Home + Teleurgesteld en gekwetst? Deze tips hebben mij heel erg geholpen…

Teleurgesteld en gekwetst? Deze tips hebben mij heel erg geholpen…

We worden allemaal weleens gekwetst en teleurgesteld. Je had misschien andere verwachtingen van bepaalde vrienden en familieleden, iemand maakt een kwetsende opmerking of je wordt totaal niet serieus genomen in een bepaalde situatie. Misschien stel je je nu een situatie voor waarin dat voorkwam. Ik wel, ik kan er zo een aantal opnoemen helaas… Voorheen kon het mijn hele dag verpesten. Mijn zelfvertrouwen zakte tot een dieptepunt en het duurde even voor ik mij er overheen had gezet. Tegenwoordig gaat dat een stuk sneller.

In dit artikel heb ik het over alledaagse dingen waarin je flink teleurgesteld of gekwetst kunt worden. Het is natuurlijk een heel ander verhaal wanneer iemand je dusdanig kwetst dat je hele leven op zijn kop staat, daar gaat dit artikel dan ook niet specifiek over. Het is lastig omschrijven, maar het gaat meer om de “alledaagse” dingen. Iemand van wie je steun had verwacht, maar het niet geeft bijvoorbeeld. Een vervelende opmerking die je niet aan zag komen, iemand die achter je rug om over je roddelt etc. Het gebeurt helaas, maar je kunt er wel beter mee omgaan als je mindset positief is. Dat wil niet zeggen dat het je niets meer doet, natuurlijk wel, maar je kunt er beter mee omgaan. Dit zijn de tips waar ik veel aan heb gehad.

Bedenk je dat het meer zegt over diegene dan over jou

Inkoppertje, maar het is wel zo. Als iemand over je praat vindt diegene jou blijkbaar zo interessant dat ‘ie maar bezig blijft met jou. Daarnaast komt diegene ook niet heel erg betrouwbaar over op anderen wanneer hij/zij alleen maar negatief praat over jou.  En waarom vindt iemand het nodig om negatief over een ander te praten. Je hebt toch wel wat beters te doen? Kortom, het zegt echt meer over diegene dan over jou. En dat zien anderen met een beetje gezond verstand echt wel.

Focus je op de dingen en mensen waar je energie van krijgt

Je hebt mensen en dingen die energie lekken en mensen, dingen en bezigheden waar je energie van krijgt. De kunst is om de energie lekkers te beperken tot een minimum (soms ontkom je er namelijk niet aan). Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Zeker niet in het begin. We zijn namelijk geneigd om in het negatieve te blijven hangen. Soms mag dat ook, maar doe dat niet te lang. Ga wandelen, sporten (dat ik dat ooit nog zou zeggen haha), kijk die fijne serie, doe wat leuks, alles mag, als je maar de tijd  neemt om te relativeren. Besteed zo weinig mogelijk aandacht aan het negatieve.

Leer hoe je brein werkt

Een positieve(re) mindset bereik je niet alleen door gezellig te denken, maar ook door te leren hoe je brein werkt. Het helpt enorm om boeken hierover te lezen. Geen zware, zweverige kost, maar no nonsense boeken zoals “Happy Life 365” van Kelly Weekers (een vervolg komt er binnenkort aan!) en “Wat nou als het ook anders kan?” van Janne Schuijn. Door deze boeken krijg je inzicht in hoe het werkt en hoe jij je brein kan trainen.

Luister naar podcasts

Ik blijf het zeggen, maar podcasts zijn echt heel fijn. Lekker tijdens het sporten of wandelen. Ook deze kunnen je helpen positief en anders te denken. Ik had het nooit gedacht, maar het helpt dus om anderen te horen die het tegen jou zeggen. Alsof je een persoonlijk advies krijgt van iemand.

Schrijf iedere dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent

Iedere dag even stilstaan bij de dingen die wel heel leuk waren en goed gingen. Het klinkt misschien suf en je hoeft het ook geen jaar vol te houden, maar het helpt je beseffen dat het leven eigenlijk best heel erg leuk is. Als jij de je realiseert waar je blij mee bent krijgen andere mensen nauwelijks vat op jou.

Je wordt steeds een beetje sterker totdat je op het punt komt dat het je nauwelijks wat kan schelen.

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Ad
    21 september 2019 / 19:20

    Teleurstellingen zal je je hele leven lang mee maken. Wees trots op jezelf en besteed je energie aan de mensen waar jij ook energie en steun van krijgt. Maak je niet druk om personen die niet op je blogs reageren maar wel lezen. Maak je niet druk over mensen die wel altijd van een ander alles liken maar jou voirbij gaan. Noem het jaloezie en daar moet je geen seconde meer bij stilstaan. Kijk om je heen wie er wel altijd voor jullie zijn.