Home + Geld & Budget | Vakantie zakgeld voor de kinderen

Geld & Budget | Vakantie zakgeld voor de kinderen

Vandaag begint de zomervakantie en daar zijn we echt enorm aan toe, haha. Wij alle vier. De jongens zijn al vrij en wij moeten nog een paar weken werken voor ook wij kunnen gaan genieten. De voorbereidingen zijn in ieder geval in volle gang. Zo hebben we al veel gekocht en ik zou Marisca niet zijn als we deze vakantie niet financieel hadden voorbereid. We betaalden de vakantie van ons vakantiegeld en spaarden het zakgeld om mee te nemen met koopzegels. Hiermee hebben we €1000,- gespaard. Maar de jongens krijgen ook vakantie zakgeld. Daarover vertel ik vandaag meer.

Waarom vakantie zakgeld en hoeveel dan?

Laten we beginnen bij het begin: waarom geven we de jongens vakantie zakgeld? Op vakantie kom je de leukste winkeltjes en souvenirs tegen. Heel erg leuk, maar voor je het weet geef je je geld uit aan een enorme bulk nutteloze dingen voor de kinderen. Dat willen we voorkomen. Tegelijkertijd is het een stukje financiële opvoeding. Je mag dingen kopen, maar dit is je budget en daar moet je zoveel dagen mee doen. En je kan niet meer uitgeven dan dat je hebt.

Vakantie zakgeld wordt ook wel ijsjesgeld genoemd. Dit hoeven ze er van ons niet voor te kopen. We hebben zelf ook een bedrag per dag gebudgetteerd en het scheelt enorm dat we een all-inclusive vakantie hebben geboekt. Vinden wij ideaal met kinderen. Wat ons betreft is dit bedrag echt bedoeld voor speelgoed en andere dingetjes die ze zelf willen kopen. Is het geld op en vinden wij het ook leuk? Dan overleggen we even of we dit alvast kopen voor de feestdagen. Hebben we vorig jaar ook gedaan, heel handig!

Hoeveel vakantie zakgeld?

Vorig jaar kregen de jongens ieder €25,-. Dit jaar stijgt het bedrag naar €30,-. Ze worden ouder en we houden rekening met een stukje inflatiecorrectie haha. Nee hoor, we hopen vooral dat ze hier iets mooiers van kunnen kopen waar ze meer aan hebben dan aan kleine prulletjes. Het bedrag is ook ongeveer het gemiddelde dat Nederlandse kinderen krijgen als vakantie zakgeld. Op de website van ‘Wijzer in geldzaken‘ lees je hier meer over.

Een bedrag ineens of geef je meerdere bedragen?

Wij geven het bedrag in één keer in een portemonnee. Zo hebben ze fysiek het hele bedrag in handen en als ze het opmaken zien ze precies wat ze ervan overhouden. Milan begrijpt dat wel, voor Floris is het handig als hij dit ziet en misschien beter voor zichzelf kan afwegen of hij wel of niet iets wil kopen. Wat er eventueel over is, gaat thuis in de spaarpotten.

Ik ben heel benieuwd; geven jullie vakantie zakgeld en zo ja, hoeveel dan? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

 

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. Christine
    7 juli 2023 / 06:44

    Wij hebben vorig jaar een tientje per kind gegeven bij de Action in Duitsland op de terugweg uit Zwitserland. We hadden nog plek in de kofferbak (tenminste: voor kleine dingen maar ze houden van knutselen en kleine Paw Patrol merchandise, dus dat komt helemaal goed bij de Action). De weken die we nog vakantie hadden daarna tot de start van school hadden ze zo leuke aandenken aan de vakantie én iets nieuws om zich nog mee te vermaken. Op deze manier waren de souvenirs ook nog heel zinvol voor ons ???? en in Zwitserland is alles zo duur, daar hebben we geen souvenirs gekocht en dat maakten we gelijk op de eerste vakantiedag duidelijk en dat was ook goed. Deze zomer gaan we niet op vakantie, misschien wel een dagje uit met overnachting in een hotel met familiekamer, maar wij hebben zojuist de eerste aanbetaling gedaan voor vakantie in de eerste week van 2024! Laten we dan maar eens voorzichtig gaan kijken of op vakantie gaan net zo makkelijk zal gaan als met de eerste, of dat onze derde de boel af gaat breken en niet gaat slapen zoals onze tweede deed.. kwamen we brakker terug dan we waren gegaan ???? veel plezier met alle voorbereidingen en ik verheug me er nu al op een beetje mee te gaan met jullie door alle voorpret en foto dagboeken achteraf ????

  2. Lize
    7 juli 2023 / 13:32

    Leuk! Ben ook wel benieuwd wat ze er van gaan kopen! (Als dat te prive is snap ik dat ook)