Home + 42 gratis en low budget uitjes voor het hele gezin | Groot overzicht 2021, ingedeeld per provincie!

42 gratis en low budget uitjes voor het hele gezin | Groot overzicht 2021, ingedeeld per provincie!

Wauw, dit is alweer het vierde jaar dat ik een lijst met 42 gratis en low budget uitjes samenstel vlak voor de zomervakantie. Symbolisch één voor iedere dag van de zomervakantie. Dat zijn in totaal 168 uitjes! Toen ik het eerste jaar de lijst maakte had ik geen idee wat deze lijst teweeg zou brengen. Toen het zo’n succes bleek te zijn moest er gewoon een vervolg komen, en nog één en nog één ?. Ik had niet verwacht een vierde lijst te kunnen maken, maar er is zoveel leuks te doen in Nederland zonder dat je daarvoor de hoofdprijs hoeft te betalen! Ook dit jaar heb ik kritisch gekeken naar diversiteit, originaliteit en natuurlijk de prijs. Deze mocht, net als voorgaande jaren, niet hoger zijn dan €13,50 per volwassene en het liefst natuurlijk minder. Ik ben heel blij met deze lijst, maar ik hoop vooral dat jullie er weer heel veel inspiratie uit kunnen halen. Veel plezier!

Een kleine disclaimer vooraf. De lijst is heel zorgvuldig samengesteld en we hebben alle prijzen tig keer gecheckt, net als voorgaande jaren. Toch kan het zijn dat sommige bedrijven de entreeprijzen wat verhogen, bijvoorbeeld vanwege het verlies van inkomen door corona.

Low Budget uitjes in Friesland

#1 | Speelplaats Spijkerdorp (avonturenspeelplaats)

Heb je vroeger weleens meegedaan met de ‘huttenbouw’? Ik wel en ik vond het geweldig! Die huttenbouw werd georganiseerd en duurde een week. Maar bij Speelplaats Spijkerdorp kun je het hele jaar door hutten bouwen! Dat kan eenmalig, maar ook vaker als je in de buurt woont. Laat je creativiteit de vrije loop en ga lekker hutten bouwen. Voor ouders is het ook een stukje nostalgie.

Entree: Voor het bouwen van hutten kun je een bouwvergunning kopen. Hier betaal je per jaar een tientje voor. Voor een half blik spijkers betaal je €0,50. Voor het lenen van gereedschap betaal je €0,50 borg per gereedschap. Die krijg je na afloop weer terug.
Parkeren: ik zie geen parkeerkosten staan op de website. Ik ga ervan uit dat het gratis is.
Adres: Tjaarda 444 Drachten
Website

#2 | Sanjes Safari in Zwaagwesteinde

Dit is echt een enorm leuk uitje! Sanjes Safari is een dierentuin (met caviadorp!), maar er is ook een natuurmuseum, je kunt er op drie verdiepingen apenkooien, buitenspelen en met een trein over het park. Wat een gave plek is dit!

Entree: Per gezin van 4 (twee volwassen en twee kinderen boven de 2 jaar betaal je online €50,-
Parkeren:
ik zie geen parkeerkosten staan op de website. Ik ga ervan uit dat het gratis is.
Adres: Bovenweg 14, 9271 VH Zwaagwesteinde je kunt ook ‘De Sânjes 4 9269 HA Feanwâlden’ op je navigatie instellen
Website

#3 | Speelbos Joure

Binnen spelen was nog nooit zó leuk! Klimmen, glijden, een ballen vulkaan, vier ballen kanonnen en een heuse jungle. Kom je uitleven op het glow in the dark voetbalveld, of te gekke salto’s maken op het springkussen. Liever griezelen in het spookhuis of tikkertje spelen in het doolhof? Ook dat kan! Er is gedacht aan de jongste kinderen, maar ook aan de ouders die vanaf het terras hun kinderen via schermen in de gaten kunnen houden. En, er is zelfs een kids escape room!

Entree: baby’s tot 1 jaar gratis. 1 t/m 3 jaar €4,50, daarna €7,50 per kind. Volwassen begeleiding is gratis.
Parkeren: 
gratis
Adres: Marconiweg 20b Joure
Website

Low Budget uitjes in Groningen

#4 | Insectenwereld Doezoo in Leens 

Dit is geen gewone dierentuin, want bij insectenwereld Doezoo leer je alles over insecten. En dat niet alleen, je kunt ook kennismaken met Hector de vogelspin en wat dacht je van een heuse slang om je nek? Bij Doezoo kan dat omdat ze daar vinden dat het belangrijk is dat je de natuur leert kennen. Insecten lijken misschien wel eng, maar zijn ook heel nuttig, waarom? Dat leer je bij dus bij Doezoo! Wat leuk is om nog te vermelden is dat Doezoo ook dagbesteding biedt aan mensen met een beperking.

