Home + Geld & Budget | Hoeveel houden we over van onze budgetten?

Geld & Budget | Hoeveel houden we over van onze budgetten?

Bij budgetten stellen wordt vaak gedacht dat het noodzakelijk is. Het wordt gezien als een moetje die jou beperkt. Althans, dat hoor ik regelmatig terug. Gelukkig zijn er ook veel mensen die daar anders over denken. Zeker nu Insta accounts, blogs en podcasts over geld steeds populairder worden. Ik zie het stellen van budgetten juist als prioriteren. Je kan je geld immers maar één keer uitgeven. Je vaste lasten en de boodschappen moet je betalen, maar waaraan wil je je geld nog meer uitgeven? Wij willen zoveel mogelijk sparen en beleggen en geld voor diverse doeleinden achter de hand houden. Maar houden we wel iets over van die budgetten en zo ja, hoeveel dan?

Eerder deelde ik met jullie ons boodschappenbudget en ons weekbudget. Ons boodschappenbudget hebben we overigens echt bij moeten stellen naar €190,- inclusief koopzegels. Je zal hieronder zien dat het soms net aan is, maar we redden het er wel mee. De ene week blijft er meer van het budget over dan de andere week. Dat geldt uiteraard ook voor het weekbudget. Het budget voor de boodschappen is dus €190,- per week en het weekbudget €175,-. We realiseren ons dat dat ruim is ten opzichte van een heleboel andere gezinnen.

Van het boodschappenbudget halen we echt alle boodschappen en we betalen de koopzegels ervan. Onder het weekbudget valt ook heel veel waaronder tanken voor onze gezamenlijke auto, het laten doen van mijn nagels, de kapper, onze huishoudelijke hulp, een cadeautje voor een kinderfeestje etc. Als bepaalde dingen daarvan in één week vallen, gaat het hard al realiseren we ons dat dit nog steeds een luxe is.

Vandaag komen onze salarissen binnen en maak ik dus de balans op wat er over is gebleven van de budgetten. Dit staat nog netjes in de potjes die we hier per week voor hebben aangemaakt (we hebben dus in totaal 10 potjes: boodschappen week 1 t/m 5 en weekbudget week 1 t/m 5). Is de vijfde week niet nodig, dan blijft deze leeg. De nieuwe budgetten gaan iedere zaterdag in, want dan worden de boodschappen bezorgd. Net zo makkelijk om dat aan te houden.

Ik vul vandaag alle potjes weer en wat nu over is gaat naar de spaarrekening en de andere digitale potjes zoals de auto, de feestdagen, het potje voor als Milan na de zomer naar de middelbare gaat etc. Dit zijn de gereserveerde uitgaven die we hiermee extra aanvullen. Oké, lang genoeg gekletst, laten we eens even gaan kijken naar de cijfers…

Budgetten week 1

De maand begon voor ons met de voorjaarsvakantie. Daarom had ik meer in het weekbudget potje gedaan. Ik ging immers nog met de jongens en mijn moeder naar Utrecht. Ook gingen we naar Roosendaal voor de premiere van Samson & Marie en reden we na afloop met de jongens naar de Mac. Uiteindelijk hielden we dus meer over omdat ik het budget had verhoogd.

 • Over van boodschappenbudget week 1: €28,66
 • Over van weekbudget week 1: €68,89

Budgetten week 2

Ook dit was een vrij dure week, want ik liet mijn nagels en wenkbrauwen doen. Dat tikt altijd aan. Verder kregen de jongens hun rapporten (waar ze altijd wat voor krijgen), had Milan een feestje en had Pat vrij genomen omdat de jongens een studiedag hadden. Ze zijn verder niet weggeweest, maar hebben wel wat lekkers gehaald voor de lunch.

 • Over van boodschappenbudget week 2: €14,96
 • Over van weekbudget week 2: €44,50

Budgetten week 3

We begonnen de week met de kapster die de jongens kwam knippen. Op het werk van Patrick hebben twee familieleden van twee collega’s overleden. Beiden heel dichtbij en op dezelfde dag. Het ene familielid was goed bekend op het werk en de ander was de zoon van een collega. Alle collega’s hebben daarom bijgedragen aan afscheidsbloemwerk.  Ook moest ik flink tanken omdat de bakfiets stuk ging en ik veel op pad moest voor mijn werk. Dit krijg ik overigens wel vergoed hoor.

 • Over van boodschappenbudget week 3: €16,70
 • Over van weekbudget week 3: €19,51

Budgetten week 4

De laatste week die meteen wat duurder begon omdat we weer moesten tanken en we weer eens lekker gingen lunchen met zijn viertjes. Dat deden we voorheen vaker en is minder geworden vanwege het afvallen en omdat we het zo zonde vinden van ons potjes, haha. De frequentie is wat minder, maar daarom genieten we er extra van als we besluiten lekker buiten de deur te lunchen.

 • Over van boodschappenbudget week 4: €10,83
 • Over van weekbudget week 4: €51,03

Totaal over

 • Totaal over van het boodschappenbudget: €71,15
 • Totaal over van het weekbudget: €183,93

Dat maakt een totaal van €255,08 die we extra kunnen verdelen over onze digitale spaarpotjes! Dat is heel erg fijn!

 

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Ilse
  24 maart 2023 / 10:19

  Wij zijn nog steeds zoekende naar een goed systeem voor onze verschillende budgetten. Voor de boodschappen vind ik een maandbudget prettig zodat er ruimte is om aanbiedingen groot in te kopen, maar voor de overige budgetten ga ik ook eens proberen om met weekbudgetten te werken. Ik haal veel inspiratie uit jouw stukjes.

  • Marisca
   Auteur
   24 maart 2023 / 10:29

   Hi Ilse,

   Ik herken wat je zegt wat betreft de aanbiedingen. Wij budgetteren die apart, ook als we bijvoorbeeld weer naar Duitsland willen om daar in te kopen. Dit doen we als volgt: wat over is van boodschappenbudget stoppen we deels in een potje voor aanbiedingen. Die gebruiken we dan als we een goede aanbieding zien. Misschien is dat ook iets voor jullie?

   • Ilse
    24 maart 2023 / 12:40

    Nu geef je me weer een nieuw inzicht. Bedankt!