Home + De voordelen van zeven jaar leeftijdsverschil

De voordelen van zeven jaar leeftijdsverschil

We kregen aan het begin van de zwangerschap best veel bijzondere vragen en opmerkingen. Denk bijvoorbeeld aan ‘is deze baby wel van dezelfde vader?’, ‘was deze zwangerschap dan wel gepland?’, ‘nu worden jullie een echt gezinnetje’ etc. Vragen die ik netjes beantwoord, maar zelf niet zou durven stellen. Een vraag die ik mij echter wel voor kan stellen is of we bewust zo lang hebben gewacht met een tweede kindje. Ja, dat hebben we en ik heb er eerder al een blogpost over geschreven.

Omdat je niet zo vaak hoort van zo’n groot leeftijdsverschil tussen kinderen (zeker niet van dezelfde vader ;-)), is het voor veel mensen lastig zich er een voorstelling van te maken. Het is toch juist praktisch om een kleiner leeftijdsverschil tussen de kinderen te hebben? Daarom vandaag de voordelen van een groot leeftijdsverschil. Tenminste, de dingen die wij als groot voordeel zien. Dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk.

De voordelen van zeven jaar leeftijdsverschil

 • We hebben alles al die jaren op ons gemak kunnen ontdekken en weten dat alles wel goed komt
 • Milan zit nu op school (met continurooster!) dus heb ik, zeker tijdens mijn verlof, overdag alle tijd voor de baby zonder dat ik tussen de middag zit met halen en brengen
 • We hebben al heel veel mooie herinneringen gemaakt met z’n drietjes. Die zijn zowel voor ons als voor Milan heel waardevol. Straks maken we die ook met onze tweede zoon als Milan op school zit. Een op één qualitytime dus
 • Milan maakt alles nu heel bewust mee, erg leuk!
 • Milan is al behoorlijk zelfstandig, dat scheelt straks een hoop tijd en is vooral heel praktisch
 • We hebben voor Milan al aardig wat kunnen sparen, het scheelt enorm dat we die kosten niet twee keer hadden
 • Nog meer over geld, maar we hebben er straks niet meteen twee op de middelbare school. We kunnen de kosten dus echt spreiden en geloof me, dat scheelt zoveel! Hetzelfde geldt voor een studie, rijbewijs etc.
 • Ja, we beginnen weer opnieuw, maar zijn ons nu veel bewuster van alles en ik denk dat we er ook relaxter in staan
 • Ik heb behoorlijk wat stappen kunnen zetten op mijn werk, die basis ligt er dus ook al
 • Ik denk, en hoop, dat er minder strijd zal zijn tussen de kinderen, juist door het leeftijdsverschil.

Kijk, dit is hoe wij het nu zien, maar garanties heb je nooit. Als het niet klikt tussen broers en/of zussen, dan klikt het niet. Zo simpel is het en daar heeft een leeftijdsverschil niets mee te maken. Ik zie dat van dichtbij met Patrick en zijn zus. Die schelen twee jaar, hebben elkaar al jaren niet gesproken en ik zie dat ook echt niet meer gebeuren. Jammer, maar soms gaan die dingen zo. Ik scheel daarentegen 13 jaar met mijn jongste zus en 19 jaar met mijn broer (nakomertje) en dat gaat prima, ook al hebben we onze eigen levens. Het loopt zoals het loopt later.

Voor nu zien we een heel trotse en lieve Milan die heel erg uitkijkt naar de komst van zijn broertje en die het fantastisch vindt bij de zwangerschap betrokken te worden. Dat doet ons natuurlijk ook heel veel en het maakt ons trots. Verder zien we veel praktische voordelen, maar nogmaals dat zijn ónze voordelen. Die hoeven voor jou natuurlijk niet te gelden.

Wat vind jij van een dergelijk leeftijdsverschil? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Reacties

 1. 2 juni 2017 / 09:44

  Wat een ontzettend lieve foto van je zoontje! En jeetje, dat mensen dingen durven zeggen als ‘is de baby wel van dezelfde vader’! Bizar. Hoop dat jullie ontzettend genieten van alles wat komen gaat!

  • 2 juni 2017 / 14:00

   Dankjewel! Is inderdaad een lieve foto 😉 en ja, mensen bedoelen het denk ik niet verkeerd, maar flappen er gewoon van alles uit 😉

 2. Linda
  2 juni 2017 / 11:19

  Alles heeft zijn voor en nadelen. Hier ook een groot leeftijds verschil, 8 jaar. Het is relaxter en mijn oudste zoontje kan me goed meehelpen. Ook al is het maar even paar minuten op hem letten. Samen in bad en ik kan even opruimen. Heerlijk!
  Maar goed, ze hebben nu niet zoveel aan elkaar en soms vind ik dat wel jammer…Maar wie weet komt dat nog:)

  • 2 juni 2017 / 13:59

   Dat is ook zo en komt ook vast wel goed later. Ik denk dat ze dan juist ook kunnen leren van elkaar.

 3. Anja
  2 juni 2017 / 12:43

  Hallo mamablogger,
  Gewoon van genieten hoor. Ik heb drie kids en tussen de oudste en nummer twee zit 6,5 jaar. En tussen de oudste en jongste 10 jaar. Allemaal van dezelfde vader. Maar het ging gewoon niet sneller. En nu? Ze gaan geweldig samen en de oudste past nu soms op. Tja die is inmiddels 15 dus dat kan prima. Dit was niet mijn eigen keuze maar het pakt geweldig uit. En inderdaad leuk dat Milan alles zo bewust meemaakt. Onze oudste was erger in de Prenatal dan ik hahahaha. Dus laat alle commentaar van je afglijden en geniet!!!

  • 2 juni 2017 / 13:53

   Wat een lieve reactie, dankjewel! En jij natuurlijk ook genieten van je kinderen!

 4. Mariska
  3 juni 2017 / 15:48

  Ik geef jullie groot gelijk, ik denk dat als ik opnieuw voor de keuze stond het ook zo zou doen ! Neemt dan weer niet weg dat ik er nu vam geniet dat ze beiden al behoorlijk hun eigen leven krijgen ! Kusss

 5. Joyce
  17 juni 2017 / 12:17

  Wat grappig! Hier ook een zoon Milan die bijna 7 wordt als ons tweede kindje komt.
  Ik vind het ook zo leuk dat onze Milan zo betrokken is bij deze zwangerschap, en nu al bedenkt hoe het straks zal gaan als zijn broertje er is. Dat heb je met jongere kinderen niet:)