Home + Aftellen naar Sinterklaas 2021 | Gastblog Meester Thomas, Feest voor Ozosnel

Aftellen naar Sinterklaas 2021 | Gastblog Meester Thomas, Feest voor Ozosnel

Ik ben Thomas, 27 jaar en werk als leraarondersteuner in het basisonderwijs in groep 1 tot en met 4. Naast het dagelijks begeleiden van leerlingen bij rekenen, spelling of lezen, het werk in de schoolbieb of het regelen van bijvoorbeeld de overblijfpauze ben ik na schooltijd vaak creatief bezig met het maken van thematafels, themahoeken of het voorbereiden van een leescampagne of feestdagen.

Deze ideeën deel ik op mijn Instagram. Bij mijn zoektocht naar inspiratie voor de Sinterklaastijd kwam ik toevallig het Instagram-account van Mamablogger tegen. Zo kwam ik terecht bij een leuke tafelklem, vaas en het pietenhuis. Met deze inspiratie ging ik zelf ook aan de slag in de school.

We volgen op school ‘Het Sinterklaasjournaal’ in combinatie met het lespakket. Zodra het pakket binnen is beginnen de ideeën te borrelen. Van vragen als “Welke themahoek maken we dit jaar in de gang?”, “Wat kan ik zelf maken?”, “Waar koop ik de spullen die passen bij het thema?” en “Wat zit er allemaal in het pakket?” maak ik een lijstje.

De thematafel

Zodra Het Sinterklaasjournaal begonnen is probeer ik de thematafel, die je ook eenvoudig thuis kunt maken op een kast of tafeltje, te laten aansluiten op het verhaal. Zo heb ik plaatjes van figuren van chocolade geprint, omdat er een chocoladepiet mee is op de stoomboot. Ook was de stoep opgebroken bij de haven en met dominosteentjes had ik een opgebroken stoep nagemaakt.

Vaak heb je zelf de spullen al in huis om eenvoudig een gebeurtenis uit het Sinterklaasjournaal na te maken. Van Playmobilpoppetjes of houten poppetjes die je zelf kunt schilderen (te koop bij bijvoorbeeld Action) maak je eenvoudig een personage na of met wat blokjes en een speelgoedauto maak je zo een straat.

Op maandagmiddag heb ik een openhaard gemaakt. De haard is gemaakt van een doos beplakt met beige papier met rode stukjes rechthoekig karton waardoor je een steeneffect krijgt. In de haard heb ik een vuurblok met wat takjes (die ik met de leerlingen buiten gezocht heb) neergelegd met wat kerstlichtjes ertussendoor. Op de haard staan wat prijsbekers, een fotolijstje met een foto van Sinterklaas en een oude theepot. Voor de haard staat een klomp en aan de haard hangen wat slingers.

In de eerste week hebben we een kalender uit het lespakket ingevuld met de namen van de leerlingen, zodat we precies weten wanneer iemand jarig is en wanneer Sinterklaas jarig is. Ook hebben we een slinger uit het lespakket en een zelfgemaakte slinger opgehangen, zodat het gezellig is als Sinterklaas weer in Nederland is.

Op vrijdag vonden we een pakje in de klas die gebracht was door de paardenpiet. Maandag bleek dat er in het pakje verjaardagskaarten zitten die we mogen gaan versieren voor Ozosnel (het paard van Sinterklaas). Op vrijdag 19 november is paard Ozosnel jarig. Je kunt via de website van Het Sinterklaasjournaal een verjaardagskaart sturen naar Ozosnel.

Voor de themahoek leek het mij leuk om dit jaar het feest van Ozosnel na te spelen. Met slingers, de stal van Ozosnel en een feestelijke taart (zie deze blog van Mamablogger).

Ik kon alleen nergens een wit stokpaard vinden, daarom heb ik zelf een stokpaard gemaakt.

Ozosnel stokpaard

Dit heb je nodig voor het Ozosnel stokpaard:

Aan de slag

Eerst knip je uit de doos twee paardenhoofden door de doos plat te maken en meteen dubbel de hoofden te knippen. Daarna verf je de hoofden met de witte verf en de buis of stok verf je ook meteen. Als het droog is knip je de manen van de wol en knoop je het uiteinde vast met een stukje wol wat iets langer is. Dit lijm je vast aan de binnenkant van het hoofd. Ook maak je de teugels van rood lint aan het paard vast met lijm. Dan heeft het paard een oog, mond en neusgat nodig van zwart papier of stift. Als je dit gedaan hebt lijm je de twee helften op elkaar en dit bevestig je aan de stok of buis met lijm. Dan is Ozosnel klaar voor veel speelplezier!

Wat fijn dat Sinterklaas, de pieten en Ozosnel weer in Nederland zijn. Ik wens jullie een hele gezellige en feestelijke Sinterklaastijd toe.

Groetjes, Meester Thomas

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *