Home + Zo gaan wij binnen ons gezin om met duurzaamheid

Zo gaan wij binnen ons gezin om met duurzaamheid

Duurzaamheid is momenteel een hot topic. Overal hoor je het en steeds meer mensen zijn zich echt bewust van het feit dat er nu wel iets moet veranderen. Nu Milan op school het thema energie heeft behandeld is ook hij er steeds meer bewust van en proberen we dit echt als gezin op te pakken. Kijk, ik zal eerlijk zijn; we zijn er nog lang niet en er zijn ongetwijfeld veel meer gezinnen die pas écht goed bezig zijn, maar we doen een poging en dat zit hem in kleine dingen. Ik vertel je hoe wij er mee bezig zijn en wat wij doen in het kader van duurzaamheid.

Ik liep al een tijd met het idee om hier een blog over te schrijven (omdat we er op mijn werk ook druk mee bezig zijn), maar toen ik het idee in mijn Trello bord zette, had ik nog niet zoveel ideeën hierbij. Wat doen wij eigenlijk in het kader van duurzaamheid? Ik heb er in totaal een paar weken over nagedacht, maar kwam toen toch wel tot een aardig lijstje.

Eten en drinken

 • Zo min mogelijk eten weggooien en invriezen als dat kan (al is die vriezer natuurlijk minder duurzaam, maar hé, we doen ons best)
 • Ik shop zo nu en dan eten met de Too Good To Go app
 • We zijn bezig met een grotere moestuin waar we nog meer zelf kunnen kweken om te eten
 • Veel water drinken (uit een herbruikbaar flesje zoals een Dopper) in plaats van sappen etc.

Tweedehands

 • We houden van vintage! Zo kopen we regelmatig tweedehands kleding voor de jongens en hun nieuwe kleding geven of verkopen we ook weer
 • Dat doen we ook met meubels. Ik schreef laats al een artikel over de mooiste vintage items in ons huis
 • Voor de nieuwe schutting hebben we gebruikt steigerhout gebruikt. Ook gebruiken we oude steenschotten in de tuin voor iets anders (laat ik binnenkort zien). Past perfect bij de industriële uitstraling die wilden en het hout krijgt zo een tweede leven

Afval scheiden

 • We moeten, maar vinden het ook best leuk. Het kan nog beter, maar we doen ons best!

Elektriciteit

 • Ik kan vanwege mijn hooikoorts niet altijd de was buiten hangen, omdat dat niet handig schijnt te zijn met de pollen, dus moet dan wel gebruik maken van de droger omdat we simpelweg geen ruimte hebben voor een groot droogrek binnen. Het water uit de reservoir gebruik ik dan wel weer om plantjes water te geven. Zo heb ik toch het idee dat ik wat bijdraag
 • Als een apparaat op de oplader gaat, mag hij er pas af als hij opgeladen is (voor een dingetje voor Milan en zijn tablet). Voorheen haalde hij hem er halverwege af en liet de stekker in het stopcontact zitten. Dat wil ik echt niet meer!
 • Verder draaien we geen was als de machine maar voor de helft vol zit, maar dat gebeurt toch bijna nooit met een gezin haha
 • Ook gaat er geen stroom aan als dat niet nodig is

Verwarming

 • Dat is een dingetje, want ik heb het snel koud. Die gaat dus wel snel aan, maar nu we de muur hebben laten isoleren binnen, is het sneller warmer en kan hij veel eerder uit. Nog een voordeel dus!

Dit waren de dingen waar we dagelijks mee bezig zijn. We zouden graag nog zonnepanelen willen, maar dat is iets voor later. Eerst hebben andere dingen prioriteit. Zoals ik al zei kan het beter, maar we zijn op de goede weg. Wat doen jullie in het kader van duurzaamheid? Misschien kunnen we elkaar tips geven in de comments hieronder.

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. 7 mei 2019 / 07:48

  Goede punten! Wij hergebruiken zelf ook best veel. Zo gebruikt mijn vriend veel gebruikt hout om nieuwe dingen van te maken, gebruiken wij glazen potten van de groente om er spullen in op te bergen (ook vooral mijn vriend weer). We hebben (nog geen) droger, maar dat van het water is best een goede tip! Ik kreeg laatst als tip van een monteur om je gaskraan bij het fornuis dicht te draaien als je niet kookt (ook kind veilig).
  Het scheiden van afval doen wij inderdaad ook, sinds kort zelfs nog meer dan voorheen!

 2. Deborah
  8 mei 2019 / 06:55

  -Ik gebruik de zakken van het brood nog een keer. Of om het te gebruiken om gft te scheiden of om gesmeerde boterhammem in te doen en zo geen boterhammenzakjes te gebruiken.
  -Van ‘oud’ brood maak ik tosti’s of gebakken brood om zo geen brood weg te gooien.
  -Voor de boodschappen gebruik ik een bigshopper
  -Eten inderdaad wanneer mogelijk invriezen.
  -Als ik een opbergdoos nodig heb gebruik ik een oude sinaasappeldoos uit de supermarkt.
  -Natuurlijk doe ik aan afval scheiden(oud papier/glas/gft etc.)
  -Plastic doppen geef ik aan het goede doel
  -Gebruiken ledlampen
  -Met de aanschaf van de nieuwe keuken hebben we er op gelet dat de apparaten minimaal A+ zijn.
  -Verwarming gaat deze maanden sowieso niet meer aan. Winter wel maar wel pantoffels aan doen en een warme trui zodat hij niet te hoog hoeft.
  -Proberen veel biologisch te kopen.
  -Eten minimaal 1x in de week vegetarisch.
  -Probeer spullen altijd eerst te verkopen of gratis weg te geven via marktplaats (naast kleding ook keukenspullen/accessoires enzo). Want iets weggooien vind ik zonde.
  -Ik gebruik de droger alleen voor handdoeken of beddengoed. De rest aan het droogrek op zolder.
  -Neem een tas mee naar winkels zodat ik er geen tasje bij hoef te kopen. Ook wanneer wij patat halen ofzo.

  Dit is waar ik zo even op kan komen:) Ik weet dat ik in ieder geval vaker de fiets zou moeten pakken….

  • 9 mei 2019 / 17:55

   Dat is ook een flinke lijst! Ik eet ook regelmatig vegetarisch, maar ben toch niet zo’n vleeseter. Wel goed, maar niet bewust in het kader van duurzaamheid.

   Voor de boodschappen gebruiken we ook eigen tassen en ik pak veel vaker de bakfiets nu we er eentje hebben waar Floris ook in kan.

 3. Ellen
  28 oktober 2020 / 07:25

  Zo min mogelijk plastic, alles ecologisch kopen, zo min mogelijk vlees, inderdaad veel tweedehands en sowieso vrijwel niets weggooien (doneren of marktplaats). Babyhapjes zelf maken. Oh en inmiddels bijna een jaar borstvoeding!?? Want als iets ontzettend milieu-onvriendelijk en onnodig is dan is het wel kunstvoeding.