Home + Geld & Budget | Onze digitale spaarpotjes voor 2023

Geld & Budget | Onze digitale spaarpotjes voor 2023

Een week of twee terug vroeg ik op Instagram wat jullie graag wilden weten van ons als het gaat om financiën. Dat helpt mij namelijk weer voor deze rubriek. Een van de vragen was of wij sparen met verschillende spaarpotjes of dat we alles op “een grote hoop” gooien. Ik heb begin dit jaar geschreven over onze digitale spaarpotjes, maar omdat ze nog weleens veranderen gaf deze vraag toch inspiratie voor dit artikel, want ik kan wel onze spaarpotjes voor 2023 met jullie delen. Kortom, welke spaardoelen hebben we voor 2023? Je leest het hieronder!

Onze digitale spaarpotjes voor 2023

We hebben een aantal digitale spaarpotjes waarin we iedere maand een bedrag stoppen. Verwacht geen supergrote bedragen in alle potjes hoor. In het potje ‘Vrij spaargeld’ gaat iedere maand minimaal €150,- dat is dan ook meteen het grootste bedrag dat we in een potje stoppen. Voor de jongens is dat een veel kleiner bedrag (€25,- per kind) en daarnaast sparen/beleggen we voor hen nog een euro per dag in Peaks. Dit reken ik overigens nooit mee in het maandelijkse spaaroverzicht, want het is geen geld voor ons.

De auto pot is voor de APK’s van onze auto’s. Komend jaar moet de gezinsauto voor het eerst gekeurd worden en die van Pat is al wat ouder. Beide auto’s moeten een maand na elkaar gekeurd worden dus dat kan best oplopen. Daarom zetten we daar nu al wat voor apart. Dat doen we als volgt: Pat krijgt iedere maand een goede reiskostenvergoeding van zijn werkgever. We zetten dan €200,- per maand apart in het potje ‘Tanken Patrick‘ zodat hij gedurende de maand kan tanken. Dit geld gaat de laatste maanden niet helemaal op. Sterker nog, er blijft gemiddeld €70,- per maand over. Die zetten we dan in de ‘autopot’ voor de APK’s. Zo merken we er niets van. Heel fijn dat dat kan!

Dan hebben we een potje ‘Milan Middelbare‘. Deze gaan we het komende half jaar vullen omdat Milan na de zomer naar de middelbare school gaat. Ook hierin verwachten we zeker geen grote bedragen, maar het is fijn alvast wat apart te hebben staan voor bijvoorbeeld een laptop. Dat scheelt dan tegen die tijd weer een behoorlijk bedrag.

Feestdagen 2022 hebben we veranderd naar het potje ‘Feestdagen 2023‘. Hier zal maandelijks geen structureel bedrag in gaan. Misschien een wat kleine bedragen. In ieder geval is het fijn als er vast wat in zit voor de feestdagen naast de koopzegels die we dan uit laten keren.

Tot slot het potje ‘Vakantie 2023‘. Hierin zit nu de tegemoetkoming van de energieleverancier die we de afgelopen twee maanden hebben gekregen. Verder hopen we dat de eindafrekening van Eneco meevalt. Als we geld terug krijgen gaat dat in dezelfde pot voor de aanbetaling van de vakantie.

Dan is dit het overzicht van de digitale privé potjes:

 • Vrij spaargeld
 • Milan
 • Floris
 • Auto
 • Milan Middelbare
 • Tanken Patrick
 • Feestdagen 2023
 • Vakantie 2023

Tot slot hebben we nog zakelijke potjes voor de inkomstenbelasting en de BTW. En denk nu echt niet dat dit mega goed gevulde potjes zijn. Het is fijn dat ze er zijn en dat er wat in zit, maar rijk zijn we echt niet wat betreft geld. We hebben het tot nu toe goed, maar ook wij merken dat alles vele malen duurder is geworden en ik houd dagelijks bij wat we uitgeven. Ik hield dit altijd al strak bij. Vanaf het moment dat we samen gingen wonen eigenlijk, maar ik zit er nu veel strakker in.

Gedurende de maand zetten we overigens ook nog geld in een potje voor de boodschappen en vrij besteedbaar geld. Ook dit zijn gebudgetteerde bedragen, maar dat sparen we niet. Hebben jullie digitale spaarpotjes en zo ja, welke? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

 1. Marjon
  20 december 2022 / 07:35

  Ik heb via jouw blog destijds de potjes ontdekt. Ik werk er ook mee… vrij spaargeld, zomervakantie 2023, 2 potjes voor de kinderen, Vinted (hier spaar ik wat ik verdien en dat gebruiken we dan voor wat leuks. Laatste keer gebruikt voor onze herfstvakantie)
  Er komen vast nog potjes bij voor 2023 ?