Entree: kinderen tot en met 2 jaar gratis. Vanaf 3 jaar €8,50. Als je online een kaartje koopt betaal je €8,-
Parkeren: 
gratis
Adres: Wierde 17 Leens
Website

#5 | Landgoed Nienoord in Leek 

Landgoed Nienoord is een landgoed waar zo’n beetje alles kan. Gelegen in de prachtige natuur kun je er zwemmen, spelen, knuffelen met dieren en zelfs midgetgolfen. Oh ja, en dan vergeet ik alle treinen nog! Kortom, hier heb je de hele dag plezier! Landgoed Nienoord in Leek wordt door veel mensen aangeraden en daarom kan deze niet ontbreken in deze lijst.

Entree: kinderen tot 2 jaar gratis. Maandag t/m vrijdag €8,95. Entree weekend, vakanties en feestdagen €9,50
Parkeren: 
gratis
Adres: Nienoord 20 Leek
Website

#6 | Kabouterpad Lauwersmeer in Lauwersoog

Wist je dat hier in de buurt kabouters wonen? Tenminste, dat denken we, want overal zie je kaboutersporen. Kleine voetafdrukken in het zand, wielsporen van een kruiwagentje, geplet gras van een middagdutje. En je ziet ook weleens een kabouterdrolletje liggen. Echt waar! Kabouters zijn de hele dag druk in de weer. Waarmee? Als je het kabouterpad loopt kom je daar vanzelf achter. Vergeet onderweg niet te zoeken naar kaboutersporen! En met een beetje geluk kom je een echte kabouter tegen.. Het leuke aan dit kabouterpad is dat je hier ook nog een knapzak en een puntmuts kunt lenen voor jouw eigen kleine kabouters.

Entree: kinderen tot en met 12 jaar €3,50. Voor een knapzak en een puntmuts betaal je €10,- borg die je na afloop weer terug krijgt. 
Parkeren: 
gratis
Adres: De Rug 1 Lauwersooog
Website

Low Budget uitjes in Drenthe

#7 | Museumdorp Orvelte

Orvelte wordt hét oerdorp van Drenthe genoemd. Dat is ook niet zo gek, want hier lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Orvelte is een monumentendorp en heeft de status ‘beschermd dorpsgezicht’. Het hele dorp is eigenlijk één grote bezienswaardigheid. Check ook even de folder met nog meer te gekke tips.

Entree: er zijn gratis bezienswaardigheden en voor anderen betaal je een kleine entreeprijs. Je bepaalt zelf wat je wil zien. 
Parkeren:
€3,- per dag, alleen te betalen met pin
Adres: Dorpsstraat 3 Orvelte
Website

#8 | Kamp Westerbork

Midden in Drenthe ligt een plek met een geschiedenis. Hier worden de levens van meer dan honderdduizend Nederlandse Joden, Sinti en Roma in herinnering gehouden. En dat is heel indrukwekkend. Een deel van onze geschiedenis welke niet mag worden vergeten. Wij zijn eerder met Milan naar een voormalig concentratiekamp geweest en dat maakte diepe indruk. Dat is met Kamp Westerbork niet anders. Alles wat ik nu nog zou schrijven over Kamp Westerbork te min zijn. Bezoek daarom de website en plan je bezoek.

Entree: 0 tot 8 jaar gratis. 8 tot 18 jaar €5,-. Vanaf 18 jaar €10,- 
Parkeren:
ik zie geen parkeerkosten staan op de website. Ik ga ervan uit dat het gratis is.
Adres: Oosthalen 8 Hooghalen
Website

#9 | Openluchtmuseum Ellert en Brammert 

Openluchtmuseum Ellert en Brammert dankt zijn naam aan de Duitse legende over twee reuzen: de vader en zoon Ellert en Brammert. De legende kun je op de website lezen, maar Ellert en Brammert is niet alleen een legende. Het is een openluchtmuseum en laat het wonen en leven van inwoners van Drenthe in het verleden op diverse manieren zien. Het museum kent 26 objecten, maar de plaggenhut neemt hier de meest centrale plek in. Een leuk uitje waar je op een leuke manier leert over de geschiedenis.

