Home + Waar moet je op letten als je een tweedehands bakfiets koopt?

Waar moet je op letten als je een tweedehands bakfiets koopt?

Zo’n jaar of vier geleden kochten we onze eerste bakfiets. Tweedehands via Marktplaats (alhoewel, dat leg ik zo nog wel uit). We kochten hem en flink eind buiten Gouda en met de aanhanger van mijn broer namen we hem mee naar huis. Ik was er onwijs blij mee, maar had wel drie weken nodig om te wennen aan die fiets. Ik ben immers niet zo’n held op de fiets 😉 Eenmaal gewend waren die bakfiets en ik onafscheidelijk. Afgelopen weekend kochten we weer een tweedehands bakfiets, maar waar moet je nou eigenlijk op letten?

I Love My Bakfiets 😉

Ik vond mijn eerste bakfiets zo onwijs fijn! Deze was gebouwd door een enthousiaste en handige vader. Hij en zijn vrouw vonden het heerlijk om te fietsen met hun dochtertje en hond. Zijn dochtertje ging bij zijn vrouw op de fiets en voor de hond bouwde hij de bakfiets. De hond vond de bakfiets echter helemaal niets en dus ging de fiets via Marktplaats naar ons. We hebben er zoveel plezier van gehad en ik was echt gek op die fiets. Hij werd echter wat ouder, we wilden er eentje met een huif en één waar Floris ook in kon zitten. Dat kon in de vorige niet, want onder het bankje zat opbergruimte. We zochten eigenlijk een bakfiets waar we de komende jaren nog mee konden doen.

Onze vorige bakfiets heeft een tweede leven gekregen bij ‘Heb ik Via’ in Gouda en wij kochten via Marktplaats een Babboe bakfiets. Hier moet ik ook weer erg aan wennen hoor, want deze is heel anders dan de vorige.

Via Instagram kreeg ik de vraag of ik nog tips heb met waar je op moet letten als je een bakfiets koopt. Ik besloot een blog te schrijven over waar je op moet letten als je een tweedehands bakfiets koopt. Daar heb ik immers ervaring mee en deze fietsen zijn zo verschillend dat ik nu kan vergelijken.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands bakfiets?

  • Is het hout van de bak nog in orde? Een likje waterafstotende verf is niet erg, maar er moet bijvoorbeeld geen houtrot in zitten.
  • Werken de remmen goed en wat voor remmen heb je? Bij de vorige bakfiets had ik een terugtraprem en dat vond ik zo ontzettend fijn. Bij deze heb ik alleen handremmen en daar moet ik erg aan wennen. Deze week laat de fietsenmaker weten wat het kost om er toch een terugtraprem op te zetten.
  • Zijn de wielen en de spaken in orde? Veel bakfietsen staan buiten en uiteraard op slot. Door de wind kunnen de spaken stukgaan tegen het slot omdat de fiets dan een beetje beweegt. Dit hebben wij met de vorige bakfiets vaak gehad en ik heb dan ook regelmatig de spaken van het achterwiel laten vervangen of zelfs het hele wiel laten vervangen. Let hier goed op. Dit geldt overigens alleen voor het achterwiel.
  • Een beetje roest is niet erg en vaak ook logisch bij een tweedehands bakfiets. Check wel of het te behandelen is.
  • Wat wil je met de bakfiets? Kan er een huif of een zitje in etc. Check of dat er allemaal bij zit en of je het anders nog erbij kan kopen.
  • Werken de versnellingen nog goed? Even checken!
  • Datzelfde geldt voor een accu als je een elektrische bakfiets koopt.

Verder wil ik je meegeven om er echt een paar rondjes op te fietsen. Hoor je gekke geluiden, fietst ‘ie lekker, werken de versnellingen en kun je goed remmen? Allemaal belangrijk voordat je hem echt gaat kopen. Kijk ook even goed naar wat er allemaal te koop is en voor welke prijs. Is de vraagprijs van de bakfiets van jouw voorkeur realistisch of juist helemaal niet? Check om dit te onderzoeken nog even de originele verkoopprijs.

