Home + Veel gestelde vragen over een webshop

Veel gestelde vragen over een webshop

De laatste tijd krijg ik steeds meer vragen over het runnen van een webshop. Het is geen geheim dat webshops als paddenstoelen uit de grond schieten, maar een derde daarvan stopt ook weer binnen het jaar omdat de resultaten toch wel tegen blijken te vallen. En hoewel het bij mij ook bloed, zweet en tranen heeft gekocht, heeft de webshop mij ook heel veel gebracht. De keren dat ik dacht aan stoppen zijn ontelbaar, en toch deed ik het niet. Het was mijn kindje geworden en opgeven zit niet in mijn aard. Het was simpelweg al geen optie meer!

Ik heb de meest gestelde vragen hieronder voor je op een rij gezet met daaronder mijn eerlijke antwoord. Ik hoop dat je er wat aa hebt!

Waarom ben je begonnen met de webshop?
Dat antwoord is geen geheim meer. Een webshop stond al een tijdje op mijn ‘wishlist’, maar was wel iets voor de toekomst. Door een onverkoopbaar huis (die we overigens nog steeds hebben) werd onze financiële situatie onhoudbaar en moesten we iets ondernemen. Het was dus eigenlijk nu of nooit. We hadden geen keus. Misschien niet het beste uitgangspunt om ergens aan te beginnen wel de beste motivatie om het een succes te maken!

Hoe ben je precies begonnen met een webshop?
In die tijd was er nog niet zoveel geschreven over webshops als nu. Nu zou ik boeken als Internetgodinnen en Webhelden (met een screenshot van onze klantenservicepagina!) aanraden, maar in die tijd las ik voornamelijk de succesverhalen. Dat wilde ik ook! Daarna ga je naar de KvK en sta je met 10 minuten weer buiten met je eigen onderneming. Dan begint het pas. Ook een zakelijke rekening is handig om te hebben.

Als dat allemaal is geregeld begin je met de shop. Laat je bouwen en inrichten of kies je eerst voor een platform als BiedMeer? Je huisstijl moet worden ontworpen en je sluit contracten af voor je online kassasysteem. Daarna kun je de shop gaan vullen en uitgebreid testen. Doet alles het zoals jij wilt?

Ook ga je nu inkopen, fotograferen etc. en dat laatste is ook een vak apart.

Hoe deed je dat met startkapitaal/financiën/lening?
Niet, die had ik niet. Ik nam enorme risico’s waarvan ik me afvraag of ik wel goed nadacht (waarschijnlijk niet). Ik lag daar echt wakker van, maar was zo gedreven er iets van te maken.

Waar liep je tegenaan tijdens het maken van een webshop?
Waartegen niet? Als ik iets heb geleerd is dat er niets vanzelf gaat en je echt een lange adem  moet hebben. Je moet overal bovenop zitten. Daarnaast moet je je afvragen of wat jij mooi vindt ook gebruiksvriendelijk is.

Heb je hulp gehad bij alles? Zo ja, van wie?
Nee, en dat was zowel een voordeel als een nadeel. Ik wilde ook niets uit handen geven hoor. Wel werd ik gesteund door mijn man en ouders. En als ik iets niet zelf kon zoals het grafisch ontwerpen, dan gaf ik dat uit handen.

Hoeveel tijd besteed je dagelijks aan de webshop?

Dat is lastig te beantwoorden. Zie het als meer dan een fulltime baan. Het liefst zoveel mogelijk, want dat betekent dat het goed gaat!

Waar koop je je producten in?
Bij groothandels, ook online kan dat. Daarnaast ook weleens in het buitenland hoor. Nu met de PIECES outlet is het zo dat ik eerst contact heb gelegd met het merk. Dit heeft overigens wel 1,5 jaar geduurd voordat alles rond was.

Heb je tips voor mij?
De concurrentie is groot. Wees je je daarvan bewust, je moet gewoon heel graag willen en vooral niet denken dat als je shop staat, de klanten je vanzelf wel weten te vinden via Google. Je moet bereid zijn er niet alleen veel geld te willen investeren, maar vooral ook tijd. Heb een lange adem en blijf zelf ook goed op de hoogte van alle online ontwikkelingen. Ook cursussen volgen is goed zoals webwinkel optimalisatie. Niet alleen de cursus zelf is waardevol ook het contact met andere webshop eigenaren is heel veel waard!

veelgestelde vragen over een webshop
Ik hoop dat je wat aan de tips hebt gehad! En mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust via de comments hieronder.

Liefs, Marisca

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Reacties