Entree: kinderen t/m 3 jaar gratis. 4 t/m 11 jaar €5,-. 12 jaar en ouder €8,50.
Parkeren:
gratis
Adres: Tramstraat 73 Schoonoord
Website

#10 | Sprookjeshof Zuidlaren

Ken je ze nog, de sprookjes en speeltoestellen van toen? In Speelpark Sprookjeshof in Zuidlaren zorgen jeugdherinneringen voor nieuwe jeugdherinneringen. Regen of zon: de kinderen mogen de hele dag spelen, klauteren en genieten in het sprookjesbos, de speeltuin, het Indoor Speelparadijs en de kinderboerderij.

Entree: 0 tot 2 jaar gratis. 2 tot 64 jaar €9,95. 65+ €7,95
Parkeren: 
ik zie geen parkeerkosten staan op de website. Ik ga ervan uit dat het gratis is.
Adres: Groningerstraat 10 Zuidlaren
Website 

#11 | Attractiepark Drouwenerzand (iets duurder incl. eten en drinken)

Oké, dit uitje is misschien wat duurder dan de grens die ik normaal gesproken hanteer, maar bij dit uitje zit eten en drinken bij de entreeprijs inbegrepen en dat maakt het uitje toch weer een stuk voordeliger! Drouwenerzand is een te gek attractiepark met attracties voor jong en oud. Hier beleef je gegarandeerd een te gekke dag!

Entree: kinderen t/m 2 jaar gratis. 3 jaar en ouder €14,50 (online)
Parkeren:
€4,-. Je krijgt een parkeermunt.
Adres: Gasselterstraat 7 Drouwen
Website

Low Budget uitjes in Overijssel

#12 | Koe safari in Ommen 

Grote kans dat je nog nooit hebt gehoord van een koe safari, maar in Overijssel kan het! Boerin Simone heeft een te gekke vintage tractor met daarachter een huifkar. Hiermee ga je door het natuurgebied van Staatsbosbeheer. Hier leven en grazen haar koeien; Brandrode Vechtdal runderen. De koe safari is door de leden van de ANWB uitgeroepen tot Meest Innovatieve Uitje van Nederland. En wil je er lekker eten? Ook dat kan!

Entree: kinderen 2 t/m 12 jaar €8,50 inclusief limonade en wat lekkers. Volwassenen €12,50 inclusief 2x koffie/thee en wat lekkers uit de streek.
Parkeren:
ik zie geen parkeerkosten staan op de website. Ik ga ervan uit dat het gratis is.
Adres: Larinkmars 4 Ommen
Website

#13 | Dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote

Op de grens van de Kop van Overijssel en Drenthe ligt een heel ongewoon dierenpark: Taman Indonesia. De naam zegt het al: tuin of park van Indonesië. Wie door deze tuin dwaalt, maakt dichtbij in eigen land een mini-reis door de rijke culturele wereld van Indonesië en kan zich te goed doen aan de prachtige flora en fauna van dit verre land. Bezoekers genieten vooral ook van de authentieke en creatieve manier waarop het park is aangelegd om de juiste sfeer te creëren.

Nieuw dit jaar is het kinderpaspoort. Met dit paspoort kunnen de kinderen op avontuur door Indonesië. Welke eilanden ontdek je? Welke Indonesische hapjes ga je eten? Welke dieren ga je ontmoeten? Met het paspoort reis je langs de grootste eilanden van Indonesië.

Entree: €7,50 voor kinderen, €9,50 voor volwassenen
Parkeren:
gratis
Adres: Kallenkote 53 Kallenkote
Website

#14 | Kinderboerderij Dondertman in Holten

Wat vind je hier niet? Kinderboerderij Donderman heeft niet alleen dieren (er zijn zelfs alpaca’s!), maar je kunt er ook spelen in de speelkelder en de speeltuin, een ritje maken op een ezel of pony, maar er is bijvoorbeeld ook een maïsdoolhof. Lekker buiten zijn en genieten, dat gaat hier wel lukken!

Entree: kinderen tot 2 jaar gratis. Vanaf 2 jaar kost een ticket €4,- 
Parkeren:
gratis
Adres: Meester Bosweg 5 KC Holten
Website 

Low Budget uitjes in Flevoland

#15 | Netl in Kraggenburg

Duik De Wildste Tuin van Netl in en omring je door de frisse vrijheid van dit eindeloze park. Het uit de kluiten gewassen landschap is een wirwar van strandjes, bamboejungle, olifantenpaadjes en eilanden waar je ontspant en op avontuur gaat. Kortom, Netl is een heel gaaf natuurgebied waar je op een zomerse dag de hele dag kunt genieten. De kinderen vermaken zich wel!

Entree: regulier dagentree €7,50 per persoon in de periode van 1 mei t/m 31 augustus (buiten deze maanden is het park gratis te bezoeken op zondag)
Parkeren:
ik zie geen parkeerkosten staan op de website. Ik ga ervan uit dat het gratis is.
Adres: Leemringweg 19 Kraggenburg
Website

#16 | Stichting Prehistorische Nederzetting Flevoland in Lelystad

Op een schitterende locatie in Natuurpark Lelystad bevindt zich een klein dorpje genaamd Swifterkamp. Het dorp, momenteel twee boerderijen, een jager-verzamelaarhut en drie bijgebouwen groot, ademt de sfeer uit van lang vervlogen tijden.

Met name in het voorjaar en de zomer wordt er op de nederzetting door de tijdelijke inwoners flink gewerkt; er worden onder meer broden gebakken, sieraden en werktuigen gemaakt, er wordt hout gesprokkeld, gesponnen, geweven, gekookt op open vuur etc. Uiteraard is er ook tijd om lekker bij te komen bij een knapperend kampvuurtje. Dit is een bijzonder uitje.

Entree: gratis op woensdag of zondag als het erf open is
Parkeren:
ik zie geen parkeerkosten staan op de website. Ik ga ervan uit dat het gratis is.
Adres: Vlotgrasweg 15 Lelystad
Website

#17 | Speelbos Zuiderzee in Almere

Het speelbos bestaat uit vier speelplekken. Op de waterspeelplek kun je kliederen met water. Er zijn eilandjes, een trekpontje en een half gezonken schip. Op de zandspeelplek klauter je over een half verzonken huisje. En zie je de vis die nog net met zijn kop boven het zand uitkomt? Dit is de natuuronderzoekplek, hier kun je bij de poel naar dieren speuren. Uitgespeeld? Dan is het lekker uitrusten en wat eten op de picknickplek.

Entree: gratis
Parkeren: ik zie geen parkeerkosten staan op de website. Ik ga ervan uit dat het gratis is.
Adres: Kemphaanlaan 4 Almere
Website

Low Budget uitjes in Gelderland

#18 | Pannenkoekenrestaurant de Brugkabouter in Eerbeek

De brugkabouter is niet zomaar een pannenkoekenrestaurant, maar is ook een speelparadijs voor kinderen! Er is namelijk een binnen- en een buitenspeeltuin en binnen kunnen kinderen spelen met ruim 300 grote bouwstenen waarmee ze zelfs hutten kunnen bouwen.

Entree: de binnen- en buitenspeeltuin is gratis toegankelijk als er van de kaart wordt gegeten
Parkeren:
ik zie geen parkeerkosten staan op de website. Ik ga ervan uit dat het gratis is.
Adres: Brummenseweg 16 Eerbeek
Website 

#19 | Koffieboerderij Groot-Nibbelink in Varsseveld

Deze tip kreeg ik van mijn oude buurvrouw (bedankt Marie!). Zij heeft drie jongens en ze vermaken zich hier altijd prima. Ik ben blij met deze tip, want zonder haar had ik deze nooit ontdekt. De geschiedenis van de boerderij gaat terug tot in het jaar 1279. Het is nu geen actief boerenbedrijf meer maar is het in gebruik als pleisterplaats met speeltuin. Een rustpunt tijdens een fiets- of wandeltocht. Maar de kinderen kunnen er ook rustig spelen in onze speelweide. Daarnaast heeft deze boerderij een maïsdoolhof, leuk!

Entree: gratis op de consumpties na
Parkeren:
gratis
Adres: Nibbelinklaan 12 Sinderen
Website

#20 | Belevenisboerdeij Harms Hoeve in Malden

Ik ben gek op boerderijen en ontdekte vorig jaar het begrip ‘belevenisboerderij’. Een belevenisboerderij is met recht een belevenis. Je kunt er niet alleen naar dieren kijken, je kunt er spelen, eten en drinken en er is een boerderijwinkel. Laat je kinderen kennis maken met het boerderijleven en geniet van een ochtend of middag op de boerderij.

Entree: gratis, het is alleen niet toegestaan eigen consumpties mee te nemen
Parkeren:
ik zie geen parkeerkosten staan op de website. Ik ga ervan uit dat het gratis is.
Adres: Westerkanaaldijk 5 Malden
Website

#21 | Erve Brooks in Gelselaar

Erve Brooks is ook een tip die ik binnen kreeg. Ook dit is een pannenkoekenrestaurant, maar een bijzondere. Er worden namelijk veel activiteiten georganiseerd. Zo is er een blotevoetenpad, een avonturenpad, je kunt er boogschieten, spelen in de hooiberg, klootschieten, spelen in een levensgroot tafelvoetbal en nog veel meer! Zo leuk dat deze ook niet mocht ontbreken in deze lijst.

