Home + De juiste basisschool kiezen, hoe doe je dat?

De juiste basisschool kiezen, hoe doe je dat?

De juiste basisschool kiezen is zo gemakkelijk nog niet. In veel plaatsen moet je kind al opgeven rond zijn of haar tweede jaar en in sommige plaatsen is het zelfs zo dat je je ongeboren kind al moet inschrijven tijdens je zwangerschap! Nog lastiger lijkt mij dat, omdat je dan ook nog helemaal niet het karakter van je kind kent en dus ook niet kan inschatten wat bij je kind past.

Wij moesten M zo rond zijn tweede jaar opgeven voor de basisschool. We hadden al een school op het oog en we wisten dat we niet te lang moesten wachten, omdat het aantal plekken beperkt was. We namen M mee zodat we ook meteen konden zien hoe hij op de school reageerde, maar ook om te zien hoe er op hem werd gereageerd.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waar je op kunt letten als jullie een basisschool kiezen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet. Kijk vooral naar wat voor jou relevant is.

  • Allereerst is het belangrijk om te kijken wat voor onderwijs je voor je kind wilt. Vanzelfsprekend natuurlijk, maar er zijn nogal wat ‘varianten’. Van de vrije school tot daltononderwijs, of ga je liever voor een school met een bepaalde geloofsovertuiging? Wij hebben voor M gekozen voor een katholieke school, omdat ik zelf ook katholiek ben en het wel belangrijk vind dat hij daar iets van meekrijgt.
  • Mag je kind komen wennen op school? Ik dacht dat dat overal hetzelfde was, maar dit blijkt niet zo te zijn. M mocht twee ochtendjes komen en een hele dag en dat was voor ons allemaal heel prettig en kan ik echt aanbevelen. Vraag hier dus ook naar!
  • Hoe groot zijn de klassen en hoe is de sfeer in deze klassen? Loop eens een rondje door de school en kijk eens naar binnen in de lokalen, je krijgt dan echt al een goed beeld.
  • Let dan ook meteen op de sfeer in de school, hoe staan de leerkrachten voor de klas? Stralen zij uit dat ze er plezier in hebben, hoe zijn ze onderling met elkaar (voor zover je dat kunt inschatten natuurlijk) en voel je je welkom?
  • Hoe ligt de school? Is deze niet te ver van je huis? Dit kan anders nog wel een issue worden als er vriendjes of vriendinnetjes komen spelen en het is voor je kind misschien ook fijn om buurtgenootjes of school te hebben. Dit is vaak vertrouwd.
  • Is er ruimte voor creativiteit zoals zang en dans?
  • Hoe wordt een kind begeleid en kan een kind ook nog gewoon kind zijn of ligt de nadruk ook op presteren? Ik heb daar ook nog wel verschil in gezien namelijk…
  • Hoe is de ligging van het schoolplein en wat is het deur beleid? Noem het hysterisch, maar ik heb echt gekeken of er niemand zomaar de school binnen kon komen en het schoolplein op kom. Ook kinderen die achter de bal aanrennen en de straat op gaan vind ik gevaarlijk.
  • Wordt er al gewerkt met een continurooster of nog niet? Bij M op school wel en hier kun je mijn ervaringen lezen.
  • Wat is de visie van de school, sluit deze aan op jullie manier van leven?
  • Zijn er veel activiteiten op school? Bij M gebeurt heel veel op school: verschillende thema’s, leuke uitjes, met het Kerstdiner is er apart iets geregeld voor de ouders en er zijn kijkavonden. Wij zijn hier heel blij mee en voor M is het heel leerzaam!
  • Hoe is de communicatie op school en voordat je kind op school komt? Ik vind het heel belangrijk om te weten waar je die eerste ochtend heen moet, waar de boordtrommeltjes moeten staan etc. Het is al best moeilijk om je kind voor het eerst naar school te brengen (ik heb de halve ochtend thuis gehuild!) en dan is het fijn wat houvast te hebben zodat je een beetje weet wat er komen gaat. Verder is het goed om te vragen hoe ouders op de hoogte worden gehouden. Zijn er nieuwsbrieven en zo ja, wat is de frequentie daarvan?

