Home + Hoe ga je makkelijker met je lactose intolerantie om?

Hoe ga je makkelijker met je lactose intolerantie om?

Lactose wordt in de dunne darm afgebroken en noemen we ook wel melksuiker. Wanneer je te maken hebt met lactose intolerantie, dan betekent dit dat je lichaam niet in staat is om de lactose in de dunne darm af te breken, waardoor het in de dikke darm terecht komt. Dit veroorzaakt vervelende klachten, waaronder gasvorming en de aantrekking van vocht. Het is dan ook belangrijk om je levensstijl aan te passen, zodat je beter met je lactose intolerantie om kunt gaan. Hoe doe je dat precies?

Meer vormen van intolerantie

Lactose intolerantie is één vorm van intolerantie waarmee je te maken kunt hebben. Elke vorm van intolerantie geeft aan dat het lichaam moeilijkheden heeft met het verteren of verwerken van bepaalde voedingsmiddelen. Naast lactose-intolerantie zijn er meerdere soorten voedselintolerantie, waaronder glutenintolerantie, fructose-intolerantie en intoleranties voor bepaalde toevoegingen, zoals kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen. Voor elke vorm geldt dat het belangrijk is om je dieet aan te passen en de triggers te identificeren, zodat je hier makkelijker omheen kunt werken in de keuken. Hieronder vind je een aantal tips om beter om te gaan met je lactose intolerantie.

1. Ontdek wat goed voor je is en wat niet

Het is op de eerste plaats belangrijk om goed te weten waar lactose in zit. Naast de voor de hand liggende producten, zoals melk, kaas en yoghurt, zit lactose ook in andere producten, zoals brood, koekjes en zelfs sommige medicijnen. Lees altijd zorgvuldig de ingrediëntenlijst. Ontdek daarnaast ook goede alternatieven, zoals lactosevrije melk, kaas en yoghurt. Deze producten bieden dezelfde smaak en textuur zonder de lactose, waardoor ze een prima optie zijn voor mensen met lactose-intolerantie.

2. Houd je calcium inname goed in de gaten

Bij het vermijden van lactose is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je nog steeds voldoende calcium binnenkrijgt. Gelukkig zijn er veel lactosevrije bronnen van calcium, zoals verrijkte plantaardige melk, bladgroenten en noten.

3. Leer je eigen grenzen kennen

Sommige mensen met lactose-intolerantie kunnen kleine hoeveelheden lactose tolereren. Door te experimenteren kun je leren hoeveel lactose je kunt verdragen zonder symptomen te ervaren. Dit kan je helpen om je dieet flexibeler te maken.

4. Gebruik lactase enzym supplementen

Voor momenten waarop het vermijden van lactose niet mogelijk is, kunnen lactase enzym supplementen uitkomst bieden. Deze supplementen helpen bij de vertering van lactose en kunnen genomen worden voor het eten van voedingsmiddelen die lactose bevatten.

5. Wees creatief in de keuken

Het aanpassen aan een lactosevrij dieet biedt de perfecte gelegenheid om creatief te zijn in de keuken. Het kan even lastig zijn om er altijd rekening mee te houden, zeker tijdens bijvoorbeeld feestdagen, waarop je vaak niet alleen voor jezelf kookt. Toch is het zeker de moeite waard om er altijd aandacht aan te besteden. Er zijn talloze recepten beschikbaar die heerlijke lactosevrije maaltijden en snacks mogelijk maken. Dit bewijst dat het hebben van lactose intolerantie zeker geen straf hoeft te zijn.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *