Home + 13e maand zakgeld voor kinderen | Hoe, wat en waarom

13e maand zakgeld voor kinderen | Hoe, wat en waarom

Op de valreep van 2023 toch nog een blog over zakgeld en een 13e maand, want wij hebben onze oudste zoon een extra maand zakgeld gegeven nadat hij een goede motivatie gaf waarom hij die verdiende. Wat begon als een grapje, werd al snel serieus…

‘Pap, mam, krijgen jullie een 13e maand?’

Een week of twee geleden kwam onze zoon van 13 naar beneden met de vraag of wij een 13e maand salaris krijgen. Ik krijg deze inderdaad en deze wordt altijd eind november uitbetaald. Fijn, zo vlak voor de feestdagen. Nu wil het geval dat onze zoon ook altijd “salaris” krijgt zodra onze salarissen worden gestort. Dit krijgt hij sinds hij in de brugklas zit.

Hij krijgt €6,- per week en we maken dit dan voor de hele maand over. Duurt het vier weken tot het volgende salaris, dan krijgt hij €24,- op zijn betaalrekening gestort. Duurt het vijf weken, dan krijgt hij €30,-. Hij kreeg alleen geen 13e maand zakgeld, haha.

Ik grapte dat dat niet in zijn cao stond en dat als hij vond dat hij een 13e maand verdiende, hij dan een goede motivatie moest schrijven.

Motivatie

Wat dus begon als grapje, werd al snel serieus. Hij zag het wel zitten en wilde dat wel doen. Wij waren benieuwd waar hij mee zou komen, dus de afspraak stond. We gaven wel wat kaders mee: het moest echt goed onderbouwd zijn en niet met drie zinnen. We gaven hem een deadline en hij zou ermee aan de slag gaan. Een paar dagen later kwam hij met een handgeschreven A4-tje. De exacte inhoud zal ik niet delen, maar het was echt heel leuk. Zo gaf hij onder andere aan dat het leven duurder werd en hij met school naar de bioscoop zou gaan. Dan was het toch wel heel fijn als hij wat extra geld zou hebben.

Financiële opvoeding

Het was een leuke, maar ook serieuze motivatie en natuurlijk heeft hij zijn 13e maand zakgeld gekregen. Hij is een goede spaarder en hij doet zowel thuis als op school enorm zijn best. Het is een heerlijk kind en hij was hoe dan ook gemotiveerd. Hij verdiende zeker zijn 13e maand zakgeld. Wat we hem alleen probeerden mee te geven is dat je wel wat voor je geld moet doen en ook een beetje moet leren onderhandelen. Als hij later op zijn werk iets wil, dan moet hij dat op zijn minst ook onderbouwen. Wij vinden financiële opvoeding belangrijk en wat begon als een grapje, heeft hem hopelijk ook iets geleerd.

En die motivatie? Die bewaren we natuurlijk 😉

Zou een 13e maand zakgeld iets zijn dat jullie zouden overwegen? Waarom wel of juist niet? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

 

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *