Home + Hoe bereid je een ouder kind voor op een baby?

Hoe bereid je een ouder kind voor op een baby?

De afgelopen tijd heb ik er best wel wat vragen over gekregen: hoe hebben wij Milan voorbereid op de komst van een baby? Het is geen geheim dat er behoorlijk wat leeftijdsverschil zit tussen beide broertjes en dat zal best even wennen zijn voor Milan nu Floris er eenmaal is. Om hem voor te bereiden op de komst van zijn broertje hebben we hem zoveel mogelijk betrokken bij de zwangerschap en hem ook echt mee laten denken over bepaalde dingen. Dit zijn onze tips:

Tips over hoe je een ouder kind voorbereid op de komst van een baby

  • Vertel hem zo snel mogelijk dat je zwanger bent. Milan had heus wel door dat we iets voor hem verborgen hielden en dat is geen fijn gevoel voor een kind. We zijn met hem op de bank gaan zitten en hebben het rustig aan hem verteld. We lieten hem weten dat als hij vragen had, hij die altijd mocht stellen en hebben daarna met hem bedacht hoe we het onze familie gingen vertellen.
  • Toen we het onze familie wilden vertellen en daar spulletjes voor nodig hadden, zijn we die met Milan gaan kopen. Ook hebben we het bekend gemaakt vanuit zijn perspectief dus met de tekst ‘ik word grote broer’.
  • Echo’s en naar de verloskundige, als het even kon ging Milan gewoon mee.
  • Hetzelfde geldt voor het shoppen van spullen. Milan ging gewoon mee en we lieten hem ook weleens wat uitkiezen voor zijn broertje.
  • We vertelden hem heel vaak dat er heus wel het één en ander zou veranderen voor hem, maar ook voor ons. Eerlijk is eerlijk, het is wennen voor ons allemaal en zo eerlijk zijn we ook naar Milan toe. We hebben hem meerdere malen gezegd dat als hij het even zat wordt met een baby om hem heen, dat hij dat eerlijk tegen ons kan zeggen, want dan gaat één van ons even samen op pad met hem. Zo gaan hij en Patrick begin december naar een Sinterklaasvoorstelling in de schouwburg en blijf ik even lekker thuis met de baby.
  • We hebben hem onlangs ook verteld hoe zijn broertje zou gaan heten en hij hield het echt heel goed geheim, zo knap van hem! Hij geeft aan het fijn te vinden dat hij het wist en had er ook een mening over 😉

Eigenlijk is de rode draad wel duidelijk: betrokkenheid, vragen stellen en dingen delen. Verder is het een kwestie van eerlijk zijn, want kinderen van zijn leeftijd voelen het echt wel aan als je niet eerlijk bent.

We hebben de hele zwangerschap geen last gehad van negatieve reacties van Milan en hij keek juist heel erg uit naar zijn broertje. Ik denk dat we dit goed hebben aangepakt en ik merk dat dat nu ook effect heeft.

Hoe hebben jullie een broer of zus voorbereid op de komst van een baby? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

Bewaren

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *