Home + Back to School | Zakgeld in de brugklas

Back to School | Zakgeld in de brugklas

Met een kind in de brugklas breekt er een heel nieuwe fase aan. Veel dingen worden anders en je kind wordt steeds zelfstandiger. Logisch natuurlijk en ook weer heel leuk. Maar goed, op de middelbare school heb je ook wat meer geld nodig dan op de basisschool en dus dachten we na over de hoogte van het zakgeld in de brugklas. Wat we uiteindelijk hebben besloten, lees je hieronder.

Hoeveel zakgeld in de brugklas?

Onze zoon wordt in het najaar 13. Kinderen van 13 jaar krijgen volgens het Nibud gemiddeld €20,- tot €22,- per maand aan zakgeld. Wij hebben besloten dat we er iets boven gaan zitten: €6,- per week, dus €24,- per maand. Duurt de maand vijf weken, dan krijgt hij €30,-.

Hiermee ligt het bedrag wel hoger dan het gemiddelde volgens het Nibud, maar die cijfers dateren nog van 2020. Inmiddels is alles een stuk duurder geworden. Daar hebben we rekening mee gehouden.

Zodra wij onze salarissen krijgen en de administratie doen, krijgt hij meteen van ons zijn zakgeld gestort. Dat doen we al en bespreken we ook met hem. Vanaf eind deze maand gaat dit bedrag omhoog en krijgt hij zijn nieuwe zakgeldbedrag.

Zakgeld contant of op de rekening?

Wij storten het zakgeld op zijn rekening. Deze hebben we gekoppeld aan onze bankrekening waardoor we kunnen zien waar hij pint en hoeveel er nog op zijn betaalrekening staat. Hoewel de meeste kinderen op de middelbare school digitaal betalen, zijn wij nog wel een groot fan van contant geld voor kinderen. Omdat hij ook nog spaart voor een PlayStation 5, hebben we een budgetbinder voor hem gekocht.

Hierin houdt hij bij wat hij heeft gespaard en hierin zit ook zijn muntgeld. Op een budget sheet houdt hij bij hoeveel muntgeld hij heeft. Verder heeft zijn budgetbinder nog wat mapjes voor verschillende doelen. Daar kom ik zo op terug.

Wat betalen van zakgeld in de brugklas?

Maar wat moet hij dan betalen van zijn zakgeld? We hebben het volgende afgesproken:

 • Eten en drinken op school. Dit krijgt hij natuurlijk mee, maar er zal vast nog genoeg worden gekocht;
 • Kleine cadeautjes wanneer wij en opa en oma jarig zijn. Dit moet hij vast gaan leren, maar het gaat om kleine bedragen. Denk aan een chocoladereep of een zak drop bijvoorbeeld. Dit moest hij afgelopen jaar overigens al;
 • Meebetalen aan andere dingen zoals een cadeautje voor een vriend, een bioscoopbezoek etc. We begrijpen dat hij niet alles kan betalen van zijn zakgeld en we willen uiteraard meebetalen, maar hij moet ook leren een klein beetje vooruit te plannen;
 • Verder hopen we dat ‘ie er ook een paar euro van kan sparen. Zeker in het begin. Al is het maar een paar euro.

Dit zal niet vanzelf gaan, maar het zakgeld is bedoeld om te leren. In ieder geval zijn we streng en op is gewoon op.

We gaan zien hoe het gaat, voor ons is het ook nieuw en misschien zitten we er zelf ook helemaal naast. Kleedgeld krijgt hij overigens nog niet. We denken erover dat vanaf het tweede schooljaar te geven. Laat hem eerst maar even wennen aan school, aan omgaan met geld op deze manier en dan zien we wel verder.

Hoeveel zakgeld geven jullie in de brugklas en wat moeten jullie kinderen daarvan betalen? Ik hoor het graag in de comments hieronder!

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Ilse
  16 augustus 2023 / 18:07

  Goed om het op deze manier aan te pakken. Ik denk niet dat er heel veel contant geld in zijn binder terecht zal komen, want op scholen (tenminste in onze woonplaats) kun je alleen maar digitaal betalen en de ervaring leert dat kinderen al heel snel alles digitaal gaan betalen. Mijn pubers van 16 krijgen sinds ze naar het voortgezet onderwijs gingen € 5 zakgeld per week. Dat is niet veel, maar ze krijgen van nog 2 kanten zakgeld. Bovendien hebben ze een bijbaantje en wordt hun dikke telefoonrekening, de kapper, kleding, etc. voor ze betaald. Ze kochten hier zelden iets op school en het zakgeld wordt meestal opgepot.

  • Marisca
   Auteur
   16 augustus 2023 / 19:05

   Leuk om te horen van jullie. Jullie hebben inmiddels ervaring, wij nog niet 😉 Nu moet ik wel zeggen dat er al aardig wat contant geld in de binder zit, want hij houdt daarin geld apart voor een PlayStation. Ik ben benieuwd of hij straks zijn geld uit gaat geven of dat hij het ook gaat oppotten.