Entree: veel activiteiten zijn gratis (check voor de zekerheid de website), en koop er vooral een lekkere pannenkoek
Parkeren: 
gratis
Adres: Broekhuisdijk 5 Gelselaar
Website

#22 | Kasteel Cannenburch in Vaassen

Kasteel Cannenburch is een 16e eeuws kasteel in Vaassen en ik kan mij nog herinneren dat ik hier ooit met mijn ouders ben geweest. We kochten toen zelfs nog een steen in het winkeltje welke nog heel lang op mijn vensterbank in mijn slaapkamer heeft gestaan. Het was het eerste kasteel dat ik ooit bezocht en ik weet nog dat ik het prachtig vond. Het van oorsprong middeleeuwse kasteel Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos met weilanden en vijvers. Het kasteel kan worden bezocht, in de omgeving kan worden gewandeld en gefietst.

Entree: kinderen van 4 t/m 18 jaar €5,-. Volwassenen €12,-
Parkeren:
gratis
Adres: Maarten van Rossumplein 4 Vaassen
Website

Low Budget uitjes in Utrecht

#23 | Speeltuin Blik & Burgers in Zeist

Speeltuin Blik & Burgers kreeg ik als tip en vond ik via Instagram. Er is een speeltuin, heel veel zand en de ouders kunnen lekker eten en borrelen terwijl de kinderen zich prima vermaken. Een hippe plek waar de kids het net zo naar hun zin hebben als de ouders. Wat wil je nog meer?

Entree: gratis, je betaalt uiteraard wel voor je consumpties
Parkeren:
gratis
Adres: Filosofenlaantje 9 Zeist
Website

#24 | Boerderij De Boer-inn in Kamerik

Ik ken deze boerderij nog van een personeelsuitje van mijn toenmalige stageplek. Ik was toen een jaar of 18 dus kun je nagaan hoe lang dat al geleden is ?. In ieder geval gingen wij in het kader van teambuilding een middag poldersporten. Wat hebben we gelachen! Ik kiepte zelfs nog op met een kano. De Boer-inn bestaat dus nog steeds en je kunt er ook nog steeds poldersporten, maar dat is niet het enige. Er zijn inmiddels heel veel activiteiten die je kunt doen. Een van die activiteiten is klompengolf, superleuk om te doen met het gezin! Bekijk in ieder geval ook even de website voor het complete aanbod.

Entree: dat verschilt per activiteit. De klompengolf is voor kinderen t/m 3 jaar gratis. Daarna betaal je €12,50 per persoon
Parkeren:
gratis
Adres: Mijzijde 6 Kamerik
Website 

#25 | Slot Zuylen

Ik ben gek op kastelen en vind ze allemaal even mooi. Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht, net buiten de stad Utrecht. Het slot heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners waarin sterke vrouwen, zoals schrijfster Belle van Zuylen, een prominente rol spelen. Een leuke dag én een geschiedenisles!

Entree: kinderen 4 t/m 15 jaar €6,75. Vanaf 16 jaar €13,-
Parkeren:
gratis
Adres: Tournooiveld 1 Oud Zuilen
Website 

Low Budget uitjes in Limburg

#26 | Kasteeltuinen van Arcen 

Toen wij vorig jaar in Limburg op vakantie waren brachten we een bezoek aan de kasteeltuinen van Arcen. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik aanvankelijk dacht dat het een redelijk saai uitje zou zijn voor Milan, maar het was verrassend leuk! Het kasteel is te gek, de tuinen prachtig en er is genoeg te zien en te doen. Een heerlijk uitje met het hele gezin.

Entree: tip: koop een familiekaart. Zo kun je met 2 volwassenen en 2 of 3 kinderen voor €49,95 naar binnen. Met zijn vieren is dat €12,50 per persoon en met zijn vijven zelfs een tientje
Parkeren:
€6,- per dag
Adres: Lingsforterweg 26 Arcen
Website

#27 | Sprookjesbos Valkenburg 

Een leuk uitje met de kinderen? Ontdek het Sprookjesbos in Valkenburg met de speeltuinen, authentieke sprookjes, attracties en mergelgroeve.  Klimmen, draaien, vliegen, glijden of gewoon met zand spelen? Zwieren en zwaaien in de draaimolen of hopper-de-hop over de balanceerdraak…

Maak kennis met de vele bosbewoners! Van Doornroosje en Sneeuwwitje tot Klein Duimpje
en de Bremer Stadsmuzikanten.