Als je er voor het eerst eentje koopt en wilt weten of het wat voor je is, is een tweedehands fiets geen gek idee. De investering is dan nog te overzien en als je het echt niets vindt, verkoop je hem weer. Bevalt het wel, dan kun je nog wel een paar jaar vooruit.

Zou jij een tweedehands bakfiets kopen of zou je eerder voor een nieuwe gaan? Klets gezellig mee in de comments hieronder.

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

  1. Angela
    14 november 2018 / 23:26

    Dank je voor de leuke info over de bakfiets ?

  2. Mirjam
    16 november 2018 / 10:26

    Hoi! Leuk stukje! Ik fiets ook al bijna 10 jaar op een bakfiets (de jongste van 5 wil er niet eens meer in). Het is onze tweede auto! Wat ik er wekelijks in versleep is niet op een fiets te doen! Maar mis een belangrijk aspect in je blog: mij niet gezien op een 3-wiel-bak! Ik cross op een 2 wieler Johnny Loco en heb nooit last van scheve straten! Zou dat bij evt koop zeker ook mee laten wegen!

  3. Mari
    18 mei 2020 / 11:12

    Ook niet geheel onbelangrijk, meesturende voorwielen of draait de gehele bak? Naafversnellingen welke minder onderhoud vragen maar bij het vervangen wel duurder zijn dan derailleur. Kijk bij een elektrische bakfiets welke motor er in zit, een achterwiel motor is goedkoper maar een band plakken gaat lastiger dan bij bv een crankmotor. Bij een tweewielige kijken of je deze wel op de standaard krijgt. Welk materiaal is het frame, wat voor soort lak etc. Stalen frames kan je laten repareren, aluminium is vaak lastiger.

    Velgremmen? Kijk naar de velgrand, een nieuwe velg is niet duur maar omspaken een kostbare hobby. kijk ook naar de staat van de blokjes en of deze goed loskomen na het remmen.
    Schijven? Kijk naar de remvoering en welke remklauwen er opzitten. Eventueel omlaten bouwen naar grotere schijven en hydrolische remmen. Zijn de schijven recht, niet versleten etc.
    Trommelremmen voor zijn de trommels nog rond? vaak zijn deze door slijtage (staal op staal remmen) versleten of ovaal geworden.
    Rollerbrakes? Kijk hoeveel speling er op de plaat zit en of je het vet er niet uit/langs perst tijdens het remmen

    Elektrische fiets: Sommige oudere modellen hebben een 180watts motor, echt heb je niets aan en de 24volt batterijen zijn ook niet alles. Wij hebben een normale bakfiets gekocht en deze zelf omgebouwd. Dan kan je zelf kiezen hoeveel vermogen (250watt is legaal!) en wat voor batterij je wilt en waar je deze wilt plaatsen (lekker droog en uit het zicht in de bak!) Een batterij bij een transportfiets moet minimaal 14.5 ah hebben anders trek je deze snel leeg met een zware lading. Bij ombouwen naar crankmotor en naafversnellingen wel een schakelsensor er tussen zetten omdat je anders je naaf kapot trekt van binnen!

    De bak is eigenlijk nog niet eens zo’n groot probleem, een dagje creabea met watervast multiplex en je hebt een nieuwe bak. Veel bouwmarkten kan je de materialen op maat laten zagen, hoef je dat thuis niet meer te doen.

  4. Dirk Decock
    2 september 2021 / 18:39

    Hallo Marisca,
    Heb ook beslist een elektrische bakfiets met huif te kopen,ben blij met jou info maar wat mij vooral opvalt dat het anders rijden is dan met een gewone fiets.Belgie is natuurlijk niet zo fietsvriendelijke zoals Nederland en heb mij dan ook voorgenomen iets trager door het verkeer te gaan .
    Grtjs Dirk

  5. Marijn
    1 juni 2022 / 19:33

    Ik zou nog willen toevoegen om na te gaan in het register van de politie of de bakfiets niet gestolen blijkt te zijn. Dit kun je doen aan de hand van de serienummer van de fiets.