Dit zijn mijn belangrijkste tips in willekeurige volgorde. Het is natuurlijk aan jou om eruit te pikken wat jij belangrijk vindt. Ik hoop dat je hier wat aan hebt, succes! En heb je zelf nog tips? Laat het me weten in de comments hieronder!

Marisca, Kenter, mamablogger

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

  1. 8 april 2015 / 06:40

    Goeie tips, daar kan ik vast wel wat mee.
    Ik wist trouwens niet eens dat je je kind al zo vroeg aan moet melden. Mijn zoontje is 2,5 en ik ben eigenlijk nog maar net gewend aan het idee dat ie nu 2 ochtendjes naar de peuterspeelzaal gaat. We hebben nog niet eens verdiept in de basisscholen..
    Wordt dus hoog nodig tijd als ik t goed begrijp. Je kind loslaten dat is echt t moeilijkste wat er is. Ik begrijp best dat ke daarvan een halve ochtend van slag bent geweest…

  2. 8 april 2015 / 10:25

    Handige tips! Ik zou er nog een aan toe willen voegen. Kijk op een school ook wat de toegevoegde waarde is van de ouders. Hebben ze inspraak? Is er een medezeggenschapsraad waar je problemen aan kunt voorleggen en hoe serieus gaan ze daarmee om. Onze oudste zit nu in groep 6 en er is bij ons een lange tijd van problemen geweest. Hierdoor stapten ouders vaak naar de leiding, maar daar werd dan niets mee gedaan. Gevolg: onze kleine school werd nog kleiner door vertrekkende leerlingen en de kleuterklas werd niet meer gevuld met nieuw aanwas. Dat krijg je in een dorp, de krant is dan meestal “oud nieuws” Tot op een jaar of twee terug. Gezamenlijk met alle ouders hebben wij hier een interventie gehad, waardoor de schoolleiding is wakker geworden. Inmiddels is er een uitstekende schoolleiding voor terug gekomen, worden we ook vaker op de hoogte gehouden en zijn de lijnen duidelijker geworden.

  3. 8 april 2015 / 11:36

    Voor mij is een belangrijk criterium hoe de afstand naar school is. Is dat lopend te doen bijvoorbeeld.

  4. 8 april 2015 / 15:07

    Hele goede tips! Mijn zoontje wordt deze zomer één, maar aan jouw tips te lezen mogen wij ons volgend jaar wel gaan voorbereiden. Aangezien wij nu aan het verhuizen zijn naar een nieuwe woonplaats moet ik nog helemaal gaan inburgeren dus het wordt nog een leuke klus. Ik ga je checklist erbij houden. Dank je! Het continuerooster vind ik trouwens ook heel belangrijk geeft volgens mij iedereen wel rust. Ik ben benieuwd of ze het daar al hebben. Nou ja dat duurt nog drie jaar.

  5. 8 april 2015 / 16:19

    Als je op een school gaat kijken jaren voordat je kind naar school gaat moet je wel beseffen dat het een momentopname is wat je dan ziet. Op dat moment kunnen alle leraren wel vrolijk zijn maar dat is geen garantie dat dat de volgende dag ook nog zo is. Daarnaast is het ook heel subjectief hoe je de school en alles erom heen ziet.

    Wat niet onbelangrijk is zijn de schoolresultaten, en hebben ze een pestprotocol? hoe gaan ze om met pesten, en hoe gaan ze om met social media.

    Hoe een kind op een school reageert als hij 2.5 is ook niet belangrijk toch? want waar kijkt het kind dan naar? Hetzelfde met hoe de school op hem reageert,

    Wat vooral handig is zijn de verhalen van andere ouders, hoe ervaren zij de school en hebben ze ooit te maken gehad met problemen en hoe ging school daarmee om? En ook dat is een momentopname.

    Ook niet onbelangrijk: zijn er veel wisselingen in het personeel…dat is vaak ook geen goed teken.

    Hoe gaan ze op school om met hoogbegaafde kinderen? wordt er dan extra leerstof aangeboden of iets dergelijks?