Entree: de prijzen verschillen per dag. In de maanden juli en augustus gaat de prijs van €12,80 naar €13,- Kijk dus goed wanneer je wilt gaan
Parkeren:
je kunt op twee adressen parkeren (zie website) de prijzen van deze parkeerplaatsen verschillen nogal. De één kost €6,50 per dag en de ander €9,-
Adres: Heunsbergerweg 11 Valkenburg aan de Geul
Website 

Low Budget uitjes in Noord-Brabant

#28 | Philips museum Eindhoven

Het Philips Museum is gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van Philips in het centrum van Eindhoven. De vaste tentoonstelling en wisselende grotere en kleinere exposities nemen je mee op reis door het Philips-verhaal. Maar er is nog meer te doen, zo kunnen kinderen van 4 tot en met 8 jaar een lampjesspeurtocht doen met een speciale UV lamp. Oudere kinderen kunnen terecht in de Museum Kids Factory.

Entree: volwassenen €11,- (inclusief audiotour). Kinderen van 6 tot en met 18 jaar €5,-
Parkeren: parkeren kan in de buurt volgens lokaal tarief.
Adres: Emmasingel 31 Eindhoven
Website

#29 | BillyBird park in Volkel

Bij BillyBird park staat alles geheel in het teken van plezier maken! Zo is er het te gekke AquaFunPark, wanen kinderen zich echte piraten in binnenspeeltuin Zeeroversland en kun je op zoek naar goud in natuurspeeltuin de Oervallei. Kortom, een super uitje voor echte avonturiers die houden van spelen en plezier maken!

Entree: kaarten zijn online te koop vanaf  €9,- aan de kassa €15,-
Parkeren: parkeren kost per auto 4 euro per dag.
Adres: Zeelandsedijk 34a Volkel
Website

#30 | Speelpark de Splinter in Eindhoven

Speelpark de Splinter is hét openluchtspeelparadijs van Eindhoven en omgeving. Kinderen tot 12 jaar krijgen hier de ruimte om veilig en heerlijk te spelen. Letterlijk, want het speelpark in het Henri Dunantpark in Woensel-Noord is wel zeven voetbalvelden groot! Er zijn veel speeltoestellen, een bouwhoek, een peuterhoek en twee peuterzwembaden. Ook is er een kinderboerderij, een pirateneiland en een fort. En op de grote picknickweide is het heerlijk relaxen voor kinderen en begeleiders. Wat wil je nog meer?!

Entree: gratis van maandag tot en met zaterdag. Zon- en feestdagen €1,50 per persoon
Parkeren: 
ik kan nergens prijzen vinden, ik vermoed dat het gratis is
Adres: Rode Kruislaan 2 Eindhoven
Website

#31 | Ontdekstation013 in Tilburg

Hebben jullie een kleine onderzoeker/wetenschapper in huis? Dan is Ontdektstation013 hét uitje, want hier kunnen ze hun talenten ontdekken op het gebied van wetenschap en techniek. De setting is ook nog eens heel erg tof, want dit uitje vind je in een oude fabriekshal in de spoorzone van Eindhoven. Bekijk de website voor de agenda, want er worden toffe dingen georganiseerd!

Entree: €8,- per kind vanaf 4 jaar. Kinderen mogen alleen naar binnen onder begeleiding van een volwassene
Parkeren: er zijn diverse plekken waar je kunt parkeren tegen verschillende tarieven, klik hier voor meer informatie
Adres: Burgemeester Brokxlaan 20 Tilburg
Website

Low Budget uitjes in Zeeland

#32 | Familieparadijs Eede (met groot doolhof van 8000m2)

Dit familieparadijs bestaat uit drie onderdelen:

 • De Kreeke is een café en restaurant
 • Bij ’t Krekeltje vind je speeltuinen en een pannenkoekenrestaurant
 • Victoria doolhof is een doolhof van ruim 8000m2 met in totaal 3 kilometer aan paden!

Hier hoef je je dus zeker niet te vervelen! Er worden hier niet voor niets ook kinderfeestjes georganiseerd. De kinderen gaan er los en ik weet zeker dat je zelf ook wilt spelen, klimmen en klauteren.

Entree: doolhof €8,- per persoon. speeltuin ’t Krekeltje €3,-
Parkeren:
volgens oude berichten is het parkeren gratis.
Adres: Valeiskreek 12 Eede
Website

#33 | Het Arsenaal in Vlissingen

Deze is weliswaar ietsjes duurder en had bijna de lijst niet gehaald, maar deze was te leuk om niet te delen. Het arsenaal bestaat uit drie verdiepingen: een stuk geschiedenis, klimmen en klauteren als een echte piraat en een heuse onderwaterwereld waar je roggen kunt aaien. Als je de website bekijkt word je al enthousiast! Hier waan je je de hele dag een piraat! Een absolute aanrader!

Entree: tot 3 jaar gratis, daarboven €14,50 per persoon (het scheelde maar een euro dus ik dacht, die kan ik wel delen ?)
Parkeren:
parkeren kan in de buurt volgens lokaal tarief.
Adres: Arsenaalplein 7 Vlissingen
Website

#34 | Speelboerderij Pierewiet in Nieuwvliet

Dit is niet zomaar een boerderij, maar het is ook niet zomaar een speeltuin. Het is een combinatie van beiden, maar dan heel groot en uitgebreid met een binnenspeeltuin en een techniekzolder. Bij Pierewiet kun je al je energie kwijt. Op de skelterbaan bijvoorbeeld. Maar ook op de trampoline, de kabelbaan, het luchtkussen, de vuurtoren en natuurlijk op de verschillende speeltoestellen kun je je uitleven.

Entree: €5,50 per kind
Parkeren:
gratis
Adres: Mettenijedijk 16 Nieuwvliet
website

Low Budget uitjes in Zuid-Holland

#35 | De Kaas Route (start in Gouda)

Dit is een beetje preken voor eigen parochie, want als echte Goudse kaaskop vind ik dit natuurlijk een te gek uitje! Deze route is nieuw en kun je met de auto rijden. De Kaas Route rijd je met de auto. Door goed om je heen te kijken vind je onderweg de oplossingen van raadsels, puzzels, spelletjes en opdrachten die jullie samen moeten uitvoeren. Je stopt op verschillende leuke locaties waar van alles is te beleven en ontdekken. Maar ook als er even geen opdrachten of vragen zijn is er genoeg te beleven. Speciaal voor de jongste deelnemers heeft De Kaas Route een autobingo en kleurplaat voor de kinderen.

Entree: per auto betaal je €24,95
Parkeren:
je hoeft niet te parkeren omdat je de auto meeneemt.
Adres: je kunt vertrekken vanaf verschillende locaties.
Website

#36 | Villa Augustus in Dordrecht

Dit uitje kwam ik tegen op Instagram en ik vond het direct bijzonder. Villa Augustus is een hotel en restaurant, maar dan op een waanzinnige plek, met een prachtig gebouw. Er is een mooie tuin, een markt waar je te gekke producten kunt kopen en er is altijd wel iets te beleven. Als je eens een bijzondere plek met een rijke geschiedenis wilt bezoeken is Villa Augusts de ‘place to be’!

Entree: gratis, maar je betaalt wel voor consumpties, iets uit de winkel etc. 
Parkeren:
gratis
Adres: Oranjelaan 7 Dordrecht
Website

#37 | Youseum Instagram museum in Leidschendam

Dit uitje is te gek met oudere kinderen en/of wanneer je mooie foto’s wilt maken van jou en jouw gezin. Bij Youseum draait alles om social media. Je volgt een tour door verschillende ruimtes die stuk voor stuk kunstwerken zijn. Hier maak je toffe foto’s voor Insta of leuke TikTok filmpjes. Je vindt het Youseum in Westfield Mall of The Netherlands.

Entree: €12,50
Parkeren:
gratis
Adres: Westfield The Mall of the Netherlands in Leidschendam.
Liguster 202 Leidschendam
Website

#38 | Westfield Mall of The Netherlands in Leidschendam

En diezelfde Westfield Mall of The Netherlands is ook een dikke vette aanrader! Wij zijn er een aantal weken geleden geweest en ik heb er toen een uitgebreide review over geschreven. In dit winkelcentrum heb je het gevoel in een Amerikaanse Mall te zijn. Wat is het er mooi en wat een leuke winkels. Ideaal wanneer het weer wat minder is.

Entree: gratis, de winkels zijn dat natuurlijk niet 🙂
Parkeren:
gratis
Adres: Liguster 202 Leidschendam
Website

#39 | Alpenspeeltuin Zoetermeer

Deze tip kreeg ik van mijn lieve vriendinnetje Chantal (dankjewel!) en ik kende het helemaal niet terwijl het zo dichtbij is. De Alpenspeeltuin in Zoetermeer ligt bij SnowWorld en is, hoe kan het ook anders als het bij SnowWorld ligt, geheel in Alpen stijl! Dat maakt dat deze speeltuin niet zomaar een speeltuin is en je je even in het buitenland waant.

