Home + Geld & Budget | Ons boodschappen budget per week

Geld & Budget | Ons boodschappen budget per week

Artikelen over geld en budget. Ik zie ze steeds vaker voorbij komen en ook op Insta lijken er steeds meer accounts te zijn die gaan over geld, budgetteren, aanbiedingen, investeren etc. Niet zo gek, want nu alles zo enorm duur is, kijken we bijna allemaal kritisch naar onze uitgaven. Dat is hier niet anders en ik vind het dan ook heel interessant om bij anderen te lezen hoe zij de dingen aanpakken. Andersom hoop ik dat dat ook het geval is. Ik vind het leuk om over dit onderwerp te schrijven en doe dat al een flinke tijd. Toch lijkt het nu meer dan ooit relevant voor een steeds grotere doelgroep. Zo schreef ik ooit eens een blog over ons boodschappen budget. Dat was destijds €75,- per week, kun je nagaan. Dat is nu wel heel anders. Hoog tijd dus voor een update!

Budgetteren omdat je je geld maar één keer uit kan geven

Besparen is al lang niet meer alleen voor mensen die moeten besparen. En als je wel moet besparen behoor je helaas tot een steeds groter wordende groep mensen. Bijna iedereen merkt dat het geld eruit vliegt. Hierdoor kunnen veel mensen minder sparen dan ze eigenlijk zouden willen. Een buffer hebben lijkt belangrijker dan ooit, maar die opbouwen lijkt ook lastiger dan ooit. Ook wanneer je boven modaal verdient. Deze prijzen merkt iedereen in zijn portemonnee en wij dus ook.

We kunnen ons geld maar één keer uitgeven en we denken heel goed na over waar we dat geld dan aan uitgeven. Dat doen wij ook. We zijn ons altijd bewust geweest van wat we uitgaven, maar nu veel meer. We willen meer sparen en dus zijn we goed naar onze uitgaven gaan kijken. Het is geen geheim dat er in huishoudens een heel groot bedrag per maand wordt uitgegeven aan boodschappen. In veel huishoudens zelfs meer dan aan de hypotheek. Best bizar als je daar over nadenkt. Ook hier merkten we dat we veel te veel uitgaven aan boodschappen. De weekboodschappen waren nog te overzien, maar vervolgens gaven we door de weeks ook nog genoeg uit. Dat moest anders en dus hebben we ons budget bekeken en bijgesteld.

Hoe hebben we ons boodschappen budget bepaald?

Voor de cursus van PorteRenee rekenden we van twee maanden uit hoeveel geld we hadden uitgegeven aan boodschappen. In één van die twee maanden kwamen we rond de €1000,- uit, dat is toch niet normaal?! Dat deden we overigens helemaal zelf hoor. We waren te makkelijk en haalden teveel lekkere dingen in huis. Ik schrok echt van dit bedrag en we besloten dat dit anders moest. We stelden een budget in per week. Die hadden we al, maar in de praktijk bleek dat we er niet mee uitkwamen en er veel te makkelijk mee omgingen.

In het eerste half jaar van 2022 was ons boodschappen budget gemiddeld €600,- per maand. Daarna werd het veel duurder en inmiddels tikken we soms zelfs de €800,- aan. Beter dan die €1000,-, maar nog steeds een groot verschil met die €600,- eerder. We besloten daarom in het midden te gaan zitten en ons budget op €700,- te zetten. Dat is €175,- per week.

Boodschappen budget verdelen over potjes

Zoals jullie weten ben ik een heel groot fan van een digitale spaarpotjes. Die staan overigens op een andere rekening dan deze budgetten. Ik laat nu zien hoe wij de weekbudgetten en het boodschappenbudget verdelen op de rekening. Ik heb vier potjes gemaakt voor de boodschappen. In ieder potje gaat dan €175,-. De boodschappen pinnen we gewoon van de lopende rekening en ik stort het daarna vanuit het potje terug. Dat lijkt heel omslachtig en veel van jullie zullen dat misschien niets vinden, maar voor ons werkt het heel goed omdat we zo precies zien hoeveel we nog over hebben van het gestelde boodschappen budget. En ja, het wordt een sport om wat over te houden.

We hebben ook nog soortgelijke potjes met weekbudgetten. De weekbudgetten heb ik in tweeën gesplitst: week 1 en 2 en daarnaast week 3 en 4. Hier zit normaal ook €175,- per week in. Pat vond dat overigens veel, maar hier betalen we onder andere de benzine van onze gezinsauto mee, maar ook de kapper, cadeautjes en onze huishoudelijke hulp die om de week komt. Dan loopt het best op. Toch zijn we nu aan het experimenteren of het minder kan. Dat wordt over een tijdje een ander artikel ?.

Op de rekening ziet het er dan zo uit:

Ik ben hier overigens bewust zo open over, omdat ik vind dat we juist van elkaar kunnen leren. Kijk bij mij en kijk hoe anderen het doen en kies daar voor jou de beste manier uit.

Wat doen we als er geld uit het weekbudget overblijft?

