Home + Het blogjaar 2015| Tips, tricks en cijfertjes!

Het blogjaar 2015| Tips, tricks en cijfertjes!

Ongeveer een jaar geleden besloot ik iedere dag te gaan bloggen en kocht ik deze agenda bij de HEMA als contentkalender. Inmiddels zijn we aanbeland in week 47 en hoewel het nog niet helemaal het einde van het jaar is wil ik wel alvast terugblikken op het blogjaar 2015.

Met welke cijfers begon ik toen en waar staan we nu? Wat waren de hoogtepunten en wat zijn mijn tips voor anderen die bijvoorbeeld ook een mama blog willen beginnen? Wat waren voor mij de valkuilen en wat leek toen heel belangrijk en waarvan ik nu denk had ik me maar niet zo druk gemaakt?

Dus mocht je willen weten hoe het ervoor staat, lees dan vooral even verder!

November 2014, het begin…

Nou ja, het begin… Niet helemaal natuurlijk. Ik blog op deze blog al sinds 2013, maar daar zat toen geen vaste frequentie in. Ook heette de blog toen nog www.mariscakenter.nl. Ik besloot me toch gaan focussen op één niche en regelmatiger te gaan bloggen. Het werd een lifestyle mama blog en het was ook in die tijd dat ik het domein www.mamablogger.nl kocht. Verhuizen zou pas later gebeuren, maar ik had het in ieder geval 😉 Er waren toen al wel bezoekers en in december 2014 zat ik al op 1721 unieke bezoekers per maand. En wat voelde ik mij toen de Koning te rijk! Ik dacht echt dat ik al heel wat was haha. Toch was dat misschien wel goed, want het motiveerde mij om door te gaan. Ik had, en heb, er echt heel veel plezier in!

De eerste maanden 2015

Het regelmatig bloggen wierp zijn vruchten af en een maand later zat ik al op de ruim 4000 unieke bezoekers! Ik ging mijn doelen verleggen. Ik wilde naar de 5000 en daarna naar de 10.000 etc. Ik merkte wel dat ik het soms lastig vond leuke onderwerpen te verzinnen. Later kwam ik echt in een flow en zag ik op een gegeven moment overal wel een blog in. Ik kreeg ook meer inzicht in welke blogs het goed deden en probeerde daar een mix van te maken en deze blogs goed te verdelen zodat de statistieken wat constanter werden.

Ze werden toen misschien wel iets té constant, want ik bleef een paar maanden hangen tussen de 4000 en 5000 unieke bezoekers. Tussendoor was het druk. Ik had een grote freelance klus die mij zo’n 20 uur per week kostte. Ik volgde een opleiding, had natuurlijk ook gewoon mijn baan en uiteraard ook een man en kind. Ik maakte vaak dagen van 5.15 tot 21.30 uur. Knettergek natuurlijk!

Gezondheid

En dat ging op een gegeven moment ten koste van mijn gezondheid. Uiteindelijk was de freelance klus klaar. Ik wist dat het tijdelijk was, dit was vooraf bepaald, en hoewel ik het ook wel jammer vond (het bracht erg veel geld in het laatje) was ik ook opgelucht. Het voelde als falen dat de cijfers niet omhoog gingen en ik was erg bezig met de cijfertjes. Uiteindelijk keek ik hier nog wel naar, maar ik schreef ze niet meer op. Ook dat gaf rust. Ondertussen had ik wel weer de energie om dagelijks te bloggen. Ik deed dat in die drukke periode ook, maar het plezier werd door de druk minder. Gelukkig kwam dat snel goed!

Hoogtepunten

Die kwamen daarna al snel. Ik werd gevraagd voor het Streamteam van Netflix! Ik had hier weleens van gehoord en wilde daar graag bij. Het leek wel alsof ze het wisten, want ik werd gevraagd voor een event. Supergaaf en het voelde echt alsof toen het harde werken werd beloond!

Daarna kwamen de eerste samenwerkingen en iedere aanvraag voelde als een kleine overwinning. Ze hadden me maar mooi weten te vinden en vonden mijn blog leuk!

Toen besloot ik dat mamablogger.nl maar eens echt online moest en in één dag was de verhuizing gepiept. En achteraf had ik dat misschien eerder moeten doen, want toen werd ik beter vindbaar. Ik vond het zo gaaf dat anderen plezier beleefden aan mijn blog!

Naast de samenwerkingen heb ik het afgelopen jaar ook in een aantal bladen gestaan en werd zelfs Milan gevraagd voor een interview in de Libelle! Mijn persoonlijke hoogtepunt was mijn interview in de Linda. wonen.

Niet zo op anderen letten

Dit ging ik dus doen hè. Dan las ik op Facebook dat een ander al wel de 10.000 aantikte of iemand had een samenwerking die ik ook graag had gewild. Ik kon dan best even balen. Niet omdat ik het die ander niet gunde, juist wel, maar ik had het ook graag gewild. Ik twijfelde vooral aan mijzelf. Waarom was ik niet gevraagd, was ik niet goed genoeg? Nu weet ik dat het niets over die andere blogger of mij zegt, maar wel genoeg zegt over mijn onzekerheid.

Ik ben hier nu dus ook helemaal klaar mee en let vooral op mijn eigen blog. Dat is het enige waar ik wel invloed op heb en wat ik wil. Gewoon leuke content maken, that’s it!

En nu?

We zijn nu dus een klein jaartje verder en de afgelopen weken kwamen er regelmatig twee of zelfs drie blogjes online. Een flinke klus en dat doe ik dus ook lang niet iedere dag, maar ik merk wel dat het zijn vruchten afwerpt. Ook het inspelen op leuke actualiteiten helpt, maar ik heb geen tijd om de hele dag bovenop het nieuws te zitten. Dat is dus leuk als het een keer zo uitkomt.

De afgelopen twee maanden is de blog explosief gegroeid al zeg ik het zelf. Ik zit nu rond de 15.000 unieke bezoekers en ik hoop dat vast te houden. Ik heb wel wat contact gehad met een Pr-bureau, maar eigenlijk weet ik nog niet zo goed of ik dat wel wil. Misschien denk ik hier over een jaar ook weer anders over hoor, maar voor nu is het nog niet heel relevant. We zien wel wat 2016 Mama blogger brengt.

Ik heb wel doelen: ik hoop de 20.000 te bereiken en misschien nog wel meer. Ik wil ook meer content plaatsen en er echt een soort persoonlijk magazine van maken. Hoe en wat weet ik nog niet, maar dat is het doel.

Geld verdienen

Ja,  ik kan ontkennen dat geld niet belangrijk is, maar dat is het wel. Ik hoef niet te kunnen leven van de blog, want ik heb een baan, maar ik zou het wel willen. Ook om een goede buffer op te bouwen en wie weet wat er daarna nog van kan komen. Er rust nog steeds een taboe op geld verdienen als blogger of vlogger, maar waarom zou het niet mogen? We moeten toch allemaal eten?

Tips & tricks als je een mama blog wilt beginnen

 • Begin met een plan, waar ga je over bloggen en hoe vaak?
 • Betrek je partner erbij, waar ga je wel en niet over bloggen, wil hij ook in beeld en willen jullie dat jullie kind(eren) online komen? Goed over nadenken!
 • Als je besluit regelmatig te gaan bloggen, besef je dan goed dat je er dagelijks mee bezig bent en dat er uiteindelijk ook administratie bij komt kijken. Dat moet je wel willen
 • Verdiep je eens goed in WordPress, het is geen hogere wiskunde, maar alle begin is toch wel lastig
 • En ook eens in Google Analytics, SEO en bijvoorbeeld social media
 • Je hebt een lange adem nodig, dus blog vooral omdat het je passie is
 • Zorg dat je voordat je live gaat al wat blogjes klaar hebt staan, dan kun je daarna eens kijken hoe het echt werkt. Ook wat betreft social media, delen, Google Analytics etc.
 • Mijn advies is om meteen een goede domeinnaam te kiezen en te gaan voor WordPress.org in plaats van WordPress.com

