Home + Ontspullen doe je zo!

Ontspullen doe je zo!

Zondag is zo’n typische dag waarop je de tijd hebt om eens lekker in huis aan de slag te gaan. Als we geen plannen hebben vind ik het heerlijk om de ramen open te gooien en eens lekker op te ruimen en schoon te maken. De afgelopen weken zijn we echter veel verder gegaan dan dat, we zijn namelijk aan het ‘ontspullen’.  Ik heb je al laten zien hoe onze kasten er nu uit zien, maar het ging dus veel verder.

We zijn namelijk van kamer naar kamer gegaan en hebben alles één voor één aangepakt. We hebben er wat weekenden over gedaan en veel moest tussen de bedrijven door, maar het is ons gelukt!

Ik kreeg er veel vragen over: waar begin je? Wat bewaar je en waar laat je het? Tijd dus om onze tips met jullie te delen!

Kleding opruimen

Milans kleding ruim ik per seizoen op en Patrick draagt vaak zijn werkkleding waardoor de gewone kleding lang mooi blijft. Patrick heeft eigenlijk ook duurdere kleding dus dat gooien we niet zomaar weg. Ik daarentegen… Tjonge, wat heb ik veel verzameld in de loop van de tijd en wat kon er veel weg! Ik maakte drie stapels: wat moest blijven, wat weg kon en wat ik niet meer wilde houden, maar mooi genoeg was voor een tweede ronde. Die laatste zou ik dan bij het Leger des Heils brengen.

Het uitzoeken was zo gebeurd. Alles wat ik langer dan een jaar niet had gedragen, ging op één van de laatste twee stapels. Uiteindelijk gingen er 4 zakken naar het Leger des Heils en heb ik zeven volle zakken weggegooid! De rest mocht blijven!

Papieren uitzoeken

Oh, wat zag ik hier tegenop! Patrick pakte gewoon de mappen en begon met het uitzoeken van alle papieren. Alles wat ouder is dan 5 jaar kun je weggooien. Ook nu gingen er twee volle vuilniszakken weg. Het voelde heel erg fijn. Nu hebben we alles wel netjes in mappen zitten, maar het werd teveel. Op de één of andere manier luchtte dit heel erg op.

Overige spullen

Daarna pakten we nog wat kasten aan waar van alles en nog wat in zat. Denk bijvoorbeeld aan de knutselkast. Hier zaten bijvoorbeeld ook veel spelletjes in. Door de ruimte die is ontstaan hebben we alle spelletjes bij elkaar kunnen zetten en hebben we veel dingen apart van elkaar op kunnen ruimen. Alles overzichtelijk bij elkaar.

Nieuwe spullen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, geef ik niet lukraak geld uit. Sterker nog, we doen ontzettend lang met onze spullen en ik koop niet snel iets nieuws wat betreft huishoudelijke spullen. Niet omdat het niet kan, maar ik vind het niet leuk om daar geld aan uit te geven. Het nieuwe jaar zijn we begonnen met nieuwe spullen waar we echt aan toe waren. Zo hebben we nieuwe pannen, nieuwe dekbedovertrekken etc. Klinkt misschien heel suf, maar we zijn er echt blij mee! Een opgeruimd en fris begin van het nieuwe jaar dus!

Gooi weg wat je al een jaar niet hebt gebruikt en waar geen emotionele waarde aan zit. Papieren ouder dan 5 jaar kunnen weg en zet alles bij elkaar. Bekijk je kleding nog eens goed en gooi weg wat oud of versleten is. Vervang eens wat nieuwe spullen in huis en alles voelt opeens als nieuw.

Ontspullen heeft ons heel goed gedaan. Heb jij dit weleens gedaan of zou je dat eens willen doen? Laat het me weten in de comments hieronder.

Liefs, Marisca

Bewaren

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. 8 januari 2017 / 09:08

  Klinkt goed! Ik doe dit standaard 1 á 2x per jaar! Niet steeds nieuwe spulletjes voor in huis kopen hoor… 🙂
  Maar de rest wel! Ik kan goed weggooien en opruimen vind ik heerlijk!!

  • 8 januari 2017 / 13:14

   Haha, doen wij ook niet constant hoor! Maar 2017 voelt wel als een nieuw begin, dus we waren er wel aan toe 😉

 2. 8 januari 2017 / 09:24

  Ja, dat geeft letterlijk en figuurlijk een opgeruimd gevoel. Zelf ruimde ik de papieren op deze vakantie. Bedankt voor het duwtje in de rug om verder te doen. Veel plezier met de nieuwe spulletjes.

 3. 8 januari 2017 / 18:45

  Toevallig staat er net voor morgen een artikel ingepland over hoe moe ik word van alle overbodige spullen in ons huis. Het is natuurlijk gewoon een kwestie van doen maar voordat je er klaar mee bent…knap dat jullie door hebben gezet!