Home + Bewust 7 jaar leeftijdsverschil?

Bewust 7 jaar leeftijdsverschil?

Als alles goed gaat wordt de baby ergens eind oktober geboren. Milan wordt in oktober 7 dus dan zit er een flink leeftijdsverschil tussen beide kinderen. We krijgen daar best veel vragen over; van ‘hebben jullie bewust zo lang gewacht? tot de vraag of mijn kinderen dan wel van dezelfde vader zijn (ja, echt!). Je zou verwachten dat in 2017 alles mogelijk is, maar blijkbaar is een groot leeftijdsverschil best een dingetje. Hoog tijd om er eens over te schrijven en een hoop vragen te beantwoorden!

Zijn je kinderen van dezelfde vader?

Ik begrijp de vraag op zich wel, maar toch stond ik er even van te kijken toen ik deze vraag kreeg. Maar ja, zowel Milan als de baby zijn van Patrick.

Hebben jullie bewust voor dit leeftijdsverschil gekozen?

Ja en nee. De eerste jaren na Milan hebben we zelfs gezegd dat we het bij één kind wilden houden. De wereld wordt er niet beter op, het leven is duur en hoewel we genoeg liefde in ons hebben voor wel 5 kinderen, kan een kind niet alleen leven van de liefde. We willen ons kind (of kinderen) alles kunnen geven en zelf ook nog leuk kunnen leven. Daarbij kwam dat Milan een enorm makkelijk kind is dat je overal mee naartoe kan nemen. Zelfs naar zakelijke afspraken. Met een tweede kind kan dit misschien niet meer. Misschien ook wel, maar het is een stuk minder praktisch.

Een jaar of twee geleden begonnen we toch te twijfelen. Milan ging naar school en ik had mijn handen wat meer vrij. Toch was het er de tijd nog niet voor in alle opzichten. Ik begon met een opleiding, was heel druk met mijn werk, had andere plannen en financieel wilden we er beter voor staan. En dus was het een bewuste keuze om nog even te wachten.

Uiteindelijk hoopten we dat het in 2017 zou lukken. Op de kerstkaart van 2016 stond de tekst ‘The best is yet to come’ en daarmee doelden we op eventueel babynieuws. Niet lang daarna konden we dat nieuws ook delen!

Vinden jullie 7 jaar niet een te groot leeftijdsverschil?

Nee! Sterker nog, we vinden het heerlijk! Als ik heel eerlijk ben zou ik gillend gek worden van 2 kinderen onder de 3 of 4 jaar. Ik ben daar geloof ik niet zo geschikt voor 😉 Ik heb er het geduld niet voor en zou ook wat vrijheid missen. We hebben Milan nu een heel sterke en goede basis kunnen geven met alle aandacht. Nu hij zelfstandiger wordt en op school zit hopen we dat ook zo te kunnen geven aan ons tweede kindje. Daarbij maakt Milan alles nu heel bewust mee en dat maakt het ook heel speciaal. Hij wordt grote broer en is zo ontzettend trots! We beginnen dan wel opnieuw, maar weten ook wat ons te wachten staat en kunnen Milan alles goed uitleggen en overal bij betrekken. Wij zien dus alleen maar voordelen 🙂

Voor ons is het prima zo en we zouden niet anders willen. Ieder moet voor zichzelf uitmaken wat ideaal is binnen hun eigen situatie. Dat zou in 2017 toch gewoon moeten kunnen?

Bewaren

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Reacties

 1. 13 april 2017 / 06:53

  Wat een rare vraag heb je gekregen. Ik vind 7 jaar echt niet teveel verschil. Als ik vorig jaar mijn miskraam niet had gehad dan had er bijna 8 jaar tussen de tweeling en een derde gezeten. Als ik nu eindelijk weer zwanger raak dan is dat bijna 9 jaar. Ik had het natuurlijk liever 2 jaar eerder gehad aangezien wij toen zijn begonnen om zwanger te worden maar ja, je kunt het niet dwingen.

 2. Sandra
  13 april 2017 / 07:56

  Hier zit vijf jaar verschil tussen en ene kant is heeeeeel fijn. Aangezien we de oudste behoorlijk zelfstandig hebben maar daardoor merk je wel hoe ineens weer “vrijheid” je kwijt bent… ach ondertussen is ie alweer drie jaar en hebben de ergste afhankelijk jaren gehad. Ja hier ook deels bewust. Tot de oudste drie was kriebelde het niet. Ja hoop ellende bij de geboorte gehad dus wilde niet meer.. en ja toen wilde/durfde voor nr 2 toen lukte het niet. We hadden wel de insteek oké geen toestanden er om heen en dan blijft het bij 1. En had wel een leeftijdgrens van mezelf in het hoofd.

  Opmerkingen kreeg ik ook.. of het bewust was en zag ze denken op schoolplein van wel van dezelfde vader… dacht ze denken maar

 3. Nicole
  13 april 2017 / 08:12

  Ik heb 4,5 jaar verschil tussen mijn jongens. Niks mis mee. Ik moest er ook niet aan denken om ze snel achter elkaar te krijgen. Zeker niet omdat ik ze beiden via ivf/icsi heb gekregen en dat al zwaar genoeg was.

 4. Mirjam
  13 april 2017 / 09:24

  Vanwege mijn werk heb ik veel te maken met stellen die niet zo maar zwanger worden. Een kind neem je niet, een kind krijg je! Zo veel vooroordelen van anderen, mensen zouden soms eens moeten weten…! Gefeliciteerd met deze zwangerschap!

 5. Neeltje
  13 april 2017 / 10:40

  Gefeliciteerd met je zwangerschap, geniet er maar van en vergeet al die domme vragen

 6. S
  13 april 2017 / 10:41

  Prachtig verwoord! Hier zit er ook 7 jaar tussen.
  Maar de zwangerschap was een verassing. Dus plannen hebben we nooit gedaan. Wilden het ook bij 1 houden.
  Augustus wordt de kleine geboren en grote broer van dan net 7, vind het he-le-maal geweldig!
  Fijne zwangerschap nog!

 7. nancy
  13 april 2017 / 11:29

  tussen mijn eerste en tweede zit 6 jaar en tussen de tweede en derde zit 22 maanden .
  kindjes kun je nou eenmaal niet plannen .
  ze komen naar je als de tijd er klaar voor is .
  ik weet wel dat het bij de tweede heel bijzonder is geweest mijn vriendin der mama was overleden .
  en we hebben kaartjes in de kist gedaan ik had erop geschreven of ze een sterretje naar beneden wilde zenden .
  na 2 maanden was ik zwanger of het toeval is of niet het blijft een hele mooie gedachten .
  mijn kids zijn nu 16 en 10 en 8 en ik blijf het wondertjes vinden .

 8. 13 april 2017 / 13:39

  Tussen mij en mijn broertje zit zes jaar. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal maar ik moet zeggen dat ik het nooit storend heb gevonden. Je leeft wel veel langs elkaar heen als je klein bent en je zit verre van in dezelfde levensfase. Maar nu ik 30 ben en hij (bijna) 24, trekt dat langzaam bij en is het eigenlijk wel heel leuk en voelt het geen afstand meer. Dus no worries, het komt helemaal goed! 🙂

 9. TOOS manders
  13 april 2017 / 17:04

  Waar bemoeien mensen zich mee? IS toch jullie eigen keuze.ik wens jullie heel veel geluk samen

 10. manders
  13 april 2017 / 17:06

  Waar bemoeien mensen zich toch mee? IS jullie eigen keuze wens jullie veel geluk

 11. 13 april 2017 / 19:09

  Herkenbaar! Alsof ik het zelf geschreven heb! Vooral dat stukje over gek worden van 2 kleine kindjes haha. Al wilde ik wel eerder een tweede trouwens. Bij ons zit er 6,5 jaar tussen; echt ideaal!

 12. evelyne
  1 januari 2021 / 11:32

  Hi, ik lees nu pas dit bericht. Omdat ik nu zelf 38 jaar ben, en een dochter van 6 jaar, ben ik aan het twijfelen over een tweede. Zowel mijn leeftijd als de leeftijd van mijn dochter speelt mee. Het zal geen speelkameraadje worden natuurlijk als er zoveel jaren tussen zitten. Ook twijfel ik aan de wereld waarin we leven om hier nog een kindje op te plaatsen…Ik zit in tweestrijd…

  • Marisca
   Auteur
   2 januari 2021 / 15:57

   Snap ik heel goed hoor! Bij twijfel niet doen zeg ik altijd, maar bij ons heeft het heel goed uitgepakt. De jongens zijn gek op elkaar en Milan heeft engelengeduld met Floris. Natuurlijk vindt hij zijn broertje soms irritant en is het ook niet leuk als vriendjes en vriendinnetjes Floris zo schattig vinden ;-), maar 9 van de 10 keer gaat het heel goed en zijn het echt broers. Milan zou Floris niet meer kunnen en willen missen.

 13. Veerle
  15 maart 2021 / 00:23

  Wat fijn om te lezen! Ik wil ook graag voor een tweede proberen, dochter is nu 6. Beetje last minute want ik word 40 dit jaar maar ik krijg het niet uit mijn hoofd. Ook wel wat twijfel over leeftijdsverschil. Maar ik wil het dit jaar nog graag (medisch) proberen en dan afsluiten als het niet lukt.