, maar dat valt nog niet mee…

Onze jongste leren fietsen

We zijn momenteel druk bezig onze jongste te leren fietsen, maar hij heeft het talent van zijn moeder (en opa, want mijn vader was ook niet zo’n held) en wat betreft evenwicht moeten we met hem echt meer oefenen. Het duurt dus nog wel even voor hij echt goed en veilig kan fietsen, maar dat gaat hopelijk geen jaren meer duren. En dat betekent dat er ook een moment komt dat we afscheid moeten nemen van de bakfiets. Tenminste, dat moet natuurlijk niet, maar het is misschien wel wat vreemd als ik over een paar jaar nog op die fiets rijd. En daarom speur ik het hele Internet af op zoek naar een fiets waar ik wellicht wel op durf te fietsen.

Wat voor gewone fiets zoek ik dan?

Ik begon met Googelen op ‘fietsangst’ etc. Ik blijk bij lange na niet de enige te zijn, maar de meeste mensen durven het na verloop van tijd wel weer. Bijvoorbeeld wanneer ze kiezen voor een fiets met een lage instap. Pat heeft ook zo’n fiets. Er staat dus nog een mooie, nieuwe elektrische fiets (met zitje voor Floris) in de schuur. Ik durf er alleen niet op te fietsen. Dat hebben we een tijdje terug geprobeerd en het werd helemaal niets. Hij ging weer terug in de schuur en wordt zo nu en dan door Pat gebruikt. Zonde, maar het lukt mij echt niet. Dat soort fietsen kan ik dus wel skippen.

Dan heb je nog driewieler fietsen (niets mis mee, maar daar zie ik mijzelf niet op fietsen), fatbikes (leuk, maar ook daar zie ik mijzelf niet op rijden) en van die kleine vouwfietsen, maar ik wil juist een degelijke fiets stevig is en waar ik heel wat jaren op kan fietsen. Het liefst elektrisch en dus laag. Het scheelt denk ik al als ik met mijn voeten bij de grond kan en niet hoef op te stappen als ik voor een stoplicht sta. Als ik dit zo typ, moet ik ook heel hard lachen hoor, want dit gaat eigenlijk helemaal nergens over.

Misschien deze fiets?

Uiteindelijk kwam ik uit bij deze fietsen en nee, dit is geen spon op welke manier dan ook. Als we hiervoor gaan, betalen we de fiets uiteraard zelf.  Milan moest al heel hard lachen en zei zich voor me te schamen als ik hiermee zou gaan fietsen, maar ik denk dat dit het dichtstbij een fiets komt waar ik op durf te fietsen. Over een tijdje wil ik erop proefrijden, als ik dat durf en dan zien we wel verder. Misschien dat ik dan over tig jaar alsnog het vertrouwen terug heb en weer op een normale fiets durf te fietsen.

Het is een heel gedoe, maar ik houd jullie op de hoogte. Vooralsnog blijf ik nog even met de bakfiets rijden en blijf ik nadenken over een alternatief. Als jullie ondertussen nog ideeën of tips hebben, laat het me dan vooral weten in de comments hieronder.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Reacties

 1. Sandra Timmermans
  11 juli 2023 / 07:40

  Misschien gewoon even paar keer met fysio oefenen.. ja klinkt raar maar onze zoon fietste ook pas met 7,5 jaar… nadat fysio had gehad met oefenen met fietsen

  • Marisca
   Auteur
   11 juli 2023 / 09:02

   Dank voor je tip! Onze zoon heeft inmiddels fysio en ik kan het wel, maar durf het gewoon echt niet meer. We gaan kijken of een nieuwe fiets uitkomst biedt.

 2. Liesbeth
  11 juli 2023 / 15:35

  Hoi Marisca
  Ik vind de fiets die je als voorbeeld geeft er helemaal prima uitzien.
  Je gaat nu waarschijnlijk opmerken dat meerdere mensen met zulke lage instap rijden.
  Ik heb zelf geen angst voor fietsrijden ( wel andere angsten hoor, door een angststoornis en ik begrijp je punt helemaal)
  maar fiets dan weer heeeeel traag volgens de kinderen die daar ook opmerkingen over maken.
  Ook zit ik lekker rechtop waar de oudste
  (bijna 21j ook vaak reactie over geeft).
  Ik wens je heel veel succes bij het uitzoeken van je fiets en het komt helemaal goed.
  Ik bewaar je voorbeeld van fiets alvast voor mezelf wanneer ik de overstap naar een elektrische zou maken.

 3. Rebecca
  13 juli 2023 / 12:57

  Je hebt al hypnotherapie gehad, wellicht kun je daar iets mee om over je fietsangst heen te komen. 🙂

 4. blanka
  4 augustus 2023 / 14:49

  Gewoon lekker met de bakfiets blijven rijden. Ding vervangt hier de auto. Boodschappen, mee naar de stort, kerstboom erin, campeerspullen mee op fietsvakantie. Komt iedere dag van pas. Gewoon de zitjes eruit slopen.

 5. Femke
  21 augustus 2023 / 12:03

  Ik lees je blog en het is voor het eerst dat ik iemand tegenkom die hetzelfde beschrijft als ik. Ik ben ook nooit een held op de fiets geweest, een paar keer wat gebroken als kind en later mocht ik altijd achteraan fietsen als we met school langere tochten gingen maken.
  Eenmaal als student fietste ik zo goed als altijd, maar dronken fietsen durfde ik toen al niet. Misschien veelzeggend?
  Door de zwangerschappen kreeg ik bekkenproblemen en lukte het een tijd niet en toen is de angst meer op gaan spelen. Maar hoe kom je er nu van af??? Ik weet dat het gaat om exposure, maar ik vind nergens een plek waar ze je ermee kunnen begeleiden. Terwijl dat zo fijn zou zijn.

  De fiets die je laat zien ziet er echt heel relaxed uit en ik denk zeker dat het wat zou uitmaken, maar ik vind het verkeer om me heen ook echt een ding. Het is vaak zo druk, vooral ook door alle racende bezorgdiensten aaaarrrgg!!
  Heb jij dat ook?