Natuurlijk hopen we dat er overblijft. Dan kunnen we het budget op den duur naar beneden bijstellen ?. Wat er nu overblijft laten we in het betreffende potje staan. Aan het einde van de maand kijken we dan hoeveel er precies over is en dat verdelen we over de verschillende digitale spaarpotjes.

Ik ben heel benieuwd wat jullie hiervan vinden. Hebben jullie ook een boodschappen budget? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. Liesbeth
  11 januari 2023 / 07:53

  Goedemorgen Marisca
  Ik vind de geld en budget blogs zeer fijn om te lezen en om er tips uit te halen. Via jou heb ik de website Porterenee leren kennen! Ook heel leerrijk om daar te lezen.
  Ik heb een vraagje over je blog van vandaag.
  Heel boeiend want wij dienen ons budget ook wel wat aan te passen.( wie niet deze tijd).
  Het is niet dat we het niet hebben… ik wil gewoon niet zo veel aan eten te moeten spenderen.
  Met de jongste zoon die 16 is ( toch nog in de groei) verdwijnt hier alles in een mum van tijd?. Ik verstop hier ook regelmatig wat om zo de 2e helft van de week nog wat lekkers te hebben voor iedereen.
  Dit begrijp ik niet zo goed in je blog:
  “en ik stort het daarna vanuit het potje terug”.
  Wat bedoel je daar juist mee?

  Ook nog een dikke proficiat met je 10 jarig blog jubileum.
  Ik lees je blogs nu al een 4 jaar ongeveer.
  Dankjewel!

  • Marisca
   Auteur
   11 januari 2023 / 11:27

   Ha Liesbeth,

   Dank voor je reactie en wat leuk om te horen dat je deze rubriek zo leuk vindt. Vind ik zelf ook haha ?. Onze zoon moet nog echt gaan puberen, maar merk hier ook al dat er meer wordt gegeten. Ik ben heel benieuwd hoe dat verder gaat…

   Wat betreft je vraag: wat ik daarmee bedoel is dat we nu het boodschappen budget hebben verdeeld in vier potjes. Voor iedere week een potje. Als de boodschappen worden bezorgd pinnen we gewoon van de normale rekening. Daarna boeken we dat bedrag vanuit het potje van die week terug naar de rekening. Dan is het van het boodschappen budget van die week af en zie ik meteen wat er in dat potje nog over is. Het lijkt een beetje op het enveloppen systeem dat veel mensen gebruiken met contant geld. Dan is je envelop voor die week je potje en dat heb ik nu digitaal. Ik weet niet of ik het zo heel duidelijk heb uitgelegd, maar laat het anders gerust weten, want zo uitleggen blijft lastig.

   Groetjes!

 2. Ilse
  11 januari 2023 / 22:55

  Ik heb een paar vragen: betalen jullie de koopzegels ook van het boodschappenbudget of houd je die daarbuiten? Uit je blogs begrijp ik dat jullie de boodschappen altijd op zaterdag door AH laten bezorgen? Hoe doen jullie dat als er een 5e zaterdag in de maand zit? En moet je met het potje voor de 4e week dan langer doen (een maand duurt immers langer dan 4 weken, behalve in februari) of begin je na de 4e week met 4 nieuwe potjes? Wij waren ook een beetje zoekende, maar werken nu met een maandbudget. Dat vinden we handiger omdat er soms aanbiedingen zijn die we groot willen inslaan.

  • Marisca
   Auteur
   12 januari 2023 / 06:11

   Goede vragen en inderdaad niet helemaal duidelijk. Zal het artikel daarom nog even aanvullen. Dit budget is inderdaad inclusief koopzegels, al had ik daar toevallig gisteren een kleine discussie over met Patrick, want die vindt dat ik dat niet mee mag rekenen. Hij heeft een punt, maar het is juist een sport om te kijken of dit blijft lukken, al merk ik dat het voor komende zaterdag erg krap wordt én dan moeten we ook nog kaas halen bijvoorbeeld.

   Wij doen onze boodschappen op zaterdag. Tenminste, de Appie komt altijd op zaterdag en dan staan hier in de wijk ook twee kramen waar we onze kaas en het fruit halen. Deze maand waren er vijf zaterdag (gerekend van salaris tot salaris) en die had ik even over het hoofd gezien. Gebeurt me nooit, nu dus wel. Toch kwamen we niet zo erg in de knel, omdat dat de week rond Kerst was en we een paar dagen weg waren en niet zoveel boodschappen nodig hadden. Dat hebben we toen gepind van de lopende rekening. Vanaf het komende salaris moet ik goed de zaterdagen tellen en dan per week €175,- rekenen. Dan komt er dus een vijfde potje bij. Even omslachtig uitgelegd misschien, maar omdat wij normaal ook een maandbudget hadden en daar een gemiddelde per week uit haalden is dit even wennen.

   • Ilse
    12 januari 2023 / 11:01

    Bedankt voor je antwoorden. Ik snap je verhaal hoor. Ons boodschappenbudget is ook inclusief koopzegels. Zoals ik al zei werken wij met een maandbudget. Dat is soms nog weleens spannend als we aan het begin van de maand veel aanbiedingen hebben ingeslagen, maar gelukkig hebben we nog geen droog brood hoeven eten aan het einde van de maand 🙂