Home + Hoe plan ik mijn blogs in?

Hoe plan ik mijn blogs in?

Eigenlijk vertel ik veel te weinig over het bloggen zelf. Hoe werkt het nu eigenlijk en hoe plan ik mijn blogs in? Ik wil deze week een video opnemen waarin ik vertel over hoe ik aan inspiratie kom (stiekem meteen wat geheimen weggeven haha), maar met alleen inspiratie ben je er natuurlijk niet. Dus mocht je zelf bloggen (of willen bloggen) of vind je het gewoon leuk om te weten hoe ik de blogs voor jullie in plan en waarom, lees dan vooral lekker verder.

Bergen inspiratie, maar hoe maak je een keuze?

Het komt weleens voor dat ik opeens enorm veel inspiratie heb en ik alle titels in concept klaar zet zodat ik dat niet meer kan vergeten. Soms schrijf ik de eerste alinea al en soms blijft het bij alleen de titel. In het weekend maak ik een contentplanning voor de komende week. Daarbij kijk ik naar de actualiteit en zelfs het weer. Wordt er goed weer voorspeld, dan komt de blog over buitenspeelgoed (die komt ook echt deze week) bijvoorbeeld die week online. Met de feestdagen houd je al rekening en één artikel staat iedere week vast; de diary op maandag. Daarna kijk ik naar welke onderwerpen ik graag wil delen en die ik echt die week online wil hebben. Dat zijn overigens de persoonlijke artikelen, de samenwerkingen moeten ook nog online en die staan vaak vast.

Doseren, balans en schuiven

Hierna begint het schuiven. Dit betekent dat ik een goede verdeling probeer te maken van de onderwerpen. Als ik een samenwerking plaats, plaats ik die dag een persoonlijk artikel erbij voor de balans. Althans, dat probeer ik en negen van de tien keer lukt dat ook. Ik probeer te zorgen voor veel variatie en dus plaats ik niet twee dezelfde onderwerpen in één week. Een kleine uitzondering; als de blogs bij elkaar horen of de tweede blog een vervolg is op de eerste, plaats ik deze wel. Maar dan nog plaats ik er een extra artikel bij voor de balans. Volg je het nog? Het lijkt bijna op hogere wiskunde haha.

Zodra ik heb besloten welke blog op welke dag online komt, begint het vooruit werken en schrijven. Als alles klaar is worden ze op de juiste data en tijdstippen ingepland. En het slaat misschien nergens op, maar ik heb dus een vast tijdstip waarop ik de eerste blog van die dag plan; 05:09 uur. Geen idee waarom, maar ik vind het fijn om hem vroeg te plaatsen. Dit tijdstip is het ooit geworden en dat is altijd zo gebleven.

Het lijkt zo makkelijk…

Nu klinkt dit allemaal heel makkelijk, maar dat is het niet. Als ik ergens anders een vergelijkbaar onderwerp tegenkom moet ik toch weer schuiven. Daarnaast ben je niet alleen maar aan het schrijven. Wat dacht je van de juiste foto’s, collages, infographics etc. erbij? Je probeert er toch iets bijzonders van te maken. Daar gaat tijd in zitten. Ook hebben opdrachtgevers bepaalde eisen en je moet altijd werken volgens de briefing die je van hen, of het PR bureau, hebt gekregen.

Kortom, dat bloggen is nog niet zo gemakkelijk en er gaat heel wat werk aan vooraf voordat jullie een artikel kunnen lezen.

Vond je dit kijkje achter de schermen leuk? Dan vind je deze twee video’s van mij misschien ook wel leuk.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Eliza
  11 april 2018 / 08:53

  Ik lees altijd met veel plezier je blogs, maar reageer eigenlijk nooit. En volgens mij doen een heleboel mensen dat zo.
  Vindt je dat niet jammer?

  • 12 april 2018 / 08:04

   Dank voor je reactie en leuk dat je me volgt! Nee, dat vind ik niet jammer. Iedereen plant op de manier die hij fijn vindt en als dat voor de meesten zo werkt is dat helemaal goed. Het wordt gekker als iemand ideeën over neemt, op dezelfde manier gaat schrijven etc.