Home + Mijn bevallingen: begeleid door een student vs. de verloskundige

Mijn bevallingen: begeleid door een student vs. de verloskundige

Het is niet voor het eerst dat ik schrijf over mijn bevallingen en de verschillen tussen de twee. Je zou denken dat dat onderwerp voor ons inmiddels wel is afgerond. Wat betreft het krijgen van kinderen is dat ook zo. We zijn heel erg blij met onze twee gezonde jongens. Dat wil echter niet zeggen dat ik niet zo nu en dan terugdenk aan mijn bevallingen. De tijd gaat zo snel. Als ik Milan dan op de fiets zie stappen naar de middelbare school, dan denk ik weleens aan hoe snel de tijd gaat en zie ik mij nog liggen als 24-jarige in het ziekenhuis. Helemaal klaar om kennis te maken met onze eerste zoon. Destijds begeleidt door een student, bij Floris door mijn vertrouwde verloskundige. Achteraf gezien een heel groot verschil…

Een zeer knappe student bij mijn bevalling

Tijdens mijn zwangerschap van Milan werd ik begeleid door een fijne verloskundigenpraktijk waar ik ruim zes jaar later weer terug zou komen toen ik zwanger was van Floris. Maar op een gegeven moment werd ik door de verloskundige doorverwezen naar het ziekenhuis omdat ik een verhoogde kans had op zwangerschapsvergiftiging.

Ik weet nog wat ik op zaterdag in het ziekenhuis was om bloed te prikken en ik moest urine inleveren. Niet veel later kwam er een knappe gynaecologie student mijn kamer binnen (ik had inmiddels een eigen kamer) en vertelde mij dat we ons de volgende ochtend moesten komen melden omdat ik ingeleid zou worden. Vanaf dat moment werd de mijn zorg overgedragen aan het ziekenhuis. En aan die zeer knappe student…

Die zondag meldden we ons hartstikke zenuwachtig in het ziekenhuis. Weer was daar die knappe student. Hij was er de hele dag en hoe goed hij het ook deed, ik voelde me toch ook behoorlijk opgelaten. Die zondag werd Milan nog niet geboren en de maandag erop was de student in geen velden of wegen te bekennen. De bevalling kwam op gang en ergens was het een opluchting dat hij er niet was. Hij deed het heel erg goed, maar jeetje jongens, ik was echt onder de indruk van hem. Gedurende die maandag had ik een vrouwelijke arts, maar ook zij ging op een gegeven moment naar huis en droeg mij over aan de avonddienst. En je raadt het vast wel, daar was de knappe student weer!

Uiteindelijk deed hij het fantastisch, al ben ik wel bevallen in mijn stippeltjesjurk in plaats van het nachthemd dat ik voor de bevalling had gekocht 😉

Bevallen met de verloskundige

Fast forward naar bijna zeven jaar later. Ik was zwanger van Floris en meldde mij weer bij de verloskundige. Dezelfde praktijk als de vorige keer en ik hoopte hier wel te kunnen blijven tot en met de bevalling. Voor mij een bekende praktijk dus, maar als het voor jou de eerste zwangerschap is, kijk dan gerust online welke verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt zit. Google dan op ‘Verloskundige Amsterdam‘ of specifieker op jouw wijk of stadsdeel zoals ‘Verloskundige Amsterdam Zuid‘.

Voordelen verloskundige

Ik vond het fijn weer vaste aanspreekpunten te hebben, want in een korte tijd ontstaat er toch een vertrouwensband. Bij onze praktijk werd je ingedeeld in een team van zo’n drie verloskundigen. Je spreekt ze allemaal een aantal keren en één van hen is uiteindelijk bij de bevalling als alles goed blijft gaan. Dit zorgt ervoor dat jij je kan ontspannen tijdens de bevalling en ik hoefde mij in ieder geval niet druk te maken om wat ik droeg tijdens de bevalling, haha.

Tijdens mijn zwangerschap hebben we nog een training gevolgd bij de verloskundige over bevallen. Dat klinkt gek, omdat ik al een keer was bevallen, maar het was juist heel fijn omdat ik de vorige keer was ingeleid in het ziekenhuis. Ik weet wel hoe een bevalling spontaan begint, maar ik wist bijvoorbeeld niet wanneer je dan de verloskundige zou moeten bellen. Kortom, een opfriscursus was heel fijn.

Mijn bevalling begon thuis en eindigde uiteindelijk in het ziekenhuis omdat ik dat graag wilde. Wel met één groot verschil: het was geen noodzaak en dus was onze vertrouwde verloskundige erbij. Ze wist precies wat ik wilde en was streng wanneer het nodig was. Dat had ik soms namelijk wel nodig. En zij voelde dat heel goed aan.
Ik kijk heel positief terug op beide bevallingen, maar als ik van tevoren mag kiezen, dan zou ik toch gaan voor de vertrouwde verloskundige.
Door wie ben jij begeleid tijdens de bevalling(en)? Klets mee in de comments hieronder.
liefs
Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *