Home + Speelgoed voor kinderen en jongeren | De verschillen tussen onze jongens

Speelgoed voor kinderen en jongeren | De verschillen tussen onze jongens

Ieder kind speelt, maar de één toch meer dan de ander. Tenminste, dat werd bij ons al snel duidelijk. Waar we bij Milan de halve speelgoedwinkel thuis hadden en later een bizarre LEGO collectie, is dat bij Floris totaal anders. Hij heeft wat LEGO en natuurlijk speelgoed, maar eigenlijk speelt hij vrij weinig. Floris is namelijk de creatieve geest van de familie en is het liefst de hele dag aan het tekenen, knutselen en schrijven. Al is de iPad natuurlijk ook erg verleidelijk. Helemaal nu zijn broer volop aan het gamen is. Toch proberen we die creativiteit te blijven stimuleren. Het verschil tussen het speelgedrag van onze jongens is zo ontzettend anders, daar ga ik vandaag iets dieper op in.

Games Workshop: waar fantasie tot leven komt

Afgelopen jaar heeft de LEGO van Milan plaatsgemaakt voor een game pc en een nieuwe PlayStation. Dit betekent dat er veel nieuwe spellen worden ontdekt naast alle bekende spellen die al gespeeld worden. Ken je Games Workshop al? Met bekende en iconische spellen als Warhammer 40.000 en Warhammer Age of Sigma brengen zij fantasiewerelden tot leven. Ik moet zeggen dat ik niet altijd even blij ben met het gamen, maar van sommige spellen kan daadwerkelijk iets geleerd worden. Zo stimuleren deze spellen strategisch denken en planning, maar ook de creativiteit.

Er is een flinke community van fans over de hele wereld, daarmee biedt Games Workshop een omgeving waarin jongeren hun verbeelding kunnen laten spreken, terwijl ze het plezier van tactisch spel ontdekken.

Bouw en creëren: LEGO en meer

Denk je aan speelgoed dan denk je aan LEGO. Wij zijn alle vier enorme LEGO fans en hebben zelfs een LEGO vakantie gevierd in Denemarken. Milan heeft eindeloos met LEGO gespeeld en op de basisschool hoorden we dat hij een heel goed ruimtelijk inzicht heeft. Ik durf bijna wel te zeggen dat dat mede door de LEGO komt.

Wat ons aanspreekt is het feit dat LEGO tijdloos speelgoed is. Het stimuleert fantasie en eindeloze mogelijkheden voor bouwen en creëren. Je bent nooit uitgespeeld. LEGO is innovatief en duurzaam, ook dat vinden we belangrijk. Milan was vooral fan van LEGO City en LEGO Friends. Floris speelt wat minder met LEGO, maar is een groot fan van LEGO Dreamzzz en inmiddels ook van City.

Maar LEGO is niet het enige bouwspeelgoed op de markt. Er is uiteraard meer bouwspeelgoed welke kinderen stimuleert hun creativiteit te gebruiken.

Creatief speelgoed: knutselen en tekenen

Waar Milan zo’n beetje leefde voor de LEGO, is dat bij Floris heel anders. Hij speelt zo nu en dan net zijn LEGO, maar als je hem vraagt wat hij wil doen, dan antwoordt hij steevast met “tekenen”. Je maakt hem het meest blij met tekenpapier, schriften (om boekjes te maken), stiften en andere knutselspullen. Hij heeft een enorme fantasie en dat uit hij door middel van zijn creativiteit. Ik ben heel benieuwd of hij daar later nog iets mee gaat doen.

Actie en avontuur: actiefiguren en speelsets

Floris houdt dus van het vertellen van verhalen en heeft natuurlijk niet alleen maar knutselspullen. In zijn bureau heeft hij een la vol met Transformers en superhelden. Hij speelt er niet dagelijks mee, maar als hij ermee speelt, gaat hij helemaal los op de verhalen. Ook dino’s zijn nog altijd populair nadat dat een thema was op school. Hij kent veel dinosoorten uit zijn hoofd en is ook oprecht geïnteresseerd in feitjes over dino’s. Het spreekt toch tot de verbeelding.

Verbeelding en magie

Of het nu gaat om het bouwen van legers in Warhammer, het bouwen met LEGO of je fantasie de vrije loop laten tijdens het spelen en knutselen, de mogelijkheden zijn eindeloos en het is leuk om te zien hoe onze jongens andere interesses hebben. Ik ben benieuwd of we later nog iets van die interesses terugzien. Of ze het bijvoorbeeld verder ontwikkelen. In ieder geval zijn de verschillen ook hier, tussen de beide jongens, groot.

Hoe is dat bij jullie kind(eren)? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. Christine
    6 februari 2024 / 11:00

    LEGO is zo leuk inderdaad! Was zelf al gek op Friends en ook mijn dochters willen daar op elk verlanglijstje wel wat van.. Weet je dat op dit moment de tweede set voor de halve prijs is bij Kruidvat? Wordt afgerekend als 25% korting op het totaalbedrag, dus dure en goedkope set samen of zelfs meerdere sets samen (in even aantallen) kan ook! Ik heb er gelijk 4 ingeslagen (1 voor het verjaardagsfeestje van de oudste, en 1 set voor de verjaardag van de middelste en 2 sets voor opa en oma om tegen die tijd te geven dat de middelste jarig is). Ze hebben leuke kleine setjes van 9 euro, als je die samen koopt kom je op 6,75 per set wat het hele leuke cadeautjes maakt voor een verjaardagsfeestje!