Tips & tricks als je al blogt, maar deze naar een hoger level wilt tillen

 • Deel je blog in zoveel mogelijk relevante Facebook groepen en pagina’s. Echt, dit werkt over het algemeen best goed
 • Trek zelf ook eens de stoute schoenen aan en benader zelf ook gewoon dat ene bedrijf. Wat heb je te verliezen? Nee heb je, ja kun je krijgen
 • Houd vol en wees consistent
 • Kijk nog eens goed naar je SEO strategie, wat kan er beter?
 • Zorg voor een goede planning en probeer vooruit te bloggen. Een dooddoener ik weet het, maar dan heb je al lekker veel content klaar staan en als er een actualiteit is kun je die er mooi nog in fietsen
 • Let niet teveel op anderen en kopieer ook vooral niet! Je bereikt het meeste als je gewoon bij jezelf blijft
 • Blijf jezelf voorzien van kennis en volg ook websites als Frankwatching.nl etc.
 • Investeer in jezelf en je website. Volg een cursus, investeer in de beveiliging op je website etc.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en hoop vooral dat je het leuk vond om even mee terug te blikken op dit blogjaar!

mama, blogger, mamablogger, blog,

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 Reacties

 1. 17 november 2015 / 07:57

  Goed bezig Marisca! En bij wie komt men uit als je er niet meer uitkomt of een goede basis nodig hebt? 😉

  • 17 november 2015 / 08:13

   Dankjewel Kees! Had ook zeker niet gelukt zonder jou! Dus ja, ik kom dan zeker weer bij jou uit!

 2. 17 november 2015 / 07:59

  Wat een verschil met vorig jaar! Ik dacht dat mamablogger nog niet zolang begon (ahhh de tijd vliegt he!)
  Wanneer hoop je de 20,000 aan te tikken? Voor 2016 of in 2016? Ben benieuwd, gaat je vast wel lukken als je zo doorgaat.
  Bloggen ten koste van je gezondheid is geen doen (dat heb ik ook gemerkt) Goed dat je dat zelf ook door had

  • 17 november 2015 / 08:13

   Klopt Astrid, Mamablogger.nl bestaat inderdaad pas echt sinds april dit jaar. Daarvoor blogde ik over de combi werk, moederschap en een eigen bedrijf en gaf ik ook veel social media tips etc. Een heel andere niche dus. Sinds januari dit jaar blog ik echt dagelijks en is het echt een mamablog geworden. Ik hoop voor februari 2016 de 20.000 te hebben bereikt en dat dit ook stabiel is. Dat is vooral de truc natuurlijk 😉 Oeh, en nu ik dit zo zeg ligt de lat opeens wel hoog *voelt de druk* 😉

 3. 17 november 2015 / 08:16

  Wat een mooie groei gefeliciteerd! En succes met je doel voor komend jaar

 4. 17 november 2015 / 08:25

  Gefeliciteerd, een heel mooi resultaat! Ik ben nu iets meer dan een jaar aan het bloggen en kan nog veel leren. Bedankt voor dit inspirerende artikel!

 5. 17 november 2015 / 09:32

  Wauw, wat goed gedaan! Daar mag je trots op zijn! Handige tips, die kan ik meenemen 🙂

 6. 17 november 2015 / 10:31

  Wat een leuk stuk! Veel herkenbaar! Dank je wel voor kijkje in je blog! Succes in 2016!

 7. 17 november 2015 / 12:03

  Leuk om te lezen! En wat superknap zeg! Haha, wij waren helemaal overdonderd toen wij onze tweede maand op 1000 zaten. Maar van jouw cijfers kunnen wij alleen maar dromen 🙂 bizar snel gegaan, echt knap hoor.
  Ik volg je blog met plezier sinds kort. Je schrijft leuk!

 8. 17 november 2015 / 13:50

  Ik heb genoten van deze post. Je twijfels en gedachten vind ik heel herkenbaar.

  Ik heb me ook niet aangesloten bij een bureau, omdat de meesten exclusiviteit eisen. En dat vind ik niet prettig.

 9. 18 november 2015 / 16:44

  Leuk geschreven. En interessant. Ik heb ervoor gekozen om van vier keer per week naar een keer per week te gaan (blogpost publiceren). Met een klein kindje thuis en met de ontwikkeling van een spel, serie kinderboekjes en aanverwante artikelen werd het mij gewoon echt teveel. Eigenlijk is het goed om eens per maand (ofzo) even een pas op de plaats te nemen, stil te staan en te bekijken of nog steeds ‘goed’ bezig bent (voor mijzelf dan bedoel ik hè). Voor ik het weet ga ik weer vol mijn grenzen over is namelijk mijn ervaring…