Entree: gratis
Parkeren:
gratis
Adres: Buytenparklaan 30 Zoetermeer
Website

Low Budget uitjes in Noord-Holland

#40 | Flessenscheepjes museum

Het flessenscheepjes museum is uniek in de wereld en hoort echt thuis in de waterrijke provincie Noord-Holland. Het museum heeft de grootste collectie scheepjes in flessen ter wereld. En dat is fascinerend, want dat zijn stuk voor stuk kleine kunstwerken! Leuk detail: het museum bevindt zich in het oudste pand van Enkhuizen.

Entree: kinderen 4 t/m 12 jaar € 4,- vanaf 13 jaar €5,-
Parkeren:
gratis
Adres: Zuiderspui 1 Enkhuizen
Website

#41 | Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen worden online regelmatig getipt. Ik begrijp heel goed waarom, want wat een prachtig stukje Nederland is dat! Voor kinderen is er veel te beleven in het duin. Bijzonder in de AWD is dat je bijna overal van de paden af mag om te struinen. Ravotten op een heuvel of op zoek naar sporen van spannende dieren als de damhert en de vos. Het kan allemaal.

Entree: dagkaart €1,50
Parkeren:
€2,-
Adres: er zijn 4 verschillende ingangen. Kijk daarom op de website voor de adressen
Website

#42 | Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den-Helder

Het nationaal reddingmuseum in Den-Helder is één van de leukste kindermusea van ons land. Mag je in de meeste musea nergens aankomen, hier mogen kinderen veel van de collectie aanraken. Je kunt in een reddingboot klimmen en zelf draaien aan het hand aangedreven zoeklicht of de scheepbellen luiden. Beleef de wereld van de legendarische redders die Nederland heeft gekend en leer hoe de redders van nu hun werk doen.

Entree: kinderen 4 t/m 12 jaar: € 6,75. Volwassenen: € 9,50
Parkeren: ik kan nergens prijzen vinden, ik vermoed dat het gratis is.
Adres: Willemsoord 60G Den Helder
Website

Nog meer uitjes? Bekijk alle lijsten en tips van voorgaande jaren hieronder!

Mamablogger tip_42 gratis en low budget uitjes_mamablogger_dagje uit_budget moeders_

Klik hier voor de lijst 42 gratis en low budget uitjes die ik samenstelde in 2020
Klik hier voor de lijst 42 gratis en low budget uitjes die ik samenstelde in 2019
Klik hier voor de lijst 42 gratis en low budget uitjes die ik samenstelde in 2018
Klik hier voor de 5 leukste low budget dierenparken van Nederland
Klik hier voor de 5 leukste low budget dino uitjes van Nederland
Klik hier voor de 10 leukste low budget speeltuinen van Nederland

Collega blogger Bregje van Breg Blogt heeft ook een leuk overzicht gemaakt met daarin 30 low budget en gratis uitjes in Limburg. Ook een aanrader, dus neem zeker een kijkje op haar blog!

En ben je op zoek naar nog meer leuke gratis en low budget uitjes? Kimberley van de blog Beebs and Moms maakte een overzicht van 30 low budget en gratis uitjes in de provincie Noord-Holland.

liefs

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. Christine
  4 juli 2021 / 09:34

  Wauw, wat een hoop inspiratie weer, we gaan naar Limburg van de zomer, dus denk dat we Valkenburg dan moeten bezoeken ? klinkt leuk!
  In Dordrecht heb ik een jaartje of twee geleden met mijn moeder een high-tea gedaan, super leuk! In villa augustus zat toen ook een geweldig struin-winkeltje, als dat er nog is: echt een bezoekje waard!

 2. Eve
  14 augustus 2022 / 15:39

  Arsenaal in Vlissingen is sinds oktober 2021 definitief gesloten.

  • Marisca
   Auteur
   14 augustus 2022 / 19:20

   Klopt, dank voor het doorgeven. We hebben hem al uit het e-book gehaald. Dat staat nu een ander uitje voor in de plaats elders in het e-book.

 3. Joep
  15 augustus 2022 / 06:47

  Het adres van nr 31 lijkt niet te kloppen. Het is in Eindhoven. In het adres staat Tilburg

  • Marisca
   Auteur
   15 augustus 2022 / 07:14

   Excuus, je hebt gelijk! Had het elders al aangepast, maar deze over het hoofd gezien. Het is inmiddels aangepast.